This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:37 pm

De 10 Beste Kolomboormachines Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

In dit artikel bespreken we de 10 beste kolomboormachines van dit moment. Ben je op zoek naar de beste kolomboormachine? Wij vergeleken meer dan 100 modellen. Aan de hand van verschillende specificaties stelden we deze top 10 samen. Een kolomboormachine is handig bij nauwkeurige werkzaamheden, waarbij precisie essentieel is. Met een kolomboor boor je loodrecht in het materiaal van je keuze en laat je een hefboom het werk doen. Bij het vergelijken van verschillende kolomboormachines hebben we gelet op materialen, voltage, boorcapaciteit, snelheid en toerental. We beschrijven iedere machine afzonderlijk in een review en geven vervolgens onze mening. Voor welke materialen is de boormachine geschikt? Wat zijn de voor- en nadelen van het apparaat? Daarna delen we onze tips voor het kopen van een kolomboormachine. Welke eigenschappen zijn belangrijk? Tenslotte presenteren we kort de beste koop van dit moment.

Top 10 Kolomboormachines Van 2021

Beste koop
4.8/5
Nummer 2
5/5
budget optie
4.7/5
4/5
4.2/5
3.5/5
Beste koop
BOSCH PBD 40
Je koopt de Bosch PBD 40 bij
[elementor-template id="6801"]

Met de Bosch PBD 40 kolomboor ter waarde van €269,99 combineer je kracht met precisie. Deze machine heeft een dubbeltoerige aandrijving en twee standen, waarbij de ene aanspraak doet op het motorvermogen en de andere op het aantal omwentelingen per minuut. Bovendien beschikt de boormachine over een snelspanklem om ronde werkstukken vast te maken, een laserindicatie, parallelgeleider en een draaiwiel met softgrip. Door de sleutelloze precisieboorhouder wordt je boor automatisch gespannen. Het vermogen van de Bosch PBD 40 bedraagt 710 Watt en het gewicht 11,2 kg. Bij aankoop krijg je 2 jaar garantie op deze 18V kolomboor met een onbelast toerental van 2500 rotaties per minuut. Ook heeft de machine een veiligheidskoppeling en een maximale boorcapaciteit van 40 mm in hout, 13 mm in metselwerk en 13 mm in staal.

Onze mening

Wil je gaten boren in metaal of andere harde materialen? Ben je op zoek naar een boor om kleine werkstukken te bewerken, die je niet makkelijk vast kunt zetten? Dan is deze kolomboormachine precies, wat je nodig hebt. Het moderne display met elektronische indicatie zorgt voor gebruiksgemak en een gelijkblijvend toerental. De geïntegreerde laser maakt het makkelijk om gericht te boren en de parallelgeleider regelt dat het werkstuk op de juiste plek blijft. 

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief
Lemato 16mm 550 W
Je koopt de Lemato 16mm bij
[elementor-template id="6806"]

Deze professionele kolomboormachine van €329,95 heeft een maximale boorcapaciteit in staal van 16mm en in hout van 14mm. Het apparaat werkt op netstroom van 230V en heeft een stroomsnoer met een lengte van 2 meter. Tijdens werkzaamheden produceert de Lemato kolomboormachine 50 dB aan geluid en roteert de boor zo’n 2620 keer per minuut. In totaal weegt de boormachine met statief 36 kg. Deze kolomboormachine is niet geschikt voor het boren in metselwerk en heeft geen klopfunctie. Wel heeft de Lemato 16mm een werktafel van 250 x 250 mm, een spindelslag van 65 mm en en een kolom met een diameter van 58 mm.

Onze mening

Wil je professionele boorwerkzaamheden uitvoeren in staal en hout? Dan ben je bij deze kolomboor met CE goedgekeurde beschermkap, uitdrijfspie en diepteaanslag aan het juiste adres. Dit product is zowel geschikt voor doe-het-zelvers, als professionals.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Einhell BT-BD501 - 500W
Je koopt de Einhell BT-BD501 bij
[elementor-template id="6811"]

Ben je op zoek naar een krachtige kolomboor met een vermogen van 500 W? De Einhell helpt je bij boorklussen in kunststof, hout en soortgelijk materiaal. Het verstelbare toerental is ideaal voor het werken met verschillende materialen, variërend van 280 tot 2500 toeren per minuut. Je hebt de keuze uit 9 snelheden, die je kunt instellen met behulp van de getrapte riemschijf. Verder heeft de boor een nulspanningsuitschakeling. Valt je stroom uit? Dan schakelt de kolomboor zichzelf uit, maar niet automatisch weer in. Zo voorkom je ongelukken en werk je veilig. Ook heeft de Einhell kolomboormachine een verstelbare werktafel en rubberen handgrepen om het werkcomfort te vergroten. Het apparaat werkt op elektriciteit van 230V en heeft een kantelbaar spaanscherm. Bij aankoop van de Einhell BT-BD501 krijg je een tandkransboorhouder cadeau.

Onze mening

Dit is een veilige machine door de nulspanningsuitschakeling en het kantelbare spaanscherm. Je kunt tot maximaal 50 mm diepte boren en de werktafel is kantelbaar tot een schuine hoek van 45 graden. De tandkransboorkop baant zich eenvoudig een weg door kunststof en hout.

Waarom kopen

Waarom niet?

Lemato 14mm 375 W
Je koopt de Lemato 14mm bij
[elementor-template id="6816"]

Voor €219,95 ben je de eigenaar van deze kolomboormachine met een toerentalbereik van 620 tot 2620 rotaties per minuut. Het motorvermogen bedraagt 375 W en de maximale boorcapaciteit in staal is 14 mm. Bij aanschaf van dit apparaat krijg je een spelspanboorkop met stift, een ARBO gecertificeerde beschermkap, een kantelbare tafel en een uitdrijfspie. Je kunt de werktafel van 190 x 190 mm verstellen en kantelen tot een schuine hoek. De maximale afstand van de spindel tot de tafel is 190 mm, tot de voet geldt een maximale afstand van 300 mm. Verder is de uitlading 130 mm en werkt de Lemato 14mm van 26 kg op een voltage van 230V.

Onze mening

Deze kolomboor geeft goede boorresultaten in staal en is in hoogte verstelbaar. De handleiding is duidelijk en helpt bij doe-het-zelf projecten en professionele klussen. Veiligheid staat bij dit ontwerp voorop, evenals comfort. Het apparaat is stabiel en de rotatiesnelheid is handmatig in te stellen. Bij aankoop krijg je een netsnoer meegeleverd, zodat je het elektrische gereedschap kunt aansluiten via het stopcontact.

Waarom kopen

Waarom niet?

SCHEPPACH DP 50
Je koopt de Scheppach DP 50 bij
[elementor-template id="6821"]

Dit is een boormachine van 10,2 kg met werklamp, afschermkap en twee snelheidsstanden. Met een maximale boordiepte van 40 mm in hout en 13 mm in staal is dit apparaat met een vermogen van 710 W geschikt voor het boren in verschillende materialen. De Scheppach DP 50 draait 190 tot 2600 toeren per minuut en heeft een digitaal display, een LED-lampje en een laserfunctie. Ook met de veiligheid is rekening gehouden. Niet alleen heeft de kolomboor een afschermkap, het apparaat beschikt ook over een boorstop. Je betaalt €275 voor deze laserkolomboormachine en krijgt 5 jaar garantie. 

Onze mening

Wil je snelle herhalingen van vergelijkbare boorgaten uitvoeren? Dat kan met de diepteaanslag van deze tafelboormachine. Op het digitale display zie je de precieze boordiepte en kun je de snelheid traploos aanpassen. Je kunt een rond werkstuk goed vastklemmen met de snelontgrendelklem en de keyless precisie boorkop zorgt voor een perfecte grip op de borgring. Dit is een ideale tafelboormachine met werkverlichting voor de veeleisende klusser. Wil je de exacte locatie zien bij het boren van gaten? Dan is de kolomboor met dieptestop ideaal voor op jouw werkplaats.

Waarom kopen

Waarom niet?

Bernardo TB 20 T 01-1036
Je koopt de Bernardo TB 20 T 01-1036 bij
[elementor-template id="6826"]

Met de Bernardo kolomboormachine kies je voor in hoogte verstelbare werktafel met diagonale T-gleuven. De tafel is zo bewerkt, dat je een groot werkstuk gemakkelijk kunt positioneren. Bij aankoop krijg je een precisie snelspanboorkop, die 180 tot 2770 toeren per minuut draait. Verder bedraagt de kolomdiameter 72 mm, heeft de machine een spilopname van MK 2 en heeft de motor een vermogen van 800 W. Voor deze handige kolomboor voor materialen zoals hout, metaal, beton en metselwerk, betaal je €529. Ook krijg je 2 jaar garantie. 

Onze mening

Deze kolomboormachine met aluminium motor is geschikt voor zowel de hobbyist, als de expert. Je kunt schuin boren en de boortafel is instelbaar. Je kiest uit maar liefst 16 snelheidsinstellingen met ieder een andere rotatiesnelheid. Met de werkbankboormachine van Bernardo behaal je een perfect boorresultaat met een maximale capaciteit van 20 mm. 

Waarom kopen

Waarom niet?

SCHEPPACH DP16VL - incl. laser en machineklem
Je koopt de Scheppach DP16VL bij
[elementor-template id="6831"]

Met deze budget kolomboormachine met stalen constructie en bankschroef kies je voor veiligheid en precisie. Je kunt het toerental instellen tussen de 600 en 2600 toeren per minuut. De werktafel is zwenkbaar en kantelbaar tot een hellingsgraad van maximaal 45 graden. Verder heb je de beschikking tot vijf boorsnelheden, een stabiele voetplaat en een boorklem. Je kunt boren tot een diepte van maximaal 16 mm. Je betaalt €159,99 voor dit vrijstaande bedieningsgereedschap met lasergeleiding.

Onze mening

Dit is een betaalbare optie voor de hobbyklusser, die een kolomboor met krachtige motor en een wattage van 500 W wil. Met de laser kun je nauwkeurig een boortaak uitvoeren en controleer je de boorpositie. De tafelboor is geschikt voor het boren in metaal, hout en verschillende soorten kunststoffen. Ben je een beginner of thuisklusser? Dan is dit een fijne en goedkope kolomboormachine voor op je werkplek of in je hobbyruimte. 

Waarom kopen

Waarom niet?

vidaXL Kolomboormachine 350 W
Je koopt de vidaXL Kolomboormachine bij
[elementor-template id="6836"]

Met deze goedkope kolomboormachine met een vermogen van 350 watt en een 5-speed aandrijfriem boor je comfortabel en snel in verschillende materiaalsoorten. De boortafel is verstelbaar en 360 graden draaibaar, waardoor je eenvoudig gaten kunt boren aan alle kanten van het werkstuk. De boorkolom heeft een diameter van 46 mm en de boorkop heeft een opname van 13 mm. Bij aankoop van deze kolomboormachine met kabel van 2,2 meter krijg je twee jaar garantie.

Onze mening

Ben je op zoek naar een kolomboormachine, waarmee je nauwkeurig kunt boren? Wil je thuisklussen, maar niet te veel geld uitgeven aan het juiste gereedschap? Dan is deze kolomboor met een motorvermogen van 350 watt de beste keuze voor jou. Je klemt het werkstuk eenvoudig op je werkbank en met de snelheidsaanpassing kies je het juiste aantal rotaties per minuut.

Waarom kopen

Waarom niet?

SCHEPPACH DP16VLS - 500W
Je koopt de Scheppach DP16VLS bij
[elementor-template id="6841"]

Met de rode laser zie je precies, waar je moet boren. Deze tafelboor heeft een maximale indringdiepte van 16 mm en is vriendelijk in gebruik. Met behulp van de meegeleverde boorklem kun je het werkstuk eenvoudig bevestigen. Verder is de werktafel 164 x 162 mm groot en heeft de motor een vermogen van 500W, waarmee je op vijf verschillende snelheden in hout, metaal en kunststof kunt boren. Het apparaat van €158,99 werkt op 230V en heeft een instelbaar toerental tussen de 550 en 2500 toeren per minuut.

Onze mening

Dit is een economische keuze, voor wie simpele timmerwerkzaamheden en andere klussen wil uitvoeren. Het elektrisch gereedschap volstaat in een klusschuur, maar is geen professionele kolomboormachine.

Waarom kopen

Waarom niet?

Güde GTB 18 VARIO PRO - 600 W
Je koopt de Güde GTB 18 VARIO PRO bij
[elementor-template id="6846"]

Met deze sterke kolomboormachine van 600W kun je door middel van de V-riemaandrijving de juiste snelheid kiezen, variërend tussen de 450 en 2600 rotaties per minuut. De kolomboor houder kan een boorspil opnemen tot 16 mm met behulp van een MK2 aansluiting. Met de hendel kun je het plateau in hoogte verstellen. Verder kun je de boordiepte bepalen en precies instellen en vastzetten voor repetitieve taken. De Güde GTB Vario Pro werkt op netspanning van 230V en heeft een snoerlengte van 1,5 meter. Je betaalt €389,08 voor de kolomboormachine met snelspanboorhouder.

Onze mening

Dit is een geavanceerd apparaat met veiligheidskap, veiligheidsschakelaar en een spindelhoogte van 50 mm. Deze kolomboormachine is geschikt voor nauwkeurige klussen en werkzaamheden op donkere plekken. Met de ingebouwde LED-lamp heb je goed zicht op moeilijk bereikbare plekken. Wil je een professionele kolomboormachine kopen, die je eenvoudig kunt gebruiken? Dan is de Güde GTB 18 Vario Pro een goede koop.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Wil je de beste kolomboormachine kopen, die voldoet aan al jouw eisen? Dan ben je bij gereedschapmeister.nl aan het juiste adres. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat het belangrijk om de basiselementen van de verschillende modellen te vergelijken. Een kolomboormachine is met name geschikt voor precieze werkzaamheden. Wil je een gat exact kunnen plaatsen en de diepte van de boor in kunnen stellen? Dan is dit gereedschap met circulerende boorkop de beste keuze, omdat de boor loodrecht in het materiaal zakt. Bij dit type machine druk je handmatig op de boor, maar zorgt de hefboom voor kracht. Als je regelmatig gaten wilt boren in allerlei soorten werkstukken, is een kolomboormachine zeer geschikt. Bij de aanschaf van dit elektrische gereedschap is het belangrijk te letten op de materiaalsoorten, waarin je kunt boren. Ook zijn de werktafel, de motor en de snelheid van essentieel belang. Uiteraard is het ook handig om je budget in de gaten te houden.

Het soort klus

We hebben net uitgelegd, dat kolomboormachines vooral handig zijn voor klussen, waarbij je egaal en precies wilt boren. Voor je een handkolomboormachine gaat kopen, is het handig om te kijken, voor welke materialen het apparaat geschikt is. Kun je zowel in metaal, als in hout boren? Is de boor ook te gebruiken voor metselwerk en kunststoffen? Soms is het mogelijk om verschillende boorsets aan te schaffen, die je kunt aansluiten op de boorhouder. Ook is het raadzaam naar de maximale boorcapaciteit te kijken. Welke boordiepte kun je bereiken in het materiaal van jouw keuze?

De werktafel

Met de tafel bedoelen we het oppervlak, waarop je boort. Als je een gat wilt boren in een groot werkstuk, is het fijn een tafel van een behoorlijk formaat te hebben, zodat je het object goed kunt klemmen en het niet weg kan schieten. Het beste kun je gaan voor een tafel, die ook wendbaar is. Het is makkelijk, als je de tafel kunt draaien en kantelen, zodat je aan alle kanten van het object kunt boren.

Het type motor en het vermogen

Hoe sterker de motor, hoe dieper en sneller je over het algemeen kunt boren. In de regel zijn vrijstaande kolomboren iets krachtiger, dan kolomboren die je met een bankschroef aan een werkbank moet zetten. In algemene zin kun je het beste gaan voor een boor met een vermogen van tenminste 350 watt. Kies je voor een minder krachtig exemplaar? Dan kom je waarschijnlijk niet door harde materialen heen. Hoe meer motorvermogen, hoe minder spierkracht jij zelf hoeft te gebruiken. Zo werk je comfortabel uren achter elkaar zonder last te krijgen van blessures.

Verschillende snelheden

Het is belangrijk, dat je de snelheid van je kolomboor kunt aanpassen. Op die manier kun je het aantal rotaties per minuut afstemmen op het materiaal, waarin je wilt boren. In hardhout wil je bijvoorbeeld graag een hoge snelheid, terwijl je in kunststof beter een laag aantal omwentelingen per minuut kunt aanhouden. Het beste kun je een kolomboormachine kopen, waarvan je de snelheid handmatig kunt aanpassen of kunt kiezen uit meerdere snelheden.

Vrijstaand versus werkbank

Als je gaten gaat boren, komen er behoorlijk wat trillingen vrij. Voor veilig gebruik is het essentieel, dat je kolomboormachine stevig blijft staan. Daarom dienen sommige kolomboormachines bevestigd te worden aan een werkbank met een bankschroef, terwijl anderen een voetplaat hebben om stabiliteit te garanderen. Vergelijk het vermogen van de verschillende apparaten. Vaak is een op zichzelf staande kolomboor krachtiger, dan een component die bevestigd moet worden aan een werkbank. 

Veiligheidssystemen

Wil je overbelasting voorkomen? Houd dan regelmatig een pauze en laat het gereedschap afkoelen. Raakt het apparaat oververhit? Dan kun je de boor het beste even uitschakelen. Sommige kolomboormachines hebben koelmiddelkanalen, zodat je het apparaat op temperatuur kunt brengen met koelmiddel. Andere kolomboormachines hebben een stopknop, waarmee je de boor kunt uitschakelen. Daar waar een noodknop, zoals we bijvoorbeeld in de rubriek beste tegelzaagmachine, hebben kunnen zien de norm is, is het bij de kolomboormachine een pré.  Want het is natuurlijk wel zo veilig als een kolomboormachine ook een rode noodknop heeft, zodat je in een gevaarlijke situatie snel kunt stoppen met boren. 

Lasermarker

De beste kolomboormachines hebben een laseraanduiding om aan te geven, waar je precies gaat boren. Soms gebeurt dit door middel van een rood kruis met kruislasergeleiding, maar in andere gevallen is de indicatie een gekleurd stipje. Laseraanduiding maakt het makkelijker om precies te werken en in te schatten, waar de boor het werkstuk gaat raken.

Zoals je hebt gelezen is de mate van precisie die je met een kolomboormachine kan behalen, zelfs in de meest gevoelige materialen, is iets waar je zelfs met de beste klopboormachine alleen maar van kunt dromen. 

 

Beste Koop

In onze test is de Bosch PBD 40 als beste kolomboormachine naar voren gekomen. Niet alleen is dit apparaat ergonomisch verantwoord, ook kun je de kolomboormachine gebruiken voor klussen in metaal, kunststof en hout. De maximale boordiepte is 40 mm in hout en 13 mm in staal en metselwerk. Met behulp van de laser en de parallelgeleider kun je heel precies werken. De beste kolomboor van dit moment is bovendien vriendelijk in gebruik en zowel geschikt voor hobbyklussers, als modelbouwers en professionals.

Beste koop
4.8/5