This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:44 pm

De 5 Beste Bouwstofzuigers Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

Wat is de beste bouwstofzuiger van het moment? Gereedschapmeister gaat je in dit artikel precies vertellen. We hebben meer dan 50 stofzuigers voor gebruik in de bouw vergeleken. Zo hebben we de belangrijkste kenmerken in kaart gebracht, waaronder het vermogen, de filter en tankinhoud. Ook hebben we gekeken naar zaken als prijs en garantieperiode. Het resultaat is een top 5 met de beste bouwstofzuigers die we konden vinden. Eerst beschrijven we per stofzuiger de voordelen en nadelen van het apparaat, gevolgd door ons eigen oordeel. Bij welke kluswerkzaamheden komt deze bouwstofzuiger goed van pas en wat zijn de voordelen en nadelen van het specifieke model? Is het een goede tool voor de professional of juist voor de doe-het-zelver? Om je nog beter te helpen met je keuze, volgt na de top 5 een handige aankoopgids boordevol kooptips en aandachtspunten. Tot slot geven we antwoord op de vraag: wat is de beste bouwstofzuiger aankoop?

Top 5 Bouwstofzuigers Van 2021

Beste koop
4.5/5
budget optie
4.5/5
Beste koop
Kärcher WD 3 Premium - 17 Liter
Je koopt de Kärcher WD 3 Premium bij
[elementor-template id="7125"]

Deze Kärcher Premium alleszuiger is een middenklasse model voor het opzuigen van nat en droog vuil. Hij is voorzien van duurzaam RVS reservoir met een tankinhoud van 17 liter. Deze heeft een pull & push sluitsysteem zodat je hem eenvoudig kan openen en sluiten. Hij wordt geleverd met twee mondstukken, een voor zowel natte en droge plekken en een met compact mondstuk voor extra moeilijk bereikbare plekken. Ook ontvang je een patroonfilter en filterzak. Het gewicht is 7,7 kilo en de garantieperiode 2 jaar. De zuigkracht is 200 V en het vermogen 1000 watt. De kabellengte is 4 meter, niet echt een lang snoer, maar vaak heb je toch een haspel of iets dergelijks liggen voor stroomvoorziening. Voor een prijs van €81 is hij van jou.

Onze mening

Als je op zoek bent naar een goede bouwstofzuiger voor in en rond het huis of juist specifiek tijdens een verbouwing, dan is deze Kärcher je ideale aankoop. Of het nu gaat om fijne droge stoffen of kleine hoeveelheden vloeistoffen, hiermee is het in een mum van tijd weg. Bovendien heeft hij een ingebouwde blaasfunctie. Dankzij de parkeerstand en ergonomische draagbeugel staat hij stabiel, is hij wendbaar en gemakkelijk te verplaatsen. Kortom, een goede aankoop voor de doe-het-zelver die op zoek is naar een apparaat met goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief
Kärcher WD 6 Premium - 30 Liter
Je koopt de Kärcher WD 6 Premium bij
[elementor-template id="7130"]

Ben je op zoek naar een professionele bouwstofzuiger? Kies dan voor de Kärcher Premium variant. Deze alleszuiger met RVS reservoir kan maar liefst 30 liter aan. Zo maken fijne stoffen en nat vuil geen kans meer. Ook is hij voorzien van blaasfunctie. Met de afvoerschroef kun je het reservoir snel legen. Groot bijkomend voordeel van deze bouwstofzuiger voor professioneel gebruik, is dat er ook een aansluiting voor elektrisch gereedschap op zit. Het vermogen is 1300 watt en de zuigkracht tot 260 V is handmatig te regelen via een draaiknop, zodat je hem altijd perfect afstemt op het aangesloten gereedschap. Deze sterke bouwstofzuiger kost €178 en heeft een garantieduur van 2 jaar.

Onze mening

Deze Kärcher is een goede aankoop voor bouwbedrijven of de hobbyist die regelmatig in en om het huis aan de gang is. Hij valt in de wat duurdere prijsklasse, maar daar krijg je een hoge betrouwbaarheid en veel fijne functies voor terug. Van het droog en nat vuil opzuigen, tot het effectief bij elkaar blazen van vuiligheid. De regelbare zuigkracht is een absolute pre. Met een gewicht van 12,5 kilo is hij wat zwaarder, maar dat komt door de stevige RVS behuizing en grote tankinhoud. Er zit zelfs een lade in om gereedschap in op te bergen. De snoerlengte is 6 meter, een afstand binnen welke altijd een stopcontact is te vinden. Overigens is hij wel gemakkelijk te verplaatsen dankzij het ergonomisch handvat. Ook kun je hem in de parkeerstand plaatsen. Deze alleskunner maakt weinig lawaai en is voorzien van zuigslang van 2,2 meter, 2 zuigbuizen en zuigmonden, een vliesfilterzak en adapter voor het aansluiten van elektrisch gereedschap. 

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Kärcher WD 3 Alleszuiger - 17 Liter
Je koopt de Kärcher WD 3 bij
[elementor-template id="7135"]

Deze Kärcher WD 3 Alleszuiger is een net wat minder uitgebreid model dan de Premium Kärcher op nummer 1 in deze top 5. Dit verschil zit hem onder andere in het reservoir: de Premium is voorzien van RVS reservoir, en deze heeft een kunststof reservoir. Dit zie je terug in het prijskaartje. Deze Kärcher is een goedkoper model en is voor €70 van jou. Hij is voorzien van speciaal vloermondstuk, waarbij je met hetzelfde opzetstuk zowel natte als droge stoffen kunt opzuigen. Er wordt een extra zuigmond meegeleverd voor moeilijk bereikbare plekken. Tevens heeft hij een blaasfunctie, die niet alleen handig is om stof op een hoop te verzamelen, maar ook bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor het opruimen van bladeren op de oprit. De capaciteit van het reservoir is 17 liter en de kabel voor netspanning van 4 meter. De garantieperiode is 1 jaar.

Onze mening

Als je op zoek bent naar een goedkope bouwstofzuiger dan is deze alleszuiger van Kärcher een goede keuze voor je. Het is een goede aankoop voor de hobbyklusser die op zoek is naar een voordelig en gebruiksvriendelijk apparaat. Hij weegt slechts 7,3 kilo en is gemakkelijk te verplaatsen met de ergonomische handgreep. Het vermogen is 1000 watt en de zuigkracht 200 V. Ideaal voor de wat kleinere blaas- en zuigwerkzaamheden.

Waarom kopen

Waarom niet?

Kärcher WD 5 Premium - 25 Liter
Je koopt de Kärcher WD 5 Premium bij
[elementor-template id="7140"]

Deze Kärcher WD 5 Premium behoort tot de wat luxere Kärcher bouwstofzuiger modellen. De prijs is €149. Hij is voorzien van groot RVS reservoir met een maximumcapaciteit van maar liefst 25 liter. Naast het opzuigen van droog en nat vuil, heeft hij ook een handige blaasfunctie. Tevens heeft hij een ingebouwde reinigingsfunctie voor de filter. De stofzuiger heeft een hoog zuigvermogen van 1800 watt (240 mbar), maar toch een laag energieverbruik van slechts 1100 watt. Het gewicht is 11,3 kilo en de garantieperiode 2 jaar. De opzuigslang is 2,2 meter en de zuigbuis 0,5 meter. De snoerlengte is 5 meter.

Onze mening

Stof, puin, zaagsel, zand en grote hoeveelheden vloeistoffen maken geen kans meer met deze WD 5 Kärcher Premium. De robuuste behuizing, ergonomische draagbeugel en de parkeerfunctie maken dit een gebruiksvriendelijk model, waarbij de afvoer van stof in het stofreservoir of op een effectieve manier plaatsvindt. Hij heeft een hoge zuigkracht, maar let op, er is geen aansluiting voor elektrisch gereedschap aanwezig. De vlakfilter is dusdanig ingericht dat je deze eenvoudig uit de filtercassette kan nemen zonder zelf in contact te komen met het vuil. Het reservoir kan je dankzij het pull & push sluitsysteem gemakkelijk open en dicht doen. Bovendien wordt er een extra mondstuk meegeleverd om extra moeilijk bereikbare plekken te bereiken.

Waarom kopen

Waarom niet?

Kärcher WD 4 Premium - 20 Liter
Je koopt de Kärcher WD 4 Premium bij
[elementor-template id="7145"]

Deze Kärcher WD 4 Premium alleszuiger is voorzien van roestvrijstalen vuilreservoir met een tankinhoud van 20 liter. Het is een krachtig middenklasse model voor het opzuigen van nat en droog vuil. Hij is niet voorzien van blaasfunctie. Hij wordt geleverd met veel accessoires, waaronder een zuigslang van 2,2 meter, 2 zuigbuizen, vloerzuigmond en plintenzuigmond, vliesfilterzak en clips met rubberen en borstel inzetstukken. De zuigkracht is 220 V en het vermogen 1000 watt. Het gewicht is 9,5 kilo en hij is voorzien van parkeerstand en ergonomische draagbeugel. De snoer voor netstroom is 5 meter en de garantieperiode 2 jaar. Voor een prijs van €108 is dit je nieuwe droog- en waterstofstofzuiger.

Onze mening

Deze Kärcher bouwstofzuiger heeft veel zuigkracht en is een goede aanschaf om je werkplek stofvrij te houden. Ook nat vuil kan gemakkelijk verwijderd worden en het reservoir is gemakkelijk te reinigen. Door de vier extra borstels krijg je elke werkplek schoon. Tevens is hij voorzien van handige lade om de borstels en extra gereedschap in op te bergen. Nadeel is wel dat hij geen blaasfunctie heeft, dus dit kan een reden zijn om voor een alternatief te kiezen. Heb je echter veel klussen waar water bij komt kijken, dan is dit een goede keuze.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Wil je een bouwstofzuiger kopen? We hebben het al even aangestipt in onze review over de vandiktebank, een bouwstofzuiger bij zaag-, schaaf- en schuurwerkzaamheden is enorm handig. Uiteraard zijn er genoeg zaken om in de gaten te houden bij het vinden van de beste bouwstofzuiger. Met onze top 5 helpen we je alvast een eind op weg, maar er zijn natuurlijk nog veel meer apparaten van verschillende merken op de markt. Bovendien is de beste keuze afhankelijk van je eigen wensen, budget en de manier waarop je het apparaat wilt gebruiken. Zo stel je aan een industrie stofzuiger voor een professionele bouwklus andere eisen dan aan een bouw stofzuiger voor thuisgebruik. Om je te helpen bij het maken van je keuze hebben we daarom nog een aantal goede tips, zodat je beter beslagen ten ijs komt wanneer je op zoek gaat naar de beste bouwstofzuiger voor jouw werkzaamheden.

Waarom een bouwstofzuiger?

Als je bezig bent met klussen, dan kun je rotzooi niet voorkomen. Van fijnstof tot grof vuil en zelfs vuiligheid in combinatie met water. Dit ligt natuurlijk alleen maar in de weg en bovendien is al die vuiligheid (vooral fijn stof) ook niet echt goed voor de gezondheid. Om er dus op een efficiënte manier vanaf te komen gebruik je het beste een goede bouwstofzuiger. Een gewone huisstofzuiger voldoet hier vaak niet, omdat deze minder kracht heeft, sneller zal verstoppen, een kleiner reservoir heeft en gewoonweg snel kapot zal gaan wanneer je hem gebruikt voor de zwaardere klussen. Bovendien kun je vaak met een bouwstofzuiger water opzuigen. Daarnaast is een bouwstofzuiger met aansluitfunctie voor elektrische apparaten erg praktisch. Verder kunnen bouwstofzuigers voorzien worden van extra opties, zoals een parkeerpositie, ergonomisch handvat en een blaasfunctie. Kortom, de multifunctionaliteit van een bouwstofzuiger is hoog en het is dan eigenlijk ook een onmisbaar toestel op de werkplek.

De functies

Ga je een bouwstofzuiger kopen, dan zijn er diverse functies om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste zaken om op te letten is de capaciteit van het reservoir. Komt er veel vuiligheid vrij bij je klussen? Dan biedt een groot reservoir zeker uitkomst, omdat je hem anders constant moet leegmaken. De behuizing is vaak het stevigst als het reservoir van RVS is gemaakt, maar er zijn ook goedkopere kunststof varianten. Let daarnaast ook op het reinigingsysteem. Een handige filterreinigsfunctie is absoluut een pre en scheelt je tijd (en eventuele frustratie) tijdens het werken. Daarnaast kijk je naar de zuigprestatie. Is het een instapmodel met lage zuigkracht, kan het toestel ook gebruikt worden als waterstofzuiger en kun je zelf kracht bijregelen? Een sterke zuigkracht komt goed van pas bij klussen waar je extra hardnekkig vuil wil opzuigen. Kijk tevens naar de stofzuigermond. Soms worden er meerdere monden bijgeleverd, dat kan handig zijn bij een diversiteit aan zuigklussen. De meeste bouwstofzuigers kunnen bouwvuil, vochtige smurrie en water opzuigen. Sommigen hebben zelfs een blaasfunctie. Wil je de bouwstofzuiger aansluiten op elektrische apparaten, dan moet je rekening houden met een aansluitpunt. Deze zijn dan vaak ook weer voorzien van geïntegreerde accessoirehouders, zodat je extra werkplek hebt om gereedschap kwijt te kunnen. Tot slot let je ook op de ergonomie. Het is wel zo fijn als de bouwstofzuiger gemakkelijk in gebruik is. Met een lange snoer heb je veel bewegingsvrijheid, door een soft grip draaggreep en licht gewicht kun je hem gemakkelijk verplaatsen en door een speciaal vastzet systeem kun je de bouwstofzuiger op een bepaalde plek vastzetten. Vind je de geluidsemissie belangrijk? Controleer dan ook het maximale geluidsniveau.

Stofklasse: verschil stofklasse L en M en H

Bouwstofzuigers zijn vaak ingedeeld middels een stofclassificatie. Dit wordt aangegeven met MAC: Maximaal aanvaarde Concentratie, en wijst op de doeleinden waarvoor de stofzuiger gebruikt kan worden. De L-klasse (lage klasse) biedt voldoende afzuiging bij standaard elektrisch gereedschap. De stofklasse M, M-klasse (middenklasse) is eigenlijk ideaal voor afzuiging bij vrijwel alle elektrische apparaten. De H-klasse (hoog) is speciaal voor materiaal dat giftige stoffen bevat. Moet je bijvoorbeeld asbest opzuigen of andere gevaarlijke stoffen? Let er dan bij uitstek op dat je een bouwstofzuiger met stofklasse H koopt. 

Mocht je denken; als een bouwstofzuiger met klasse H zelfs asbest kan opzuigen en die stofdeeltjes niet uitstoot, dan moet as uit een houtkachel of BBQ toch helemaal geen probleem zijn? Klopt, als je alleen kijkt naar opzuigen, filtering en uitstoot dan is dat zeker waar. Maar realiseer je wel dat de bouwzuiger niet gemaakt is voor hitte, precies het aspect waar de kracht van de beste aszuiger keuze ligt. Namelijk de bestendigheid voor hete of gloeiende delen. Iets wat je zelfs uren na het doven van een vuur niet kunt uitsluiten. Gebruik je bouwstofzuiger dus nooit voor as of andere materialen die gebrand hebben. 

De prijs

Als je je oriënteert op een industriële stofzuiger, dan merk je dat er voor ieder budget wel een verkrijgbaar is. Een duurder model hoeft daarbij niet altijd beter te zijn, maar vaak zie je wel dat deze in bepaalde zaken uitblinken. Zo hebben ze bijvoorbeeld een groter RVS reservoir, kunnen ze krachtiger zuigen en blazen, hebben ze een langere netsnoer en een aansluitpunt voor elektrische apparaten. Mogelijk heb je deze als thuisklusser juist weer helemaal niet nodig. Daarom is het voor het vinden van de beste bouwstofzuiger een aanrader om een wensenlijst en budget op te stellen. Zo betaal je alleen voor de functies en specificaties waar je werkelijk naar op zoek bent.

Een bouwstofzuiger vergelijken

Voordat je een keuze maakt voor je nieuwe nat-droogzuiger, is het dus verstandig om je goed te oriënteren. Dit doe je met behulp van onze koopgids en de top 5. Weeg de voor- en nadelen van de verschillende bouwstofzuigers tegen elkaar af en bepaal je favorieten. Ook kun je natuurlijk letten op je favoriete merk. Een van de populairste merken voor bouwstofzuigers is Kärcher, maar er zijn natuurlijk ook andere aanbieders op de markt. Kijk verder tijdens het aankoopproces naar reviews van gebruikers. Deze beoordelingen geven een goed beeld van hoe anderen de bouwstofzuiger ervaren. Wil je de bouwstofzuiger voor een enkel project gebruiken of wil je er in de toekomst ook nog plezier van hebben? In dat laatste geval is het vaak slimmer om te investeren in een degelijk apparaat, daar heb je op lange termijn alleen maar profijt van, want er is niks vervelender dan een stofzuiger die niet voldoende zuigkracht heeft om je rommel op te zuigen.

Beste Koop

Na het vergelijken van de beste bouwstofzuigers en het bekijken van onze testresultaten en recensies van andere gebruikers, kiezen we de Kärcher WD 3 Premium met een RVS reservoir van 17 liter opvangcapaciteit als beste koop. Deze gecertificeerde veiligheidszuiger is voorzien van ergonomische draagbeugel en is perfect voor het weghalen van klein en grover vuil. Hij kan natzuigen en blazen, maar heeft ook de een filterreinigingssysteem. Voor de wat lastiger bereikbare plekken wordt er een extra compact mondstuk meegeleverd. Dit alles voor een prijs van €81. Ben je op zoek naar een professionele stofafzuiger voor intensieve klussen, waarop je elektrische apparaten kan aansluiten? Kies dan voor de Kärcher WD 6 Premium. Deze heeft een RVS reservoir van maar liefst 30 liter, waarmee stofuitstoot direct opgezogen kan worden. Een betrouwbaar en krachtig toestel voor €178, waarmee je de zuigkracht heel gemakkelijk handmatig instelt. Hij heeft een extra lange snoer van 6 meter en maakt de werkvloer brandschoon.

Beste koop
4.5/5