This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:44 pm

De 5 Beste Vandiktebanken Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

Wat is de beste vandiktebank van dit moment? Je buurman kan je het waarschijnlijk niet vragen omdat dit apparaat niet in elke elektrisch gereedschapcollectie zit. Om jou verder te helpen hebben wij in dit artikel zoeken we het voor je uit. We hebben meer dan 25 modellen vergeleken en de belangrijkste kenmerken in kaart gebracht, zoals de schaafbreedte en -diepte, snelheid en vlakbreedte. Ook hebben we gekeken naar gewicht, prijs en garantieduur.

Het resultaat is een top 5 van de beste vandiktebanken die we konden vinden. Eerst zoomen we per beste vandiktebank in op de specificaties van de machine. Daarna volgt onze mening. Om je nog beter te helpen bij het maken van je keuze, geven we ook nog een handige aankooptips boordevol kooptips en aandachtspunten. Tot slot geven we antwoord op de vraag: welke vandiktebank is de beste aankoop?

Top 5 Vandiktebanken Van 2021

Beste koop
5/5
Nummer 2
4.8/5
budget optie
4.6/5
5/5
4.5/5
Beste koop
TRITON TPT125
Je koopt de TRITON TPT125 bij
[elementor-template id="7100"]

Deze Triton vandiktebank met type TPT123 is een echte krachtpatser met een schaafbreedte van 317 mm en 17500 schaafbewegingen per minuut. De verstelbare schaafdiepte stel je in met stappen van 1,58 mm. De hogesnelheidsmessen hebben een meshoogte van 3,2 tot 152 mm. Met 4 stijlen op de hoeken maak je een soepele en nauwkeurige verticale beweging. Voor extra soepele materiaal ondersteuning maak je gebruik van de grote in- en uitvoertafel. Over overbelasting hoef je je geen zorgen te maken, de machine is extra goed beveiligd. Ook is hij voorzien van stofkoker voor efficiënte stofontginning. Het vermogen is 1100 watt. De garantieperiode is 2 jaar.

Onze mening

Met deze krachtige Triton zijn je balken perfect glad te schaven. Een echte aanrader voor precisie en kwaliteit! Het prijskaartje van €670 valt in de midden tot hogere prijsklasse en het is dan ook een goede investering als je op zoek bent naar een kwaliteitsapparaat met lange levensduur. Met de draaiknop stel je hem nauwkeurig in, en door de efficiënt ingerichte opvangbak voor stof zorg je tevens voor een schone werkplek. Zowel voor doe-het-zelvers als professionals is dit een goede aankoop, vooral als je een goede combinatie van kracht, gaaf schaafwerk, hoge doorvoersnelheid, veiligheid en schoon werken belangrijk vindt.

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief
METABO DH 330
Je koopt de METABO DH 330 bij
[elementor-template id="7105"]

Deze Metabo DH 330 is perfect voor snel en nauwkeurig schaven. Het motorvermogen is 1800 watt. Hij is ideaal voor mobiel gebruik dankzij het lage gewicht van 35 kilo. De spaanafname is 0 tot 3 mm. De vandiktetafel zelf heeft een afmeting van 840 x 330 mm en is voorzien van een roestvaste stalen laag met gegoten aluminium. Hij kan dus zeker tegen een stootje. De doorlaathoogte is 152 mm en de doorlaatbreedte is 330 mm. De toevoersnelheid is 7 meter per minuut. Hij is voorzien van 2 messen en heeft een mesas diameter van 47 mm. Door de schaafwerkvergrendeling voorkom je dat de instelling van de spaanafname onbedoeld versteld wordt. Garantieduur: 2 jaar.

Onze mening

Deze Metabo vandiktebank van €555 wordt geleverd met 2 ingebouwde omkeerbare schaafbeitels, een duwstok en een afzuigstuk. Het stof wordt netjes opgevangen en door die duwstok garandeer je veiligheid op de werkvloer. Het toerental van de mesas is 9800 per minuut en het nominaal opnamevermogen 1.8 kW. Hij heeft wat meer geluid tijdens het werken, maar het schaafresultaat mag er zeker zijn. Sluit hem aan op netstroom, stel te schaaftafel naar wens af en je kunt direct aan de slag!

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
EINHELL TC-SP 204
Je koopt de EINHELL TC-SP 204 bij
[elementor-template id="7110"]

Deze opvallende rode Einhell TC-SP 204 vlakschaafmachine en vandiktebank wordt geleverd met sleutel en 3 inbussleutels. Het vermogen is 1280 watt. Zo schaaf je werkstukken tot maximaal 20,4 cm breed en 12 cm dik. Met de instelbare aanvoersnelheid kun je nauwkeurig het aantal te verwijderen millimeters aangeven, dit tot 3 mm aan de bovenkant en 2 mm aan de zijkanten. De aluminium werktafel, de traploos verstelbare geleiderails en stofafzuiging maken dit tot een robuust en gebruiksvriendelijk apparaat. De snoerlengte voor aansluiten op een stopcontact is 2 meter. 

Onze mening

Met deze Einhell vandiktebank kies je voor een sterk apparaat voor een relatief lage prijs. Voor een bedrag van €270 is hij namelijk van jou! Het is een goede keuze voor iedereen die een goedkoop apparaat zoekt waarmee je toch veel werkruimte hebt. Bovendien schaaft hij netjes, zowel aan de bovenkant als de zijkant. Hij draait tot 9000 toeren per minuut. Deze houtbewerkingsmachine doet gewoon wat ‘ie moet doen, en dat aan een topprijs.

Waarom kopen

Waarom niet?

BELMASH SDR2200
Je koopt de BELMASH SDR2200 bij
[elementor-template id="7115"]

De Belmash SDR2200 is een krachtig model voor houtbewerking. Deze professionele schaafbank heeft een aanschafprijs van €895. Hij is hiermee wat duurder, maar de specificaties doen dan ook zeker niet onder. De vandikte capaciteit is 120 mm en de stalen schaafspindel is 270 mm met 3 beitels. De plaatstalen tafel is 3,5 mm dik. Met de draaibare schakelaar stel je hem nauwkeurig in en de schaafgeleider kan zowel voor als achter geklemd worden. De metaalgekartelde aandrijfrollen en de duidelijke maataanduiding op de stalen band zorgen voor precisiewerk. Garantie: 2 jaar.

Onze mening

Professionele klussers doen zeker geen miskoop met deze unieke Belmash vandiktebank. Hij valt onder de meest functionele en productieve machines in zijn klasse en bovendien is er optimaal aandacht besteed aan veiligheid. Zo is hij voorzien van veilig aandruksysteem waarmee het onmogelijk wordt om met je handen per ongeluk in de beitels te geraken. Hij is voorzien van een 3 pk inductiemotor (in plaats van koolborstelmotor). Dat betekent extra kracht met zo min mogelijk lawaai! Je kunt er een verrijdbaar onderstel aan toevoegen, zodat je werkt op een comfortabele werkhoogte en hem met de wieltjes gemakkelijk verplaatst door de werkplaats. Kortom, een complete schaafbank met optioneel transportsysteem.

Waarom kopen

Waarom niet?

Borg MBY 8"
Je koopt de Borg MBY 8" bij
[elementor-template id="7117"]

Deze Borg vlak vandiktebank schaafmachine weegt slechts 28 kilo en heeft een schaafbreedte van 204 cm. Met een prijs van €219 is het een goede aanschaf voor de thuisklusser. Het bovenblad is gemaakt van aluminium en voorzien van instelhendel. Hij is draaibaar tot 45 graden door de bijgeleverde parallelaanslag. Je kunt hem zonder gereedschap omstellen van schaafbank naar van dikte bank. Het voltage is 230 volt en het motorvermogen 1250 watt. Hij draait 9000 toeren per minuut.

Onze mening

Een voordelige koop voor een goede multifunctionele machine, dat is deze Borg MBY 8”. De vandikte spaanafname is maximaal 3 mm en de spaanafname voor schaven maximaal 2 mm. De beitelwals met 2 beitels zijn van HSS kwaliteit. Hij is voorzien van spaanafzuiging voor een schone werkvloer. Ook is hij voorzien van overbelasting bescherming. De snoer is slechts 1 meter, dat is wat aan de korte kant, dus een verlengsnoer biedt zeker uitkomst. Al met al een goede beitelfrees voor iedereen die op zoek is naar een compacte houtbewerkingsmachine met fijne werkbreedte.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Wil je een vandiktebank kopen? Dan is het slim om met een aantal zaken rekening te houden. Met onze top 5 proberen we je alvast op weg te helpen met je keuze, maar uiteindelijk hangt de beste vandiktebank voor jou af van je eigen wensen, behoeften en budget. Zo wil je als professional wellicht meer investeren in een duurzaam en multifunctioneel apparaat, terwijl je als hobbyklusser misschien interesse hebt in een aantrekkelijk prijskaartje. Wat voor type klusser je ook bent, het is altijd slim om met een aantal tips rekening te houden, zodat je geen toestel in huis haalt dat later niet in staat blijkt te zijn tot wat je wel zou willen. Ontdek de goede tips in deze koopgids, zodat je voorbereid op zoek kunt gaan naar de beste vandiktebank.

Waarom een vandiktebank?

Met een vandiktebank kun je op een snelle en nauwkeurige manier een dun laagje van een houten werkstuk verwijderen. Zo kun je een blok hout op maat schaven, zorgen voor een gladde afwerking of bijvoorbeeld een bovenste laagje van steigerhout wegnemen om het een nieuwe look te geven. Deze machines worden ingezet in de bouw, maar ook in de modelbouw voor het afwerken van schaalmodellen. Let wel op, dit toestel mag niet verward worden met de vlakschaafmachine, want hoewel ze allebei dunne laagjes hout kunnen weghalen, zijn ze toch heel anders in gebruik. Met een vlakschaafmachine kun je bijvoorbeeld ook rondingen aan hoeken maken, terwijl je met een vandiktebank heel precies rechte sneden maakt. Soms kun je ze ook combineren. De voordelen van deze houtbewerkingstools zijn precisiewerk en snel resultaat. Zo heb je binnen no-time een laagje hout weggehaald. Als je de investering in een vandiktebank vergelijkt met het direct inkopen van geschaafd hout, dan leert een kosten-batenanalyse dat je het apparaat binnen afzienbare tijd terugverdient door te besparen op geschaafde op-maat-houtinkoop.

De functies

Als je op zoek bent naar de beste vandiktebank, op welke punten moet je dan vergelijken? Dit wordt mede bepaald door de specificaties die nodig zijn voor je werkzaamheden. Hoeveel mm moet de vandiktebank kunnen wegfrezen? Meestal kun je door de walsende beweging van het toestel gemiddeld zo’n 3 mm per ronde weghalen, met uitschieters naar boven en naar beneden. Als je meer wilt schaven, dan kun je de houten balk ook meerdere keren door de machine halen. Zo kun je met een goedkopere vandiktebank hetzelfde resultaat bereiken, maar ben je wel meer tijd kwijt. Hierbij moet je natuurlijk ook kijken naar of de balken die je wenst te frezen ook daadwerkelijk door de machine passen. Let daarnaast op het vermogen en toerental. Qua snelheid kunnen de meeste vandiktebanken rond de 8 lopende meter per minuut aan. Naast het motorvermogen kijk je ook naar de beitelwals. Dit is het ronddraaiende gedeelte van de machine waaraan de beitels bevestigd zitten. Hoe meer beitels, hoe fijner het resultaat. Dit in combinatie met de draaisnelheid zijn erg bepalend voor het resultaat van je werk. Verder, het gewicht. Een vandiktebank bestaat uit een aanvoerzijde, motor en beitelwals en uitvoerzijde die samen het gewicht bepalen. Vaak heeft een steviger apparaat meer stabiliteit en kun je er grotere balken in doorvoeren zonder last te hebben van trillingen. Ook kun je de machines soms voorzien van grote of extra lange werkstukken, zoals het verlengen van de invoer en uitvoer door een systeem met rollers. De mogelijkheden worden door deze accessoires groter, maar het apparaat wordt minder compact en zwaarder. Het is dus maar net wat je wil. Laatste punt om op te letten is hoe de opvang voor houtsnippers is ingericht. Je kunt je voorstellen dat er heel wat houtafval vrijkomt bij het polijsten van balken. Een vandiktebank met stofzuiging en goede opvangbak bieden uitkomst. Mocht je echt stofvrij willen werken, dan kun bij de meeste modellen je bouwstofzuiger koppelen. Geen bouwstofzuiger tot je beschikking? Zie hier de beste bouwstofzuiger van dit moment, zodat je zekerheden stofvrij kunt werken. 

De prijs

Als je je oriënteert op de prijzen van een vandiktebank, dan merk je dat de prijzen ver uiteen liggen. De goedkoopste hoeft hierbij zeker niet de minste te zijn, maar vaak zie je in de duurdere modellen wel krachtigere functies terug, zoals een groter vermogen en nauwkeuriger beitelen. Een goedkope vandiktebank heb je vaak voor een paarhonderd euro, maar de duurdere modellen gaan al snel over de €500 en soms zelfs over de €1000. Voor professioneel gebruik wil je waarschijnlijk een compacte machine met uitgebreide mogelijkheden. Ben je een hobbyist die af en toe een balk moet schaven? Maak dan voor jezelf een rekensom of het voordeliger is om een betaalbare machine aan te schaffen voor houtbewerken of dat je liever je hout op maat inkoopt. 

Een vandiktebank vergelijken

Voordat je een keuze maakt uit verschillende kwaliteitsvandiktebanken is het slim om meerdere producten te vergelijken op het gebied van functies, prijs en gebruiksvriendelijkheid. Zo kun je goed de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen. Onze top 5 helpt je bij het maken van je keuze. Daarnaast is het slim om reviews van gebruikers te lezen als je overweegt een vandiktebank te kopen. Deze beoordelingen geven een goed beeld van hoe gebruikers de machine ervaren.

Beste Koop

In de top 5 hebben we verschillende vandiktebanken voorbij zien komen met zowel functionele keuzes voor de doe-het-zelver als hoogstandjes voor de professional. Na het vergelijken van de verschillende modellen kiezen we de TRITON TPT125 als beste aankoop voor zowel professionals als actieve hobbyklussers. Hij heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en blinkt uit in nauwkeurigheid, snelheid en een hoog werkcomfort. Het frezen en glad maken van je balken wordt hiermee een fluitje van een cent.

Heb je een aantrekkelijk prijskaartje hoog in het vaandel staan, maar ben je wel op zoek naar een kwalitatieve machine? Kies dan voor de Einhell TC-SP 204. Hij geeft glad schaafresultaat en is voorzien van acceptabele freesdiepte en maximale breedte. Voor een prijs van €270 een gedegen vandiktebank om toe te voegen aan je elektrische gereedschapscollectie. Wil je meer bewegingsvrijheid en toch in rap tempo oppervlaktes kunnen afschuren / schaven? Hoewel je niet de schaafsnelheid bereikt van de vandiktebank is de bandschuurmachine wel het overwegen waard. 

 

Beste koop
5/5