This post was last updated on januari 11th, 2021 at 10:25 am

De Beste Accu Schuurmachines Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

Ben jij een hobbyklusser of professional en werk je graag met hout? Dan mag een goede accu schuurmachine niet in je collectie ontbreken. Maak je meubelen van hout of pak je regelmatig een schilderklus op? Dan weet je als geen ander, dat de voorbereiding het halve werk is. Ben je op zoek naar de beste accu schuurmachine omdat je mobieler wilt werken zonder de beperking van een snoer?

In dit artikel presenteren wij onze top 5 van dit type accu gereedschap. Die top 5 is niet zomaar tot stand gekomen. Wij onderzochten tientallen modellen op basis van specificaties, zoals werkbereik, accu’s en oplaadtijd, schuur kwaliteit en garantie. Opvallend is wel dat, daar waar bij andere producten ook B-merken de strijd aankunnen met de A-merken, wij hier alleen de bekende namen terugzien.

Benieuwd welke apparaten het beste scoorde in onze review? Hieronder vindt je de beste opties voor elke klusser die draadloos wil schuren. Goed beslagen ten ijs? Besteed dan eerst aandacht aan onze koopgids met aankooptips. 

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Er zijn goede redenen om een accu schuurmachine aan te schaffen. Natuurlijk kun je ook met de hand schuren, maar het polijsten van oppervlakken met schuurpapier is ontzettend zwaar voor je armen en rug. Daarbij zorgt schuren ervoor, dat je huis stoffig wordt. Vaak regelt een schuurmachine de stofafzuiging met een aansluiting op een bouwstofzuiger, een stofzak of een stofbakje. Bovendien schuurt een machine gelijkmatiger. Als je een accu schuurmachine gaat kopen, dien je op verschillende zaken te letten. We leggen eerst de drie soorten schuurmachines uit, om vervolgens dieper in te gaan op schuursnelheden. Tot slot spreken we over de stofafzuiging.

De verschillende soorten schuurmachines

Grofweg zijn er drie soorten schuurmachines te onderscheiden. De eerste categorie zijn de excentrische schuurmachines. Bij deze machines draait er een rond schuurblad rondom een as. Een excentrische schuurmachine is geschikt om uiteenlopende materialen te bewerken en kan zowel vlakke oppervlakken, als rondingen polijsten. Ten tweede bestaan er bandschuurmachines, waarbij een schuurband constant rondom twee rollers draait. Een bandschuurmachine is krachtig en heeft een groot vermogen, waardoor je oude verfresten makkelijk kunt wegwerken. Ook kun je kiezen voor een delta schuurmachine met accu. Het schuurplateau van deze machine heeft de vorm van een driehoek, waardoor je gemakkelijk hoeken kunt meenemen. Tot slot maak je een keuze tussen een schuurmachine, die werkt op een accu of op netstroom. Een schuurmachine op batterij geeft je bewegingsvrijheid. Als je kiest voor een schuurmachine op netspanning, is het raadzaam ook een verlengsnoer te kopen. 

Afhankelijk van het materiaal dat je wilt schuren heb je een bepaald type machine nodig. Wil je bijvoorbeeld twee houten planken opschuren om er met een popnageltang een klinknagel doorheen te schieten? Dan is een excentrische schuurmachine een must. Ook voor het opschuren van planken van een boekenkast is dit type het meest geschikt.

Schuursnelheden

Wat voor oppervlakken wil je schuren? Schuurmachines hanteren verschillende schuursnelheden, bepaald door het aantal trillingen per minuut. Bij sommige machines is de schuursnelheid constant, terwijl je bij andere accu schuurmachines de snelheid zelf kunt aanpassen. Een accu schuurmachine met een variabele snelheid is multi-inzetbaar. Bij grove oppervlakken met veel weerstand zul je een lagere snelheid willen hanteren en bij gladde oppervlakten juist een hogere snelheid. Een accu schuurmachine heeft aardig wat vermogen nodig om een hoge snelheid te kunnen bereiken.

Stofafzuiging

Bij schuurklussen komt veel stof vrij. Daarom is een goede stofafzuiging essentieel. Gelukkig wordt dit door de meeste accu schuurmachines goed geregeld, maar onze voorkeur gaat toch uit naar een opvangbak of een aansluiting op een stofzuiger. Bij een stofzak dwarrelt het stof vaak alsnog de kamer in.

Top 5 Accu Schuurmachines Van 2021

Beste koop
Bosch PSM 18 LI + Bosch 18V 2,5 Ah
Je koopt de Bosch PSM 18 LI bij
[elementor-template id="7395"]

Als beste getest in onze review is de Bosch PSM 18Li multischuurmachine. Deze accu schuurmachine met een vermogen van 45W en een gewicht van 1,3 kg is geschikt voor het polijsten van oppervlakken, randen en hoeken. Het is een echte allrounder met klithechting voor het makkelijk wisselen van het schuurpapier. Het SDS-systeem zorgt ervoor, dat je verschillende opzetstukken kunt gebruiken, zoals een lamellenvoorzetstuk en een schuurtong. De accuspanning is 18V en heeft een capaciteit van 2,0 Ah. Het duurt slechts 40 minuten om de Lithium-Ion accu op te laden. Door het microfiltersysteem komt het vrijgekomen stof onmiddellijk in de meegeleverde microboxfilter terecht. Je hebt 2 jaar garantie bij de aankoop van deze machine.

Onze mening

Dit is een fijn apparaat voor tal van schuurwerkzaamheden, zoals schuren in hoeken en kleinere schuurwerkzaamheden. Deze schuurmachine op accu is compact en de accu heeft een korte oplaadtijd. Hobbyisten zullen veel plezier halen uit deze ergonomisch verantwoorde machine met softgrip en geavanceerde stofafvoer. Een groot nadeel van deze schuurmachine is, dat de accu en oplader van dit elektrisch gereedschap apart moeten worden gekocht. Ook krijg je geen opbergkoffer bij aanschaf van De Bosch PSM 18L Multischuurmachine. Je kunt het toerental niet handmatig instellen. Waarom dit apparaat toch op de eerste plaats staat? Als je een koffer niet belangrijk vindt en al een ander stuk gereedschap van Bosch hebt is dit financieel de beste optie met als kers op de taart dat de schuur-eigenschappen van hoog niveau zijn. 

Waarom kopen

Waarom niet?

Goed alternatief
Bosch Power for All EasySander 12
Je koopt de Bosch Power for All EasySander 12 bij
[elementor-template id="7400"]

Op de tweede plaats in onze top 5 nogmaals een apparaat van Bosch. Deze veelzijdige multi schuurmachine met een Lithium-ion accu van 12V en 1 uur oplaadtijd, is ideaal voor werkzaamheden op lastig bereikbare plekken en kleine oppervlakken. Je kunt de accu schuurmachine aansluiten op een stofzuiger krijgt bij bestelling ook 3 schuurbladen thuis gestuurd. Verder maakt het apparaat gebruik van klittenbandhechting schuurpapier en krijg je bij aankoop 2 jaar garantie.

Onze mening

Voordelen van deze Bosch schuurmachine zijn de meegeleverde accu, oplader en koffer. Zo ben je meteen in het bezit van een complete set. Ook de stofafzuiging is prima geregeld. Bovendien is Bosch een betrouwbaar merk voor schuurmachines op accu. Nadelen dit model is het ontbreken van een snelwisselsysteem en de afwezigheid van een toerental regeling.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Makita DBO180ZJ (zonder accu)
Je koopt de Makita DBO180ZJ bij
[elementor-template id="7405"]

Deze schuurmachine van het merk Makita heeft een gewicht van 1,7 kg en werkt op een 18V Li-Ion accu. Deze machine wordt niet geleverd met accu, maar is compatibel met bijna alle LXT 18V Li-Ion batterijen. Met een 14.000 tot 22.000 oscillerende en roterende schuurbewegingen per minuut hebben oude verflagen en oneffenheden geen kans. Bovendien kun je het toerental handmatig instellen en is de externe stofafzuiging geregeld met een stofzakaansluiting. Voor dit stuk professioneel gereedschap betaal je nog geen € 150.

Onze mening

Dit is één van de fijnste Makita schuurmachines op de markt. Hij is een tikkeltje prijzig, maar geeft veel comfort en houvast tijdens het schuren. Voordeel is dat je de accu van je andere Makita gereedschap kunt gebruiken voor je schuurmachine. Qua gewicht en zwaartepunt is dit een laagdrempelige machine waar iedereen mee kan werken.

Waarom kopen

Waarom niet?

Bosch Advanced Orbit 18 + Bosch 18V 2,5 Ah
Je koopt de Bosch Advanced Orbit 18 + Bosch 18V 2,5 Ah bij
[elementor-template id="7410"]

Met deze excentrische accu schuurmachine werk je op gips, hout, geverfde en gepolijste oppervlakken, die zowel recht als gebogen zijn. Verder heeft deze accu schuurmachine een 18V Li-ion accu en een vermogen tot 50W. Het schuurvlak is rond en de bijgeleverde microfilter system box zorgt voor de juiste stofbescherming. Deze excenter schuurmachine is geschikt voor grotere werkzaamheden en is één van de meest wendbare modellen op accu. Je hebt 2 jaar garantie op je aankoop.

Onze mening

Je kunt het toerental per minuut gemakkelijk regelen, waardoor je optimale controle hebt over je klus. De accu schuurmachine is klein en past met gemak in je gereedschapskist. Als je dit apparaat gaat vergelijken met andere, valt wel op dat deze machine minder geschikt is om op moeilijk bereikbare plekken te werken. Ook wordt er geen koffer meegeleverd.

Waarom kopen

Waarom niet?

Makita DBO180Z 18V Li-Ion Accu excentrische schuurmachine body - 125mm
Je koopt de Makita DBO180Z bij
[elementor-template id="7415"]

Dit is de allereerste excenterschuurmachine, die werkt op een 18V Li-ion accu. Het is geen enkel probleem om de Makita schuurmachine met één hand te bedienen door het lage gewicht van 1,4 kg en de ergonomische handgreep. De variabele toerentalregeling zorgt ervoor, dat je meer controle hebt over het gereedschap. Je kunt de accu wisselen met andere Makita accu’s. Vooral het schuren van muren gaat makkelijk met de ronde schuurzool.

Onze mening

Het grote voordeel van dit toestel zijn de sublieme schuurresultaten. Door de oscillerende en roterende beweging kun je een oppervlak fijnschuren. Ook de focus op ergonomie en het lage zwaartepunt zijn een grote pré. Hierdoor kun je de werkduur met het accu gereedschap probleemloos verlengen en is het toestel wendbaar en flexibel. Dit is een geschikt apparaat voor een fanatieke doe-het-zelver. De accu en oplader dienen apart te worden gekocht. Je krijgt een stofzak bij de schuurmachine op accu, maar verder is het stof afzuigsysteem niet geregeld.

Waarom kopen

Waarom niet?

Beste Koop

Als we kijken naar de resultaten van onze test en de reviews vergelijken, kiezen we voor de Bosch PSM accu schuurmachine. Bosch is een betrouwbaar merk en hoewel iedere accu schuurmachine voor- en nadelen heeft, vinden we dit een geavanceerd model voor een mooie prijs. Van alle producten heeft de Bosch PSM de beste accu met de kortste laadtijd. Het relatief hoge vermogen en de fijne stofafzuiging helpen ons bij het maken van onze keuze. Wil je een accu schuurmachine kopen? Let dan altijd op de verschillende soorten schuurmachines en de kwaliteit van de accu.