This post was last updated on januari 4th, 2021 at 03:05 pm

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

De 10 Beste Kruislijnlasers Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Ben je op zoek naar de beste kruislijnlaser? Wij gingen speciaal voor jou op zoek naar de 10 beste kruislijnlasers. Tijdens onze uitgebreide test bekeken we ruim 50 exemplaren op basis van nivellering, vermogen, laserklasse, voeding, golflengte, werkbereik en nauwkeurigheid.

Eerst bespreken we iedere kruislijnlaser afzonderlijk. Wat zijn de voor- en nadelen van het toestel? Daarna geven we onze mening. Voor wie is het laser gereedschap geschikt en wat voor werkzaamheden voer je ermee uit? Daarna delen we onze aankooptips. Waar moet je op letten bij het kopen van een kruislijnlaser? Tot slot roepen wij één kruislaser uit tot beste koop van dit moment.

Top 10 Kruislijnlasers Van 2021

Beste koop
Bosch Quigo Kruislijnlaser - Zelfnivellerend - 10 meter bereik - 2x 1.5V (AAA)
Je koopt de Bosch Quito bij
[elementor-template id="8491"]

Met deze kruislijnlaser met geïntegreerde laserdiode van 635n hang je schilderijen op en breng je boordsels aan. Je kunt zowel gebruik maken van een horizontale, als een verticale laserlijn. De Bosch Quigo is zelf-nivellerend en het uitlijnen gebeurt altijd 100% recht. Door de MM2 universeelklem kun je de Bosch Quigo eenvoudig plaatsen. Het apparaat werkt op een AAA-batterij van 1,5 V en heeft een nivelleerbereik van 4 graden. Om te nivelleren heeft het toestel 6 seconden nodig en het werkbereik bedraagt 10 meter. Verder valt de Bosch Quigo onder laserklasse 2 en heeft het apparaat een nauwkeurigheid 0,8 mm/ m. Je  ontvangt 2 jaar garantie bij de aankoop van deze laser.

Onze mening

Dit is een handig hulpmiddel bij een verbouwing. Houd je van thuisklussen en ben je een fanatieke doe-het-zelver? Dan is deze kruislijnlaser met zelfnivelleringsbereik van 4 graden een aanrader. De bedieningsknoppen zijn simpel en de muurbevestigingsbeugel zorgt ervoor, dat je het toestel gemakkelijk kunt plaatsen op de juiste hoogte. Wil je een lijst waterpas ophangen en voorkomen dat schilderijen scheef aan de muur hangen? Dan is dit het ideale hulpmiddel voor tijdens het klussen.

Waarom kopen

Waarom niet?

Goed alternatief
Bosch Professional GCL 2-15 Kruislijnlaser - 15m
Je koopt de Bosch Professional GCL 2-15
[elementor-template id="8494"]

Deze professionele kruislijnlaser met lasertype 2 en een laserdiode van 630 – 650 nm maakt gebruik van horizontale en verticale lijnen en twee loodpunten. Je kunt de lijnen rond de gecentreerde loodpunten plaatsen om positie te bepalen. Verder heeft de Bosch Professional GCL 2-15 een werkbereik van 10-15 m, een nivelleerbereik van 4 graden en een nauwkeurigheid van 0,3 mm/m. Het duurt gemiddeld 4 seconden om uit te lijnen en het apparaat is stof- en spatwaterdicht. Bij aankoop krijg je een laserrichtbord, opbergtas en drie AA-batterijen van 1,5 V. De kleur van de laser is rood en je kunt de kruislijnlaser 6 – 22 uur achter elkaar gebruiken, afhankelijk van de functie. Ook is het apparaat geschikt voor het uitvoeren van een hellingmeting en hoogtemeting. Voor iets meer dan € 110 ben je de nieuwe eigenaar van de Bosch Professional GCL 2-15 met sterke behuizing en ontvang je 3 jaar garantie. 

Onze mening

Dit is een fijne kruislijnlaser met pendelvergrendeling, die ideaal is voor huis-tuin-en-keukenklusjes, maar ook voor ingewikkeldere opdrachten. Door de multifunctionele houder RM1 kun je simpel en snel de afstandsmeter bevestigen. Het is fijn dat je meetresultaten kunt opslaan en gebruik kunt maken van de zelf nivellerende functie.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
VONROC LL501DC Kruislijnlaser – Rood – Zelfnivellerend – 10 meter – Incl. bevestigingsbeugel, opbergtas
Je koopt de VONROC LL501DC bij
[elementor-template id="8497"]

Wil je gaten waterpas boren of een schilderij exact recht ophangen? Met de VONROC kruislijnlaser met een werkbereik van 10 meter en een nauwkeurigheid van 0,8mm per meter klaar je bijna iedere klus. Het apparaat is zelf nivellerend tot 5 graden en geeft met een rood of groen lampje aan of het object recht hangt. De verticale loodlijn en horizontale laserlijn helpen je om het voorwerp perfect te plaatsen. Je hebt geen netstroom nodig, want de VONROC kruislijnlaser werkt op 2 AAA-batterijen van 1.5 V, die zo’n 14 uur meegaan. Bij deze goedkope VONROC laser krijg je een garantieperiode van 2 jaar.

Onze mening

Met de eenvoudige muurbevestigingsbeugel maak je de kruislijnlaser gemakkelijk vast aan het gewenste oppervlak. De laserstralen zijn duidelijk zichtbaar en vrij accuraat voor een budget toestel. De afwijkingsaanduideling met LED-licht bij zelf nivelleren is een fijne indicator tijdens je kluswerkzaamheden. Met name de hobbyist en beginner zullen genieten van dit instapmodel. Helaas kun je geen meetwerkzaamheden verrichten en heeft deze kruislijnlaser geen hellingcorrectie.

Waarom kopen

Waarom niet?

Bosch Quigo Green Kruislijnlaser - Zelfnivellerend - 12 meter bereik - 2x 1.5V (AAA)
Je koopt de Bosch Quigo Green bij
[elementor-template id="8500"]

Vanwege de goede zichtbaarheid van de groene laser heb je een werkbereik van 12 meter. Het toestel werkt zelf nivellerend tot 4 graden en helpt je met het recht uitlijnen en het meten van lengtes. Bovendien beschikt de kruislijnlaser over een digitale waterpas, een verticale en een horizontale lijn. Je hebt geen stroomkabel nodig door de meegeleverde AAA-batterijen van 1,5 V. Bij aankoop krijg je een snelmontageadapter en een universele MM2 klem. Je ontvangt helaas geen garantie bij de Bosch Quigo Green.

Onze mening

Dit is een ideaal gereedschap voor de fanatieke klusser, die gordijnen wil ophangen, muren gaat betegelen of van plan is keuken- of badkamermeubels te installeren. Deze kruislijnlaser met verstelbare adapterplaat, groene kruislijnen en statiefschroefdraad heeft een kleine foutmarge van 0,8mm/m. Ben je op zoek naar een niet al te dure kruislijnlaser voor in je werkplaats? Dan is dit een goede keuze.

Waarom kopen

Waarom niet?

DeWALT DW088K Zelfnivellerende Kruislijnlaser - 2 Stralen - Rood
Je koopt de DeWalt DW088K bij
[elementor-template id="8503"]

Deze professionele laser ter waarde van €130,99 beschikt over nivelleerhulp, een rubberen behuizing om de kalibratie te behouden en een nauwkeurigheid van 0,3 mm/m. Bij aanschaf van DeWalt DQ088K krijg je 3 AA-batterijen van 4,5V, die wel 40 uur meegaan. Ook ontvang je een opbergkoffer, een muurbeugel en 1 jaar garantie. Met de magnetische draaibeugel kun je de kruislijnlaser gemakkelijk vastmaken aan objecten van metaal. Door middel van twee bedieningsknoppen voer je jouw project uit binnen een straal van 15 meter.

Onze mening

Deze kruislijnlaser is geschikt voor het maken van een perfecte rechte lijn om gordijnrails te installeren of een muur te betegelen. De magnetische wandsteun vergroot het werkcomfort en de rubberen behuizing behoudt de kalibratie. Door de batterijen heb je bewegingsvrijheid en hoef je niet te werken in de buurt van een stopcontact, zodat je de laser aan kunt sluiten op elektriciteit. Met dit apparaat kun je geen lengtes, afstanden of volumes meten.

Waarom kopen

Waarom niet?

BOSCH Kruislijnlaser Universal Level 3 - Incl. Statief, Opbergtas, 3 Batterijen - 1,5 V
Je koopt de Bosch Universal Level 3 bij
[elementor-template id="8506"]

Dit ergonomisch verantwoorde toestel met soft grip heeft een foutmarge van 0,5 mm/m. Alle instellingen worden binnen enkele seconden aangepast aan de omgeving. Deze universal 3 laser maakt gebruik van een laserkruis, een verticale loodlijn en een loodpunt. Bij aankoop krijg je een opbergetui en 3 AA-batterijen cadeau, zodat je geen gebruik hoeft te maken van netspanning en vrijuit kunt bewegen. Deze type 2 laser is vrij ongevaarlijk, maar het is wel verstandig om een laserbril te dragen. Je betaalt €142 voor de Bosch kruislijnlaser met een werkbereik van 10 meter. Ook heb je recht op 2 jaar garantie.

Onze mening

De fanatieke klusser zal aangenaam verrast zijn door deze duidelijk zichtbare lijnlaser met oog voor precisie. Met deze laser kun je schilderijen, planken, spiegels en lampen in een rechte lijn ophangen. Ook kan deze laser met laserdiode 635 nm goed van pas komen bij het betegelen van muren en vloeren.

Waarom kopen

Waarom niet?

DeWALT DW088CG Kruislijnlaser Groen 15mtr.
Je koopt de DeWalt DW088CG bij
[elementor-template id="8506"]

Deze krijslijnlaser werkt zelf nivellerend en heeft een zelfnivelleringsbereik van 4 graden. Bovendien bedraagt de nauwkeurigheid 0,3mm per meter en is de richting van de stralen verticaal. Ook kun je een statief aansluiten van ¼ inch voor extra stabiliteit. Met het meegeleverde wandbevestigingsstuk en de draaibeugel met magnetische eigenschappen maak je de DeWalt DW088CG eenvoudig vast aan metaal. Door de AA-batterijen van 4,5V heb je geen netsnoer nodig en kun je overal meteen aan de slag. Naast deze accessoires is ook een stevige koffer bij je bestelling inbegrepen. Je betaalt €182,72 voor deze laser van laserklasse 2.

Onze mening

Met 2 laserstralen, dik glas en een rubberen behuizing om de kalibratie te behouden, heb je met de DeWalt DW088CG een kruislijnlaser van topkwaliteit in handen. Wil je een lijst waterpas ophangen of zeker weten, dat je tegels recht liggen? Dan is deze gebruiksvriendelijke laser met groene laserstraal echt iets voor jou. Het apparaat is niet duur voor de kwaliteit die je krijgt en geeft een zeer nauwkeurig meetresultaat. Helaas heeft het toestel geen oplaadbare accu en moet je de batterijen regelmatig vervangen.

Waarom kopen

Waarom niet?

Bosch Quigo Plus Kruislijnlaser - Alkaline (2x LR03/AAA) - Statief 1,1m - Richtplaat in tinbox
Je koopt de Bosch Quigo Plus bij
[elementor-template id="8512"]

Met de Bosch Quigo Plus kruislijnlaser ter waarde van €70,49 koop je een laser met duidelijk zichtbare lichtstraal en pendelvergrendeling. Bij het projecteren wordt er horizontaal en verticaal een lichtstraal getoond, waardoor je uit kunt lijnen op verschillende meetafstanden. Verder heeft de laser een maximumafstand van 7 meter en een nauwkeurigheid van 0,8 mm/m. Bij aankoop krijg je meerdere accessoires cadeau, waaronder een aluminium statief van 1,1 meter en batterijen van 1,5 V. Ook heb je recht op 2 jaar garantie.

Onze mening

Dit is een fijne laser met statief, voor wie op zoek is naar een gebruiksvriendelijk apparaat. Helaas heeft de Bosch Quigo Plus geen wandsteun en is het toestel te simpel voor vaklieden. Ook ontbreekt waterbescherming en zul je het zonder accu moeten stellen. Gelukkig zijn 1,5 V batterijen veelvuldig te verkrijgen en gaan ze best een tijdje mee. Dit is een handig gereedschap voor het ophangen van lampen en het installeren van meubels. Ook bij het waterpas betegelen van een muurtje of het bevestigen van een boekenplank in een rechte lijn komt dit toestel goed van pas. De hellingfunctie geeft je de mogelijkheid om je openingshoek zelf te kiezen.

Waarom kopen

Waarom niet?

Bosch UniversalLevel 2- kruisijnlaser - Geleverd met statief - inclusief opbergtas
Je koopt de Bosch Universal Level 2 bij
[elementor-template id="8515"]

Bij aankoop van deze kruislijnlaser krijg je een robuuste koffer en statief cadeau. Met een foutmarge van 0,5 mm per meter en een zelf nivellerende functie weet je zeker, dat jouw laserstraal waterpas is. Je kunt het toestel gemakkelijk langere tijd achter elkaar gebruiken door de softgrip. Weet je niet precies hoe je moet uitlijnen? Binnen enkele seconden voegt deze laser zelf de juiste afstanden en markeringen toe. Doordat de lijnen elkaar kruisen, ontstaat er een laserkruis, waarmee je kunt checken of je een schilderij waterpas hebt opgehangen en of je een tegel recht hebt gelegd. Je ontvangt 2 jaar garantie.

Onze mening

Dit is geen professionele laser. Je kunt er namelijk geen volumes mee meten of hoogtemetingen mee doen. Toch is dit wel een fijn apparaat voor een klusser, die op zoek is naar een mooi, compact design met genoeg functies om simpele werkzaamheden in een bouwwerf uit te voeren of een paar huis-tuin- en keuken klussen aan te pakken. De hellingscorrectie is ideaal voor het uitlijnen van ongelijke voorwerpen. Helaas heb je geen beschikking tot een accu-platform en dien je de meegeleverde batterijen tijdig te vervangen om duidelijke lijnen te houden.

Waarom kopen

Waarom niet?

Iltec Kruislijnlaser - Laserwaterpas - Lijnlaser - Bouwlaser - Zelfnivellerend - Met statief - Opbergkoffer
Je koopt de Iltec Kruislijnlaser bij
[elementor-template id="8518"]

Tot 4 graden past de Iltec kruislijnlaser de laserlijn aan, zodat deze altijd waterpas loopt. Je kunt in een gebied van maximaal 10m werken met een afwijking van hooguit 0,5 mm per meter. Door het meegeleverde statief kun je zelf je werkhoogte bepalen. Daarnaast krijg je ook een laser veiligheidsbril, een stevige opbergkoffer en batterijen bij je bestelling. Voor de Iltec laser betaal je €64,95 en ontvang je 6 maanden garantie.

Onze mening

Je kunt het statief eenvoudig verstellen met een draaiknop, waardoor je flexibel bent qua werkhoogte. De waterpaslijn is betrouwbaar, evenals de afwijkingsaanduiding. Deze laser heeft zowel een horizontale, als een verticale lijn om je te helpen met waterpas doe-het-zelven. Dit is geen professionele lijnlaser, maar wel een handige gadget voor op je werkplek.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Wil je een kruislijnlaser kopen? Als je verschillende toestellen gaat vergelijken of kijkt welke tool het beste bij jou past, is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Natuurlijk kijk je naar de prijs, maar hoe zit het met het laserlicht, de nauwkeurigheid en de zelf nivellerende functie? Van welke stroombron maken de multi-lijn lasers gebruik en hebben ze een vergrendelingsmechanisme? Het kopen van gereedschappen is soms best een opgave. Daarom delen we hier de beste tips voor het kopen van een kruislijnlaser.

De functie van een kruislijnlaser

Waarvoor gebruik je een kruislijnlaser eigenlijk? Een kruislijnlaser is super handig voor het waterpas ophangen van lijsten, schilderijen en lampen, maar ook voor het betegelen van je keukenmuur of het installeren van meubels en apparaten. Door de laser hoef je niet meer te klooien met pen en papier, maar kun je een loodlijn of virtuele waterpas projecteren op de muur. Zo zie je meteen of het voorwerp van jouw keuze recht hangt en of je netjes hebt betegeld. 

Een kruislijnlaser bevestigen

Hoe maak je een kruislijnlaser vast? Soms krijg je bij aankoop een statief. Een statief is handig, omdat je zo je eigen werkhoogte kunt bepalen. Wil je op 1 meter hoogte je lijn projecteren? Dan schroef je het statief wat omhoog. Als je bij aankoop geen statief ontvangt, is het handig om te kijken of er wel een aansluiting is en welke grootte deze heeft. Een statief is echter niet noodzakelijk. Sommige lasers hebben een wandklem of een magnetische beugel, waarmee je het apparaat aan de muur, een metalen oppervlak of een deur kunt klemmen. Het is niet handig om de laser vast te houden, omdat je lijn verandert, als je per ongeluk beweegt.

Het bereik

Terwijl sommige kruislijnlasers gemakkelijk een afstand van 15 meter kunnen overbruggen, werken anderen slechts tot 5, 8, 10 of 12 meter. Werk je niet in grote ruimtes? Dan is het bereik minder belangrijk. In algemene zin geldt: hoe groter het bereik, hoe duurder en professionele het toestel.

De nauwkeurigheid

De afwijkingswaarden zijn cruciaal bij de aanschaf van een kruislijnlaser. Als je een kruislijnlaser gaat kopen, wil je zeker weten, dat je de loodlijn kunt vertrouwen. Kruislijnlaser voor hobbyisten hebben vaak een afwijking van 0,8mm/m, terwijl professionele gereedschappen slechts 0,3 mm/m aanhouden als marge. Ook hier zit een prijsverschil: hoe accurater, hoe duurder. Het beste kun je kiezen voor een kruislijnlaser met een afwijking van minder dan 0,5 mm/m.

Accu versus batterijen

Koop je een kruislijnlaser met accu-platform? Dan kies je voor een duurzaam apparaat, waarin je eenmalig investeert. Het is wel belangrijk dat je de accu tijdig oplaadt om de laserstraal duidelijk zichtbaar te houden. Een nadeel van een kruislijnlaser op accu is het feit, dat het gereedschap op een cruciaal moment leeg kan zijn. Lasers op batterijen zijn goedkoper en gangbaarder. Je doet er goed aan, altijd een extra setje batterijen achter de hand te hebben. Zo hoef je je werk nooit te onderbreken. Stroomindicators geven aan of je nog voldoende batterij of accupack hebt.

Bediening en gebruiksgemak

Sommige toestellen zijn uitgerust met een digitaal display of geluidssignaal, waarmee ze laten zien of de geprojecteerde lijn loodrecht is.  Andere laten dit blijken door middel van een piep of passen de instellingen automatisch aan. Kruislijnlasers met hellingcorrectie zorgen ervoor, dat de hellingsgraden overeenkomen met de positie en vorm van een object. Professionals willen misschien het liefste zelf alle instellingen bepalen, maar voor beginners is dit heel handig.

Levensduur

Een kruislijnlaser kost al gauw 50 euro. Daarom is ook de levensduur van belang. Het is fijn als het gereedschap een tijdje meegaat. Let daarom bij het vergelijken op of de toestellen bestand zijn tegen stof en spatwater. Ook is een goed vergrendelingsmechanisme belangrijk. Dit zorgt ervoor, dat de laser niet beschadigd raakt tijdens transport of opslag. Ook een goede opbergtas draagt bij aan een lange levensduur van een kruislijnlaser.

Het laserlicht

De meeste kruislijnlasers maken gebruik van Class II-laserlicht. Het is verstandig om niet direct in dit licht te kijken, maar de toestellen zijn in principe ongevaarlijk. Voor de zekerheid kun je ervoor kiezen een laserbril te dragen. Bij lasers van type 3 kan het licht je ogen echter wel beschadigen en is het dragen van een laserbril een dringend advies, ten behoeve van je eigen veiligheid. De meeste kruislijnlasers projecteren twee lijnen en komen in het midden samen.

Beste Koop

Een kruislijnlaser is één van die gereedschappen, die niet in je gereedschapskist mag ontbreken. Wil je de beste kruislijnlaser kopen met een duidelijke waterpaslijn? In onze review hebben we verschillende professionele en simpele toestellen bekeken. Volgens ons is de Bosch Quigo de beste kruislijnlaser van dit moment. De laser heeft niet alleen een prima bereik van 10m, ook de precisie en zelfnivellering brengen ons tot onze keuze. Dit is de beste koop voor hobbyklussers. Professionele doe-het-zelvers kiezen waarschijnlijk liever voor de DeWalt DQ088K met een bereik van 15 meter en automatische uitlijning. Dit toestel is echter bijna twee keer zo duur, als onze nummer 1.