This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:07 pm

De 10 Beste Klopboormachines Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

Er zijn heel wat klussen waar je per se een klopboormachine voor nodig hebt, omdat een gewone boormachine of boorhamer niet geschikt zijn. Want wat is nou de beste klopboormachine voor jouw klus(sen)? Om dat beter in beeld te krijgen, heeft Gereedschapmeister.nl het voor jouw uitgezocht. Zodat je door de bomen het bos een beetje kunt zien. We hebben ongelooflijk veel klopboormachines bekeken en gelet op alle voor- en nadelen. Ook bijzondere details of leuke extra’s zijn we niet vergeten. Zo komen zaken aan de orde als kracht en toerental van de machine, maar ook veiligheid, gebruiksgemak, garantie, prijs en nog veel meer. Vervolgens hebben we uit het onderzoek een top 10 samengesteld van de beste klopboormachines van dit moment. Daar lees je hieronder alles over, gevolgd door onze eigen mening, handige kooptips en een informatieve koopgids. Daarna weet je precies wat voor jóu de beste klopboormachine is.

Top 10 Klopboormachines Van 2021

Beste koop
5/5
Nummer 2
4.8/5
budget optie
4.6/5
4.9/5
4.7/5
4.6/5
4.3/5
Beste koop
BOSCH GSB 16 RE
Je koopt de BOSCH GSB 16 RE bij
[elementor-template id="6851"]

De Bosch GSB 16 RE klopboormachine is een veelzijdig apparaat waarmee je in de meest uiteenlopende materialen kunt boren, schroeven en gatzagen. Een robuuste 750W motor zorgt voor voldoende vermogen. Het toerental is traploos variabel van 0-2.800 per minuut en het aantal slagen bij onbelast toerental is 0-47.600 per minuut. De snelspanboorkop kan links- en rechtsom draaien. Het maximale koppel is 18 Nm en het inspanbereik van de boorkop is 1,5-13 mm. De boorcapaciteit is in beton 16 mm, in metselwerk 18 mm, in staal 13 mm en in hout 30 mm. De machine wordt geleverd in een stevige opbergkoffer compleet met extra handgreep, diepteaanslag 210 mm en snelspanboorhouder 13 mm. Er zit 3 jaar fabrieksgarantie op de machine.

Onze mening

Bosch behoeft geen nadere introductie als fabrikant van hoogwaardig elektrisch gereedschap. Deze Bosch GSB 16 RE klopboormachine onderstreept dat. Hij is redelijk veelzijdig en ligt dankzij de softgrip prettig in de hand, dus je slaat je met plezier door elke klus heen. Door het lage gewicht van 2,2, kg zul je ook niet snel moe worden. Met 107 dB is ie wel een tikkie luidruchtig.

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief
MAKITA HP1631
Je koopt de MAKITA HP1631 bij
[elementor-template id="6881"]

Met deze Makita HP1631 klopboormachine kun je de meeste boorwerkzaamheden van licht tot middelzwaar makkelijk aan. Alleen voor beton is hij eigenlijk ongeschikt, mede doordat hij maar één versnelling heeft. De motor heeft een stevig vermogen van 710W. Dankzij de elektronische snelheidsregeling kun je het variabele toerental (van 0-3000 per minuut) nauwkeurig afstemmen op allerlei verschillende materialen. Het aantal slagen bij onbelast toerental is 0-48.000 per minuut. De snelspanboorkop kan links- en rechtsom draaien en het inspanbereik van de boorkop is 1,5-13 mm. De boorcapaciteit is in steen 16 mm, in metaal 13 mm en in hout 30 mm. De machine wordt geleverd zonder koffer en accessoires.

Onze mening

Een leuke klopboormachine, deze Makita HP1631, waarmee je als gemiddelde doe-het-zelver heel wat klussen kunt aanpakken. Maar voor beton heb je al gauw een tandje meer nodig, dus echt onder de indruk zijn we nu ook weer niet. Er zijn in dit prijssegment meerdere machines die hetzelfde kunnen en vaak scheutiger zijn met de accessoires. Over het lichte gewicht en het opvallend lage geluidsniveau zijn we wél enthousiast. Dat verhoogt het werkcomfort aanzienlijk.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
BOSCH Easy Impact 550
Je koopt de BOSCH Easy Impact 550 bij
[elementor-template id="6866"]

De Bosch Easy Impact klopboormachine is een buitenbeentje in ons onderzoek. De 550W motor wordt namelijk gevoed door een 1.8V accu. Het toerental is variabel van 50-3.000 per minuut en het aantal slagen bij onbelast toerental is 33.000 per minuut. De snelspanboorkop kan links- en rechtsom draaien en zorgt dat je bits in een handomdraai kunt wisselen. Het maximale koppel is onbelast 11 Nm en nominaal 1,2 Nm. De boorcapaciteit is in beton 10 mm, in staal 8 mm en in hout 25 mm. Dankzij Bosch Electronic regel je het juiste toerental via een drukgevoelige schakelaar. De machine wordt geleverd in een kunststof koffer compleet met extra handgreep en diepteaanslag. De machine wordt geleverd met 3 jaar fabrieksgarantie.

Onze mening

Kan een klopboormachine met accu zich meten met zijn bedrade soortgenoten? Wij vinden van wel. Als je niet teveel power verwacht en accepteert dat er een grens zit aan de boordiepte, kun je met deze machine aardig wat klusjes tot een goed einde brengen. Daarbij heb je uiteraard het voordeel van grotere bewegingsvrijheid en een extreem laag gewicht van maar 1,5 kg. Dus da’s wel erg comfortabel werken.

Waarom kopen

Waarom niet?

BLACK+DECKER KR911K
Je koopt de BLACK+DECKER KR911K bij
[elementor-template id="6891"]

Deze Black+Decker KR911K klopboormachine gaat een stevige klus niet uit de weg. Zijn motor heeft een krachtig vermogen van 910W en een maximaal koppel van maar liefst 62 Nm. Hij is voorzien van twee versnellingen. Het toerental is trapsgewijs variabel van 0-900/3100 per minuut en het aantal slagen bij onbelast toerental is 52.700 per minuut. De snelspanboorkop met automatische asblokkering kan links- en rechtsom draaien en heeft een opname tot 13 mm. De boorcapaciteit is in steen en metselwerk 18 mm, in staal 13 mm en in hout 50 mm. Dus je kunt er echt flink mee uit de voeten. Deze Black+Decker wordt geleverd in een koffer, compleet met extra zijhandgreep en diepteaanslag.

Onze mening

Van dit merk verwachten we altijd iets goeds en dat wordt met de Black+Decker KR911K klopboormachine grotendeels waargemaakt. Voldoende power om goede prestaties te leveren in hout, steen, kunststof en metaal. En geen klagen over het gewicht van 2,6 kg, de 3 meter lange kabel en het gebruiksgemak. Maar met 111 dB wel de luidste klopboor die we tegenkwamen. Zonde.

Waarom kopen

Waarom niet?

FERM PDM1052
Je koopt de FERM PDM1052 bij
[elementor-template id="6871"]

Met deze FERM PDM1052 klopboormachine kun je lekker aan de slag in hout, steen, metaal en zacht beton. De machine heeft twee versnellingen en dus een dubbele functie voor boren en klopboren. De solide motor heeft een vermogen van 800W en het toerental varieert van 0-3000 per minuut. Het aantal slagen bij onbelast toerental is 0-48.000 per minuut. De snelspanboorkop kan links- en rechtsom draaien en het inspanbereik van de boorkop is 2-13 mm. De boorcapaciteit is in beton en steen 13 mm, in metaal 10 mm en in hout 25 mm. De machine wordt geleverd zonder koffer maar met zijhandgreep en diepteaanslag. Voor zo’n 45 euro is de machine van jou en je krijgt er 1 jaar fabrieksgarantie op.

Onze mening

Met de FERM PDM1052 kies je voor een eenvoudige klopboormachine die doet wat ie moet doen: boren, zagen en schroeven in de meest gangbare materialen. Niet al te diep, maar met bevredigend resultaat. Geschikt voor de niet al te fanatieke doe-het-zelver. Gebruik je de machine langdurig, dan heb je veel profijt van het ergonomische design, de lock-on schakelaar, de softgrip handgreep en het lekker lage gewicht van 2,2 kg. Maar veel luxe zit er niet bij: dus geen stofafzuiging, geen borenset, geen werkverlichting en dergelijke.

Waarom kopen

Waarom niet?

EINHELL TC-ID 1000 E
Je koopt de EINHELL TC-ID 1000 E bij
[elementor-template id="6876"]

Alle gangbare boor- en klopboorklussen kun je zonder meer uitvoeren met deze Einhell TC-ID 1000E klopboormachine. Hij heeft één versnelling en een 1010W sterke motor met elektronische snelheidsregeling. Hierdoor kun je het toerental afstemmen op allerlei verschillende materialen. Dit toerental varieert van 0-3000 per minuut en het aantal slagen bij onbelast toerental is 0-48.000 per minuut. De snelspanboorkop kan links- en rechtsom draaien en het inspanbereik van de boorkop is 1-13 mm. De boorcapaciteit is in beton en steen 13 mm, in metaal 10 mm en in hout 25 mm. De machine wordt geleverd zonder koffer maar met zijhandgreep en metalen diepteaanslag. Er zit 2 jaar fabrieksgarantie op deze machine.

Onze machine

Een sobere maar krachtige klopboormachine: dat is de Einhell TC-ID 1000E ten voeten uit. Hij staat zijn mannetje en (klop)boort zich met gemak in en door de meeste materialen. Is dat alles wat je verlangt? Dan kun je hier rustig voor gaan. Een koffer zit er niet bij en ook op de borenset en andere accessoires is bezuinigd. Maar daardoor is de prijs wel lekker laag gebleven.

Waarom kopen

Waarom niet?

BOSCH GSB 21-2 RCT
Je koopt de BOSCH GSB 21-2 RCT bij
[elementor-template id="6856"]

De Bosch GSB 21-2 RCT is een solide klopboormachine voor de professional. Het vermogen komt van een ijzersterke 1300W motor en maximale koppel is 43 Nm – genoeg voor zelfs de zwaarste klussen en ruime diameters. Het toerental is traploos variabel van 0-900/3.000 per minuut en het aantal slagen bij onbelast toerental is 0-15.300/51.000 per minuut. De snelspanboorkop met Auto-Lock kan links- en rechtsom draaien. Het inspanbereik van de boorkop is 1,5-13 mm en de boorcapaciteit is in beton 22 mm, in metselwerk 24 mm, in staal 16 mm en in hout 40 mm. Deze Bosch is verder onder meer voorzien van Torque Control (voor het gelijkmatig indraaien van schroeven), Constant-Electronic (om toerental onder belasting constant te houden). De machine wordt geleverd in een stevige opbergkoffer compleet met extra handgreep, diepteaanslag 210 mm en snelspanboorhouder 13 mm.

Onze mening

Wat een waanzinnig mooi apparaat voor de professional, deze Bosch GSB 21-2 RCT klopboormachine! Een en al power en boordevol praktische snufjes die het werken een stuk lichter en aangenamer maken. Met pure precisie als eindresultaat. Bovendien een fijn werkgewicht van maar 2,9 kg en een veiligheidshangreep met softgrip. Dat ie een beetje geluid maakt, nemen we graag op de koop toe.

Waarom kopen

Waarom niet?

Powerplus POWESET6
Je koopt de Powerplus POWESET6 bij
[elementor-template id="6861"]

Met de Powerplus POWESET6 klopboormachine heb je een compacte lichtgewicht in handen. Met zijn ene versnelling en een 720W motor is hij gemaakt voor het kleinere werk, zoals boren en schroeven in hout, kunststof en metaal. Het toerental is instelbaar van 0-3.000 per minuut en het aantal slagen bij onbelast toerental is 48.000 per minuut. De speciale impactfunctie maakt ook boren in steen of beton mogelijk. De Powerplus heeft een sleutelloze boorkop waarmee je snel boortjes en bits kunt verwisselen. De boorkopopname is maximaal 13 mm en de boorcapaciteit is in beton en metselwerk 13 mm, in staal 8 mm en in hout 25 mm. Een hulphandvat zorgt dat je betere controle houdt over je werk. De machine wordt geleverd in een koffer met dieptestop, extra handgreep, set betonboren en set Pozi-schroeven en pluggen. De machine kost rond de 45 euro en je krijgt er 2 jaar fabrieksgarantie op.

Onze mening

Een eenvoudige maar bruikbare optie, dat is deze POWESET6 klopboomachine van Powerplus. Met ruim 4,5 kg moet je er behoorlijk zwaar aan tillen, het snoer is onhandig kort en hij heeft maar één versnelling. Maar de simpele boor- en schroefklussen kun je er wel mee wegwerken. En dat is misschien al meer dan je voor 45 euro mag verwachten.

Waarom kopen

Waarom niet?

BOSCH GSB 13 RE
Je koopt de BOSCH GSB 13 RE bij
[elementor-template id="6886"]

Deze Bosch GSB 13 RE klopboormachine is een handige hulp bij het boren en schroeven in hout, steen en metaal. Hij beschikt over een betrouwbare motor van 600W, een enkele versnelling en een koppel van 10,8 Nm. Het toerental is traploos variabel van 0-3.000 per minuut en het aantal slagen bij onbelast toerental is 0-44.800 per minuut. Met een stelknop kun je het toerental voorselecteren. De snelspanboorkop kan links- en rechtsom draaien en het inspanbereik van de boorkop is 1,5-13 mm. De boorcapaciteit is in steen 16 mm, in metaal 13 mm en in hout 30 mm. De machine wordt geleverd exclusief koffer maar met extra handgreep en diepteaanslag.

Onze mening

We hebben dubbele gevoelens bij deze Bosch GSB 13 RE klopboormachine. Enerzijds doet hij zijn werk voorbeeldig en is hij heerlijk handzaam dankzij de compacte afmetingen en het lichte gewicht. Anderzijds ontbreken zaken als een koffer en een paar leuke accessoires, en kun je niet echt werken in beton. Wie daarmee kan leven, heeft aan deze machine een leuke deal.

Waarom kopen

Waarom niet?

VONROC ID501AC
Je koopt de VONROC ID501AC bij
[elementor-template id="6896"]

Ben je geen fanatieke doe-het-zelver maar moet je af en toe eens wat boren of schroeven in hout, steen of metaal? Pak dan gerust deze VONROC ID501AC klopboormachine: hij heeft één versnelling en een fijne motor van 500W. Het toerental is variabel van 0-3000 per minuut en het aantal slagen bij onbelast toerental is 48.000 per minuut. De snelspanboorkop kan links- en rechtsom draaien en heeft een opname tot 13 mm. De boorcapaciteit is in steen en beton 10 mm, in staal 10 mm en in hout 25 mm. De machine wordt geleverd in een flexibele toolbag, compleet met zijhandgreep en diepteaanslag.

Onze mening

Toch wel een verrassing, deze VONROC ID501AC klopboormachine. Voor het eenvoudige boor- en schroefwerk heb je er best een hele goeie aan. Als je maar niet extreem diep hoeft, zijn de prestaties en resultaten ronduit goed. Ook het geluid blijft ruim binnen de perken en de machine ligt licht in de hand. Gewoon lekker doorwerken dus en verder niks. Geen set boortjes, geen afzuigvoorziening, geen koffer. Maar laten we eerlijk zijn: deze machine is nog net niet gratis!

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Gaan jouw projecten verder dan het aanbrengen van een schilderijhaakje? Hebben we het bijvoorbeeld over diepe gaten in harde materialen? Als je het écht goed wilt doen, heb je al gauw een klopboormachine nodig. Er zijn alleen zóveel verschillende klopboormachines te koop: hoe weet je nou welke voor jou ideaal is? Daar kom je maar op één manier achter. Je moet gewoon een aantal machines met elkaar vergelijken en dan wordt het vanzelf duidelijk. Vandaar deze top 10 compleet met commentaar en onze voorkeuren. Hopelijk helpt dit je om wegwijs te worden en tot de beste keus te komen.

Waarom een klopboormachine?

Misschien zeg je: ik héb al een accuboor, is dat niet genoeg dan? Dat hangt ervan af wat je plannen zijn. Een klopboormachine kan namelijk iets wat een gewone boor niet kan: kloppen! Daarmee kom je snel en efficiënt door materiaal heen waar je anders nooit doorheen zou komen. Zoals baksteen en metselwerk, tegels en licht beton, metaal en gips. En natuurlijk ook gewoon allerlei hout. Bovendien kun je met een klopboormachine niet alleen gaten maken, maar ook schroeven in- en uitdraaien of iets mixen (specie, mortel, lijm, verf). Net zo makkelijk!

Een klopboormachine kan dus draaien én kloppen. Dat kan tegelijk, maar bij veel machines ook afzonderlijk. Het voordeel van tegelijk ‘klopboren’ is dat je veel sneller opschiet met je werk, omdat tijdens het boren ook meteen stukjes materiaal worden weggeklopt. Door de klopbeweging hoef je zelf minder kracht te zetten. Dat scheelt inspanning, al is een klopboormachine ook weer wat zwaarder dan een gewone accuboor. En voor sommige klussen is hij zelfs té zwaar, dan moet je oppassen dat je niet ineens te diep zit met je boortje of dat er teveel materiaal wegbreekt.

Ga je echt in dik beton werken, dan is ook een klopboormachine trouwens niet afdoende: in dat geval moet je gaan uitkijken naar een krachtige boorhamer.

De functies  

Wat moet een klopboormachine allemaal kunnen om voor jou de beste keuze te zijn? Voor een simpel gaatje in vurenhout heb je natuurlijk geen klopboor nodig. We praten eerder over stevige klussen, waarbij je flinke gaten in steen moet boren of dwars door metaal of hardhout heen moet. Zonder dat je lelijke uitschieters krijgt. En wat te denken van klussen waarbij je vooral véél gaten moet boren, zodat je de machine flink belast? Bij dat soort werkzaamheden kan een klopboormachine je uit de brand helpen. Wat ons betreft moet hij dan aan een aantal belangrijke eigenschappen voldoen.

Om te beginnen heb je sterke en betrouwbare motor nodig, die lekker wat vermogen kan leveren. Teveel hoeft niet, maar wel genoeg voor jouw type klus natuurlijk. Daarnaast kan een klopboormachine beschikken over één of twee versnellingen. Kies bij voorkeur een machine met twee versnellingen, want die heeft een hoog toerental om te schroeven en een lager toerental om te boren. Heb je maar één versnelling, dan kun je meestal niet goed boren. Vervolgens heb je twee boorsystemen: standaard en SDS. Voor standaardboren moet je een snelspanboorkop hebben. Wil je vaak en snel van boortje wisselen, dan is dat wel nodig ook. Ga je vooral in steen of beton werken, dan heb je meer aan een SDS-boor, die beter gebruikmaakt van de klopfunctie van je machine.

Een andere handige functie is de rotatiestop. Hiermee kun je het ronddraaien van de boor stoppen, terwijl het kloppen gewoon doorgaat, bijvoorbeeld om te beitelen. Sommige machines hebben een aparte knop om te kiezen tussen alleen boren of tegelijk boren en kloppen. Verder moet elke boormachine eigenlijk wel in staat zijn om de draairichting om te keren, zodat je vastzittende schroeven kunt uitdraaien of een vastgelopen boor kunt losdraaien. Ten slotte kun je veel plezier beleven aan functies zoals een variabel toerental (meer controle over je werk), een softstart (geleidelijk op toeren komen), een dieptesteun, een ingebouwde lamp en een ergonomisch design. Moet je in een los object een gat boren en is precisie van groot belang? Dan kun je ook overwegen om een kolomboor te gebruiken. 

De prijs

Je zult begrijpen dat elke klopboormachine zijn prijs heeft. Je kunt eigenlijk niet alleen naar prijs kijken, want duur wil niet altijd zeggen goed en andersom. Het beste kun je gewoon uitgaan van het budget dat je in gedachten hebt en vervolgens kijken welke selectie van klopboormachines daarbij in de buurt komt. Ons advies: kijk daarbij niet op een eurootje. Als je een machine vindt die werkelijk perfect bij jouw behoeften past, maar net buiten je budget valt, bedenk dan hoeveel plezier je ervan zult gaan hebben en of je op de lange termijn niet juist héél goed uit bent met zo’n investering. Aan de andere kant, als je een machine vindt die prima aan jouw wensen voldoet en ook nog eens goedkoper is dan je dacht: niet aarzelen en gewoon doen! Ook als dat een keer een ander merk is dan je vooraf had bedacht – of helemaal geen merk. Dat je verstandig om wilt gaan met je budget is een reden temeer om vooraf goed te vergelijken en daar ook de tijd voor te nemen.

Welke klopboormachine heb je nodig?

Als je je verdiept in het aanbod van klopboormachines, zul je merken dat de verschillen groot zijn. In principe werk je met elke klopboormachine sneller en makkelijker dan met een standaard boormachine. Maar voor relatief licht werk heb je aan een simpele uitvoering al genoeg, terwijl je voor het grovere werk toch vaak naar een zwaardere jongen moet uitkijken. Het wattage speelt daarbij zeker een rol: hoe meer Watt, des te meer power. Maar teveel power is ook nergens goed voor. Maak dus een afweging of je nou echt de zwaarste machine nodig hebt of dat een bescheiden wattage al voldoende is. Daarnaast ligt het eraan wat voor jou nog meer belangrijk is, zoals kwaliteit, duurzaamheid, werkcomfort, gewicht, geluidshinder en ergonomie. Allemaal zaken waar je zeker op kunt selecteren. Wil je meteen alles bij de hand hebben, kies dan voor een zo compleet mogelijke set.

Een klopboormachine vergelijken

Het principe van ‘klopboren’ is voor de meeste merken en modellen zo’n beetje hetzelfde. Maar hoeveel ze kunnen, hoe sterk en veilig ze zijn, hoe lang ze meegaan, hoe lekker ze werken: op dat soort punten is een degelijke vergelijking zeker de moeite waard. Kijk, behalve in dit artikel, ook eens op bol.com. Daar staat een top 10 van klopboormachines met beoordelingen van echte klanten. Mensen zoals jij dus. Doe je aan aankoop, dan kun je die vaak ook binnen 30 dagen gratis retourneren.

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Alle besproken klopboormachines hebben hun eigen voor- en nadelen. En dat is nog maar een topje van de ijsberg. Jouw uiteindelijke keuze hangt natuurlijk af van het gebruik dat je er zelf van wilt maken. Kijken we door onze eigen ogen naar het totale aanbod, dan vinden we één klopboormachine toch wel duidelijk de beste: de Bosch GSB 16 RE. Deze professionele machine koppelt pure power en innovatieve mogelijkheden aan een hoog werkcomfort. Je kunt bijna geen klus bedenken waarbij je deze kanjer niet kunt gebruiken! Ben je minder fanatiek en heb je ook maar weinig budget? Dan is de VONROC ID501AC voor nog geen 25 euro de grote verrassing! Je krijgt er weinig poespas bij, maar hij boort en schroeft als de beste…

Beste koop
5/5