This post was last updated on januari 4th, 2021 at 03:08 pm

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

De 5 Beste Laminaatsnijders Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Je zoekt de beste laminaatsnijder en je wilt weten welke dat is? In dit artikel gaan we je helpen om dat duidelijk te krijgen. Van alle apparaten die er op de markt zijn hebben we er heel wat onderzocht. We hebben gekeken welke vloerbedekkingen je ermee kan knippen, maar ook naar belangrijke kenmerken en verschillen. Zoals de snijlengte, het materiaal van de snijder en het mes, zaken als veiligheid, ergonomie en gebruiksgemak, en niet te vergeten de prijs en garantie.

Het resultaat is een sterke top 5 van de beste laminaatsnijders. We geven van elk apparaat een heldere beschrijving, gevolgd door onze eerlijke mening. Dus niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen (als die er zijn). Om het nóg eenvoudiger voor je te maken, hebben we een aantal kooptips en aandachtspunten onder elkaar gezet in een koopgids. Ten slotte beantwoorden we de vraag: wat is volgens ons de beste laminaatsnijder?

Top 5 Laminaatsnijders Van 2021

Beste Koop
4.2/5
Nummer 2
3.7/5
budget optie
3.8/5
Wolfcraft LC 100
Wolfcraft LC 100
3.8/5
Beste koop
Wolfcraft VLC800
Je koopt de Wolfcraft VLC800 bij
[elementor-template id="7793"]

De Wolfcraft VLC800 laminaatsnijder is een robuust uitgevoerd apparaat, die je kunt categoriseren onder de guillotinesnijders. Je kunt er diverse vloerbedekkingsmaterialen stofvrij mee snijden zoals alle gangbare soorten laminaat mee snijden, maar ook vinyl planken en tegels. De normale snijhoek is 90 graden en je kunt hem middels een geleider ook instellen op 45 graden. De snijder is gemaakt van stevig metaal en hij voelt met een gewicht van ruim 4 kilo solide aan. De maximale werkbreedte is 465 mm. Door zijn compacte afmetingen van 661 x 211 x 197mm is het apparaat goed mobiel te gebruiken. Ook aan de veiligheid is gedacht: antislip voetjes aan de onderkant maken dat het apparaat stevig staat en het slijtagevrije mes heeft een beschermkap.

Onze mening

De Wolfcraft VLC800 laminaatsnijder heeft een goede reputatie en doet zijn status eer aan. Hoewel een goedkoper alternatief te verzinnen is, laten de reviews en onze test zien dat dit de beste koop is. Hiermee kun je snel en nauwkeurig werken. Recensies en tests tonen aan de snijdkwaliteit van dit apparaat garant staat voor een rechte snede. Je knipt laminaat, vinyl of pvc eenvoudig op maat – niet tot 11 cm, zoals de fabriek aangeeft, maar zeker wel tot 8mm. Desalniettemin is de VLC800 de investering zonder meer waard als je een vaker een vloertje gaat leggen. Zonder herrie of stofhinder, al moet je wel behoorlijk wat kracht zetten. Bovendien heeft hij diverse praktische gebruiksmogelijkheden. Zo is het erg prettig dat hij zowel haaks als in een hoek van 45 graden kan snijden. Ook het feit dat je er laminaat én vinyl mee kunt knippen is handig. Verder is de kwaliteit hoogwaardig en de afwerking dik in orde. Het apparaat staat stevig en voorkomt dat het laminaat kan wegschuiven. Het prijskaartje ligt rond de 75 euro en daarmee scoort dit apparaat qua prijs-kwaliteitsverhouding hoog. 

Waarom kopen

Waarom niet?

Goed alternatief
Lemato 325mm Laminaatsnijder
Je koopt de Lemato 325mm Laminaatsnijder bij
[elementor-template id="7797"]

Deze Lemato 325mm laminaatsnijder is een professioneel apparaat met uitgebreide mogelijkheden. Hij heeft een metalen constructie met een forse knipcapaciteit en weegt 7 kilo. Middels het guillotineachtige blad kun je lawaaivrij laminaat knippen tot een dikte van wel 15mm. De knipbreedte is afhankelijk van de snijhoek: 305mm bij 15 graden, 275mm bij 30 graden en 220mm bij 45 graden. De snijtafel zelf is 600mm lang. De hefboom zit niet niet vast aan het mes: je schuift de plank door een opening en daarna druk je het mes daarboven met de hefboom naar beneden. Je kunt het laminaat strak positioneren en scherpe snijlijnen bepalen dankzij een ingebouwde liniaal. De gradenboog gebruik je om traploos in verstek te knippen. Het apparaat is voorzien van een naslijpbaar snijmes en hefboomvergrendeling. Er zit een Nederlandstalige handleiding bij.

Onze mening

Wil je een professionele laminaatsnijder, dan is deze Lemato precies wat je zoekt. Je kunt er verschillende soorten laminaat, pvc en vinyl mee snijden. Je werkt razendsnel, veilig en nauwkeurig. Want de Lemato 325mm is eenvoudig in het gebruik. De hefboom werkt aangenaam licht en de gradenboog en lineaal zijn extra handig. Ook staat dit model superstevig op de grond. Minpunt is dat het veel werk kost om het apparaat te monteren. Ook vinden we hem vrij zwaar en de snijbreedte nogal beperkt. Voor een professioneel apparaat valt de prijs van circa 100 euro wel weer mee.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Actielaminaat BV Snijder
Actielaminaat BV Snijder
Je koopt de Actielaminaat BV Snijder bij
[elementor-template id="7800"]

Voor het eenvoudige werk hebben we deze Actielaminaat BV snijder gevonden. En dan bedoelen we ook eenvoudig! Je kunt er alleen standaard laminaat en PVC mee knippen tot een breedte van 20cm. Hij is niet verstelbaar: geen verstekhoeken dus, maar die zijn ook niet altijd nodig. De constructie van het hele apparaat is uiterst solide, waarbij de kwaliteit van het mes in het oog springt. Het apparaat is gemaakt van metaal, zodat je er lang plezier van kunt hebben. Toch weegt deze snijder maar 1 kilo, waardoor je er extreem makkelijk mee kunt werken. Er zit een Nederlandstalige handleiding bij.

Onze mening

De mogelijkheden van deze laminaatsnijder zijn bescheiden, maar voor de budgetprijs van rond de 50 euro heb je toch een goed apparaat in handen. Zolang je maar zorgt dat de laminaatstroken niet breder zijn dan 20cm, krijg je een mooie rechte snijlijn. Je werkt razendsnel, veilig en nauwkeurig. Want de Lemato 325mm is eenvoudig in het gebruik. Ook staat dit model superstevig op de grond. Wel zouden we dit apparaat alleen adviseren voor wat minder dik laminaat. Dit is echt een handige optie voor kleinere, liefst haakse vloeren.

Waarom kopen

Waarom niet?

Wolfcraft Laminaatsnijder
Je koopt de Wolfcraft Laminaatsnijder bij
[elementor-template id="7803"]

Voor niet al te complexe legwerkzaamheden is deze Wolfcraft laminaatsnijder een serieuze optie. Hij is sterk, duurzaam ontworpen en doordacht geconstrueerd. Vooral in ruimtes zoals slaapkamers komt hij goed tot zijn recht, omdat je daar vaak de wat dunnere planken aantreft tot circa 8mm. De plankbreedte is maximaal 210mm. Met zijn compacte afmetingen van 80 x 195 x 600mm is deze metalen knipper comfortabel in het gebruik. Ook het geringe gewicht van 2kg draagt hieraan bij. De fabriek geeft op dit apparaat een garantie van maar liefst 10 jaar.

Onze mening

Voor zwaarbelopen ruimtes is deze Wolfcraft laminaatsnijder niet geschikt, omdat het laminaat dan meestal dikker is dan 8mm. En dat is voor dit apparaat helaas te dik. Maar voor een slaapkamer of een inloopkast is hij perfect. Die stroken knipt hij moeiteloos en strak, zodat je snel en zonder rotzooi kunt werken. Voor ongeveer 50 euro krijg met deze Wolfcraft laminaatsnijder een goed en efficiënt stuk gereedschap in handen.

Waarom kopen

Waarom niet?

5. Bosch PWB 600

Wolfcraft LC 100
Bosch PWB 600 Workmate - 200kg

Beste prijs bij Gereedschapcentrum voor € 31,79

Je koopt de Bosch PWB 600 bij
[elementor-template id="7806"]

Nog een laminaatsnijder voor eenvoudige klussen: het instapmodel van Wolfcraft. Dit is een echte recht-toe-recht-aan snijder zonder poespas, maar wel van de bekende Wolfcraft kwaliteit. Hij snijdt laminaat haaks of verstek en tot 8mm dik, met een plankbreedte van maximaal 210mm. De afmetingen van deze metalen snijder zijn 580 x 203 x 177 mm, waardoor hij lekker hanteerbaar is. Met dit apparaat kun je stofvrij en geluidsarm werken. Dankzij de antislip pootjes staat het hele apparaat ook zeer stabiel. De Wolfcraft LC 100 beschikt ook over een speciaal gevormd mes, om nóg makkelijker te snijden.

Onze mening

Wil je een laminaatvloertje leggen in een overzichtelijke ruimte zonder moeilijke hoeken? Dan kun je prima uit de voeten met deze basic Wolfcraft. De meeste gangbare laminaatstroken knipt hij keurig op maat, zonder stofhinder en zonder rafels. Hij werkt licht en accuraat, zodat je niet snel moe zult worden van het leggen. Ook biedt het apparaat de veiligheid die je van een Wolfcraft mag verwachten. Alleen is de hefboom nogal kort, waardoor het werkstuk kan verschuiven. Verder is de werkbreedte wel wat beperkt, en er zit ook geen bankje bij om je werkstuk te ondersteunen. Maar alles bij elkaar krijg je veel snijder voor je geld, want deze Wolfcraft instapper kun je aanschaffen voor maar net boven de 30 euro.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Doe-het-zelven is razend populair en een vloer leggen en verstek snijden is allang geen timmermanswerk meer. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat een we allemaal wel eens een laminaatvloertje leggen in ons leven. Maar doen we het ook altijd even handig en efficiënt? Want voor een beetje kamer moet je al snel heel wat plankjes op maat maken. En dan is zagen best veel werk met veel stof en rotzooi op de koop toe. Dat kan tegenwoordig véél schoner en makkelijker met een fatsoenlijke laminaatsnijder, een mechanis toestel zonder poespas die vaak voor nog meer vloerbekleding bruikbaar is. Zoals bij het meeste gereedschap; dit soort snijders heb je in alle soorten en maten, dus voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. Je kunt ook niet afgaan op de namen van bekende gereedschapsmerken omdat in deze niche totaal andere partijen actief zijn. Daarom hebben we een top 5 voor je samengesteld, dan kun je eenvoudig kiezen wat het beste bij jou past. Die keuze maak je uiteindelijk zelf, want alleen jij weet waar, wanneer en waarom je een laminaatsnijder nodig gaat hebben. Ook je budget speelt natuurlijk een rol, wil je een budgetvriendelijk model of speelt geld geen rol? De beste keuze is dus niet altijd voor iedereen hetzelfde, maar we geven je wel onze selectie en een ‘winnaar’. Plus een boel handige tips. Zodat je weet waar je het over hebt als je op zoek gaat naar het perfecte apparaat voor jouw vloer.

Waarom een laminaatsnijder?

Waarom een laminaat snijden of zagen? Waarom niet simpelweg zagen? Daar zijn goede redenen voor! Zagen geeft bijna altijd een grove en rafelige zaagsnedes, of je nu met de hand zaagt of met een elektrische decoupeerzaag. Bovendien veroorzaakt zagen veel stof en gruis, dat zich door de hele kamer kan verspreiden. En wat te denken van de herrie die niet fijn is voor jou én voor je buren? Dat kun je allemaal voorkomen met een laminaatsnijder. Die snijdt elke strook laminaat automatisch op de gewenste maat met een simpele beweging. Zonder inspanning, zonder lawaai, zonder krassen en zonder stof of splinters. Geluidloos laminaat snijden, waardoor je kunt laminaat leggen zonder enige overlast voor je omgeving. Zo werk je snel en met grote precisie toe naar een strakke vloer, terwijl je de ruimte waarin je werkt netjes schoon houdt. Was het leggen van een laminaatvloer ooit voorbehouden aan professionals, nu kun je het gewoon net zo snel zelf.

De functies  

Ga je laminaatsnijders vergelijken, dan wil je natuurlijk wel graag weten wat ze allemaal kunnen. Het principe van elke laminaatsnijder is eenvoudig: je knipt er een plank laminaat, pvc of vinyl mee op maat. Dat kan in de lengte (inkorten) of in de breedte (versmallen). Inkorten doe je in één keer, versmallen is iets meer gedoe omdat geen enkel apparaat een plank in de lengte in één keer kan doorknippen. Met alle laminaatsnijders kun je standaard laminaat inkorten, maar ze zijn niet allemaal in staat om pvc of vinyl te snijden! Het knippen gebeurt door met een hefboom een speciaal mes op de plank naar beneden te drukken. Maar laminaat is een geperst product dat meestal taaier is dan gewoon hout. Daar snij je niet zomaar doorheen, dus je hebt echt een supergoed snijmes nodig. Een mes dat niet snel bot wordt en plank na plank netjes scherp blijft snijden. Dat lukt het beste met een mes in gecarboniseerd staal: dit slijt nauwelijks en bovendien krijgt roest bij zo’n mes geen kans. Sommige apparaten hebben extra voorzieningen zoals ondersteuning of werkstukaandrukfunctie van het werkstuk. Een ergonomisch gevormde handgreep voor het snijmes is ook een groot voordeel, zeker als je veel laminaat moet snijden.

De prijs

Bij je keuze voor een laminaatsnijder is de aanschafprijs zeker een factor die meetelt. Je hebt apparaten in elke prijsklasse, maar ze verschillen minder in prijs dan dure elektrische gereedschappen. Dus een laminaatsnijder heb je eigenlijk altijd wel voor een nette prijs. Toch kun je wel degelijk besparen op je aanschaf. Als je alleen maar standaard laminaat wilt knippen, dan heb je niks aan een apparaat dat ook PVC en vinyl aankan. Als je éénmalig of hooguit een paar keer een vloertje wilt leggen, dan mag de laminaatsnijder misschien best wat minder degelijk zijn. Op die manier kom je al snel uit bij de goedkopere modellen, die nog steeds prima doen wat ze moeten doen. Ga je het apparaat jarenlang intensief gebruiken, kies dan een robuust model waar je misschien iets meer voor betaalt. Dat pakt op termijn voordeliger uit. En in welke prijsklasse je ook zoekt, check vooral even of er nog ergens aanbiedingen zijn. Want vergelijken loont altijd de moeite, ook als het om de beste prijs gaat.

Welke laminaatsnijder heb je nodig?

Welke laminaatsnijder voor jou geschikt is, hangt af van het werk dat je ermee wilt verrichten. Moet je alleen standaard laminaatdelen aan de kopse kant inkorten of wil je er ook PVC vloerdelen en vinylvloeren mee kunnen leggen? Ga je een ruimte bevloeren met veel schuine hoekjes of uitbouwen? En hoe dik of breed is het laminaat dat je op het oog hebt? De meeste apparaten kunnen een dikte tot 8mm zonder problemen aan, maar sommige snijders krijgen het lastig met dikkere materialen. In dat geval moet je uitkijken naar een apparaat met een sterker mes en met een hefboom waarmee je meer kracht kunt zetten. Maar wees gerust: er zijn modellen op de markt die soepel door 11mm dikte heen snijden. Ook qua breedte moet je goed checken wat het maximum van het apparaat is. Zelfs de simpelste laminaatsnijder kan overweg met alle gangbare breedtes, maar er bestaat ook extra breed laminaat. Daar heb je dan wel een speciale uitvoering voor nodig. Zijn er veel uitsparingen in de ruimte? Dan is het handig als je verstek kunt knippen. De meeste laminaatsnijders kunnen dat, maar niet allemaal tot op de graad nauwkeurig. Overigens nog iets om op te letten: liggen de planken wel stabiel op het grondvlak van het toestel? Niets is vervelender dan een plank die nét verschuift als jij het mes naar beneden drukt! Een toestel met een brede basis en antislip voetjes geeft de meeste stabiliteit. Zo krijg je altijd een mooi strakke snede zonder splinters. Dit zijn voor een laminaatsnijder wel de belangrijkste zaken om rekening mee te houden.

Een laminaatsnijder vergelijken

Al lijken veel laminaatsnijders soms op elkaar, er zijn best grote verschillen in prestaties en kwaliteit. Wil je de goede keuze maken voor jouw situatie, neem dan rustig de tijd om te vergelijken en doe je huiswerk. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en kijk objectief naar de verschillen. Een bezoekje aan bol.com wil ook wel eens helpen: daar vind je een prima top 10 van laminaatsnijders, inclusief beoordelingen van klanten. Ga je over tot aankoop van een product, dan is het meestal geen probleem om binnen 30 dagen gratis te retourneren. Dus ruim voldoende tijd om te testen of het product je bevalt en zijn werk naar behoren doet.

Beste Koop

De ene laminaatsnijder is de andere niet. Dat is tijdens ons onderzoek duidelijk gebleken. Gelukkig zijn de meeste laminaatsnijders prima geknipt voor hun taak, de verschillen zitten hem meer in de extra mogelijkheden en het formaat van het laminaat dat je kunt knippen. Ga je voor veel mogelijkheden en een professionele kwaliteit, dan valt onze keus binnen dit onderzoek op de Wolfcraft VLC800. Een sterk apparaat waarmee je vrijwel elk laminaat scherp kunt afsnijden, ook in een hoek van 45 graden. Mooie afwerking, stabiele constructie, en dat alles voor maar 75 euro. Daar worden we wel blij van. Ga je slechts eenmalig een laminaat leggen en kun je volstaan met een laminaatsnijder die alleen haaks knipt, dan komen we uit bij de Wolfcraft LC 100. Een no-nonsens apparaat van zo’n 30 euro dat je qua prestaties en duurzaamheid niet zal teleurstellen.

Beste Koop
4.2/5