This post was last updated on maart 30th, 2021 at 12:25 pm

De 10 Beste Aszuigers Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

Wat is op dit moment de beste aszuiger voor het schoonmaken van je openhaard, houtkachel of BBQ? Dat gaan we je laten zien in dit artikel. We hebben heel wat apparaten grondig bekeken en vergeleken. Daarbij hebben we de belangrijkste specificaties opgesomd, van de inhoud van de ascontainer en de lengte van de stroomkabel tot comfort en veiligheid. Ook zaken als prijs, garantie en gebruiksmogelijkheden passeren de revue.

Dit alles leidt tot een top 10 van de beste aszuigers. Eerst beschrijven we elk apparaat in duidelijke taal, daarna geven we onze eigen mening. Wat zijn de voor- en nadelen van het specifieke model? Je leest het hieronder. Om je te helpen bij het maken van je keuze, vind je ook een handige aankoopgids met kooptips en aandachtspunten. Ten slotte geven we antwoord op de vraag: welke aszuiger is nu eigenlijk de beste?

Top 10 Aszuigers Van 2021

Beste koop
4.7/5
Nummer 2
4.7/5
budget optie
4.3/5
5/5
Beste koop
Kärcher AD 4 Premium
Je koopt de Kärcher AD 4 Premium bij
[elementor-template id="7172"]

De Kärcher AD 4 Premium as- en droogzuiger is een echte alleskunner van enorm goede kwaliteit. Wat ons betreft is dit de beste aszuiger van dit moment. Wil je de haard een schoonmaakbeurt geven, de roosters reinigen, koude as, houtskooldeeltjes of dierenharen opzuigen? Met dit apparaat is het een fluitje van een cent. Ook droogzuigen is geen enkel probleem als je de meegeleverde vloerzuigmond en zuigbuizen gebruikt. Het apparaat heeft een degelijke kunststof behuizing die tegen een stootje kan. De 600W motor en het uitlaatfilter zorgen voor een langdurige zuigkracht. Raakt het filter verstopt? Dan kun je de zuigkracht met een druk op de knop van het geïntegreerde reinigingssysteem (reboost filter cleaning technology) zó weer op peil brengen! De inhoud / opslagcapaciteit van de metalen container is 17 liter. De Kärcher AD4 Premium as- en droogzuiger wordt geleverd compleet met aanzuigslang, zuigbuizen, een filterelement en een vloermond voor harde oppervlakken. Er zit 2 jaar Kärcher fabrieksgarantie op deze aszuiger.

Onze mening

Karcher is sterk vertegenwoordigd als het gaat om (bouw)stofzuigen maar scoort ook goed als beste stoomreiniger. De AD 4 Premium is wederom een topmodel van dit merk. Door zijn grote en aanhoudende zuigkracht is deze Kärcher bijzonder geschikt voor intensief gebruik. Stofresten hebben geen kans. Zelfs de professional, bijvoorbeeld de schoorsteenveger, krijgt van deze machine een lach op zijn gezicht. Hij rolt geruisloos door je huis dankzij de rubberen wielen, wat wel zo aangenaam werkt. Ga je as opzuigen, dan geven de vlambestendige materialen maximale bescherming, want de AD 4 is enorm hittebestendig. Deze afzuiger is niet alleen zuinig (energieklasse A+) maar ook praktisch. Zo kun je het vuilreservoir snel en eenvoudig legen zonder in aanraking te komen met het vuil. En met het speciaal gebogen mondstuk kom je moeiteloos in alle hoeken en gaten. Het prijskaartje ligt rond de 130 euro. Niet de voordeligste in onze top 10, maar wat ons betreft wel de perfecte prijs-kwaliteitsverhouding. 

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief
Kärcher AD 2 
Je koopt de Kärcher AD 2 bij
[elementor-template id="7174"]

Met de Kärcher AD2 as- en droogzuiger kun je as opzuigen uit je kachel, open haard of barbecue. Ook bouwstof en dierenharen zuig je er moeiteloos mee op. Dat is mede te danken aan de duurzame 600W motor. De aszuiger heeft een metalen reservoir van 14 liter en een dubbel filtersysteem dat bestaat uit een vlak- en grofvuilfilter. Zo wordt zelfs het laatste restje as of stof opgevangen en blaast de aszuiger alleen maar schone lucht uit. Met de flexibele metalen zuigslang en het speciale mondstuk kun je goed in moeilijke hoekjes komen, zodat je echt álles schoon krijgt. Het apparaat meet circa 34 x 44 cm en weegt maar 4,4 kilo, dus je kunt er heel makkelijk mee manoeuvreren. Je krijgt van Kärcher 2 jaar fabrieksgarantie op deze aszuiger.

Onze mening

Dit is een van de meest compacte aszuigers uit ons onderzoek. Ondanks zijn geringe afmetingen levert hij geen geringe prestaties. De zuigkracht is verbazingwekkend en hij is doordacht ontworpen, waardoor hij prettig in gebruik is en zelfs op lastig bereikbare plekken zijn werk doet. Dankzij een handige greep kun je de container makkelijk legen. Snoer en accessoires berg je snel op in een handige houder. Helaas kun je ander elektrisch gereedschap niet direct aansluiten op de aszuiger. Maar deze Kärcher AD2 is zeker een fijn apparaat voor een prijs rond de 90 euro.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Powerplus POWX308 - Aszuiger
Je koopt de Powerplus POWX308 bij
[elementor-template id="7182"]

Voor het reinigen van kachels, haarden, barbecues, dierenmanden en zelfs werkplaatsen is deze multifunctionele Powerplus POWX308 ideaal. Deze aszuiger heeft een krachtige 1200W motor en een royale opvangbak van 20 liter. Toch is hij met een diameter en hoogte van circa 30 cm bijzonder compact. Hij zuigt niet alleen het fijnste stof en zaagsel op, maar ook asresten met een maximum temperatuur van 60°C. Deze machine is dus bestand tegen hitte en dat is wel zo veilig. Een dubbellaags filter met filterindicator houdt zelfs de kleinste stofdeeltjes tegen en beschermt de motor tegen fijnstof. De 20 liter opvangbak is ruim en je leegt hem heel gemakkelijk. De Powerplus POWX308 wordt gelevered als complete set met aszuiger, aanzuigslang, zuigmond, dubbellaagse filter, vloerborstel, ontstoffingsborstel en 2 zuigbuizen. Powerplus geeft maar liefst 3 jaar fabrieksgarantie op deze aszuiger.

Onze mening

Heb je een beperkt budget en ben je op zoek naar een goedkope aszuiger? Deze compacte aszuiger op wendbare wielen heeft een mooi prijskaartje, presteert uitstekend en is zeer gebruiksvriendelijk. Sterker nog, wij vinden hem erg comfortabel werken en bijzonder mobiel. Naast de zuigfunctie heeft hij een handige blaasfunctie, om ook moeilijk bereikbare plekken stofvrij te krijgen. De container is eenvoudig te legen door het deksel te verwijderen. En ook heel comfortabel: de soepel werkende wieltjes waarop je de POWX308 kunt verplaatsen. Wel moet je het filter regelmatig uitwassen en de lengte van het stroomsnoer is 3,5 meter, wat aan de magere kant als niet toevallig een stopcontact in de buurt vrij hebt. Maar met een prijskaartje van rond de 80 euro krijg je beslist veel waar voor je geld.

Waarom kopen

Waarom niet?

Kärcher AD 3.200 - Aszuiger - 17L - 850W
Je koopt de Kärcher AD 3.200 bij
[elementor-template id="7187"]

De Kärcher AD 3.200 is een betrouwbare as stofzuiger die mooie prestaties levert. Hij kan niet alleen asdeeltjes en stof opzuigen, maar ook nat en droog. Een combinatie die hem flexibel in het gebruik maakt. Zijn robuuste 18V motor levert 850W en dat is meer dan voldoende voor een aszuiger in deze klasse. Het asstof wordt verzameld in een 17 liter grote opvangtank. Een uitgekiend filtersysteem zorgt ervoor dat zelfs de kleinste deeltjes worden tegengehouden. Met een afmeting van circa 38 x 58 cm en een gewicht van bijna 9,5 kilo is het een stevige jongen. Maar dankzij de soepel lopende wieltjes kun je hem toch makkelijk verplaatsen tijdens het werk. Deze as- en droogzuiger wordt geleverd met een polyester vlakfilter. Kärcher geeft 2 jaar fabrieksgarantie op deze as zuiger, die in Duitsland TÜV-gekeurd is.

Onze mening

Kärcher, misschien vooral bekend van de elektrische tuingereedschappen, blijkt ook prima aszuigers te maken. Deze krachtige AD 3.200 is daar een mooi voorbeeld van. Hij doet zijn werk zeer effectief dankzij een goede zuigkracht en grote wendbaarheid. Bovendien is hij behoorlijk stil. De prijs is misschien iets aan de hogere kant, daar krijg je echter wel de beproefde Kärcher kwaliteit voor terug. Wel jammer dat de tankinhoud iets kleiner is dan bij veel concurrenten. En als je een kachel uitzuigt, moet je eigenlijk elke keer even het filter uitkloppen.

Waarom kopen

Waarom niet?

Domo - DO232AZ Aszuiger
Je koopt de Domo - DO232AZ bij
[elementor-template id="7189"]

De Domo DO232AZ aszuiger is een handige hulp in en om het huis. Het apparaat is zeer geschikt om koude en warme as veilig uit de kachel (pelletkachels en houtkachels), open haard, grill of barcecue te verwijderen. De aszuiger is voorzien van een metalen opvangvat met een royale inhoud van 20 liter en uitgerust met een dubbel filtersysteem. Daarbij bestaat het stoffilter uit glasvezel, wat de aszuiger extra brandveilig maakt. De krachtige motor is slim geïntegreerd in het deksel en doet zijn werk met gemak en behoorlijk stil. De flexibele slang heeft een metalen binnenwand voor extra veiligheid. Dankzij het 5 meter lange aansluitsnoer heb je een flinke bewegingsvrijheid en mag het stopcontact best wat verder weg zitten. Domo geeft 2 jaar fabrieksgarantie op deze aszuiger.

Onze mening

Deze krachtige Domo aszuiger doet probleemloos wat ie moet doen: veilig en schoon as wegzuigen. Met 48,6 x 35,7 cm is het een mooi compact model, en dat merk je ook wel aan zijn bescheiden gewicht van nog geen 6kg. Qua prijs zit hij een beetje in het middensegment voor huis-, tuin- en keukengebruik: niet de goedkoopste, maar ook zeker niet duur. Prettig is dat hij goed blijft zuigen, zelfs als hij al bijna vol is. De Domo laat zich eenvoudig reinigen en opbergen en is verder ook makkelijk in het gebruik.

Waarom kopen

Waarom niet?

TecTake 1200 - Aszuiger - 20L - 1200W
Je koopt de TecTake 1200 bij
[elementor-template id="7197"]

Een robuuste aszuiger én stofzuiger die zijn mannetje staat: zo kun je de TecTake 1200 misschien het beste omschrijven. As, stof en vuil uit kachels, vuurkorven, open haarden, grills en ovens: je zuigt het allemaal met gemak weg. Dit model werkt op een eigen, krachtige 1200W motor, dus een extra stofzuiger heb je niet nodig. De ascontainer van gecoat staal heeft een inhoud van 20 liter, wat ruim voldoende is. Met een diameter van 31 cm, een hoogte van 43 cm en een gewicht van 4,5 kilo is dit voor een aszuiger een goed hanteerbare middenmaat. De TecTake 1200 aszuiger wordt geleverd compleet met afwasbare stoffilter, een 100 cm stofzuigerslang van versterkt kunststof en een aluminium mondstuk. Voor dit apparaat geldt uiteraard de wettelijke garantie.

Onze mening

De TecTake 1200 is een eenvoudig apparaat zonder poespas dat doet wat het moet doen. Zowel as als stof en vuil worden probleemloos opgezogen, maar deze aszuiger staat niet bol van de geavanceerde technologie. Wel zijn er wat extra slimmigheden ingebouwd. Zo is de ascontainer snel te legen dankzij snelklemmen. En de lucht wordt niet direct in de filter geblazen maar omgeleid naar onderen. Hierdoor optimaliseer je de zuigkracht, voorkom je verstoppingen van de filters en verleng je de levensduur. Maar het belangrijkste pluspunt is misschien wel de prijs: voor circa 45 euro heb je hem al in huis.

Waarom kopen

Waarom niet?

Asstofzuiger 20L 1200Watt aszuiger
Je koopt de Asstofzuiger 20L bij
[elementor-template id="7202"]

Deze Bitux aszuiger fungeert ook als stofzuiger, dus hij is geschikt voor vele doeleinden. Van as uit de open haard tot zaagstof uit de werkplaats: het verdwijnt allemaal eenvoudig in de 20 liter ruime opvangketel van gecoat staal. De aszuiger is uitgerust met een sterke 1200W motor met natuurlijke afzuiging en kan dus stand-alone werken. Het robuuste ontwerp voorziet onder meer in een flexibele metalen zuigslang van 100 cm en een aluminium zuigmond. Dankzij twee snelsluitingen kun je de ascontainer razendsnel legen zonder vieze handen te krijgen. Een wasbaar fijnfilter voorkomt het binnendringen van as en grof vuil, terwijl een vliesfilter de fijnste deeltjes nog eens extra filtert. De Bitux aszuiger wordt geleverd met container, wasbaar HEPA-fijnfilter, stromingsfilter en Duitstalige gebruikershandleiding. Op dit apparaat is de wettelijke garantie van toepassing.

Onze mening

Het compacte ontwerp van deze Bitux asstofzuiger maakt het werken plezierig. Niet alleen de afmetingen zijn bescheiden, maar het gewicht van 3,6 kilo is zelfs uitgesproken laag. Alle basisfuncties zijn aanwezig en werken naar behoren, maar meer mag je van dit apparaat ook niet verwachten. Bepaald onhandig is de Duitse handleiding, die hadden we liever gewoon in het Nederlands gezien. En wat te denken van een snoerlengte van 2 meter, met afstand de kortste uit ons onderzoek? Daar staat dan wel weer een interessante aanschafprijs van rond de 50 euro tegenover. Dus als je niet valt op dure snufjes maar gewoon een functionele aszuiger zoekt: dit is er één!

Waarom kopen

Waarom niet?

Kaminer - 10L - 800W
Je koopt de Kaminer - 10L bij
[elementor-template id="7207"]

Deze zeer compacte stalen aszuiger is perfect voor het wegzuigen van afgekoelde as en stof uit houtkachels, open haarden en barbecues. Ook met onverbrande houtresten en zaagsel heeft de Kaminer geen enkele moeite. Met zijn vermogen van 800W en 100 cm lange zuigbuis reinigt hij grondig en tot in alle uithoeken. De aszuiger heeft een stevige roestvrijstalen opvangtank van 10 liter en een dubbel filtersysteem (HEPA filter en materiaalfilter). Hierdoor wordt de motor beschermd en kan vuil niet weer de ruimte in worden geblazen. De filters zijn herbruikbaar, je kunt ze eenvoudig verwijderen en onder stromend water wassen. Als je de slang andersom aansluit, kun je ook de blaasfunctie benutten. De Kaminer meet slechts 26 x 26 x 19 cm en weegt nog geen 3 kilo. Daarmee is hij de kleinste uit ons onderzoek. Op deze aszuiger krijg je 1 jaar fabrieksgarantie.

Onze mening

Deze Kaminer aszuiger is niet gemaakt voor het grotere werk. Maar dat is tegelijkertijd het grote voordeel. Misschien moet je de ascontainer wat vaker legen, maar dankzij de handige metalen veiligheidsklemmen gaat dat heel soepeltjes. En daar houdt het gebruiksgemak niet mee op. Zo is het apparaat door zijn compacte afmetingen en lage gewicht zeer goed te hanteren en ook makkelijk op te bergen. Alleen het netsnoer is met 2 meter wat aan de korte kant. Je moet wel steeds een stopcontact in de buurt hebben of anders een verlengsnoer bij de hand houden.

Waarom kopen

Waarom niet?

Je koopt de Einhell TC-AV 1620 DW Aszuiger bij
[elementor-template id="7207"]

Einhell heeft een naam hoog te houden op het gebied van aszuigers. Uit onze review wordt duidelijk dat je met deze Einhell een goede aszuiger op het oog hebt. Deze Einhell TC-AV 1620 DW is goed bewijs dat het merk haar naam in deze niche hoog wilt houden. Hij verwijdert spelenderwijs asresten van je barbecue, grill, vuurkorf, kachel of open haard. De krachtige 1250W motor met een maximale zuigkracht van 165 mbar staat garant voor een langdurige en betrouwbare werking. Het stevige 20 liter reservoir is ontworpen om lang mee te gaan. Hetzelfde geldt voor de duurzame aluminium zuigbuis en de met metaal versterkte zuigslang van 1,2 meter. Een geïntegreerd plooifilter zorgt ervoor dat as en fijnstof niet weer in de ruimte worden teruggeblazen. Dankzij een extra voorfilter kan het plooifilter ook niet verstopt raken. Op deze aszuiger krijg je 2 jaar fabrieksgarantie die je ook nog kunt uitbreiden.

Onze mening

Over deze Einhell TC-AV 1620 DW aszuiger is goed nagedacht. Hij is niet alleen krachtig en efficiënt, maar blinkt ook uit door allerlei handige extra’s. Als je de zuigslang andersom aansluit, heb je er een blaasfunctie bij. Je verplaatst het apparaat eenvoudig dankzij vier zwenkwielen en de ergonomische handgreep. Snelsluitingen zorgen ervoor dat je het reservoir snel en schoon kunt legen. En de stroomkabel wind je om de handgreep, waardoor je de aszuiger netjes kunt opbergen. Goede zuigprestaties en slim in het gebruik: je krijgt best veel voor circa 65 euro. Of felrood een mooie kleur is, laten we aan jouw eigen smaak over…

Waarom kopen

Waarom niet?

Einhell TC-AV 1618 D Aszuiger
Je koopt de Einhell TC-AV 1618 D Aszuiger bij
[elementor-template id="7214"]

Deze Einhell TC-AV 1618 D is eigenlijk het nét iets kleinere broertje van de TC-AV 1620 DW. Ook deze machine zuigt met gemak asresten uit je grill, barbecue, vuurkorf, kachel of open haard. De krachtige 1200W motor met een maximale zuigkracht van 160 mbar doet nauwelijks onder voor zijn grotere broer. En ook het robuuste reservoir mag er met 18 liter nog steeds zijn. Deze aszuiger is voorzien van een 1,2 meter lange metaalversterkte aanzuigslang en een lichtgewicht aluminium zuigbuis. As en fijnstof komen niet terecht in het milieu dankzij een ingebouwd plooifilter. Een extra voorfilter zorgt ervoor dat het plooifilter niet verstopt raakt. Einheel geeft 2 jaar fabrieksgarantie op deze aszuiger en die kun je ook nog uitbreiden.

Onze mening

Deze Einhell TC-AV 1618 D aszuiger zit goed in elkaar. Hij oogt wat hoekig en van signaalrood moet je houden, maar functioneel mankeert er weinig aan dit apparaat. Hij doet zijn werk betrouwbaar en efficiënt. Daarnaast heb je veel gemak van diverse handige extra’s. Zoals de blaasfunctie (even de zuigslang andersom aansluiten) en de snelsluitingen om het reservoir in een handomdraai te legen. Je kunt het toestel makkelijk verplaatsen met de handgreep bovenop, waar je ook het netsnoer netjes omheen kunt wikkelen. Dat bergt wel zo slim op! Veel gebruiksgemak en stevige prestaties kenmerken deze Einhell TC-AV 1618 D. Niet gek voor pakweg 50 euro!

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Een gezellige barbecue of een knusse avond in de wintermaanden bij de open haard of vuurkorf? Dat is altijd echt genieten. Alleen… na afloop zit je wel met de rommel. Een kachel vol asresten of een bak vol verbrande en onverbrande houtskool. Hoe krijg je dat allemaal weer schoon en opgeruimd? Je hebt ook geen zin in een enorme aswolk door je huiskamer en een gewone stofzuiger is absoluut ongeschikt, gevaarlijk en ongezond. Je normale stofzuiger kan niet omgaan met hitte en de fijnste stofdeeltjes. Waardoor je het as welliswaar opzuigt maar aan de achterkant de fijnste deeltjes door je omgeving heenblaast. Gelukkig is de oplossing hiervoor eenvoudig: met een speciale as stofzuiger ofwel openhaard stofzuiger of kachelstofzuiger weet je zeker dat je veilig en gezond kunt werken. Ze zijn immers speciaal ontworpen om as op te zuigen. 

Om je op weg te helpen hebben we een top 10 voor je samengesteld. Dit apparaat is niet te vergelijken met of als al het andere elektrische gereedschap dat bij ons de revue is gepasseerd. Welk apparaat voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw eigen situatie: hoe vaak en intensief ga je de aszuiger gebruiken, waarvoor heb je hem nodig, hoeveel geld heb je ervoor over? Er is enorm veel keuze, een aszuiger kopen doe je misschien voor de eerste keer, waarbij budget en wensen verschillen per persoon, dus een beste koop is niet zomaar aan te wijzen. Toch doen we een poging. En we geven je graag vast een paar fijne tips. Dan weet je waar je op moet letten als je op zoek gaat naar jouw ideale aszuiger.

Waarom een aszuiger?

Waarom een aszuiger en niet gewoon een stofzuiger of bouwstofzuiger? Daar kunnen we duidelijk over zijn. Een stofzuiger is niet bestand tegen as, fijnstof of zaagsel. De motor van je gewone stofzuiger kan hier héél snel door kapot gaan en dan is het vaak lastig om hem nog te repareren! Door hun speciale constructie en diverse slimme filters hebben aszuigers hier geen last van. Die zijn er juist helemaal op gemaakt om probleemloos de kleinste deeltjes op te zuigen en op te slaan in een flink reservoir. Keer op keer. Hoewel de bouwstofzuiger wel geschikt is voor fijnstof en zaagsel, delft ook dat type stofzuiger het onderspit ten opzichte van de aszuiger. Voornamelijk op gebied van brandveiligheid. Immers, de meeste aszuigers zijn hittebestendig. Iets wat (bouw)stofzuigers absoluut niet zijn. Met alle risico’s van dien. 

De functies  

Als je uitbent op de meest geschikte aszuiger, naar welke dingen moet je dan eigenlijk kijken? Dat hangt vooral af van waar je het apparaat precies voor nodig hebt. Het maakt nogal verschil of je een paar keer per jaar alleen de open haard wilt schoonzuigen of dat je om de haverklap ook een vuurkorf, een barbecue of een werkplaats van stof en zaagsel wilt ontdoen. Voor intensief gebruik is een krachtige motor een must en kun je veel plezier hebben van wat extra accessoires. En hoe makkelijk wil je het hebben? Een apparaat zonder wieltjes zul je lastiger kunnen verplaatsen dan een variant op zwenkwielen. Een lang netsnoer is handiger dan een kort exemplaar, want zo heb je minder stopcontacten nodig. Ook een goed filtersysteem is heel belangrijk: daarmee gaat de motor van je aszuiger veel langer mee.

De prijs

Ga je je oriënteren op een aszuiger, dan speelt prijs natuurlijk ook een rol. Soms is er een verband tussen topkwaliteit en een hogere prijs, maar dat hoeft niet altijd. We komen regelmatig apparaten tegen die veel waar bieden voor een verrassend lage prijs. Het loont dus zeker de moeite om de prijzen goed te vergelijken en te kijken of je echt wel alles nodig hebt wat de duurdere apparaten bieden. Aan de andere kant investeren de betere merken wel vaak extra in innovatie, gebruiksgemak en duurzaamheid. Dus een complete set met accessoires en een goede fabrieksgarantie kost meestal wel iets meer dan een standaard apparaat van een minder bekend merk. Zorg in elk geval dat jouw wensen passen bij jouw budget en verken de opties vooraf. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Als extra hulp kan een aankoopgids je misschien een goede dienst bewijzen. Of stel je vragen gewoon aan een helpdesk of het winkelpersoneel.

Welke aszuiger heb je nodig?

Alle aszuigers doen minimaal wat de naam al aangeeft: ze zuigen as. Maar de een doet dat veel beter dan de ander. Bovendien kan de ene aszuiger veel meer dan de andere. Sommige aszuigers fungeren ook als gewone stofzuiger en kunnen zelfs nat/droog zuigen. De vraag is wat voor jou nu precies nodig is. Je weet natuurlijk zelf het beste hoe stevig je het apparaat aan het werk wilt zetten. Bij intensief gebruik heb je het meeste aan een sterke motor met een flink vermogen. Als je vaak asresten moet opzuigen, zeker als die nog niet helemaal zijn afgekoeld, is extra veiligheid geen overbodige luxe. Denk aan een opzuigslang met metalen coating, een metalen zuigbuis en zuigmond of een stalen of metalen reservoir. Wil je moeilijk bereikbare plekken schoonkrijgen, dan is naast een zuigfunctie ook een blaasfunctie wel prettig. En wil je je werk zo schoon mogelijk doen, dan kun je bijna niet zonder dubbel filtersysteem of een HEPA filtersysteem voor je eigen gezondheid. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je opties met elkaar gaat vergelijken.

Een aszuiger vergelijken

Zorg dat je je goed oriënteert voordat je een keuze maakt. Vergelijk meerdere producten, zodat je de voor- en nadelen tegen elkaar kunt afwegen. Daar word je vaak een stuk wijzer van. Kijk bijvoorbeeld eens op bol.com, waar de een top 10 van aszuigers vindt, compleet met beoordelingen van klanten. Als je een product aanschaft, kun je het meestal gratis retourneren binnen 30 dagen. Dan heb je genoeg tijd om het product uit te testen en te zien of het aan je verwachtingen voldoet.

Beste Koop

Er zijn aszuigers in vele soorten en maten. We hebben vooral gekeken naar modellen die praktisch zijn voor gebruik in en rondom het huis. Geen professionele apparaten dus, maar wel goede en betrouwbare as stofzuigers. Wanneer je beschikt over voldoende budget hebt raden wij je aan om voor de Karcher AD 4 te kiezen, dit is echt een premium aszuiger die nooit teleur zal stellen. Je betaald iets meer, maar krijgt daarentegen veel meer. Aan gebruiksgemak en zuigkracht geen gebrek, deze Karcher zuigt zelfs de fijnste asdeeltjes op en weet zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de uitgeblazen lucht te filteren. Minder roet en fijnstof in je omgeving, zakloos en een perfect filterreinigingssysteem waardoor je werkcomfort nooit wordt geremd door een verminderde zuigkracht. Deze machine blijft presteren.   

Van de onderzochte modellen vinden wij de Powerplus POWX308 de beste koop wanneer budget wel een rol speelt. Met circa 80 euro is dit apparaat prijstechnisch interessant, terwijl je bovendien veel waar voor je geld krijgt. Overtuigende prestaties, solide materialen, veel gebruiksgemak, een compleet pakket accessoires en maar liefst 3 jaar fabrieksgarantie maken van deze aszuiger onze torenhoge favoriet. Wil je niet meer dan circa 50 euro uitgeven? Dan komt de Einhell TC-AV 1618 D direct in beeld. Een krachtige en duurzame aszuiger met een doordacht filtersysteem. Voor ongeveer dezelfde prijs heb je ook de TecTake 1200, die weinig voor de Einhell onderdoet. 

Beste koop
4.7/5