This post was last updated on januari 21st, 2021 at 11:58 am

De 10 Beste Workmates Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Wat is de beste workmate van dit moment? In dit artikel nemen we het onder de loep. We hebben meer dan 100 workmates vergeleken en daarbij de belangrijkste gebruiksspecificaties en kenmerken in kaart gebracht. Van afmetingen en gewicht tot werkhoogte, maximale belasting en de opbergmogelijkheden. Daarnaast hebben we ook gekeken naar de prijs en garantieperiode. Het resultaat is een top 10 van de beste werktafels die we konden vinden.

Eerst beschrijven we per werkbank uitgebreid de specificaties, daarna volgt onze mening. Wat zijn de voordelen en nadelen per werkstuk? Om een gedegen keuze te maken geven we je na onze top 10 een uitgebreide aankoopgids boordevol handige kooptips en aandachtspunten. Tot slot geven we antwoord op de vraag: wat is de beste workmate aankoop?

Top 10 Workmates Van 2021

Beste koop
BLACK+DECKER WM825-XJ Workmate/opvouwbare werkbank - 2 Werkhoogtes – Tot 250kg
Je koopt de BLACK+DECKER WM825-XJ bij
[elementor-template id="7607"]

We beginnen deze top 10 met een workmate van Black+Decker. En dat is niet voor niets, want het merk Black+Decker was namelijk de eerste die de workmate op de markt bracht! Het merk is dan ook koploper op het gebied van opvouwbare werkbanken aan de beste kwaliteit. Deze WM825-XJ is gemakkelijk met één hand open te klappen en blijft dankzij de anti-slip rubberen steunen goed op zijn plek staan. Voor het vastklemmen van onregelmatig gevormde werkstukken kun je hem zowel horizontaal als verticaal gebruiken. Hij draagt een gewicht tot 250 kilo. De maximum spanwijdte is 541 mm en de lengte van de klemplank is 740 mm. Deze is voorzien van 3 standen. Garantieperiode: 2 jaar

Onze mening

Deze Black+Decker workmate met een richtprijs van €100 wordt geleverd met anti-slip steunen en verstelbare klemplanken. Je zet hem eenvoudig in elkaar en kunt er dus meteen mee aan de slag. Hij heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding en is zowel sterk als compact. Daardoor behoort hij zeker tot de beste werkbank van het moment! Een multifunctioneel toestel dat een goede investering is voor de doe-het-zelver, maar ook voor de professional die een handige werkbank zoekt om mee te nemen naar opdrachten. Het opgevouwen formaat is 830 x 740 x 200mm. De workmate bevat meetkundige waarden zodat je gemakkelijk kan afstellen. Ook bevat hij een voetsteun. 

Waarom kopen

Waarom niet?

Goed alternatief
BLACK+DECKER WM1000 Werkbank - Workmate
Je koopt de BLACK+DECKER WM1000 bij
[elementor-template id="7612"]

Deze Black+Decker werkbank kenmerkt zich door een eenvoudig opvouwmechanisme en 1-handsklemsysteem, zodat je er zeker van bent dat je kluswerkzaamheden makkelijk en snel verlopen. Je kunt hem gebruiken als werkbank, zaagbok en bankschroef. Hij draagt een gewicht tot 250 kilo. De werkhoogte is 803 mm en de afmetingen 670 x 1090 x 210 mm. De lengte van de klemplank is 670 mm, de opening 0 tot 157 mm en de maximale spanwijdte 607 mm. Het gewicht is 17,5 kilo en de garantieduur 2 jaar.

Onze mening

Deze workmate van Black+Decker heeft een stevige aluminiumconstructie. De werkbank is voorzien van een bankschroef en de achterklemplank heeft één stand. Hij kost €125 en is voorzien van een handige voetsteun. Je kunt hem gemakkelijk onderhouden en bijvoorbeeld als werkblad gebruiken bij verstekzagen of combinatiezagen. De vouwconstructie is ideaal ingericht, dus als je op zoek bent naar een tool die je gemakkelijk in- en uitklapt, dan is deze Black+Decker zeker geschikt voor je.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Kreator KRT672001 Werkbank - verstelbare werkbreedte - opvouwbaar - tot 100 kg - MDF werkplaat
Je koopt de Kreator KRT672001 bij
[elementor-template id="7621"]

De Kreator KRT672001 werkbank is de ideale aankoop als je op zoek bent naar een goede workmate aan een topprijs. Hij kost slechts €35 en daarvoor ontvang je een gedegen toestel met een maximale draagkracht van 100 kilo. De afmetingen zijn 605 x 625 x 755 mm en de verstelbare werkbreedte 240 x 330 mm. Hij is voorzien van stalen onderstel en houten werktafel van MDF-plaat. De garantie duurt 3 jaar.

Onze mening

Deze workmate is een goede keuze voor de doe-het-zelver die een fijne tool zoekt aan een lage prijs. Hij weegt bovendien slechts 6 kilo en wordt geleverd met 4 klemmen van 48 x 45 mm. Je kunt hem makkelijk verplaatsen en opbergen. De werkhoogte is 755 mm. Hij is niet in hoogte verstelbaar. Neem even wat tijd om hem de eerste keer in elkaar te zetten en dan heb je lang plezier van deze goedkope workmate.

Waarom kopen

Waarom niet?

VONROC WB501XX Werkbank - Voorzien van bamboe werkblad - Opbouwbaar & Belastbaar tot 150kg
Je koopt de VONROC WB501XX bij
[elementor-template id="7626"]

De Vonroc werkbank van type WB501XX is een werkbank, schraag, bankschroef en zaagbok in een. Met een gewicht van 4,8 kilo neem je hem overal mee naartoe. Hij is uitklapbaar en heeft een draagvermogen van 150 kilo. Je kunt gemakkelijk werkstukken vastklemmen door middel van draaiknoppen. De werkbreedte is 520 mm en er worden 4 blokklemmen meegeleverd. Inclusief 3 jaar garantie.

Onze mening

Deze Vonroc is een goede aanvulling aan de gereedschapscollectie van de hobbymatige klusser. Hij is wat lichter, maar staat stevig op anti-slip voeten. Ideaal voor het vastzetten van een houten balk of plank, zodat je deze kunt zagen, schuren of erin kan boren. Tevens is hij voorzien van materiaalsteunen waarin je handgereedschap kwijt kunt. Wel zo handig! Het werkblad is gemaakt van bamboe, dit is een duurzaam alternatief op MDF. Bovendien is dit vochtwerend. Voor slecht €33 wordt dit je nieuwe duurzame workmate.

Waarom kopen

Waarom niet?

Bosch PWB 600 Workmate - 200kg
Je koopt de Bosch PWB 600 bij
[elementor-template id="7631"]

Deze Bosch workmate van type PWB 600 heeft goede inklap- en uitklapmogelijkheden. Je kunt hem snel opzetten en met de draaggreep gemakkelijk vervoeren. Een mobiele workmate met een gewicht van 11,6 kilo, een lengte van 680 mm en hoogte van 553 mm. Ideaal voor verfwerkzaamheden, het zagen en opschuren van werkplanken, het op maat maken van gipsplaten en het plooien van metalen buizen. Op onze site vergelijken we veel soorten accugereedschap waarbij deze Workmate goed van pas zou komen. De garantieduur is 2 jaar. Voor deze Bosch ben je een prijs van rond de €150 kwijt.

Onze mening

Dit Bosch werktuig is een goede keuze als je op zoek bent naar een workmate voor maatwerk op het gebied van metaalbewerking en houtbewerking. De werkhoogte is 834 cm en hij draagt maar liefst 200 kilo. Dit meubel is voorzien van bamboehouten werkvlak. Dit betekent een stevig werkblad waarbij vocht geen kans krijgt. Bovendien is hij voorzien van flexibele spanklauwen waarmee je ook dikke en ronde voorwerpen vast kunt zetten. Met de draaiknop zet je alles stevig vast en kun je direct aan de slag.

Waarom kopen

Waarom niet?

BLACK+DECKER WM536-XJ Workmate - 250 kg
Je koopt de BLACK+DECKER WM536-XJ bij
[elementor-template id="7639"]

Als het om een hoge draagcapaciteit gaat dan moet je toch echt bij Black+Decker zijn. Deze workmate kan maar liefst 250 kilo aan. Groot voordeel is bovendien de instelbare hoogte, die varieert tussen 595 en 775 mm. Het design van het meubel is ergonomisch ingericht en wanneer je hem opvouwt heeft hij een afmeting van 610 x 740 x 195 mm. Er worden vier houten klemmen meegeleverd en de lengte van de klemplank is 610 mm. Zo kun je de klemkracht perfect afstellen voor tal van gebruiksmogelijkheden.

Onze mening

Deze Black+Decker werkbank is voor een prijs van €75 een waardevolle toevoeging aan je collectie gereedschap. Door de verstelbare hoogte is dit gebruiksvriendelijk meubel fijn in gebruik. Hij draagt een flink gewicht, maar is zelf gemakkelijk verplaatsbaar. Met vier bijgeleverde klemassen, een handige voetsteun en voeten met anti-slip functie is dit zeker een goede aanschaf voor de thuisklusser met zaagwerk en andere randwerkzaamheden.

Waarom kopen

Waarom niet?

vidaXL - Werkbank Werkbank inklapbaar 62 x 56 cm 140096
Je koopt de vidaXL - Werkbank bij
[elementor-template id="7644"]

Tijdens het klussen wil je natuurlijk zo optimaal te werk gaan. Of het nu gaat om precieze uitsparingen maken, elektronicawerken of zaagwerkzaamheden, met deze fijne VidaXL werkbank breng je het tot een goed eind. Met de rubberen covers om de poten kan die niet wegglijden en staat die altijd veilig. De workmate is voorzien van MDF werkblad met 4 blokklemmen die naar elkaar toegedraaid kunnen worden. Afmetingen werkblad: 56 x 10 x 2 cm. Afmetingen totaal: 56 x 62 x 75 cm.

Onze mening

Het werkblad van deze VidaXL workmate is voorzien van gradenboog voor precisiewerk. Je kunt hem gemakkelijk opvouwen, zodat je hem snel verzet van werkplaats naar werkplaats. Met een prijs van €29 en een belastingsvermogen van 100 kilo is het een goede tool voor de klusser die op zoek is naar een voordelige werkbank.

Waarom kopen

Waarom niet?

BLACK+DECKER WM550-XJ
Je koopt de BLACK+DECKER WM550-XJ bij
[elementor-template id="7649"]

Voor precisieklussen is de Black+Decker WM550-XJ  werkbank een goede aankoop. Dankzij de soepele scharnierijzers berg je dit meubel in no-time op. Het gewicht is 8 kilo. Daartegenover staat een draaggewicht van maar liefst 250 kilo. De hoogte van deze workmate is 83 cm. Hij is 21,8 cm diep en 61 cm breed. Hij is zowel in de breedte verstelbaar als in de hoogte. Zo zet je hem op de stand werkbank- en schraaghoogte voor het vastklemmen van gereedschap. Heb je te maken met onregelmatig gevormde werkstukken, dan zet je de voorste klemplank verticaal voor meer meer flexibiliteit.

Onze mening

Op deze Black+Decker workmate krijg je 2 jaar garantie. De richtprijs is €108. Het slimme snelklapsysteem zorgt ervoor dat je hem gemakkelijk opbergt. En of je nu veel of weinig kluservaring hebt, zowel als beginner, hobbyklusser of professional kun je er goed mee uit de voeten. Breng je project op de bouwplaats tot een goed eind en kies voor deze mobiele werkbank van het topmerk onder de workmates.

Waarom kopen

Waarom niet?

DeWalt D27111-T4All Workmate Opklapbaar – Werkbank
Je koopt de DeWalt D27111-T4All bij
[elementor-template id="7656"]

Deze T4All workmate met geïntegreerd gereedschapsrek is voorzien van werkbank met bankschroef. Hij is niet in hoogte verstelbaar, maar zorgt met een hoogte van 80 centimeter voor een goede werkhouding. Verder is het werkblad 635 x 605 mm in afmeting. Met de hendel en klemas zorg je voor een goede klemkracht en gebruik je deze werkbank voor diverse klussen op het gebied van zagen, verven en boren. De belastbaarheid is maximaal 100 kilo.

Onze mening

Deze inklapbare werkbank kost slechts €32 en is een goede aankoop voor de klusser met wat lichtere werkzaamheden. Een handige tool voor iedereen die bijvoorbeeld lekker wil klussen in de garage en de workmate af en toe eens verplaatst voor klussen in huis. Door het grote blad kun je er heel wat klusmateriaal op kwijt. Na verloop van tijd kan hij wel wat stroever gaan uitklappen. Wel blijft hij stabiel staan door de anti-slip rubberen steunen.

Waarom kopen

Waarom niet?

Silverline TB05 Workmate - 150kg
Je koopt de Silverline TB05 bij
[elementor-template id="7662"]

Deze Silverline workmate valt op door de blauwe stalen constructie met daarop een stevig werkblad. Het werkoppervlak bestaat uit twee delen van 605 x 120 mm. Deze kunnen op 45 en 90 graden gekanteld worden, waardoor er een variëteit aan klemmogelijkheden ontstaat. In het werkstuk kun je handgereedschap opbergen. Het gewicht is 6,9 kilo en de draagcapaciteit 150 kilo. De garantieperiode is 2 jaar.

Onze mening

Met een prijs van €29 is deze workmate goedkoop in de aanschaf. Hij is ideaal voor huis-en-tuin klussen. Met de klemassen stel je alles goed af. Groot voordeel is het grote en kantelbare werkoppervlak, waarmee je erg flexibel je kluswerkzaamheden tot een goed eind brengt. Dit in combinatie met de opbergruimte voor tools maken deze Silverline tot een goedkope, maar beste werkbank met hoog werkcomfort.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Wil je een workmate kopen? Dan zijn er genoeg zaken om op te letten tijdens het vergelijken. Met onze top 10 proberen we je op weg te helpen, maar er is nog veel meer keuze op het gebied van werkbanken, ieder met hun eigen kracht. Zo zal de ene workmate uitblinken in stevigheid, terwijl de ander licht in gewicht en gemakkelijk te vervoeren is. Het is belangrijk dat je een werkbank kiest die goed aansluit bij je wensen, eisen en budget. Zo zal een hobbyist een gunstig prijskaartje interessant vinden, terwijl voor een professional het gebruiksgemak en een lange levensduur van belang zijn. Met deze koopgids hopen we je daarom nog beter op weg te helpen bij het vinden van de ideale workmate. Met deze tips kom je beter beslagen ten ijs en vind je snel de tool die bij je past.

Waarom een workmate?

Een workmate is een soort kleine en plooibare werkbank die niet veel plaats inneemt en die je overal gemakkelijk mee naartoe kan nemen. Er zijn verschillende reden om een workmate aan te schaffen. Het is een ‘werkmaatje’ voor tal van klussen. Deze stevige tafel kun je bijvoorbeeld gebruiken om werkstukken op te leggen of in vast te klemmen voor zagen, lijmen en schuren van tal van materialen. Ook kun je hem gebruiken om werk op te vernissen en schilderen. Of wat dacht je van gaten boren? Dit alles wordt een stuk gemakkelijker als je daar een goede bank op werkhoogte bij gebruikt. Met een workmate is de klus sneller geklaard!

De functies

Als je op zoek bent naar de ideale werkbank, op welke punten vergelijk je dan het beste? Dat hangt nauw samen met de werkzaamheden die je moet verrichten, want hoewel de workmate een multifunctionele tool is, zullen ze per model toch altijd op bepaalde punten uitblinken. Ook let je als professional weer op andere zaken dan als doe-het-zelver, omdat professionals het toestel over het algemeen intensiever gebruiken. Een van de belangrijkste punten om op te letten is de grootte van het werkoppervlak. Hoe groter dit is, hoe meer je erop kwijt kunt. Hiertegenover staat dan vaak wel weer een zwaarder gericht. Ook gaat een groter werkblad ten koste van de compactheid. Denk dus goed na over hoe groot het werkblad moet zijn voor jouw klussen. Daarnaast kijk je ook naar de hoogte van de workmate. Niet alle modellen zijn in hoogte verstelbaar, maar vaak sluiten ze aan bij een standaard goede werkhoogte. Ben je bijvoorbeeld wat groter of kleiner dan gemiddeld, ga dan liever voor een wat hoger of lager model, of een die in hoogte verstelbaar is. Wil je de werktafel netjes opbergen? Kijk naar de ruimte die deze als ingeklapte vorm in beslag neemt. Ook als je bijvoorbeeld de workmate in de auto wilt vervoeren, moet deze passen. Daarnaast is het vaak zo dat hoe zwaarder de werkbank is, hoe stabieler en steviger deze staat. Heb je veel precisiewerk of werk waarbij trillingen vrijkomen, dan is een stabiele workmate zeker belangrijk. Doe je laswerk? Dan is een hittebestendig werkblad van belang. Kijk ook naar het draaggewicht, want als je zware werkstukken wilt plaatsen dan moet de werkbank dit kunnen houden. Kortom, heel wat specificaties om op te letten. Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt welke materialen (soort en gewicht) je in combinatie met de workmate wilt gebruiken en stem daar je beste koop op af.

De prijs

Als je op zoek gaat naar de prijzen van workmates, dan kun je in verschillende prijsklassen iets vinden. Zo variëren ze van enkele tientjes tot een paarhonderd euro. Het wil niet zeggen dat een duurder toestel altijd beter is, maar vaak zien we in de prijs toch zeker iets terug in de kwaliteit. Denk hierbij aan hoge stabiliteit, gemakkelijk in- en uit te klappen en sterk draaggewicht. Kijk of je ook accessoires meegeleverd krijgt zoals klemmen, want als je nog accessoires bij moet kopen dan kun je met een goedkope workmate alsnog duurder uitkomen. Tip is om vooraf een wensenlijst te maken en budget op te stellen, om vervolgens de modellen te vergelijken die beschikbaar zijn in die categorie.

Een workmate vergelijken

Zomaar ‘even snel’ een workmate kopen is nooit een goed idee. Je doet er namelijk altijd verstandig aan om goed te vergelijken en vooraf duidelijk te hebben waar je hem precies voor wilt gebruiken. Het zou zonde zijn om in een werkbank te investeren die later het werk niet aan blijkt te kunnen. Met onze top 10 proberen we je alvast vooruit te helpen bij het maken van een vergelijking en het kiezen van de beste workmate. Daarnaast raden we je aan om beoordelingen van anderen te lezen als je overweegt een bepaalde werkbank aan te schaffen. Deze reviews geven je goed inzicht in de ervaring van andere gebruikers.

Beste Koop

Na het vergelijken van de verschillende workmates en het opstellen van onze top 10 beste werkbanken, kiezen we de BLACK+DECKER WM825-XJ als slimste aankoop. We hebben deze als beste getest voor alle doe het zelvers omdat het een sterke, maar lichte opvouwbare werkbank is die je in een handbeweging klaarmaakt voor gebruik. Dit topproduct draagt een gewicht tot 250 kilo en staat garant voor jaren gemakkelijker werken. Voor een prijs van circa €100 is hij van jou! Ben je juist op zoek naar een goedkope workmate, een die niet te zwaar is, maar wel stabiel staat? Dan raden we de Kreator KRT672001 aan. Deze kost slechts €35. Let erop dat de werkhoogte van 755 mm bij je past, want hij is niet verstelbaar. Wel draagt hij een gewicht tot 100 kilo, weegt hij zelf maar 6 kilo, is hij compact en toch stevig. Perfect voor de wat kleinere klussen op het gebied van schaven, zagen en snijden.