This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:38 pm

De 10 Beste Bovenfrezen Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

Wie op zoek is naar de beste bovenfrees, gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Gelukkig ben je bij ons aan het juiste adres, want wij begrijpen waarom het voor jouw nogal een zoektocht kan zijn. Er zijn nogal wat soorten op de markt en je wilt graag weten machine echt goed bij jouw wensen en toepassingen past. We helpen je in dit artikel graag op weg, zodat je een welbewuste keuze kunt maken. Met dat voor ogen hebben we tientallen bovenfrezen gecheckt en daarbij gekeken naar sterke én zwakke punten. Ook typische kenmerken en handige oplossingen die deze machines bieden komen aan de orde. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de power en het toerental van de machines. Of gebruiksgemak, veiligheid, prijs, garantie en extra opties.

Dit alles heeft een top 10 van de beste bovenfrezen opgeleverd, die we in dit artikel presenteren. Samen met onze eigen mening, handige kooptips en een informatieve koopgids. Dan weet je daarna precies wat jóuw beste bovenfrees is.

Top 10 Bovenfrezen Van 2021

Beste koop
5/5
Nummer 2
5/5
budget optie
4.5/5
4.3/5
4.6/5
5/5
4.2/5
4.3/5
Beste koop

Wie op zoek is naar de beste bovenfrees, gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Want er zijn nogal wat soorten op de markt en je wilt graag weten machine echt goed bij jouw wensen en toepassingen past. We helpen je in dit artikel graag op weg, zodat je een welbewuste keuze kunt maken. Met dat voor ogen hebben we tientallen bovenfrezen gecheckt en daarbij gekeken naar sterke én zwakke punten. Ook typische kenmerken en handige oplossingen die deze machines bieden komen aan de orde. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de power en het toerental van de machines. Of gebruiksgemak, veiligheid, prijs, garantie en extra opties. Dit alles heeft een top 10 van de beste bovenfrezen opgeleverd, die we in dit artikel presenteren. Samen met onze eigen mening, handige kooptips en een informatieve koopgids. Dan weet je daarna precies wat jóuw beste bovenfrees is.

Onze mening

Boch en houtbewerking gaan goed samen! Nadat dit merk als beste scoort in de categorie beste bandschuurmachine zien we alweer een machine van dit merk op de eerste plaats in de top 10 beste elektrische machines. Met deze mooie, degelijke bovenfrees met stevige grip kun je elke freesklus met gemak aan. De motor is sterk, het toerental secuur instelbaar en het Bosch Constant Electronic systeem is echt een vondst: één simpele druk op de knop en je krijgt het gewenste toerental bij elke toepassing en elk materiaal. Voor de amateur klusser is deze Bosch wellicht wat overgekwalificeerd. De ingebouwde werklamp en transparante beschermkap zijn natuurlijk ook heel prettig. Wat we wel missen is een softstartfunctie, waardoor je toch minder controle hebt over het resultaat.

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief

1300 Watt motorvermogen: dat is nog eens een power apparaat! Deze veelzijdige FERM PRM1015 bovenfrees stelt je in staat om soepel alle denkbare freeswerkzaamheden uit te voeren. Groeven, sleuven, randen, profielen, sponningen, slobgaten: het kan allemaal. En in de hardste materialen! Je kunt het toerental nauwkeurig instellen van 9.000-30.000 per minuut. De maximale freesdiepte is 60mm en de maximale freesdiameter is 30 mm. In de spantang passen freesbits van 6 of 8 mm. De bovenfrees is voorzien van een ergonomisch gevormde softgrip, een aansluitmogelijkheid voor je stofzuiger en een nauwkeurige diepte-instelling. Deze machine wordt geleverd met parallelgeleider, sjabloongeleider, 6-delige freesset en een (inbus)sleutel.

Onze mening

Alweer een sterke troef uit de stal van FERM. Net als zijn ‘kleinere’ broertje een alleskunner voor een scherpe prijs. Hij is niet alleen erg veelzijdig en multifunctioneel, maar ook prettig in het gebruik. Softgrips en ingebouwde werkverlichting zijn daar maar een paar voorbeelden van. Dat dit model met 70 euro net een tientje duurder is, komt vooral door de nóg krachtiger motor en de grotere freesdiepte. Heb je al die extra power niet nodig? Ga dan voor de kleine FERM. Anders sla je met deze 1300W uitvoering een hele mooie slag.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie

Met een motorvermogen van 1200 Watt kun je deze FERM PRM1021 bovenfrees wel om een boodschap sturen. Groeven, sleuven, freesranden en -profielen: je maakt ze moeiteloos. Zelfs hardere houtsoorten en diverse andere harde materialen vormen geen probleem voor deze machine. Hij werkt bijzonder nauwkeurig dankzij een variabel toerental van 9.000-30.000 per minuut. De maximale freesdiepte is 35mm en de maximale freesdiameter is 32 mm. De houder van deze frees is geschikt voor freesbits van 6 of 8 mm. Rechte lijnen en cirkels frees ze strak dankzij de inbegrepen parallelgeleider. Daarnaast wordt deze machine geleverd met centreerpen, malgeleider, twee spantangen (6 en 8 mm), drie 8 mm frezen (recht, rond en V-groef), moersleutel en stofzuigeradapter. Er zit 2 jaar carry-in fabrieksgarantie op deze FERM bovenfrees.

Onze mening

Voor professionele klussen is deze FERM bovenfrees een tandje te licht, moeten we vrezen. Maar voor de enthousiaste hobbyist en af-en-toe-klusser is het een piekfijn apparaat. Alle basisbewerkingen kun je er moeiteloos mee uitvoeren Je kunt er heel relaxed mee werken, want hij weegt maar 4,5 kg en het netsnoer is ook lekker lang waardoor je veel bewegingsruimte krijgt. En kijk eens wat je er allemaal aan accessoires bij krijgt! Dat heb je allemaal voor maar 60 euro. Best wel een knappe deal dus.

Waarom kopen

Waarom niet?

Ook een Tectake machine kan soms prima prestaties leveren. Neem deze robuuste metalen bovenfrees type 400990, waarmee je met gemak randen, profielen, groeven en oppervlakken freest. Zijn krachtige 1200 Watt motor kan zich meten met veel (duurdere) concurrenten. De machine heeft een royaal traploos instelbaar toerentalbereik van 11.500-30.000 toeren per minuut. Ook is hij voorzien van een instelbare groefdiepte, een praktische langsgeleider 0-250 mm, een nauwkeurige diepte-instelling met dieptebegrenzer en slimme asvergrendeling voor snelle freeswissel. De maximale freesdiepte is 54 mm en de groefbreedte 16 mm. Deze machine wordt standaard geleverd met 12 verschillende freeskoppen, 6 + 8 mm spantang, afzuigadapter, passerpunt, langsgeleider, kopieerring en freeskopsleutel. Reken op een prijs van ongeveer 70 euro. De fabrikant geeft een pick-up & return garantie van 6 maanden.

Onze mening

We winden er geen doekjes om: voor circa 70 euro is dit een mooie set. De bovenfrees is door zijn lage gewicht prettig hanteerbaar en biedt veel gebruiksopties. Ook worden er veel accessoires meegeleverd, zodat je direct aan elke klus kunt beginnen. Door de directe spaanafvoer via de afzuigadapter kun je ononderbroken doorwerken, wat vaak een mooier resultaat oplevert. Een beetje geluid maakt hij wel, maar ja: hoe langdurig gebruik je een bovenfrees? Dan maakt de prijs wel veel goed…

Waarom kopen

Waarom niet?

Met deze DeWalt D26204K bovenfrees kun je als geoefende doe-het-zelver prima uit de voeten. De machine is voorzien van een 620 Watt sterke motor met variabel toerental van 16.000-27.000 per minuut. Ook heeft hij een elektronische snelheidsregeling, goed voor een constant toerental onder elke belasting. Je kunt maximaal 55 mm diep frezen op een diameter van maximaal 36 mm. De invalzool De spantangdiameter is 8 mm. De beitels wissel je snel en efficiënt dankzij de spindelblokkering. Wil je tegelijkertijd groeven van verschillende diepten maken? Dat kan met de vijftraps diepteaanslag. Verder zorgt een instelbare invalzool ervoor dat je elke freesdiepte secuur kunt afregelen. Deze machine wordt geleverd in een fijne draagkoffer compleet met 2 parallelgeleiders, 2 stofzuigeradapters, 8 mm spantang, 17 mm sleutel, centreerring, invalzool en vaste zool. De fabriek geeft 1 jaar carry-in garantie op dit model.

Onze mening

Ook deze machine van DeWalt is weer een mooi staaltje vakmanschap. Je kunt met deze bovenfrees alle soorten hout (zelfs harde houtsoorten), aluminium en kunststof bewerken. En dat met de grootst mogelijke precisie waardoor je eenvoudig een nauwkeurig resultaat behaald. Door de ingebouwde led-lampen heb je altijd goed zicht op je werk en de machine. De rubberen grips zorgen voor veel houvast en controle.

Waarom kopen

Waarom niet?

Silverline 964584
Je koopt de Silverline 964584 bij
[elementor-template id="7074"]

Wat een vermogen heeft deze Silverline 964584 bovenfrees! Maar liefst 2050W gooit hij in de strijd, en dat bij een extreem variabel toerental van 6.000-24.000 per minuut (competitief met het professionele segment). Daarmee kun je in vele houtsoorten en andere (ook harde) materialen de mooiste groeven, sleuven en profielen frezen en snijden. De machine is voorzien van een 7-traps revolverkop en heeft een maximale freesdiepte van 50 mm, die zeer accuraat instelbaar is. Door de variabele snelheid met softstart kun je extra veilig en nauwkeurig werken. Het freesformaat is 1/2”, de diameter voor gereedschapsopname is 8 mm. Deze machine wordt geleverd compleet met 5 ashalzen (1/2″, 1/4″, 6, 8, 12 mm), parallelgeleider, cirkelgeleider, rolgeleider, leibussen, 5 frezen, koolstofborstel en moersleutel. Er zit 1 jaar carry-in fabrieksgarantie op. De prijs ligt rond de 125 euro.

Onze mening

Een aardige optie in het middensegment, deze Silverline 964584 bovenfrees. Erg uitgebreid is het allemaal niet, maar wel degelijk en betrouwbaar. Met 5,7 kg is de machine niet al te zwaar, dus er valt prettig mee te werken. Sleuven frezen in hout is kinderspel en met de Silverline in je hand hoef je ook voor andere verschillende soorten materialen niet terug te deinzen. Er zit een stofpoort op, maar geen eigen stofopvang unit. Je zal je werkstofzuiger dus nog moeten aansluiten om te voorkomen dat je werkplek een grote stofbende wordt. Immers, een beetje stofvrij werken is wel zo prettig (en gezond). Ook ingebouwde verlichting ontbreekt en de handleiding is alleen in het Duits. Dat zijn wel een paar gemiste kansen.

Waarom kopen

Waarom niet?

MAKITA RP0900
Je koopt de Makita RP0900 bij
[elementor-template id="7079"]

Deze compact uitgevoerde Makita RP0900 bovenfrees is licht van gewicht en daardoor buitengewoon gebruiksvriendelijk. Zijn 900 Watt motor is goed voor keurige prestaties bij een onbelast toerental van 27.000 per minuut, een toerental dat overigens niet variabel is. De frees is voorzien van een 8 mm spantang en asblokkering voor het snel en eenvoudig wisselen van beitels. De maximale freesdiepte is 35 mm en deze is eenvoudig in 3 standen in te stellen dankzij de snelspanhefboom. Deze machine wordt standaard geleverd met breedtegeleider, afzuigkit, diepteaanslag, 8 mm spantang, spanmoer en twee steeksleutels (waarvan één 13 mm). De prijs is ongeveer 120 euro.

Onze mening

Door zijn compacte constructie is deze Makita RP0900 een uiterst wendbare machine. Technisch valt er weinig op aan te merken, dat zijn we van Makita gewend. Maar met dit model heb je wel een soort instapper in handen, dus verwacht geen uitgebreide extra mogelijkheden zoals je dat kent van een professionele bovenfrees. Je koopt vooral een betrouwbare bovenfrees waarmee je het belangrijkste freeswerk kunt uitvoeren. De softgrip en het lage gewicht maken het werken aangenaam en veilig. De kabellengte van 2,5 meter houdt niet over. Handige zaken als stofopvang en ingebouwde verlichting ontbreken.

Waarom kopen

Waarom niet?

Deze Black & Decker KW1200EKA-QS bovenfrees is onmisbaar als houtbewerken je hobby is. Met het grootste gemak frees je groeven en profielen in hout of aanverwante producten. Dat komt om te beginnen door zijn sterke 1200 Watt motor en een variabele toerentalregeling van 8.000-28.000 per minuut. Dit geeft extra controle, zodat je je werkstuk niet kunt verbranden. De maximale freesdiepte is 55mm, de maximale freesdiameter is 38 mm. De groefdiepte is instelbaar en je kunt kiezen uit 3 spantangdiameters: 6, 6,35 en 8 mm. Deze machine wordt geleverd in een stevige koffer compleet met 6 bits, 6/ 6,35/ 8 mm spantangen, parallelgeleider, kopieergeleider en een afstandsplaatje voor het bijwerken van verticale uitsteeksels. Er zit 2 jaar carry-in fabrieksgarantie op dit product.

Onze mening

Een prima bovenfrees, deze Black & Decker KW1200EKA-QS. Hij voelt degelijk aan en biedt veel houvast dankzij de grote zijhandgrepen. Hierdoor is hij ook extra veilig. Verder kun je de accessoires bijzonder makkelijk verwisselen, mede door een handige spindelblokkering. De snoerlengte is met 3 meter voldoende. Alleen het geluid kon ons niet bekoren: 106 dB(A), dat is nogal wat! Aan de andere kant: voor 80 euro krijg je wel een hoop gebruiksgemak en gewoon een mooie machine die wel een stootje kan hebben.

Waarom kopen

Waarom niet?

Je koopt de RSS BFRSS bij
[elementor-template id="7089"]

Deze bovenfrees RSS BFRSS-0001 is met name geschikt voor de doe-het-zelver die zo af en toe eens iets te frezen heeft. Deze goedkope bovenfrees beschikt over een krachtige 1200 Watt motor, die niet makkelijk over zijn toeren raakt. Over toeren gesproken: het toerental is traploos regelbaar van 11.000-30.000 omwentelingen per minuut en dat zorgt voor een nauwkeurig en mooi gelijkmatig resultaat. De machine heeft een maximale freesdiepte van 50 mm en de asdiameter van de frees is 8 mm. Alles bij elkaar genoeg om zorgeloos de strakste randen, groeven en profielen te frezen. Dit gezegd hebbende, is deze machine meteen ook de ‘kaalste’ versie uit het onderzoek. Je gaat voor de machine, maar er zitten verder geen accessoires bij, die moet je zelf aanschaffen. Het voordeel is dan weer dat je alleen koopt wat je echt nodig hebt. De basisprijs van deze bovenfrees is er dan ook naar: al voor circa 50 euro ben je de eigenaar.

Onze mening

Zoals gezegd: dit is de meest eenvoudige bovenfrees die we konden vinden. Hij loopt mee in ons onderzoek, omdat we merken dat veel doe-het-zelvers gewoon een betaalbare no-nonsense bovenfrees zoeken. Eentje die een aantal standaard freeswerkzaamheden goed uitvoert, niet duur is in aanschaf en verder niks. Als je niet teveel eisen stelt en voor een klein bedrag klaar wilt zijn, dan kun je deze bovenfrees zeker overwegen. Eigenlijk is de prijs-kwaliteitsverhouding, bij gematigde verwachtingen heel goed.

Waarom kopen

Waarom niet?

Je koopt de Verto 52G710 bij
[elementor-template id="7094"]

Met deze veelzijdige VERTO 52G710 kun je alle kanten op. Het frezen van groeven, profielen, randen en slobgaten wordt kinderspel dankzij de krachtige bovenfrees met zijn 1200 Watt motor en de vele mogelijkheden van deze machine. Je kunt het  traploos regelbaar toerental instellen van minimaal 11.500 tot het maximale toerental van 30.000 omwentelingen per minuut. De machine heeft een instelbare groefdiepte en de freesdiepte is met grote precisie (van 0-1 mm) of in stappen van 3 mm in te stellen. De freesdiepte wordt bovendien begrensd door een veiligheidsblokkering. Deze machine wordt standaard geleverd met een set van 5 frezen, 2 spantangen, parallelgeleider, profielgeleider en rond snijelement. De fabriek geeft 1 jaar carry-in garantie en de prijs ligt net onder de 90 euro.

Onze mening

Meer dan behoorlijke prestaties en veel gebruiksgemak: met deze VERTO 52G710 bovenfrees haal je het in één keer in huis. Zijn fijne motor en accurate instellingen zorgen voor strakke resultaten, terwijl je ontspannen kunt werken dankzij zijn bescheiden gewicht en ergonomische handgrepen. Jammer dat zo’n leuk apparaat het dan weer moet stellen met een snoertje van anderhalve meter. Wat ons betreft had het snoer absoluut langer gemogen. 

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Bij het bewerken van hout en andere materialen krijg je vaak te maken met freeswerk. Gleuven, profielen, randen, uitsparingen en wat al niet: je hebt er een bovenfrees voor nodig om echt een mooi en professioneel resultaat te krijgen. Maar welke? Want bovenfreesmachines heb je in tal van uitvoeringen, dus je moet ze wel eerst goed vergelijken voordat je de knoop doorhakt. Daar gaat onze top10 jou bij helpen, compleet met onze feedback én onze beste keus. Veel succes je aankoop!

Waarom een bovenfrees?

Omdat je met de hand nooit puntgave sleuven en profielen kunt aanbrengen in randen en platen van hout of kunststof. Een bovenfrees is er speciaal voor gemaakt om dit wél te kunnen. De constructie van de machine maakt dat je met gemak een strak en uniform resultaat krijgt, dat je ook eindeloos kunt herhalen met dezelfde precisie. Zo ben je in staat om jouw project tot in de puntjes af te werken, als een echte vakman.

De functies  

Een bovenfrees gebruik je niet vaak, want hij is eigenlijk alleen bedoeld voor een aantal bijzondere bewerkingen. Zoals het maken van groeven, sleuven, profielen, slobgaten in hout, kunststof of andere (harde) materialen. Of om sierlijsten te creëren. Om dat soort werk goed en gevarieerd te kunnen doen, moet een bovenfrees over een aantal belangrijke functies beschikken. Allereerst is een sterke, betrouwbare motor een must: het frezen in harde materialen vergt immers het nodige vermogen. Daarnaast is een variabel toerental erg fijn, omdat je dan meer controle hebt over het werk en beter rekening kunt houden met het specifieke materiaal. Ook een softstart is handig, daarmee breng je de machine geleidelijk op het juiste toerental. Verder heb je veel aan geleiders om de machine langs keurige rechte of ronde lijnen te bewegen. En sommige machines hebben optionele functies als een geïntegreerde lamp, een asvergrendeling om snel van frees te kunnen wisselen, een traploze diepte-instelling, een aansluiting voor stofafzuiging en ergonomische handgrepen voor meer gebruikscomfort.

De prijs

De prijzen voor bovenfrezen lopen nogal uiteen, zoals bij veel elektrische gereedschappen. Toch kun je niet altijd volhouden dat een duurder apparaat ook beter is – en omgekeerd. Soms kom je hele geschikte machines tegen die maar weinig kosten, dus vergelijken is altijd de moeite waard. Natuurlijk zul je merken dat een duurder apparaat vaak wel van een bekend merk is, meer opties en accessoires heeft of een solidere garantie. Als je veel freest, moet je misschien wel voor die zekerheid gaan. Heb je alleen wat eenvoudig freeswerk te doen en is je budget beperkt? Dan heb je voor een klein budget al een serieuze keuze.

Bovenfrees kopen? Welke machine heb je nodig?

De meeste bovenfrezen kunnen een aantal basisbewerkingen allemaal aan. Om te bepalen welke bovenfrees voor jou het beste is, moet je dus kijken naar andere zaken: de verschillen in power en precisie, de extra’s, de kwaliteit en duurzaamheid, de bijgeleverde accessoires, om maar eens wat te noemen. En dat betekent dat je eerst moet bepalen waarvoor je de bovenfrees precies wilt gebruiken. Ga je veel frezen in harde materialen, dan wordt er meer van de motor en de constructie verwacht dan wanneer je alleen een paar profieltjes in vurenhout wilt aanbrengen. En voor complex freeswerk heb je een machine met meer mogelijkheden nodig dan voor het frezen van een paar eenvoudige groeven. Ga er maar vanuit dat de machine sterker is naarmate het motorvermogen hoger is. Dat is de basis zo blijkt uit onze bovenfrees test. Daarnaast kun je zaken als accessoires, een gratis setje frezen of een mooie opbergkoffer meenemen in je beoordeling. 

Een andere afweging is kiezen voor diverse eenvoudigere frezen. Denk aan een redelijk gemiddelde bovenfrees voor het freeswerk van sleuven en voor het echte afwerken van randen en creëren van vormen een kantenfrees

Een bovenfrees vergelijken

In de kern verschillen de meeste machines niet zoveel van elkaar. Hun werking is min of meer hetzelfde en hun vorm en constructie dus ook. De vraag is wel: hoe goed doen ze hun werk eigenlijk, hoe lang gaan ze mee, hoe duurzaam en innovatief zijn ze, voor welke materialen kun je ze gebruiken, hoe veilig zijn ze, hoe fijn kun je ermee werken? Want daar zitten natuurlijk best verschillen in. Dus op die punten moet je ze zeker vergelijken voor je je keuze maakt. Kijk ook eens op bol.com, daar staat een top 10 van bovenfrezen met beoordelingen van echte klanten. Een goede hulp bij je aankoop. En als je aankoop niet bevalt, kun je hem vaak binnen 30 dagen gratis retourneren.

Beste Koop

Wat voor de één de beste koop is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. In onze review proberen wij dat zo duidelijk mogelijk aan te geven. Maar uiteraard hangt het ook af van onder andere jouw eigen wensen en jouw budget. In feite zijn er binnen ons onderzoek wel meerdere ‘beste kopen’. Uiteraard kan er maar één de winnaar zijn; de BOSCH POF 1400 ACE is bij ons best getest. Deze machine tovert zelfs bij een professioneel klusser een lach op zijn gezicht. Het is een zeer professionele machine en geeft alle instapmodellen ruimschoots het nakijken. Ben je geen fan van het merk BOSCH, overweeg dan één van de andere machines die er volgens ons ook echt uitspringen; de DeWalt D26204K en de Ferm PRM1021 bovenfrees als instapmodel voor de hobbyklusser. De DeWalt kost iets meer, maar biedt enorm veel waar voor zijn geld in de zin van kwaliteit, opties, veelzijdigheid, duurzaamheid en afwerking. Is je budget beperkt en heb je genoeg aan een degelijke machine met een aantal sterke basisfuncties? Dan kunnen we niet om de machine van Ferm heen, waar je maar 70 euro voor hoeft neer te leggen. Die heeft zo’n beetje alles, behalve een opbergkoffer. Maar ja, dáár frees je niet mee…

Beste koop
5/5