This post was last updated on januari 4th, 2021 at 03:14 pm

Beste Zaagtafel - De 10 Beste Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

Niet iedere doe-het-zelver heeft een zaagtafel nodig. Als je niet regelmatig flinke balken of plaatmaterialen moet doorzagen, liggen andere oplossingen meer voor de hand. Maar ga je er toch voor, wat is voor jou dan de beste zaagtafel? In dit artikel willen we je graag helpen om daar een beeld bij te krijgen.

We hebben de nodige toestellen onder de loep genomen en de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dat varieert van de totale kwaliteit en het vermogen van de machines tot het toerental, gebruiksgemak, veiligheid, prijs en nog veel meer. Vervolgens hebben we de beste toestellen uit onze zaagtafel test in een top 10 gezet, aangevuld met onze eigen mening, praktische kooptips en een informatieve koopgids. Daarmee kun jij hopelijk makkelijker bepalen wat voor jou de beste zaagtafel is.

Beste Zaagtafel – Top 10 snel vergelijken

Nummer 2
4/5
budget optie
4.1/5
4.5/5
5/5
4.3/5
Beste koop
Proxxon Precisie Tafelcirkelzaag Fet
Je koopt de Proxxon Precisie Set
[elementor-template id="6304"]

De Proxxon Precisie tafelcirkelzaag Fet is ideaal voor nauwkeurig zaagwerk in o.a. hout, kunststof, plexiglas, polystyreen en andere materialen. Hij is voorzien van een 100W sterke motor met 1 snelheid en bereikt maximaal 7000 toeren per minuut. De zaagkop is naar één zijde kantelbaar en de zaagdiepte is maximaal 22 mm. De gegoten aluminium zaagtafel is traploos tot 450 instelbaar voor verstekzagen en meet 30 x 30 cm. Deze Proxxon wordt geleverd inclusief zaag, maar zonder onderstel. Hij komt met 2 jaar fabrieksgarantie.

Onze mening

Proxxon behoort wellicht tot de wat minder bekende merken. Maar niet te min is de Proxxon Precisie tafelcirkelzaag Fet is een prima keuze voor de gemiddelde doe-het-zelver. Deze tafel zaag komt goed uit onze test en scoort goed bij de consumenten review. Hij is berekend op alle basistaken, maar mist ook wel een paar functies. Dankzij de afzuigvoorziening werk je schoon en stofvrij. Door zijn gewicht van slechts 8,45 kg en het compacte formaat kun je hem moeiteloos verplaatsen en is de Proxxon zelfs draagbaar. Bovendien is hij redelijk stil.

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief
FERM TSM1033 Zaagtafel – 1800W – Ø250MM – Incl. onderstel
Je koopt de FERM TSM1033 bij
[elementor-template id="6312"]

Voor deze FERM TSM1033 zaagtafel met één versnelling is bijna geen klus te lastig. Hij heeft een sterke 1800W motor en draait tot 4700 toeren per minuut. De maximale zaagdiepte is 63 mm schuin (450) of 74 mm recht (900). De uitschuifbare aluminium zaagtafel heeft een afmeting van maximaal 93 x 62,5 cm en steunt op een stevig onderstel van 86,5 cm hoogte. De zaagkop is naar één kant kantelbaar en de diameter van het zaagblad is 250 mm. Deze FERM wordt geleverd met zaagblad, tafelextensies, parallelgeleider, verstekgeleider, duwstok, stofafzuiging, veiligheidsbril en oordoppen. Je hebt hem in huis voor zo’n 175 euro en krijgt er 2 jaar fabrieksgarantie op.

Onze mening

Een prima apparaat met vele praktische mogelijkheden, zo kunnen we deze FERM TSM1033 wel betitelen. Zeker als je kijkt naar de prijs van het apparaat. Hij zaagt soepel door diverse soorten hout en plaatmaterialen, maar ook balken en plinten vormen geen probleem. Met 94 dB valt het geluid alleszins mee, ook in vergelijking met sommige andere zaagtafels.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Powerplus POWX07590 Zaagtafel - 1700 W - 210 mm - met onderstel
Je koopt de Powerplus POWX07950 bij
[elementor-template id="6317"]

Deze Powerplus POWX07590 zaagtafel is de kleinere broer van de POWX07595 en in alles een zaagtandje minder. Met zijn 1700W sterke motor bereikt hij een maximaal toerental van 5000 per minuut. De maximale zaagdiepte is 45 mm schuin (450) of 70 mm recht (900). De zaagtafel meet 50 x 44,5 cm en is ook nog eens aan twee kanten te verlengen middels een uitschuifbaar werkblad. Het zaagblad heeft een diameter van 210 mm. Deze Powerplus wordt geleverd met zaagblad en beschermkap, dubbele tafeluitbreiding, steunen, parallelgeleider, hoekgeleider, duwstok, 2 sleutels, stofzuigerslang met mondstuk, kantelbeveiliging, steunpoten, steeksleutel en inbussleutel. Je hebt deze relatief goedkope zaag in huis voor zo’n 125 euro en krijgt er 3 jaar fabrieksgarantie op.

Onze mening

Wil je met gemak houten plaatmaterialen schuin of recht zagen? Dan heb je aan deze Powerplus POWX07590 een hele leuke zaagmachine. Hij is verrassend krachtig en staat stevig op zijn 78 cm hoge onderstel. Met ruim 15,5 kg kun je hem best makkelijk verplaatsen. Maar wil je een stil apparaat, dan moet je nog even verder zoeken. Aan de andere kant, zo’n goedkope zaagtafel met toch zoveel power, is wellicht een paar goede oordoppen wel waard?

Waarom kopen

Waarom niet?

BLACK+DECKER BES720-QS Zaagtafel - 1800W - 254mm zaagbladdiameter - incl. onderstel
Je koopt de Black+Decker BES720-QS bij
[elementor-template id="6324"]

Een geduchte concurrent, deze Black+Decker BES720-QS zaagtafel met één versnelling en veiligheidsstop. Met zijn soepele 1800W motor draait hij tot 4800 toeren per minuut. De uitschuifbare aluminium zaagtafel heeft een afmeting van maximaal 93 x 62,5 cm en steunt op een stevig onderstel van 86,5 cm hoogte. De zaagkop is naar één kant kantelbaar en de diameter van het zaagblad is 254 mm. Daarmee zaag je maximaal 85 mm recht (900). Deze Black+Decker wordt geleverd met 48-tandig zaagblad, stofzak, stabiele geleider, duwstok en beschermkap. Reken op een aanschafprijs van rond de 295 euro. De fabriek geeft 2 jaar garantie op de machine.

Onze mening

Met deze Black+Decker BES720-QS heb je een fijne machine in handen, waar de kwaliteit vanaf straalt. Dankzij de sterke motor is zagen in planken en plaatmaterialen een peulenschil. Verstellen van hoeken gaat snel en nauwkeurig. Hier kun je echt jaren plezier van hebben. Erg veilig is ook de grote noodknop waarmee je de machine ogenblikkelijk uitschakelt. Twee minpuntjes: de prijs van dit toestel is pittig en 31 kg is nogal een gewicht. Wil je het apparaat verplaatsen, doe dat dan met z’n tweeën.

Waarom kopen

Waarom niet?

Bosch Professional GTS XC10 - 2100 W - Ø 254 mm
Je koopt de Bosch GTS XC10 bij
[elementor-template id="6330"]

De naam zegt het al: deze Bosch Professional GTS zaagtafel is niet alleen geweldig voor de hobby klusser, maar zeker ook geschikt voor professioneel gebruik. Zijn motor (voorzien van motorrem) is bijzonder krachtig en levert maar liefst 2100W vermogen en 3200 toeren per minuut. Hij heeft een extra grote tafel van 58 x 76 cm en een zelfstellende parallelgeleider. De zaagkop is naar beide kanten kantelbaar en de diameter van het 24-tands zaagblad is 254 mm. Daarmee zaag je maximaal 79 mm recht (900). Deze Bosch wordt geleverd met zaagblad, afzuigadapter, stofafzuiging, hoekaanslag, parallelgeleider en duwstok, maar zonder onderstel. Aan deze machine hangt een prijskaartje van circa 775 euro en je krijgt er 3 jaar fabrieksgarantie op. 

Onze mening

Een genot om mee te werken, deze Bosch Professional GTS zaagtafel. Dit is absoluut een van de topproducten in onze top 10, dit is de droom van elke ervaren klusser. Hoogwaardige kwaliteit en uiterste precisie gaan hier hand in hand. En dat merk je aan het gemak waarmee je de strakste resultaten behaalt. Deze machine is gebouwd voor vele jaren zaagplezier. En dat mag ook wel, want je zult zeker een paar jaar nodig hebben om de aanschafprijs af te schrijven! Des te vreemder dat er desondanks geen onderstel wordt meegeleverd…

Waarom kopen

Waarom niet?

EINHELL TC-TS 2025/2 U Zaagtafel - 2000 W - Ø250 mm
Je koopt de Einhell TC-TS 2025/2 U bij
[elementor-template id="6335"]

Als gedreven doe-het-zelver kun je veel plezier beleven aan deze Einhell TC-TS 2025/2 U zaagtafel. Dankzij zijn krachtige 2000W motor zaag je moeiteloos allerlei materialen op maat, van massief hout en multiplex tot kunststof platen en lange delen. De zaagkop is naar twee zijden kantelbaar en de maximale zaagdiepte is instelbaar van 0-85 mm bij een rechte snede (900). De machine heeft een forse tafel van 56 x 58 cm die je nog eens aan twee kanten kunt vergroten door stabiele zijtafels. Het zaagblad heeft een diameter van 250 mm. Deze Einhell wordt geleverd met stevig onderstel (werkhoogte 85 cm), parallelaanslag, hoekstop en diverse accessoires.

Onze mening

Best wel een fijne machine, deze Einhell TC-TS 2025/2 U. De hoogte en helling van het zaagblad kun je erg eenvoudig aanpassen dankzij een speciale ‘2-in-1’ voorziening. En met de cirkelzaagtafel kun je qua formaat ook alle kanten op. Voor de meeste klussen een probleemloos apparaat waar maar een bescheiden investering tegenover staat. Het is geen professionele zaagtafel, maar wel een aanschaf waar de gemiddelde hobbyist heel goed mee uit de voeten kan.

Waarom kopen

Waarom niet?

DeWalt Tafel-Afkortzaagmachine D27107
Je koopt de DeWalt D27107 bij
[elementor-template id="6340"]

Een beest van een machine, deze DeWalt Tafel-afkortzaagmachine D27107! Deze overtuigende combinatie van een moderne afkortzaag en een eigentijdse tafelzaag presteert optimaal. Daarbij gaan precisie en kracht hand in hand. Hij is voorzien van een oersterke 2000W motor en zaagt tot wel 155 mm diep (recht onder een hoek van 900) dankzij de 305 mm grote zaagkop. De machine beschikt verder over een unieke elektronische module, die  zorgt voor een constante zaagsnelheid en beveiliging tegen overbelasting. Ook de nieuwe instelmechanismen voor verstekhoek en kantelhoek zijn een belangrijke pre. Omschakelen van afkortzaag naar tafelzaag gebeurt snel en sleutelvrij. Deze DeWalt wordt geleverd met zaagblad en stofafzuigingsysteem, maar zonder onderstel. Reken qua budget op ongeveer 1200 euro, dat kun je gerust investeren in een professioneel merk / apparaat noemen. 

Onze mening

Bij elk type elektrisch gereedschap steekt er wel één boven de rest uit. Bij de tafelzagen is dat wat ons betreft deze DeWalt Tafel-afkortzaagmachine D27107. Een alleskunner die gebouwd lijkt voor de eeuwigheid en topprestaties levert met de hoogste precisie. Geen zaagklus die deze krachtpatser niet aan kan en ook de afstel mogelijkheden zijn eindeloos. Je moet er wel het budget voor hebben, maar alles is relatief als je dat afzet tegen een leven lang vrijwel geheel onderhoudsvrij zaagplezier!

Waarom kopen

Waarom niet?

Metabo TS 216 - Tafelcirkelzaag - 1500 Watt - Ø216 mm - incl. onderstel
Je koopt de Metabo TS 216 bij
[elementor-template id="6345"]

De Metabo TS 216 tafelzaagmachine  is bedoeld voor de doe-het-zelver van elk niveau. Maar ook de professional heeft er een prima zaagpartner aan. Dat komt niet in de laatste plaats door zijn sterke motor met een vermogen van 1500W, goed voor een toerental van maximaal 5000 toeren per minuut. De zaagkop is naar één zijde kantelbaar en de zaagdiepte is maximaal 43 mm schuin (450) of 63 mm recht (900). De werkbank heeft een oplegvlak van maar liefst 78 x 93 cm en de werkhoogte (onderstel) is 85 cm. Verder is de machine voorzien van een herstartbeveiliging, veiligheidsslipkoppeling en motorrem voor snelstop binnen 3 seconden. Het zaagblad heeft een diameter van 216 mm. Deze Metabo wordt geleverd met hardmetalen zaagblad, duwstok, onderstel, hardrubberen banden, parallelgeleider, haakse geleider en afzuiginrichting.

Onze mening

Deze Metabo TS 216 tafelzaag kun je heel goed inzetten voor het zwaardere zaagwerk, ook op de bouwplaats. Vooral handig als je veel balken in gelijke lengtes wilt zagen. De machine werkt onvermoeibaar door en straalt veel kwaliteit en technisch kunnen uit. Dankzij de trolleyfunctie kun je het apparaat met één hand verplaatsen.

Waarom kopen

Waarom niet?

VONROC TS501AC Zaagtafel – 1500W – Ø210MM – 40T zaagblad – Incl. onderstel
Je koopt de VONROC TS501AC bij
[elementor-template id="6350"]

De VONROC TS501AC zaagtafel presteert groot voor een klein budget. Zijn motor heeft één versnelling en levert 1500W vermogen, het toerental is maximaal 5000 toeren per minuut. Instellen is eenvoudig. De zaagkop is naar één zijde kantelbaar en de maximale zaagdiepte is 45 mm schuin (450) of 70 mm recht (900). De royale werkbank meet uitgeklapt 50 x 68 cm. Het traploos instelbare zaagblad heeft een diameter van 210 mm. Deze Powerplus wordt geleverd met onderstel, 2 tafelextensies, zaagblad, slang voor stofafzuiging, duwstok, beschermkap, parallelgeleider en verstekgeleider (beide geleiders zijn van aluminium). Je vindt hem voor circa 110 euro en krijgt er 2 jaar fabrieksgarantie op.

Onze mening

Op de tiende plaats en van de voordeligste modellen waar menig hobbymatig houtbewerker echt prima mee uit de voeten kan. Een krachtige motor, een stabiel onderstel en diverse handige accessoires voor een hele scherpe prijs: wat wil je nog meer? Deze VONROC TS501AC is beslist een sterke prijskeuze voor de doe-het-zelver die de machine niet al teveel belast met echt zwaar werk. Bovendien is hij met zijn 14,5 kg eenvoudig verplaatsbaar.

Waarom kopen

Waarom niet?

Powerplus POWX07595 zaagtafel met onderstel
Je koopt de Powerplus POWX07595 bij
[elementor-template id="6355"]

De Powerplus POWX07595 zaagtafel is een krachtpatser waarmee je eenvoudig rechte en schuine sneden in hout kunt maken. Zijn motor levert 2000W vermogen en het toerental is maximaal 5000 toeren per minuut. De zaagkop is naar één zijde kantelbaar en de maximale zaagdiepte is 65 mm schuin (450) of 85 mm recht (900). De royale tafel meet 56 x 58 cm en is ook nog eens aan twee kanten te verlengen. Het zaagblad heeft een diameter van 250 mm. Deze Powerplus wordt geleverd met zaagblad en beschermkap, tafeluitbreiding, en diverse hulpstukken zoals; steunen, parallelgeleider, hoekgeleider, duwstok, 2 sleutels, stofzuigerslang met mondstuk, kantelbeveiliging, steunpoten en inbussleutel. Je kunt hem voor ongeveer 140 euro tegenkomen en krijgt er 3 jaar fabrieksgarantie op. 

Onze mening

Met deze Powerplus POWX07595 zaagtafel zaag je makkelijk flinke houten platen en balken door. De sterke motor weet niet van ophouden en het 82 cm hoge onderstel is kent een hoog niveau stabiliteit. Dat geeft een veilig zaaggevoel. Anderzijds is het met 23,5 kg wel een zwaar apparaat, dus je gaat er niet voor je plezier mee sjouwen. En 107 dB geluid, dus gehoorbescherming in! Voor de prijsbewuste klusser is dit een mooie optie omdat de prijs-kwaliteitsverhouding van de Powerplus in dit segment er goed is. 

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Een zaagtafel koop je misschien maar eens in je leven. Dus als je hebt besloten om ervoor te gaan, wil je wel zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Dat zal nog niet meevallen, want er is nogal wat aanbod. Er is maar één manier om erachter te komen welke zaagtafel het beste bij jou past: vergelijken. Als je een aantal opties naast elkaar zet, zie je snel genoeg waarin ze verschillen of overeenkomen. We helpen je graag op weg met onze top 10 van beste zaagtafels, compleet met commentaar en onze voorkeuren.

Waarom een zaagtafel?

Je hebt genoeg zaagklussen die je niet af kunt met een gewone handzaag, cirkelzaag of decoupeerzaag. Het zagen van lange planken in de lengte bijvoorbeeld. Of het op maat zagen van houten en kunststof plaatmaterialen. Voor dat soort zaagwerk biedt een zaagtafel uitkomst.

Hoe werkt een zaagtafel?

Een zaagtafel is in feite een tafel met een cirkelzaag die boven het werkblad uitsteekt: als je via een parallelgeleider een plank of balk langs de draaiende zaag geleidt, krijg je een prachtige rechte zaagsnede. Gebruik je een verstekgeleider, dan kun je ook schuin zagen. Na inschakeling gaat het zaagblad op een vaste snelheid draaien, van achteren naar voren. Hierdoor wordt de plank als het ware veilig naar beneden getrokken, naar de tafel toe. Desondanks is het raadzaam om tijdens het zagen de beschermkap te gebruiken en het werkstuk met de speciale duwstok door de zaag te duwen. 

De functies  

Om voor jou een goede keuze te kunnen zijn, moet een toestel wat ons betreft in elk geval goed scoren op enkele basisfuncties.

Dat is allereerst een geschikte motor met genoeg vermogen. Daarbij geldt meestal: hoe hoger het vermogen en wattage, des te meer power. Dat betekent dat je door hardere materialen kunt zagen, maar ook dat je langere tijd achter elkaar kunt werken.

Een goed zaagblad is ook belangrijk. Vaak wordt dit standaard meegeleverd, maar je moet wel opletten waarvoor het geschikt is. Met een universeel blad zit je altijd goed, maar een exemplaar waar je alleen hout mee kunt zagen moet je natuurlijk niet voor metaal gebruiken! De grootte van het zaagblad varieert over het algemeen tussen de 215 en 254 mm, maar je hebt ook grotere. Hoe groter het blad, des te dieper de zaagsnede, zodat je ook door dikkere materialen kunt zagen. Voor een beetje balk moet je al gauw aan een diepte van 80 à 90 mm denken. Verder heeft niet elk cirkelzaagblad evenveel tanden. Wil je een fijner zaagresultaat, kies dan voor meer tanden. Ten slotte hebben veel goede zaagtafels een voorziening om verstek te zagen en een kantelfunctie.

Om prettig te kunnen werken, maken steeds meer fabrikanten werk van ergonomie. Ergonomisch werken is de trend en wordt tevens door de ARBO aangeraden. Zeker professionals moeten daarom rekening houden met het feit dat de machine een goede werkhoogte kan bieden door verstelbaarheid van de hoogte van de tafel. Ook schoner werken heeft alle aandacht: de meeste zaagtafels hebben een aansluiting voor stofafzuiging, soms zelfs op twee plekken, zodat het stof voor én achter het draaiende zaagblad wordt weggezogen.

Hoewel geen echte functie, is veiligheid ook een belangrijk aspect van een toestel. Niet elke machine is even veilig, dus dat is zeker iets om rekening mee te houden. Veel voorkomende veiligheidsvoorzieningen zijn een noodstop, een duwstok, een veiligheidskap.

De prijs

Als je op zoek bent naar een zaagtafel, moet je natuurlijk ook rekening houden met je budget. Het kan altijd goedkoper of duurder. Je kunt wel van alles willen voor weinig geld, maar over het algemeen is er wel een verband tussen de prijs van een machine en de kwaliteit of de mogelijkheden. Toch is het soms de uitzondering die de regel bevestigt. Een dure machine die zijn geld niet waard is of een prima apparaat dat verrassend weinig kost: beide komen voor. Alleen al om die reden is het verstandig om te vergelijken. Uiteindelijk zul je merken dat je meestal wel goed zit als je kijkt wat er te koop is voor het bedrag dat je in je hoofd hebt. Neem in je vergelijking ook een iets goedkopere en duurdere optie mee. Dan heb je alle honken bezet en weet je zeker dat je een kansrijke selectie hebt om uit te kiezen.

Welke zaagtafel heb je nodig?

De kwaliteit en mogelijkheden van zaagtafels lopen nogal uiteen. Welke jij nodig hebt hangt vooral af van het werk dat je ermee wilt uitvoeren. Ook hoe intensief je de machine gaat gebruiken speelt een rol. Zaagtafels vergelijken voordat je een keuze maakt is een absolute must. Heb je flink wat stevig zaagwerk op het menu staan? Dan kun je wel wat power gebruiken. Meestal geldt dan: meer vermogen (Watt) = meer power. En voor grotere werkstukken ben je zeker gebaat bij een wat royalere en vooral stabiele zaagtafel. Moet er op meerdere plekken worden gezaagd, dan is een verrijdbaar onderstel een must, want de meeste zaagtafels zijn te zwaar om zelf even te tillen. Verder kun je nog kijken naar zaken als kwaliteit, duurzaamheid, werkcomfort, geluidshinder en ergonomie. Een prettige pré is een afzuigingssysteem waardoor je na afloop minder schoonmaakwerk op de werkvloer / je hobbyruimte hebt. 

Een zaagtafel vergelijken

Een zaagtafel is wat de naam al zegt: je zult tussen de meeste merken weinig verschil in concept en design ontdekken. Het zijn vooral (soms onzichtbare) zaken als kwaliteit en innovatie die het verschil maken. De vraag is of iedereen wel dezelfde eisen stelt aan een toestel. En het antwoord ligt voor de hand: nee. Daarom is het o zo belangrijk om eerst goed te bepalen welke plannen je hebt met de zaagtafel. Vervolgens kun je op basis daarvan een aantal opties met elkaar vergelijken. Kijk naar hun specificaties, naar hun sterke en zwakke punten, naar hun extra’s en prijs. En vergeet het werkcomfort niet! Want uiteindelijk gaat het erom dat je gewoon lekker aan het werk kunt. Op dit soort punten hebben we wat dingen voor je onder elkaar gezet. Maar kijk vooral zelf ook even verder. Op bol.com bijvoorbeeld, waar een handige top 10 van zaagtafels staat met beoordelingen van echte klanten. Bedenk ook dat je vaak binnen 30 dagen na aankoop gratis kunt retourneren.

Beste Koop

Misschien een beetje een open deur, maar welke zaagtafel de beste keus is, bepaal je zelf. Het heeft namelijk vooral te maken met je eigen wensen en verwachtingen. De verschillen in prijs en kwaliteit zijn groot. Wat ons betreft springt de DeWalt tafel-afkortzaagmachine D27107 er echt uit als allerbeste. Een enorm sterke motor, vele zaagmogelijkheden en slimme extra’s maken hem tot de perfecte zaagpartner voor de professional. Maar daar betaal je ook de hoofdprijs voor. Een prijs van zo’n € 1200 is niet voor iedereen reëel. De Proxxon Precisie zaagtafel vinden wij daarom de beste algmene zaagtafel. Deze heeft net iets minder mogelijkheden maar daartegenover staat een ‘betere’ prijs. Zijn je budget én je wensen nog bescheidener, dan komt de Powerplus POWX07950 naar voren.