This post was last updated on januari 4th, 2021 at 03:09 pm

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

De 10 Beste Leidingzoekers Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

In dit artikel bespreken wij de beste leidingzoeker van dit moment. Een leidingzoeker helpt je om waterleidingen en kabels te detecteren in muren, vloeren en plafonds. Met behulp van een dergelijk toestel hoef je je geen zorgen te maken, als je een gat gaat boren in een muur of andere constructie en er zeker van wil zijn dat je geen leiding of kabel doorboort. Leidingzoekers werken nauwkeurig en zijn een erg handig hulpmiddel om een verbouwing veilig uit te voeren.

Om tot onze top 10 te komen hebben wij eerst de 25 beste modellen geselecteerd. We bekeken de verschillende soorten leidingzoekers op basis van specificaties, waaronder de accu en oplaadtijd, de meetdiepte, mogelijke toepassingen en of die goed in de hand ligt. In iedere review bespreken we de voor- en nadelen van de desbetreffende leidingzoeker. Na het vergelijken van de toestellen, laten we de beste leidingzoeker van dit moment en geven je nog wat aankoop tips.

Top 10 Leidingzoekers Van 2021

Nummer 2
4.4/5
2.8/5
Beste koop
Bosch Truvo Leidingzoeker - Detecteert tot 50mm - LED lampsysteem
Je koopt de Bosch Truvo Leidingzoeker bij
[elementor-template id="9411"]

Deze leiding detector met softgrip ter waarde van €45,04 vindt stroomvoerende leidingen en andere metalen objecten, zodat je zorgeloos kunt boren. Je kunt deze leidingzoeker eenvoudig bedienen met een knop. Verder heeft de Bosch Truvo een akoestisch waarschuwingssignaal en zorgt het meetgereedschap voor autokalibratie. Zijn werkbereik is ongeveer 7 cm en de detectiediepte in staal maximaal 70 mm, in koper 60 mm en in stroomvoerende leidingen 50mm. 3 AAA-batterijen van 1,5V voorzien het gereedschap van stroom. Je kunt deze compacte leidingzoeker binnen 30 dagen gratis retourneren.

Onze mening

De prijs-kwaliteitverhouding van de Truvo van Bosch maakt deze leidingzoeker tot de beste keuze voor de hobbyklusser. Je kunt met dit hulpmiddel gemakkelijk leidingen detecteren en metalen objecten opsporen. Aan de driekleurige led verlichting zie je onmiddellijk, waar je niet moet boren. Helaas kun je met deze leidingzoeker geen houten onderliggende constructies opsporen, iets wat sommige leidingzoekers in onze top 10 wel kunnen. Dit merk is een betrouwbaar gereedschapmerk en levert leidingzoekers van hoge kwaliteit, die ook nog eens betaalbaar zijn.

Waarom kopen

Waarom niet?

Goed alternatief
BOSCH UniversalDetect
Je koopt de BOSCH UniversalDetect bij
[elementor-template id="9414"]

Wil je ferrometalen en non-ferrometalen detecteren? Dat kan met de De Bosch Universal Detect van €89! Deze digitale leidingzoeker stelt je in staat om muren, plafonds en vloeren snel en exact te scannen voor het boren. Je kunt metalen objecten tot maximaal 10 cm detecteren in muren. Spanningvoerende leidingen tot een maximum diepte van 50 mm zijn ook te lokaliseren en voor onderconstructies in gipskarton geldt een diepte van 25 mm. Het LED-lichtjes systeem laat met een groene of rode kleur zien of je kunt boren. Deze leidingscanner werkt op 4 AAA-batterijen van elk 1,5V.

Onze mening

Het grote voordeel van deze cablechecker is de scandiepte. Je kunt niet alleen weet waar de elektriciteitsleidingen lopen in muren, maar juist ook de grond kan scannen. Ook onderconstructies zijn voor deze automatisch gekalibreerde leidingzoeker eenvoudig te ontdekken. De Bosch UltraDetect is wel een halve kilo zwaarder, dan de Bosch Truvo en kost bijna het dubbele. Laten we eerlijk zijn, dat is een flink verschil. Toch kan dit een goede keuze zijn voor de thuisklusser, die behoefte heeft aan een grotere scandiepte.

Waarom kopen

Waarom niet?

Budget optie
LifeGoods Digitale Leidingzoeker - 5 in 1 detector
Je koopt de LifeGoods Digitale Leidingzoeker bij
[elementor-template id="9417"]

Dit is een professionele leidingzoeker met een veelheid aan detecteerbare materialen. Weet je niet hoe je muren zijn opgebouwd en welke materialen er tijdens de bouw zijn gebruikt? Met de LifeGoods digitale leidingzoeker kun je kunststof en metalen leidingen waarnemen tot op een diepte van 12 cm. Houten balken zijn eveneens detecteerbaar tot 3,8 cm. Met de handige Finder-scale zie je de exacte locatie van het object, dat je hebt opgespoord. Door de LED-verlichting en het verlichte display kun je het toestel ook op donkere plekken gebruiken. Je betaalt €84,99 voor deze multifunctionele leidingzoeker met markeringsopening en keuze uit de droogbouw detectiemodus, modi voor spanningvoerende leidingen en een metaalmodus. Bij aankoop heb je 3 jaar garantie.

Onze mening

Wil je hout detecteren, waterleidingen of elektriciteitskabels zoeken en ervoor zorgen dat je nooit een boorfout maakt? Dan is de LifeGoods Digitale Leidingzoeker een goede keuze. Met behulp van de LED-verlichting krijg je een snelle indicatie of je kunt boren of niet en kun je tevens in donkere ruimtes werken. Zo weet je zeker dat je zonder risico op de juiste plek boort. De leidingzoeker werkt op een blokbatterij van 9V, die je regelmatig zult moeten vervangen. Door het verlichte beeldscherm heeft deze professionele cabletracer meer voeding nodig om precies te kunnen werken.

Waarom kopen

Waarom niet?

BOSCH Professional GMS120
Je koopt de BOSCH Professional GMS120 bij
[elementor-template id="9420"]

Met deze professionele leiding zoeker Bosch GMS 120 maak je het opsporen van elektrische leidingen tot een simpele klus. Je kunt kunststof, metalen en non ferrometalen leidingen detecteren tot een diepte van 12 cm. Elektriciteitsleidingen en houten balken spoor je op tot respectievelijk 50 mm en 38 mm. Door de LED-lichtring is de markeringsopening makkelijk te zien en door de automatische kalibrering werkt de leidingzoeker probleemloos en worden fouten vermeden. Deze digitale leidingzoeker van €84,99 heeft een Finder schaal, waardoor je niet alleen weet waar je niet moet boren, maar ook welke materialen er achter je muur of plafond zitten. Een 9V blokbatterij voorziet het apparaat van stroom.

Onze mening

Dit is een fijne detector, die ook nog eens spatwater- en stofbestendig is. De indicatie is duidelijk en helpt je om de precieze plek van leidingen te lokaliseren. Ook houten onderconstructies worden door de Professional GMS 120 opgepikt. Bij aanschaf van deze leidingzoeker krijg je een opbergtas en handlus cadeau. Ook de blokbatterij wordt meegeleverd. Helaas zul je deze batterij wel regelmatig moeten vervangen. Je kunt met deze leidingzoeker geen spanning meten.

Waarom kopen

Waarom niet?

Toolero 5 in 1 Detector
Je koopt de Toolero 5 in 1 Detector bij
[elementor-template id="9423"]

Deze allround leidingzoeker is geschikt voor het vinden van koperen leidingen, verwarmingsleidingen en gasleidingen. De cabletracker vindt balken in muren tot 3,8 cm diep, metalen in muren tot maximaal 6 cm en elektriciteitskabels tot 5,1 cm. De kalibratiemodus schakelt in, zodra je het toestel op de muur plaatst en zorgt voor een foutloze weergave. Je kunt de leidingzoeker gebruiken op gips, pleisterwerk, behang en beton. Ook deze muurzoeker werkt op een blokbatterij van 9V. Het waarschuwingssignaal bestaat uit gepiep en een melding op het display. Daarnaast heeft de leidingzoeker van €32,95 een alarm, batterij-indicatie en antislip handvat.

Onze mening

Dit is één van de goedkoopste leidingzoekers, die je kunt kopen. Je kunt bedradingen en kabels detecteren. Ook kan de Toleerto 5 in 1 balken opsporen. Kopers beoordelen de leidingzoeker in recensies met 3,5 ster. Men vindt het apparaat makkelijk in gebruik, maar is niet altijd tevreden over de nauwkeurigheid van de metingen. De Toolero is minder nauwkeurig dan b v een Bosch. Als het vochtig is, werkt de leidingzoeker minder goed. Voor doe het zelvers, die simpele klusjes willen uitvoeren, is dit een mooi instapmodel.

Waarom kopen

Waarom niet?

BOSCH Detector 150 SV
Je koopt de BOSCH Detector 150 SV bij
[elementor-template id="9426"]

Dit is één van de meest moderne detectoren met de beste meetmethodes, maar daar betaal je een hoge prijs voor. Deze leidingzoeker kost maar liefst €670,99, maar je hebt wel 3 jaar garantie. Met de Bosch D-tect kun je ferrometalen, maar ook houten balken, elektriciteitsdraden, telefoonkabels en coaxkabels traceren. Dit toestel is geschikt om metaal te vinden in gewelven en detecteert staal, koper en kunststof buizen. Ook in vochtig beton werkt de D-tect prima. De signaalweergave werkt goed en geeft de locatie van objecten zeer precies aan. Bovendien is de leidingzoeker kalibreringsvrij en geeft het display een materiaal indicatie aan. De scandiepte in staal en koper is 150 mm, in stroomvoerende leidingen tot 60 mm en in houten constructies 40 mm. AA-batterijen van 1,5V voorzien de leidingzoeker van voeding.

Onze mening

Dit is een professioneel apparaat en een goed alternatief, voor wie echt wil investeren in een leidingzoeker. Dit is het beste apparaat om aan te schaffen, als je wapeningen wilt traceren, vanwege de drie modi, die speciaal zijn ontworpen voor beton. Dit apparaat ziet metalen buizen en geeft de positie van kabels zeer nauwkeurig weer. Voor de gemiddelde doe-het-zelver zal de Bosch D-tect 150 SV te duur zijn, maar hij is zeker betrouwbaar in gebruik. Een nadeel bij het kopen van deze leidingzoeker is de stroom voeding. Door de geavanceerde functies gaat het toestel relatief snel leeg.

Waarom kopen

Waarom niet?

Skandia Balk- en Leidingzoeker
Je koopt de Skandia Balk- en Leidingzoeker bij
[elementor-template id="9429"]

Van alle muurzoekers is dit de goedkoopste. Je betaalt slechts €24 voor deze leidingzoeker, maar wat kun je verwachten voor zo’n prijs? De Skandia balk- en leidingzoeker detecteert elektriciteitsleidingen, waar 90-250V doorheen loopt. Ook kan het staal en hout opsporen in plafonds, vloeren of muren. Het LCD-scherm geeft weer of er leidingen lopen. Het toestel kalibreert automatisch en werkt op een blok batterij van 9V. De scandiepte in staal, hout en leidingen is 30 mm. 

Onze mening

Dit is de goedkoopste leidingzoeker onder de producten, die wij gekozen hebben voor onze top 10. De Skandia balkzoeker is gemakkelijk in gebruik, maar niet erg nauwkeurig. Het apparaat is geschikt voor een doe het zelver, die simpele klusjes wil uitvoeren en eenvoudig een waterleiding of gasleiding wil traceren. Verwacht in deze prijsklasse geen spannende functies. Ook dien je zelf een blokbatterij te kopen. 

Waarom kopen

Waarom niet?

BLACK+DECKER BDS303
Je koopt de BLACK+DECKER BDS303 bij
[elementor-template id="9432"]

Dit is niet alleen een standaard leidingzoeker, maar ook een handig apparaat om te weten waar het midden van een object is, zodat je hier je plan van aanpak op kunt baseren. Stuit je op het elektriciteitsnet of een waterleiding in de muur? Dan hoor je een piepend geluid en zie je een bericht op je LCD-scherm. Veel betalen voor het kopen van een leidingzoeker hoeft niet. Deze leidingzoeker met stevige grip kost slechts €34,99. 

Onze mening

Wil je een goedkope leidingzoeker kopen, die net wat meer kan dan de Skandia wandscanner? Dan is dit een goed exemplaar. De doe het zelver zal gemak hebben van deze leidingzoeker, die onder meer metalen buizen opspoort en andere simpele tests kan uitvoeren. Je krijgt een melding op het scherm, als je een verborgen object hebt gevonden. Deze leidingzoeker is super makkelijk in gebruik en heeft een garantieperiode van 2 jaar. 

Waarom kopen

Waarom niet?

EINHELL TC-MD 50
Je koopt de EINHELL TC-MD 50 bij
[elementor-template id="9435"]

Deze leidingzoeker ter waarde van €29,49 is gespecialiseerd in ferrometalen en kan meten tot een diepte van 50mm. Het detectieapparaat is ook geschikt voor hout tot een diepte van 19 mm en koper tot 38 mm. Na een minuut zonder gebruik schakelt de Einhell TC-MD zichzelf automatisch uit. Het soft-grip design zorgt voor comfort en gebruiksgemak. Je wordt gewaarschuwd als er leidingen worden gedetecteerd. Dit gebeurt door middel van een geluid. 

Onze mening

Einhell is een betrouwbaar merk voor elektrische apparaten en leidingzoekers. Deze leidingdetector kan spanningvoerende leidingen, ferrometalen en houten onderconstructies scannen. De diepte van de metingen laat te wensen over en ook krijg je geen visuele waarschuwing, wanneer een verborgen voorwerp wordt gedetecteerd. 

Waarom kopen

Waarom niet?

BOSCH D-Tect 120
Je koopt de BOSCH D-Tect 120 bij
[elementor-template id="9438"]

Deze intuïtieve leidingzoeker met center finder werkt op een 10V lithion-ion accu of alkalinebatterijen. Het apparaat is ideaal voor het scannen van staal, koper, hout, bedrading en leidingen tot een diepte van achtereenvolgens 120 mm, 60 mm en 38 mm. Met de D-tect 120 voer je ook puntmetingen uit, waardoor je ook kleine ruimtes kunt onderzoeken. Na 5 minuten schakelt het toestel zichzelf uit. Je betaalt €291,55 voor dit type leidingzoeker en krijgt 2 jaar garantie, als je je binnen 4 weken na aankoop registreert.

Onze mening

Met deze deskundige leidingzoeker onderzoek je grondwerken en muren tot een diepte van 12 cm. Daarbij beschikt dit type Bosch D-TECT over een center finder schaal en werkt het toestel geheel contactloos. Bij aanschaf krijg je meteen een snellader en een accu thuis gestuurd. Deze leidingzoeker is aanzienlijk duurder, dan veel andere gereedschappen met min of meer dezelfde functies. Nadelen zijn de afwezigheid van LED-verlichting en detectie modi voor beton.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
De Beste Leidingzoeker Vinden Voor Jouw Klus

Voordat je willekeurig gaten gaat boren in een muur, plafond of vloer is het verstandig om te weten of er op de plek waar jij wil boren geen leidingen of kabels lopen. Een leidingzoeker is de tool die je dat exact kan vertellen. 

Ben je op zoek naar de beste wandscanner en wil je weten welke aankoopcriteria je moet hanteren? De belangrijkste factoren zetten wij voor je op een rijtje. Wandscanners zijn gevoelige apparaten, die gebruik maken van een ultrasone technologie. Zijn de batterijen niet vol of is de accu niet goed opgeladen? Dan kun je te maken krijgen met onnauwkeurige metingen. Kies je voor een leidingzoeker, die werkt op batterijen? Dan is je toestel vaak relatief klein en licht, maar moet je de batterijen wel regelmatig vervangen om te kunnen vertrouwen op je detecties. Door een oplaadbare accu wordt het apparaat iets zwaarder, maar verbetert meestal ook de scandiepte. Een leidingzoeker met accu is doorgaans duurder, dan een soortgelijk type op batterijen.

Gebruik van een Leidingzoeker

Er zijn verschillende soorten leidingzoekers die je kunnen vertellen waar de leidingen of houten constructies zitten. Gebruik van een leidingzoeker is in basis bijna altijd hetzelfde. Bij het aanschaffen van een leidingzoeker is het belangrijk te letten op de materialen, die het gereedschap kan ontdekken. Wat voor kabels denk jij in je muren en vloeren te vinden? Sommige grondscanners traceren bijvoorbeeld geen houten onderliggende constructies, terwijl andere dat wel doen. Ook de diepte van de meting is van belang. Hoe krachtiger het apparaat, hoe dieper je kunt weten waar de leidingen, buizen en kabels liggen. Zo kan de ene meter tot 70 mm diep en is de ander geschikt om te meten tot 120 mm diepte. Voor de nauwkeurigheid van de meting kan een center finder handig zijn. Zo weet je eenvoudig, waar het midden van het object is. Daarnaast is het handig om te checken op wat voor oppervlakken de leidingzoeker werkt. Kan het toestel detecteren door beton?

Andere aandachtspunten voor leidingscanners

Als je het beste apparaat wilt kopen voor jouw situatie, houd dan er dan rekening mee dat je de juiste toepassingen (het te detecteren materiaal) kiest. Daarnaast is het waarschuwingssignaal belangrijk. Is dit een akoestisch of visueel signaal? Kun je het geluid goed horen en het display goed lezen? Ook de nauwkeurigheid en energiezuinigheid van het product zijn essentieel. Je wilt natuurlijk geen verkeerde metingen doen tijdens het klussen. 

Tips voor het gebruik van een leidingzoeker

Probeer het apparaat in droge omstandigheden te gebruiken. Anders heb je een grotere kans op onjuiste metingen of statische elektriciteit. Dat laatste voorkom je, door je eigen hand op de muur te plaatsen. Ook sieraden en elektrische apparaten kunnen je resultaten verstoren. Haal deze weg en controleer je metingen altijd meerdere keren. Twijfel je toch? Pak dan een bouwplan erbij om op andere wijze te achterhalen of je meting betrouwbaar is.

 

Beste Leidingzoeker van 2021

Uit onze test en uitgebreide leidingzoeker review is de Bosch Truvo, als beste naar voren gekomen. Een erg handig apparaat voor een goede prijs. Vergelijk dit apparaat met andere en de betaalbaarheid en scandiepte vallen positief op. Wie graag klust in huis, heeft aan deze leidingzoeker een goede. Dit apparaat zorgt ervoor dat je veilig kunt gaan boren en precies weet welke waar de leidingen en kabels in de muur zitten  Op zoek naar een meer deskundig toestel? Dan is de Bosch Universal d-tect de beste keuze voor jou! Deze leidingzoeker ontdekt ook verborgen houten constructies en verteld je precies waar de leidingen liggen.