This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:22 pm

Beste Figuurzaagmachine - De 10 Beste Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

Ben je op zoek naar de beste figuurzaagmachine van dit moment? In dit artikel beschrijven we de top 5 beste figuurzaagmachines. Onze top 5 is tot stand gekomen door een zorgvuldige voorselectie van 15 apparaten. Eerst lees je een korte review van ieder toestel, waarbij we ingaan op het vermogen en de zaagspecificaties. Ook kijken we naar bijzondere features en gebruiksgemak. We noemen de voor- en nadelen van iedere figuurzaagmachine en delen daarna onze handige aankooptips. Waar moet je op letten als je een machine figuurzaag kopen? Tot slot delen wij onze beste koop.

Beste Figuurzaagmachine – Lijst Met De 10 Beste Figuurzaagmachines

beste koop
4.5/5
budget optie
4.2/5
4.1/5
4/5
Beste koop
Dremel Moto-Saw figuurzaag
Je koopt de Dremel Moto-Saw figuurzaag bij
[elementor-template id="6435"]

Deze figuurzaag met een vermogen van 70 Watt en een gewicht van 1,1 kg heeft een onbelaste snelheid van 1500 tot 2250 toeren per minuut. Tijdens werkzaamheden produceert de zaag ongeveer 88,5 dB en een trilling van 9,3 m/s2. Bij aankoop van de Dremel Moto-Saw krijg je een handige en stevige opbergkoffer meegeleverd plus een parallelgeleider-hulpstuk, twee zaagbladen voor hout type MS52, twee zaagbladen type MS53 en een zaagblad voor metaal. Het zaagblad is 100 mm lang en de machine beschikt over een veiligheidsslipkoppeling.

Onze mening

Dit compacte gereedschap is ideaal om zowel rechte, als gebogen zaagsneden te maken. Je kunt de Dremel Moto-Saw gebruiken voor het korten van verschillende materialen, waaronder hardhout, composietplaten, PVC, laminaat en plaatmateriaal. De aandrukvoet zorgt voor minder trillingen en het kleine formaat maakt het makkelijk om dit gereedschap op te bergen. Een minpunt van dit systeem is het ontbreken van een lichtpunt om de zaaglijn te kunnen zien. Ook maakt de figuurzaag gebruik van kwetsbare en dunne zaagbladen, waardoor deze bij verkeerd gebruik snel kapot kunnen gaan.

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief
Scheppach SD1600V figuurzaagmachine 5901403903
Je koopt de Scheppach SD1600V bij
[elementor-template id="6443"]

Deze basis-figuurzaag weegt 1,3 kg en heeft een zaagbladlengte van 127 mm. Je kunt patronen uitzagen op een diepte, variërend van 50 tot 206 mm. De zaagtafel heeft afmetingen van 255 x 415 mm en is verstelbaar tot 45 graden. Ook heeft de figuurzaagmachine een variabele snelheidsregeling en een ledlampje. Tijdens het zagen ontstaan bijna geen trillingen. De prijs van de Scheppach SD1600V met een vermogen van 120 Watt ligt rond de € 100.

Onze mening

Dat Scheppach in het specialistische segment op z’n best is wisten wij al langer dankzij de sublieme kwaliteit lintzaag van dit merk. Maar met de SD1600V figuurzaagmachine weet dit merk zich ook in dit segment te manifesteren. Dit is een prettig instapmodel voor de hobbyist of beginnende houtbewerker. Met de Scheppach SD1600V zaag je ingewikkelde patronen uit en stel je zelf de snelheid in tussen de 500 en 1700 toeren per minuut. Ook kun je verschillende zaagbladen afwisselen door het Quick Change System. Wel heb je minder bewegingsvrijheid door de afwezigheid van een accu. Ook heeft deze figuurzaagmachine geen veiligheidskoppeling.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Einhell TC-SS 405 E Figuurzaag 120 W – Met stofzuigadapter Ø36 mm
Je koopt de Einhell TC-SS 405 E bij
[elementor-template id="6451"]

Met deze elektrische figuurzaagmachine voer je nauwkeurige zaagwerkzaamheden uit op verschillende materialen. Het toestel heeft een slaghoogte van 14 mm en bewerkt plastic en aluminium, maar ook hout en plexiglas. De machine is stevig en heeft een beschermkap, een neerdrukarm voor werkstukken en een snelspansysteem. Je kunt zowel T-schaft, als ronde figuurzaagjes gemakkelijk gebruiken. Het dunne zaagblad is 127 mm lang en geschikt voor precisiewerkzaamheden. Ook heeft de Einhell TC-SS figuurzaagmachine een aansluiting voor stofafzuiging. Met een Quick-release klem kun je snel van zaagblad wisselen zonder te hoeven sleutelen. Bovendien is de werktafel kantelbaar naar de linkerzijde, in een hoek van 0 tot 45 graden. Ook deze figuurzaag machine werkt op netstroom.

Onze mening

Zoek je naar een figuurzaagmachine, die goed van pas komt bij modelbouw of het zagen van een figuratieve vorm? Dan is dit toestel met variabele snelheid een aanrader voor zowel de doe-het-zelver, als de professional. Opvallende kenmerken zijn de mogelijkheid om het aantal slagen per minuut te bepalen en de 36 mm dikke stofzuigadapter aansluiting. De Einhell TC-SS 405 E is een duurzaam en sterk product, maar het apparaat heeft geen veiligheidsslipkoppeling en weegt met ruim 13 kg aanzienlijk meer dan andere figuurzaagmachines.

Waarom kopen

Waarom niet?

Powerplus POWX190
Je koopt de Powerplus POWX190 bij
[elementor-template id="6459"]

Bij aankoop van de Powerplus POWX190 met een motorvermogen van 85W krijg je 3 jaar garantie. Door de luchtblaaspijp heb je goed zicht op de zaaglijn en krijg je het beste zaagresultaat. Je kunt tot 50 mm diep zagen in hout, maar ook in verstek zagen is geen enkel probleem. De bijgeleverde werktafel heeft afmetingen van 375 x 250 mm.

Onze mening

Wij vinden dit een fijn toestel voor regelmatige klussers en zijn vooral onder de indruk van de zaagcapaciteit in hout en de levensduur van de Powerplus POWX190. Met deze machine kun je uitstekend dunne materialen zagen. De ultra fijne figuurzagen zorgen ervoor, dat je gedetailleerd en precies kunt werken. Andere voordelen van dit toestel zijn de beschermkap`en de blaasfunctie. Helaas ben je wel afhankelijk van netspanning en moet je beide handen gebruiken tijdens je werkzaamheden. Daarbij is de kabellengte van het bijgeleverde snoer slechts 2,1 m. Het is raadzaam bij aankoop van deze figuurzaagmacchine ook een extra figuurzaagset en een verlengsnoer te kopen. Hierdoor is de prijs van deze elektrische figuurzaag minder aantrekkelijk, dan je in eerste instantie zou denken.

Waarom kopen

Waarom niet?

FERM SSM1007
Je koopt de FERM SSM1007 bij
[elementor-template id="6464"]

Dit is de enige figuurzaagmachine in onze top 10 met een voetpedaal, dat fungeert als aan-uit schakelaar. Je kunt met de FERM SSM1007 met een vermogen van 120 watt contouren zagen in hout, plexiglas, kunststof en gips. De werktafel kun je 45 graden kantelen, zodat je gemakkelijk de gewenste hoek kunt kiezen. Bovendien beschikt de machine over een snelspansysteem, waardoor je snel van zaagblad kunt wisselen. Bij de aankoop van de machine krijg je ook meteen een figuurzaagset cadeau met zaagbladen van het type 10 TPI, 15 TPI en 25 TPI. Verder heeft deze FERM figuurzaagmachine een veiligheidsslipkoppeling en weegt de machine 10,8 kg.

Onze mening

Onze review is overwegend positief. Als we de machine vergelijken met andere figuurzaagmachines zijn we met name gecharmeerd van de voetschakelaar. Op deze manier kun je het toestel eenvoudig aan- en uitzetten. Ook de beschermkap en de robuuste beugel zijn aantrekkelijke eigenschappen van deze FERM figuurzaag. Je krijgt verschillende getande en niet getande zaagbladen bij je bestelling meegeleverd en kunt ook in een verstekhoek zagen. Ben je op zoek naar een handig toestel voor het bewerken van kunststof, hout of multiplex? Dan is dit een geschikte figuurzaagmachine met snelheidspedaal voor een aantrekkelijke prijs. Helaas is de stofopvang niet geregeld en heeft de figuurzaag geen accu-platform.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Wil je een figuurzaagmachine kopen? Ben je van plan om vormpjes te zagen en precisiewerk uit te voeren? Dan is een elektrische figuurzaag met werktafel waarschijnlijk het soort elektrisch gereedschap dat niet in jouw opslag mag ontbreken. Qua uiterlijk hebben ze wel wat weg van een combi zaagtafel, echter in de praktijk is het een totaal andere machine. 

Figuurzaagmachines bestaan in allerlei soorten en maten en de prijs kan behoorlijk verschillen. Het ene toestel wordt gekenmerkt door eenvoud en gebruiksgemak, terwijl andere machines juist een hoop extra’s te bieden hebben. Hieronder leggen we uit, waar je op moet letten bij het kopen van een figuurzaag. Voor welk merk moet je kiezen en welke informatie dien je uit te vragen? 

Materialen

Welke materialen kun je zagen met de machine van je keuze? Bij het kopen van een figuurzaag is het handig om te letten op de materialen waarvoor het toestel geschikt is. Is de machine gespecialiseerd in houtbewerking of kun je ook kunststof bewerken? Kun je een plastic werkstuk afkorten? Denk goed na over de toepassingen van de figuurzaag en de werkzaamheden waarvoor jij de machine wilt gebruiken.

De functie van een elektrische figuurzaag

Met een figuurzaagmachine kun je werkstukken zagen in vrije vorm. Denk hierbij aan het zagen in bochten of rechte lijnen. Twee eigenschappen zijn typerend voor de figuurzaag. Dit is enerzijds het dunne zaagblad, waardoor je de vrijheid hebt om je zaagrichting op ieder moment te veranderen. Anderzijds is het de beugel, die het zaagblad spant. De beugelgrootte is cruciaal voor de afmetingen van het werkstuk, dat je kunt zagen. Er zijn figuur zagen, die je met de hand kunt bedienen, maar in dit artikel hebben we het in het bijzonder over de elektrische figuurzaag. 

De snelheid

Het is fijn, als je de snelheid van de zaag kunt reguleren. Voor sommige klussen is een hoge snelheid wenselijk, terwijl je soms juist de tijd wilt nemen om een werkstuk te korten. Snelheidscontrole is daarom cruciaal. Ook het soort materiaal, dat je wilt zagen met de figuur zaag, heeft effect op de gewenste snelheid. De ideale snelheid bij het zagen van kunststof verschilt aanzienlijk, ten opzichte van de ideale snelheid bij het zagen van hout. Een snelheidsregelaar of voetpedaal kan je helpen om het toestel juist in te stellen. Sommige machines maken gebruik van een tandwiel, waarmee je het aantal toeren per minuut kunt bepalen.

Gebruiksvriendelijkheid en bediening

Hoe gemakkelijk kun je de machine bedienen? Ook gebruiksvriendelijkheid speelt mee bij de keuze voor een figuurzaagmachine. Is de werktafel kantelbaar? Kun je in verstek zagen en is het mogelijk om de beugel te verstellen en zo de grootte van het werkstuk op te rekken? Is de machine uitgerust voor precisiewerk? Bij de meeste figuurzaagmachines zitten de knoppen aan de voorkant van het toestel, zodat je deze eenvoudig kunt indrukken, terwijl je met de zaag aan het werk bent. De bedieningselementen moeten eenvoudig bereikbaar zijn tijdens het klussen. 

De blaasfunctie

Bij figuurzagen komt stof vrij. Om je werkvlak schoon te houden, is een goede stofafzuiging belangrijk. Sommige modellen hebben een blaaspijp, waarmee het stof meteen wordt weggeblazen. Tijdens onze test kwamen we meerdere machines tegen met een dergelijk systeem. Een schoon werkvlak stelt je in staat om nauwkeurig te werken. Ook een stofzuigeradapter kan een pré zijn voor het kopen van een bepaalde machine.

Extra features

Heb je een ruim budget en neem je alleen genoegen met de beste machine? Vergelijk dan ook de extra functies, zoals een vingerbeschermer, de aanwezigheid van anti vibratie technologie of een antisplinterplaat. Verder kunnen we je aanraden te kijken naar prijzen, maar vooral ook naar de kwaliteitsverhouding. Wordt de zaagmachine aangeraden door gebruikers?

Beste Koop

Wat is de beste figuurzaagmachine van dit moment? Uit onze test is de Dremel Moto-Saw machine als winnaar naar voren gekomen. Wij vinden dit het beste toestel, vanwege zijn lage gewicht en compacte design. Ook kun je bijna ieder werkstuk eenvoudig afkorten met deze figuurzaag. De machine produceert betrekkelijk weinig geluid en wordt geleverd met een handige opbergkoffer. 

beste koop
4.5/5