This post was last updated on januari 4th, 2021 at 03:06 pm

De 10 Beste Bankschroeven Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste bankschroef van dit moment. Een bankschroef is een handig hulpmiddel om een werkstuk stevig vast te klemmen op een vlak oppervlak. Zo kan een klem goed van pas komen bij schuren, boren, bijlen, zagen en vernissen. Wij stelden speciaal voor jou een top 10 samen, nadat we meer dan 75 bankschroeven met elkaar vergeleken. In het eerste gedeelte van dit artikel lees je reviews over de verschillende producten.

We bespreken het gewicht, de afmetingen, de spanbreedte en klemcapaciteit van de bankschroeven in kwestie. Ook gaan we in op de prijs en de klemdiepte. Daarna geven we onze mening. Wat zijn de plus- en de minputen van een bepaalde bankschroef? Vervolgens lees je onze tips in een handige aankoopgids. Waar moet je op letten bij het kopen van een bankschroef? Welke kenmerken zijn belangrijk?

Top 10 Bankschroeven Van 2021

budget optie
4.7/5
Beste koop
STANLEY 0-83-100 Bailey Bandspanner
Je koopt de STANLEY 0-83-100 bij
[elementor-template id="7526"]

De handige Stanley Bailey Bandspanner komt goed van pas bij uiteenlopende werkzaamheden. Wil je lijmen, vijlen of schaven? Dan is deze werkbank klem precies, wat je nodig hebt. Met afmetingen van 37,5 x 18,8 x 3,4 cm en een gewicht van 0,5 kg is de bankschoef compact. De trilobulaire handgreep verhoogd het comfort en de draaikracht. Je betaalt €22,81 voor deze tafelklem.

Onze mening

Wil je grote werkstukken vastklemmen? Met de Stanley Bailey Bandspanner zet je onregelmatige voorwerpen vast. Deze bankschroef is stevig en gemakkelijk in gebruik, maar door de lange spanband niet handig voor een klein werkstuk. De bankschroef klemt nauwkeurig en gaat lang mee. Wij vinden de prijs redelijk en zijn onder de indruk van de duurzaamheid van dit product. Dit is een fijne klem voor de hobbyist en regelmatige klusser.

Waarom kopen

Waarom niet?

Goed alternatief
Steelwood Bankschroef Vast - 80 mm
Je koopt de Steelwood Bankschroef Vast - 80 mm bij
[elementor-template id="7531"]

Deze bankschroef met schroefmechanisme heeft een formaat van 23 x 8 x 11 cm en een gekartelde bekken om de grip te verbeteren. Je kunt kleine werkstukken eenvoudig klemmen in de schroefbank. De Steelwood Bankschroef weegt 4,4 kg en is gemaakt van metaal. Dit is een fijn gereedschap voor hamerwerken. Het aambeeld is gelakt.

Onze mening

Ben je een doe-het-zelver, die een gebruiksvriendelijke tool wil aanschaffen? Dan is de Steelwood Bankschroef een prima keuze. Voor professionals is de bankschroef niet robuust genoeg. Je plaatst de bankschroef eenvoudig op je werkbank en klemt het werkstuk tussen de gekartelde bekken.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
STANLEY 0-83-121 Bailey Hoekklem
Je koopt de STANLEY 0-83-121 bij
[elementor-template id="7536"]

Dit is een instapmodel bankschroef met handige gaten om de klem vast te maken aan je werkbank. Het no-frills hulpmiddel is functioneel en geschikt voor de hobbyklusser.  Is je werkstuk groot of juist klein? Je kunt de bekbreedte aanpassen tot een maximum van 75 mm. Deze bankschroef van 3 x 21 x 21 cm, weegt 0,4 kg en kost €9,39. 

Onze mening

Dit is een handige hoekklem voor lichte klusjes. Ben je een thuisklusser en wil je latjes verlijmen? Dan is deze bank schroef een prima keuze. Het is fijn, dat je de spanarmen kunt aanpassen, waardoor je materiaal met een verschillende dikte goed kunt vastklemmen in een hoek van 90 graden. Toch is dit geen sterk toestel en is het vooral geschikt voor lijmklemmen. Bij zwaardere klussen kan de bankschroef wegglijden, ondanks de bevestigingsgaten om de klem aan het werkvlak vast te maken.

Waarom kopen

Waarom niet?

STANLEY 1-83-068 Heavy Duty Bankschroef
Je koopt de STANLEY 1-83-068 bij
[elementor-template id="7544"]

De Heavy Duty Bankschroef ter waarde van €98,88 heeft een klemcapaciteit van 2200 kg, een klemdiepte van 105 mm en een klembereik van 150 mm. Ook heeft de Stanley Heavy Duty een schroefdraad om vlot gebruik en duurzaamheid te stimuleren. Je kunt de basis vastmaken aan de werkbank om stabiliteit te garanderen. Ook heeft deze basis een draaischijf, zodat je het werkstuk van meerdere kanten kunt bewerken. Zowel het handvat, als de hoofdschroef zijn verchroomd om corrosievorming te voorkomen. De afmetingen van het aambeeld zijn 46,5 x 22 x 23 cm.

Onze mening

Ben je een professional? Dan is dit misschien wel de beste bankschroef, die je kunt aanschaffen. De gietijzeren constructie is speciaal ontworpen voor zware zaag- en schuurwerkzaamheden. Met een maximale klemkracht van 2200 kg kun je bijna iedere klus klaren met deze professionele bankschroef. 

Waarom kopen

Waarom niet?

STANLEY Snelspan Bankschroef
Je koopt de STANLEY Snelspan Bankschroef bij
[elementor-template id="7553"]

Deze bankschroef is gemaakt van staal en heeft een snelspansysteem, waarmee je de tool eenvoudig van je werkbank naar een ander werkoppervlak kan verplaatsen. Ook beschikt het apparaat over een éénhands hefboom en verwijderbare rubberen beschermkappen. De spancapaciteit bedraagt 160 kg en de afmetingen van het aambeeld zijn 9,6 x 28,5 x 19 cm. Dit type Stanley Snelspan bankschroef kost €29,74.

Onze mening

Met deze fijne bankschroef van Stanley kun je hout opschuren en een werkstuk tot 160 kg klemmen. Dit apparaat is makkelijk in gebruik door de éénhands hefboom, die de bekken eenvoudig opent en sluit. Dit is een geschikte bankschroef voor een beginner, maar ook voor in de werkplaats. De rubberen doppen kun je naar wens afnemen. 

Waarom kopen

Waarom niet?

Silverline Multi-hoek bankschroef - 70mm
Je koopt de Silverline Multi-hoek bankschroef bij
[elementor-template id="7558"]

Deze Silver-Line bankschroef met aan aambeeld van 25 x 7 cm heeft een draaischijf, waarmee je de bankschroef 360 graden kunt draaien en 45 graden kunt kantelen. De verstelbare bekken hebben rubberen kaken met een bekopening van maximaal 50 mm. De Silverline Multi-hoek bankschroef kost €22,50.

Onze mening

We vinden deze tool ideaal voor een beginnende klusser. Het mini-aambeeld weegt slechts 0,8 kg en de bankschroef bevestig je met de schroefverbindingen stabiel aan je werkbank. Wil je twee latjes vastschroeven of een meubel repareren? Dan komt deze bankschroef met een bekdiepte van 50 mm goed van pas. Een groot werkstuk past niet door de relatief kleine bekopening. Rubberen beschermers zorgen ervoor, dat je werkbank niet beschadigd.

Waarom kopen

Waarom niet?

STANLEY Bankschroef - 1-83-066
Je koopt de STANLEY Bankschroef - 1-83-066 bij
[elementor-template id="7563"]

Dit type Stanley is gemaakt van gietijzer. Gietijzer is een sterk en zwaar materiaal, wat resulteert in een krachtig aambeeld met een klem capaciteit van 1400 kg. De afmetingen van het aambeeld zijn 34,9 x 17,5 x 19 cm en de bankschroef weegt 13 kg. Je kunt de roterende basis op je werkbank bevestigen, zodat je het werkstuk stevig vast kunt klemmen en van verschillende kanten kunt bewerken. De staartbankschroef heeft een bekopening van 100 mm en een klemdiepte van 85 mm. Voor deze gietijzeren krachtpatser met hendel betaal je €75,94.

Onze mening

Ben je op zoek naar een bankschroef, die een werkstuk stevig klemt en geschikt is voor het machineklemmen van zware werkstukken? Dan is dit hulpmiddel met hendel en schroef een goede keuze. De constructie van gietijzer zorgt voor een groot contragewicht van het aambeeld en de mogelijkheid verschillende soorten materialen vast te klemmen. Door het klembereik van 100 mm kun je geen echt grote werkstukken vast klemmen.

Waarom kopen

Waarom niet?

TecTake Bankschroef - Draaibaar - 150mm
Je koopt de TecTake Bankschroef bij
[elementor-template id="7574"]

Ook deze bankschroef is gemaakt van gietijzer en heeft een draaischrijf, zodat je het werkstuk van meerdere kanten kunt bewerken. Het bekken van 15 x 2 cm is vervangbaar, waardoor de bankschroef met aambeeld extra lang meegaat. Het aambeeld heeft afmetingen van 33 x 15 x 17 cm en weegt 7,8 kg. Verder kun je de klem stevig bevestigen aan de werkbank, waardoor het gereedschap ook geschikt is voor boorklemmen. Je betaalt €59 voor de TecTake Bankschroef van 150 mm.

Onze mening

Met deze bankschroef pak je bijna ieder project aan. Dit is een goed all-round hulpstuk om zowel professionele, als huis-tuin en keuken klussen te klaren. Door de gietijzeren constructie en de sterke bekken is het geen enkel probleem een werkstuk van maximaal 150 mm vast te klemmen. Ook kun je het hulpmiddel gemakkelijk vastmaken aan je werkbank.

Waarom kopen

Waarom niet?

Benson Bankschroef - 125mm
Je koopt de Benson Bankschroef bij
[elementor-template id="7579"]

Dit is een robuuste bankschroef van gietijzer met een klembereik van 125 mm, beweegbare bekken en een wringstaaf. Ook kun je de spanwijdte naar wens aanpassen van 0 tot 135 mm. Er zit reliëf op de klembekken, waarmee je extra grip hebt op het werkstuk. De prijs van de Benson Bankschroef 125 mm is €45,42.

Onze mening

Deze parallel bankschroef met aambeeld is een fijne workmate bij klussen met grote en kleine werkstukken. Het reliëf op de bankschroef verstevigt de grip en zorgt ervoor, dat het werkstuk niet wegglijdt. Het is fijn, dat je de bankschroef kunt vastmaken aan de werkbank. Het bevestigingsmateriaal wordt echter niet meegeleverd, doordat dit per ondergrond verschilt. 

Waarom kopen

Waarom niet?

Brüder Mannesmann 713-50 - Draaibaar
Je koopt de Brüder Mannesmann 713-50 bij
[elementor-template id="7587"]

Met deze bankschroef klem je een werkstuk tot 50 mm stevig vast. De roterende schroef staat stabiel op je werkbank. Met een gewicht van 2,1 kg en een compact formaat van 16 x 20 x 20 cm is dit gereedschap gemakkelijk mee te nemen. Je betaalt €27,09 voor de Brüder Mannesmann 713-50.

Onze mening

Dit is een goed instapmodel voor simpele klusjes. Verwacht niet te veel van deze bankschroef, maar voor de standaard projecten als verlijmen en latten vastmaken, voldoet dit gereedschap prima. De prijs is aantrekkelijk en het hulpmiddel is gebruiksvriendelijk.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Wil je de beste bankschroef voor jouw situatie kopen? Dan is het handig om met een aantal kenmerken rekening te houden. Bovendien is het aanbod dusdanig groot en daardoor loopt ook het kwaliteits- en toepassingsniveau uiteen. Lees verder en weet dat je de juiste keuze gaat maken.  

Hoe werkt een bankschroef?

Het allerbelangrijkste onderdeel van een bankschroef zijn de bekken. Een bankschroef heeft er altijd twee, zodat de ene bek aan de body vast zit en de andere kan bewegen. De beweegbare bek kun je verstellen, zodat je het werkstuk kunt klemmen of losmaken. De andere bek zit aan de bankschroef vast, zodat het werkstuk niet weg kan schieten. Je gebruikt een bankschroef doorgaans om een object vast te zetten. De bankschroef zelf zit weer vast aan de werkbank of een ander vlak oppervlak, zodat je het materiaal kunt bewerken, zonder dat het gaat bewegen. Zo kun je bijvoorbeeld boren, zagen, vernissen of timmeren.

Soorten bankschroeven

Bankschroeven hebben vaak metalen bekken en zijn uit gietijzer gesmeed. Als je bankschroeven gaat vergelijken, is het raadzaam om rekening te houden met het materiaal van de bekken. Een metalen bek is stevig, maar kan makkelijk een afdruk achterlaten in andere materialen, dat wil je natuurlijk niet als je bezig bent met houtbewerking waarbij de geklemde delen in het zicht zitten. Wil je zachte materialen bewerken? Kies dan voor een ander type bek of plaats een spaanplaat tussen het metaal en je werkstuk.

Reliëf

Sommige bankschroeven hebben een glad oppervlak, maar de meeste hebben een gekartelde klem of een groef in de bekken, zodat je extra grip hebt en het werkstuk niet onnodig beweegt tijdens het zagen of andere klusjes. Reliëf is super fijn voor extra grip, maar kan zachte, lichte materialen juist ook beschadigen. Groeven zijn geschikt voor het vastzetten van buizen of pijpen. De kans dat het werkstuk wegschiet, wordt kleiner, omdat de druk verdeeld is over het voorwerp. Wil je alleen zachte materialen bewerken? Dan kun je het beste gaan voor een bankschroef met een glad oppervlak.

De klembreedte en klem capaciteit

Er bestaan verschillende bankschroefmaten. Niet ieder werkstuk past in iedere bankschroef. Vergelijk je meerdere bankschroeven? Houd dan goed de klem specificaties in de gaten. Kun je ook grote werkstukken vastzetten en wat is de klem capaciteit? Tot hoeveel kilogram kan de bankschroef aan? Hoe zwaarder het aambeeld en hoe groter de oppervlakte, hoe meer klemkracht het gereedschap heeft. Houd er wel rekening mee, dat het gewicht van de bankschroef dan ook toeneemt.

De bankschroef aan je werkbank bevestigen

Sommige bankschroeven hebben schroefgaten om het apparaat aan je werkbank vast te maken. Zo weet je zeker dat alles stevig vast zit en het gereedschap niet los kan schieten. Dit is fijn, wanneer je altijd dezelfde werkplek gebruikt, maar minder handig als je regelmatig van plaats wisselt. Wil je meer flexibiliteit? Dan kun je het beste voor een snelspansysteem kiezen.

De prijs

Ook de prijzen van bankschroeven liggen behoorlijk uit elkaar. Dit heeft vooral te maken met de klemkracht, het materiaal waarvan de bankschroef gemaakt is en de grootte van het aambeeld. Bedenk goed voor wat voor toepassingen jij de bankschroef wilt gebruiken en hoe je deze aan je werktafel wil vastmaken. Gietijzer is bijvoorbeeld onverwoestbaar, maar ook duurder. Kwaliteit is belangrijk voor bouwvakkers, meubelmakers en fanatieke klussers, maar voor de incidentele klus kun je ook voor een simpeler apparaat kiezen. 

Beste Koop

Ben je op zoek naar de beste koop van dit moment? Na onze test met meer dan 75 bankschroeven hebben wij de Stanley 0-83-100 Bailey Bandspanner tot beste koop uitgeroepen. We vinden dit de beste klem, vanwege de mogelijkheid onregelmatige werkstukken stevig vast te zetten. Ook zijn we onder de indruk van het compacte formaat en de fijne handgreep. Wil je zware werkzaamheden verzetten? Dan raden we de Stanley 1-83-068 Heavy Duty Bankschroef aan als beste bankschroef. Dit robuuste apparaat heeft een klemkracht tot maar liefst 2200 kg!