This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:43 pm

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

De 10 Beste Bandschuurmachines Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Wat is de beste bandschuurmachine van het moment? In dit artikel zoeken we het voor je uit. We hebben ruim 60 verschillende machines vergeleken en van alle kanten bekeken. Zo hebben we de belangrijkste kenmerken in kaart gebracht, zoals de schuurspecificaties, het vermogen en de gebruiksvriendelijkheid. Ook hebben we gekeken naar zaken als prijs en garantie. Het resultaat is een top 10 van de beste bandschuurmachines die we konden vinden. Eerst geven we een heldere beschrijving per machine, gevolgd door ons eigen oordeel. Wanneer komt het apparaat goed van pas en wat zijn de voordelen en nadelen van het specifieke model? Is de tool met name geschikt voor de beginner of de professional? Om je te helpen een juiste keuze te maken, geven we je daarna nog een uitgebreide aankoopgids, vol handige kooptips en zaken om op te letten bij je aanschaf. Aan het eind geven we antwoord op de vraag: welke bandschuurmachine is de beste?

Belangrijke Eigenschappen

  • De bandschuurmachine is de meest krachtige handschuurmachine. Als je een flinke klus voor de boeg hebt zet dit type machine absoluut zode aan de dijk.
  • Dit type schuurmachine is bij uitstek geschikt voor grote oppervlaktes.
  • Vergis je niet in de snelheid waarmee een bandschuurmachine materalen wegschuurt. De kracht van de machine is tevens de grootste valkuil, omdat je ongemerkt ook snel te veel materiaal kan wegschuren.
  • Je kunt een schuurraam gebruiken om ervoor te zorgen dat je egaal en rechtlijnig blijft schuren.

Onze uitblinkers: De Beste Bandschuurmachine In Elk Segment

Met een bandschuurmachine is geen klus te groot of te zwaar. Toch is de beste bandschuurmachine voor jou, misschien wel helemaal geen goede keuze voor jouw buurman. Om je wat sneller door alle informatie heen te navigeren hebben we hieronder een paar topmodellen in hun segment geselecteerd. Klik erop om snel naar het betreffende model te gaan.

Top 10 Bandschuurmachines Van 2021

Nummer 2
4.6/5
Beste koop
Bosch PBS 75 AE Bandschuurmachine- 750 W - Set, incl. parallel- en verstekgeleider
Je koopt de Bosch PBS 75 AE bij
[elementor-template id="9052"]

Deze Bosch Bandschuurmachine blinkt uit door een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is voorzien van een zoollengte van 165 mm en zoolbreedte van 76 mm. Het toerental is 350 per minuut en het bijbehorende vermogen 750 watt. Hij weegt slechts 3,5 kilo en heeft een korrel van 40. Deze krachtpatser wordt geleverd met schuurband, parallelgeleider en verstekgeleiderrail, dit alles in een handige kunststof koffer. De garantieduur is 3 jaar.

Onze mening

Alweer een machine van het merk Bosch op de bovenaan in onze top 10. Bosch blijft scoren met haar elektrisch gereedschap en doet dit wat ons betreft opnieuw met de Bosch PBS 75 AE. Dit is een goede keuze als je op zoek bent naar een krachtige schuurbandmachine met goede geleiding en compact design. Hij is gemakkelijk in gebruik en heeft een lange gebruiksduur. Het stevige apparaat is voorzien van aluminium onderdelen. De bandsnelheid stel je zelf in; zo kun je alleen de oppervlaktelaag wegschuren of keihard oneffenheden wegschuren. Je gebruikt hem voor grotere oppervlakten, maar kunt hem dankzij de meegeleverde accessoires ook gebruiken voor het afschuinen van werkstukken. 

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief
Scheppach BTS800
Je koopt de Scheppach BTS800 bij
[elementor-template id="9055"]

Deze band- en schijfschuurmachine van Scheppach is multifunctioneel in gebruik dankzij de schuurtafel die 45 graden verstelbaar is. De bandschuurunit kan 90 graden versteld worden van verticaal naar horizontaal. Door de ijzeren behuizing staat deze tool op een vaste plek stabiel tijdens gebruik, zodat je zelf de druk kunt bepalen. Hij heeft een schuurbandsnelheid van 7,5 meter per seconden. De schuurschijf heeft een diameter van 150 mm en de afmetingen van de schuurband zijn 915 x 100 mm. Het gewicht is 21,5 kilo en de garantieperiode is 2 jaar.

Onze mening

Doordat deze Scheppach zowel voor bandschuren als schijfschuren kan worden gebruikt is het een goede en multifunctionele aanschaf voor een prijs van €174. De schuurschijven worden door een speciaal Velcro systeem eenvoudig bevestigd. Hij is toepasbaar onder verschillende hoeken, zodat je hem zowel voor grote oppervlaktes als voor het afschuinen van houtranden gebruikt. Hij is voorzien van een aansluiting voor de stofzuiger (62 mm) en stofbak om de werkplek vrij te houden van schuursel. Het vermogen is 370 watt en de krachtige inductiemotor maakt relatief weinig geluid. Hij is geschikt voor tafelbandschuren, niet voor het werken vanuit de losse hand omdat de trillingswaarde behoorlijk zijn. 

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Powerplus POWX139 Bandschuurmachine – 400 W
Je koopt de Powerplus POWX139 bij
[elementor-template id="9058"]

Of het nu gaat om renoveren, restaureren, schuren en afbramen van hout, kunststof en metalen voorwerpen, deze Powerplus POWX139 staat tot je dienst. Het vermogen is 400 watt en hij beschikt over een traploze snelheidsregeling. De toerentalinstelling is dan ook variabel tussen 300 en 1700 toeren per minuut. De schuurbandlengte is 13 x 457 mm en het geluidsniveau 91 decibel.

Onze mening

Door de extreem smalle schuurband is deze Powerplus bandschuurmachine perfect voor het schaven van moeilijk bereikbare plekken. Je zou er zelfs wat oppervlakkig freeswerk mee kunnen doen, al moet gezegd worden dat je dan beter een bovenfrees kunt gebruiken. Verder ligt hij gemakkelijk in de hand en weegt slechts 3,4 kilo. Bovendien heb je extra veel bewegingsvrijheid dankzij de lange netsnoer van 3 meter. De schakelknop vastzetten voor aan- en uitzetten is mogelijk. Het is aan te raden extra schuurlintjes bij te bestellen, je krijgt er namelijk wel meerdere bij, maar deze verslijten relatief snel.

Waarom kopen

Waarom niet?

Bosch PBS 75 A Bandschuurmachine - 710 W - 76 x 165 mm schuuroppervlak
Je koopt de Bosch PBS 75 A bij
[elementor-template id="9061"]

De Bosch PBS 75 A schaafmachine is voorzien van een loopband effect met groot schuuroppervlak. De zoollengte is 165 mm en de zoolbreedte is 76 mm. Het maximaal toerental is 350 per minuut en het vermogen 710 watt. Met 3,4 kilogram is hij licht in gewicht. De grofheid is 40 en hij is met name geschikt voor verf verwijderen, polijsten en opschuren van hout, zoals deuren, meubels, randen en lak. De prijs is €104 en de garantieperiode 3 jaar.

Onze mening

Deze Bosch bandschuurmachine met brede band behoort tot de topproducten in zijn klasse. Door het ingebouwde stofzuigelement wordt het schuurafval direct opgezogen. Daarnaast is hij voorzien van eenvoudig schuurbandspansysteem, waarmee je snel wisselt tussen verschillende schuurbanden. Hij is niet voorzien van handvat, maar wel van een automatisch bandsysteem waarmee je de band bij het gladschuren gemakkelijk in de juiste positie houdt.

Waarom kopen

Waarom niet?

BLACK+DECKER KA900E-QS bandschuurmachine - 350W - Powerfile met Cyclonic Action stofopvang
Je koopt de Black+Decker KA900E-QS bij
[elementor-template id="9064"]

Deze BLACK+DECKER bandschuurmachine is een goed hulpmiddel voor precisie schuurwerk. De kleine band met zoollengte en -breedte van 451 x 13 mm zorgt ervoor dat je overal nauwkeurig bij kunt. De stroomsnoer van 3 meter zorgt voor extra wendbaarheid. Het toerental is 1400 omwentelingen per minuut en het vermogen 350 watt. Hij weegt slechts 2 kilo. De garantieperiode is 2 jaar.

Onze mening

Creatieve klussers die houtranden op een nette manier willen schaven kunnen goed uit de voeten met deze BLACK+DECKER. Over een vieze werkplek hoef je je geen zorgen te maken, want hij is voorzien van een efficiënte stofopvangbak. Hij is krachtig en nauwkeurig, waardoor het werk snel af. De snelheid is variabel in te stellen en de smalle arm maakt het mogelijk om te manoeuvreren in kleine ruimtes. Hij is zowel te gebruiken voor het schuren van hout, metaal, keramische tegels, baksteen, kunststof en gips. Ook kun je ermee slijpen, vijlen en roest verwijderen.

Waarom kopen

Waarom niet?

Makita bandschuurmachine 9403 - 100mm - 230V
Je koopt de Makita 9403 bij
[elementor-template id="9067"]

Deze professionele bandschuurmachine van Makita is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een stabiel, functioneel apparaat. Hij heeft een zoollengte van 610 mm en een zoolbreedte van 100 mm. Daarnaast is hij dubbel geïsoleerd en maakt hij gebruik van enkel-toerige mechanische aandrijving. Je kunt er direct mee langs de wand afschuren. Het vermogen is 1200 watt en het gewicht 5,7 kilo. Koolstofplaat, kurkplaat, schuurband (type schuurpapier K80), afzuigadaptor en stofzak voor stofafzuiging worden meegeleverd. De garantieperiode is 3 jaar.

Onze mening

Deze Makita is een weloverwogen keuze voor professionals. Met een prijs van €320 valt hij in het duurder segment, maar hij is gemakkelijk in gebruik, instelbaar en extra wendbaar. Zo is hij voorzien van stofafzuigsysteem met stofzak die 360 graden te draaien is. Daarnaast heeft hij een netsnoer van maar liefst 10 meter (dus geen verlengsnoer nodig!). Scheelt je heel wat tijd en gedoe als je grote ruimtes moet schuren! Bovendien is het geluidsniveau slechts 1 dB. Kortom, als je een duurzame schuurmachine van hoge kwaliteit zoekt dan is deze Makita een goede aanwinst.

Waarom kopen

Waarom niet?

Skil 1215 AA Bandschuurmachine - 650 Watt - 76 x 130 mm schuuroppervlak - Inclusief schuurraam
Je koopt de Skil 1215 AA
[elementor-template id="9070"]

Deze Skil bandschuurmachine is gebruiksvriendelijk en wordt voor een prijs van €80 geleverd met schuurraam, schuurband (76 x 457 mm), stoffilter en stofadapter. Het schuuroppervlak is 76 x 130 mm en de bandsnelheid 300 per minuut. Hij weegt slechts 2,9 kilo. Het vermogen is 650 watt en het onbelast toerental 300. De garantieperiode is 2 jaar.

Onze mening

Op dit instapmodel van Skil sluit je dankzij de clic hendel gemakkelijk schuurpapieren met verschillende korrelgroottes aan, zodat je zowel kleine oneffenheden als ruwe balken en planken kunt schaven. Hij is met een groot werkoppervlak dan ook met name geschikt voor uitstekende schuurresultaten bij de bewerking van hout. Ga voor deze bandschuurmachine als je een onervaren thuisklusser bent die graag nauwkeurig en gemakkelijk wil werken en een tool zoekt voor een niet al te hoge prijs.

Waarom kopen

Waarom niet?

FERM BSM1024 Bandschuurmachine – 900W – Incl. schuurband (P80) & stofopvangzak
Je koopt de FERM BSM1024 bij
[elementor-template id="9073"]

Deze Ferm bandschuurmachine heeft een vermogen van 900 watt. Hij wordt geleverd met een P80 schuurband en een stofopvangsysteem. De afmetingen van de doorlopende schuurband zijn 75 x 533 mm en van het schuuroppervlak 75 x 135 mm. De band zit om twee rollen heen, waardoor die beweegt als een soort rupsband. Het stofzuigerelement zorgt ervoor dat er zo min mogelijk zaagsel achterblijft tijdens je schuurproject. De prijs ligt rond de €65 en de garantieduur is 3 jaar.

Onze mening

Deze Ferm is voorzien van een snelwisselsysteem waarmee je eenvoudig de schuurband verwisselt. De snoer is 3 meter, zodat je veel bewegingsvrijheid hebt. De behuizing is van plastic, waardoor hij iets minder stevig is, maar wel licht in gewicht (3,9 kilo). Het is een goed basismodel voor zwaarder schuurwerk, zoals het verwijderen van grote hoeveelheden verf, het glad maken van balken of het modelleren van grote vlakken.

Waarom kopen

Waarom niet?

Einhell TC-BS 8038 Bandschuurmachine – 800 W
Je koopt de Einhell TC-BS 8038 bij
[elementor-template id="9076"]

Deze Einhell bandschuurmachine heeft een vermogen van 800 watt en in geschikt voor een hoge afname op verschillende materialen, zowel binnen als buiten. De schuurband is zeer nauwkeurig af te stellen met de ingebouwde fijn-afstellingsoptie. Daarnaast kun je de schuurband gemakkelijk vervangen zonder gereedschap. Een schuurband van 142 x 76 mm wordt meegeleverd bij je aankoop. Richtprijs is €50 en garantieperiode 2 jaar.

Onze mening

Deze Einhell heeft een voordelige prijs en is een aantrekkelijke aankoop voor de hobbyklusser. Door de extra handgreep voorkom je vermoeide armen en zorg je voor precisiewerk. Het gewicht is 3,8 kilo. Hij heeft een krachtige motor en een bandsnelheid van 380 meter per minuut. De bandgrootte is is 533 x 67 mm. Indien het schuurpapier (korrelgroote 80) op begint te raken, kun je deze met de draaiknop aan de zijkant verder schuiven.

Waarom kopen

Waarom niet?

BLACK+DECKER KA88 Bandschuurmachine - 720W - met 75x533 bandafmeting
Je koopt de Black+Decker KA88 bij
[elementor-template id="9079"]

Deze BLACK+DECKER bandschuurmachine komt goed van pas bij verschillende schuurklussen, zoals het wegnemen van hout of roestverwijdering. Hij valt vooral op door het functionele design, waarmee je tot driemaal dichter bij de rand kan schuren. Ook is hij voorzien van extra handgreep, die ook nog eens in 3 posities te verstellen is. De schuurbandmaat is 533 x 75 mm, het onbelast toerental 250 per minuut en de netsnoer 3 meter. Tel daarbij op een vermogen van 720 watt en je kiest voor een krachtig en onverslijtbaar apparaat waar je lang plezier van hebt. Dit voor een prijs van €100. De garantieduur is 3 jaar.

Onze mening

Of je nu veel of weinig kluservaring hebt, voor contourschuren en het egaliseren van grote oppervlaktes is deze BLACK+DECKER absoluut een goede keuze. Hij is gemakkelijk in gebruik en weegt slechts 4 kilo. Wel moet je rekening houden met wat meer lawaai (99 dB). Het stofzuigerelement zorgt voor een werkplek die stofvrij is en met de hendel kun je de schuurband eenvoudig wisselen. Door de bandcentrering blijft de schuurband goed op zijn plaats.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Na het lezen van onze top 10 beste bandschuurmachines, ben je waarschijnlijk benieuwd geworden waar je op moet letten bij het kopen van een schuurmachine. We hebben je kennis laten maken met professionele bandschuurmachines, maar ook met handige apparaten voor doe-het-zelvers. Uiteraard is het lastig om een beste koop aan te wijzen, omdat dit sterk afhangt van je eigen wensen, kluswerkzaamheden en budget. Daarom hebben we nog een aantal goede aankooptips voor je op een rijtje gezet, die je helpen tijdens het aankoopproces van de beste bandschuurmachine.

Waarom een bandschuurmachine

Een bandschuurmachine, ook verkrijgbaar als stationaire tafelbandschuurmachine, is zoals de naam al aangeeft de ideale tool om diverse materialen te schuren. Van grote oppervlakken schilderklaar maken tot kleine hoeken polijsten, met de bandschuurmachine wordt het glad maken een fluitje van een cent. Deze schuurmachines worden vooral gebruikt voor het glad maken van houten planken en meubelstukken, maar je kunt er ook andere materialen mee schuren. Denk aan kunststof, gips, keramische tegels en zelfs metaal. Je kunt je voorstellen dat schuren met dit functionele apparaat een stuk gemakkelijker gaat dan wanneer je gaat schuren met de hand. Kortom, een goede aanvulling op je gereedschapscollectie voor de afwerking van een werkstuk. Wil je echt meerdere millimeters afschuren / schaven en betreft het een klus met losse balken? Dan biedt de vandiktebank wellicht uitkomst. Je hoeft niet eens de beste vandiktebank te hebben om sneller millimeters weg te schuren van losse balken. 

De functies

Als je bandschuurmachines gaat vergelijken, dan merk je dat ze in de basis natuurlijk dezelfde functie hebben. De grote verschillen zitten hem in schuurspecificaties, zoals bandbreedte en schuuroppervlak. Het is van belang dat je bedenkt welke specs voor jou essentieel zijn om je schuurwerkzaamheden tot een goed eind te brengen. Let bijvoorbeeld op het te schuren oppervlak. De afmeting, vorm en ligging van het schuuroppervlak zijn bepalend voor welk model bandschuurmachine goed bij je past. Zo heb je met een smalle schuurarm meer wendbaarheid en kun je nauwkeuriger schuren op moeilijk bereikbare stukken. Gaat het juist om grote oppervlakken, dan kies je beter voor een brede schuurband met een stevige schuurarm. Daarnaast kijk je naar het schuurpapier zelf. Je kunt per schuurklus het meest geschikte schuurpapier kiezen. Heb je schuurklussen voor veel verschillende materialen? Let er dan zeker op of dat de schuurband gemakkelijk te vervangen is en dat je kiest voor een model waarvoor veel verschillende soorten schuurpapier verkrijgbaar zijn. Hierbij hoef je niet per se hetzelfde merk te kopen, zolang de afmetingen maar kloppen en je de schuurband op de juiste manier kunt bevestigen. Een andere zaak om op te letten is de stofzak. Door een bandschuurmachine met stofopvang te kopen bespaar je heel wat tijd en gedoe, omdat deze tijdens het schuren het grootste deel van het schuurstof opvangt. Heb je dan weer veel klussen op moeilijk bereikbare plekken, dan kan de stofzak juist in de weg zitten. Let dus op de omvang van de stofzak. Ook kun je nog letten op allerlei andere specificaties en meegeleverde accessoires. Zo zijn er ook stationaire bandschuurmachines verkrijgbaar die je op een tafel kunt bevestigen. Hierbij zal vaak bevestigingsmateriaal meegeleverd worden. De stationaire inrichting geeft je de mogelijkheid om de schuurmachine op zijn kop te gebruiken. Overige accessoires zijn bijvoorbeeld een schuurraam (hulpstuk om evenveel af te nemen op iedere plek), parallelgeleiders en verstekgeleiders. Tot slot houd je rekening met het toerental en bijbehorende vermogen. Met een instelbaar toerental kun je zelf de schuursnelheid instellen, dat is handig. Een hoger vermogen maakt de bandschuurmachine sterker, maar zorgt vaak ook voor een hoger gewicht. Houd dus goed rekening met je eigen voorkeuren bij het vinden van de ideale bandschuurmachine.

De prijs

Wil je een bandschuurmachine kopen? Dan zal je merken dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende prijsklassen. Zo zijn er voor de hobbyist al modellen rond de €50 tot €100 verkrijgbaar. De professionele klusser die op zoek is naar een multifunctioneel apparaat zal voor professioneel gereedschap minimaal het dubbele kwijt zijn. Het hangt maar net af van je wensen, het vermogen en extra functies en accessoires. Let er bij het aankopen op welke accessoires je nodig hebt en of deze inbegrepen zitten in de prijs, want het kan altijd zo zijn dat je met een goedkope bandschuurmachine zonder accessoires en schuurpapier duurder uitkomt dan wanneer je ineens een complete set koopt.

Een bandschuurmachine vergelijken

Voordat je kiest welke bandschuurmachine het beste bij je past, is het aan te raden een goede vergelijking te maken tussen verschillende modellen. Met onze top 10 helpen we je daar een heel eind mee op weg, maar uiteindelijk hangt je beste aankoop ook nauw samen met je eigen wensen en budget. Het is daarom aan te raden om vooraf de gewenste functies en accessoires op een rij te zetten, een richtprijs te bepalen en op basis daarvan een goede bandschuurmachine te zoeken die daarbij aansluit. Tip is ook om reviews van andere gebruikers te lezen, want deze beoordelingen geven vaak een goed beeld van hoe anderen het apparaat ervaren. Doe er je voordeel mee.

Beste Koop

Na het vergelijken van de beste bandschuurmachines en het bekijken van onze testresultaten, kiezen we de Bosch PBS 75 AE Bandschuurmachine van 750 watt als beste koop. Deze kenmerkt zich door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en wordt geleverd met parallel- en verstekgeleider. Glad precisiewerk gegarandeerd. Voor een prijs van €165 wordt hij naast de geleiders ook nog eens geleverd met schuurband en nette opbergkoffer. Ben je juist op zoek naar een bandschuurmachine voor precisiewerk en wil je daarbij een wendbaar apparaat met dunne band? Overweeg dan de BLACK+DECKER KA900E-QS. Deze heeft een zoolbreedte van 13 mm en is geschikt voor het schuren, slijpen en vijlen van diverse materialen. Hij is makkelijk in gebruik dankzij het handvat en heeft een stroomkabel van 3 meter om flexibel te werken. Met een prijs van slechts €58 zeker het afwegen waard! Professionals gaan het beste voor de Makita bandschuurmachine 9403. Hij valt met een prijs van €320 in het hoger segment, maar daarvoor krijg je een complete draagbare set met koolstof- en kurkplaten, K80 schuurband en 360 graden stofafzuigingssysteem. De netsnoer is 10 meter voor extra wendbaarheid. Het is een krachtig en geluidsstil apparaat dat goed van pas komt op de werkvloer!

  • De bandschuurmachine is de meest krachtige handschuurmachine. Als je een flinke klus voor de boeg hebt zet dit type machine absoluut zode aan de dijk.
  • Dit type schuurmachine is bij uitstek geschikt voor grote oppervlaktes.
  • Vergis je niet in de snelheid waarmee een bandschuurmachine materalen wegschuurt. De kracht van de machine is tevens de grootste valkuil, omdat je ongemerkt ook snel te veel materiaal kan wegschuren.
  • Je kunt een schuurraam gebruiken om ervoor te zorgen dat je egaal en rechtlijnig blijft schuren.