This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:02 pm

Beste Multitool - De 10 Beste Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

Bijna iedere klusser kan zijn voordeel doen met een handige multitool. Wat ons betreft mag de multitool niet ontbreken in het assortiment elektrisch gereedschap van een doe-het-zelver. Heb je hem nog niet? Maar ben je wel van plan om er een aan te schaffen? Wat is voor jou dan de beste multitool? Het is vaak een kwestie van vooraf informatie inwinnen en goed vergelijken. Met dit artikel willen we je daarbij helpen. We leggen uit wat er belangrijk is om de juiste keuze te maken en waar je op moet letten. Om dat goed te kunnen doen hebben we tientallen multitools op een rij gezet en gekeken naar verschillen, eigenschappen en kenmerken – zowel de voor- als de nadelen. Belangrijke zaken als vermogen en toerental zijn gecheckt, maar ook gebruiksgemak, extra opties, veiligheid en prijs. Dat leidde tot een top 12 van de beste multitools, die we kort beschrijven, inclusief onze eigen mening. Ook hebben we enkele slimme kooptips voor je en een koopgids met aandachtspunten. Dan weet je straks precies wat voor jou de beste multitool is.

Beste Multitool – 12 Beste Multitools Snel Vergelijken

Beste koop
4.7/5
nummer 2
5/5
budget optie
4.4/5
4.6/5
4.4/5
4.8/5
Beste koop
Dremel 4000 Multitool - Roterend - 175 W - Incl. toolbox met 128 accessoires.
Je koopt de Dremel 4000 Multitool bij
[elementor-template id="6687"]

Deze Dremel 4000 multitool is misschien wel het meest nauwkeurige en krachtige model van dit merk. Uitsnijden, graveren, frezen, snijden, schuren, slijpen, polijsten en reinigen: het lukt allemaal perfect met deze compacte machine. Hij heeft een 175W sterke motor die onafgebroken topprestaties levert en is voorzien van de innovatieve EZ Twist om zonder sleutel snel hulpstukken te verwisselen. De volledige variabele snelheidsregeling (5.000-35.000 toeren per minuut) zorgt samen met de apart aan/uitschakelaar voor uiterste precisie tijdens het werk. Deze machine wordt geleverd in een aluminium koffer compleet met vele hulpstukken (voor detailhandgreep, lijn- en cirkelfrees, rechte hoek, snijgeleider, bewerkingsplatform, flexibele as) en een 128-delige Dremel accessoireset.

Onze mening

Dremel en multitool kun je bijna in één adem noemen. Dit merk tovert een lach op het gezicht van alle klusjesmannen. Dremel heeft heel goed begrepen wat de doorgewinterde klusser van een multitool verwacht. Dit werktuig is krachtig en voorzien van vele handige opties. Bovendien zit er een uitgebreide accessoireset met hulpmiddelen bij, waardoor je nooit misgrijpt en meteen aan de slag kunt. Slim is ook de softgrip rondom, zodat je in elke positie flexibel en comfortabel kunt werken. Het geluid is pittig, houdt dus wel rekening met flink wat decibel (gehoorbescherming verstandig). Dremel kopen? De Dremel 4000 komt niet voor niks het beste uit de test en zal jou niet teleurstellen. 

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief
Fein FMM350QSL Multitool - Oscillerend - Multimaster - 350W - Incl. koffer met 41 accessoires
Je koopt de Fein FMM350QSL bij
[elementor-template id="6692"]

Deze Fein MultiMaster FMM350QSL is een echt paradepaardje onder de multitools. Je kunt er moeiteloos mee schuren, slijpen, zagen en schrapen, zelfs op moeilijke plekken en in de meest uiteenlopende materialen. De supersterke motor levert 350W vermogen en het toerental is traploos instelbaar van 10.000-19.500 per minuut. De machine is voorzien van tal van innovatieve snufjes die het werken plezieriger maken. Zoals een slim QuickIN snelspansysteem, hoogwaardige lagers, metalen aandrijfkop voor extra stabiliteit, ergonomische softgrip zone voor betere handling, unieke StarlockPlus gereedschapshouder, elektronische toerentalinstelling en nog veel meer. Deze machine wordt geleverd in een kunststof koffer compleet met steunplateau (ook rond Ø 115 mm en geperforeerd), set schuurpapier in diverse korrels, afzuiginrichting, starre spatel, E-Cut Long-Life zaagblad (35 mm en 65 mm), Universal E-CUT-zaagblad (44 mm), HSS segmentzaagblad, hardmetalen segmentzaagblad en raspvijl (driehoek, geperforeerd).

Onze mening

Wat een absolute topper is deze Fein MultiMaster FMM350QSL! Niet alleen geweldig voor de veeleisende doe-het-zelver, maar ook de professional kan hier zijn hart aan ophalen. Van de krachtige motor tot de vele handige opties: geen moment stelt deze meer dan complete multitool teleur. Zelfs een mooie 41-delige accessoireset is meegeleverd. Maar als we dan toch nog iets aan te merken willen hebben: volgende keer wel denken aan een ingebouwde verlichting. En we konden nergens een fabrieksgarantie bespeuren…

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Bosch PMF 220 CE
Je koopt de Bosch PMF 220 CE bij
[elementor-template id="6697"]

Met deze Bosch PMF 220 CE multitool heb je één apparaat waarmee je van alles kunt: van zagen en slijpen tot schaven en schuren. Zijn 220W sterke motor werkt met grote nauwkeurigheid en voor de meeste klussen is het toerental (maximaal 20.000 per minuut) ruimschoots voldoende. De machine is voorzien van het slimme Bosch Electronic systeem, waardoor je het aantal oscillatiebewegingen traploos kunt instellen. Deze machine wordt geleverd in een kunststof koffer compleet met 85 mm BIM segmentzaagblad hout en metaal, set deltaschuurbladen, deltaschuurplateau 93 mm, HCS invalzaagblad hout (32 x 40 mm), binnenzeskantsleutel en 4-traps diepteaanslag voor segmentzaagbladen.

Onze mening

We zijn op zich prima te spreken over deze Bosch PMF 220 CE. De motor overtuigt en het Bosch Electronic systeem werkt echt heel prettig, zeker bij het fijnere werk. Deze tool is mooi te combineren met bijvoorbeeld de reciprozaag van Bosch zodat je zowel het fijne als grove werk kunt doen. Dankzij een ergonomisch design ligt de tool heerlijk in de hand, waardoor je extra ontspannen kunt werken. Het viel ons bij deze machine tegen dat je voor het wisselen van hulpstukken nog een sleutel nodig hebt. En een mooie accessoireset ontbreekt ook, dus de uitvoering is wat kaal.

Waarom kopen

Waarom niet?

DeWalt DWE315KT-QS Oscillerende multitool 35-dlg
Je koopt de DeWalt DWE315KT-QS bij
[elementor-template id="6737"]

Met deze DeWALT DWE315KT-QS heb je een onverwoestbare oscillerende multitool in handen. Alles straalt degelijkheid en kwaliteit uit, en dat is ook waar het merk voor staat. Een geavanceerde 300W motor zorgt voor een heerlijk vermogen. Door de exact regelbare snelheid van 0 (!) tot 22.000 toeren per minuut heb je strikte controle over de machine. Het verwisselen van hulpstukken en accessoires gebeurt snel en zonder aparte sleutel. Een helder lampje zorgt ervoor dat je precies ziet wat je doet. De machine wordt geleverd in een stapelbare TSTAK koffer compleet met diverse zaagbladen, schraapblad, schuurzool, set schuurbladen, universele adapter, 3mm en 5 mm hexsleutel, stofafzuighulpstuk, dieptestop en zaaggeleider.

Onze mening

We zijn fan van het merk, laat daar geen twijfel over bestaan. Ook deze DeWALT DWE315KT-QS multitool maakt het weer helemaal waar. Ondanks zijn prettig lage gewicht van maar 1,5 kg blijkt het een enorm krachtige machine te zijn, die blijft gaan en gaan en gaan. Zonder dat je vermoeid raakt of spierpijn krijgt. Bovendien ligt de machine naadloos in de hand en heb je een perfecte softgrip voor maximaal houvast. De prijs is ernaar, maar dat is deze DeWALT volgens ons zeker waard.

Waarom kopen

Waarom niet?

BLACK+DECKER MT300KA-QS Multitool - Oscillerend - 300W - Incl. koffer en 11 accessoires
Je koopt de BLACK+DECKER MT300KA-QS bij
[elementor-template id="6732"]

Deze Black+Decker MT300KA-QS multitool staat beslist zijn mannetje. Hij is voorzien van een stoere 300W motor met veel power, zoals we dat van dit merk gewend zijn. De snelheid is variabel van 10.000-22.000 toeren per minuut en dat is een mooi bereik. Genoeg om veel controle te houden tijdens het werk. Accessoires wissel je snel en zonder sleutel dankzij het unieke SuperLock systeem. Het snoer meet een mooie 3 meter lengte en de multitool weegt met ruim anderhalve kg verrassend weinig. Dat werkt minder vermoeiend!  De machine wordt geleverd in een koffer met schuurvoet met geïntegreerde stofafzuiging, invalzaagblad, segmentzaagblad, starre en flexibele schraper en set schuurvellen in diverse korrels. Je krijgt 2 jaar fabrieksgarantie en een carry-in voor reparaties.

Onze mening

Echt een machine uit het middensegment met een aantal aardige kwaliteiten. Je kunt met deze Black+Decker MT300KA-QS multitool probleemloos schuren, schrapen, snijden en slijpen. Dus zeker voldoende voor de gemiddelde hobbyist. Je krijgt dan een apparaat waar je fijn mee kunt werken, omdat ook is nagedacht over de ideale handgreep met softgrip. Een beetje herrie maakt ie wel, maar als je geen uren bezig bent is dat niet hinderlijk. En waarom nou toch een handleiding in het Frans?

Waarom kopen

Waarom niet?

Powerplus POWX1347MC Multitool - Oscillerend - 300 W – Incl. 36 accessoires in metalen opbergdoos
Je koopt de Powerplus POWX1347MC bij
[elementor-template id="6707"]

Deze Powerplus POWX1447MC is een alleskunner. Alle klussen in en rond huis waarvoor je al gauw een multitool nodig hebt, zijn voor deze machine gesneden koek. De basis wordt gevormd door een potente 300W motor, ondersteund door een getrapt instelbare snelheid. Daarmee kun je op zes verschillende snelheden werken tussen de 15.000-22.000 toeren per minuut. De aan-schakelaar hoef je niet continu in te drukken, omdat je hem vooruit kunt vastzetten. Deze machine wordt geleverd in een metalen kistje compleet met schuurplaat, schuurvinger, set schuurpapier, 4 zaagbladen, hardmetalen zaagblad, segmentzaagblad hout, schraper, stofafvoerpijp, stofafzuigadapter en zijwaartse handgreep. Je krijgt maar liefst 3 jaar fabrieksgarantie met carry-in reparatie.

Onze mening

Met deze Powerplus POWX1347MC kun je elke multitool klus fluitend aan, en dat voor een hele leuke prijs! Behalve een behoorlijk sterke en soepele motor heeft deze machine een aantal extra eigenschappen die hem erg interessant maken voor de gemakzoekende doe-het-zelver. Zo kun je de accessoires in een wip verwisselen dankzij de snelle ontgrendeling van de klem. Je kunt dus steeds lekker doorwerken. De extra grip door de zijwaartse handgreep vonden we ook een verademing. Het geluidsniveau valt niet echt mee en dat geldt ook voor de lengte van het netsnoer: dat is met 2 meter maar nét aan!

Waarom kopen

Waarom niet?

Powerplus POWX1341 Multitool - Roterend - 200W - Incl. 126 accessoires en opbergkoffer
Je koopt de Powerplus POWX1341 bij
[elementor-template id="6717"]

Deze Powerplus POWX1341 roterende multitool is perfect geschikt voor alle denkbare bewerkingen. De machine is gebouwd rondom een 300W motor met een elektronisch variabel toerental tussen 10.000-40.000 omwentelingen per minuut. Dankzij de flexibele slang is de machine eenvoudig te bedienen en kun je met precisie werken op lastige plekken. Een asvergrendelingsknop zorgt ervoor dat je accessoires snel kunt wisselen. De machine wordt geleverd in een koffer met basis, tegelboor met diepte-instelling, flexibele slang, telescopische arm, tafelklem extra handgreep en 126-delige set accessoires (slijpsteentjes, graveerpunten, schuurwiel, schuursteen, polijstviltjes, doorslijpschijfje en vlakschuurschijfje). Bij deze goedkope multitool krijg je een fabrieksgarantie van 2 jaar garantie en een carry-in voor reparaties.

Onze mening

Met de Powerplus POWX1341 hoef je sowieso niet bang te zijn dat je een klus niet aankunt. Hij snijdt, zaagt en slijpt als de beste. Maar hij heeft meer in huis! Een fijne ingebouwde verlichting bijvoorbeeld. En een helder display waarop je direct het toerental kunt aflezen. Reuze handig allemaal. Minder handig is het nogal forse formaat, waardoor het iets stroever manoeuvreren is. Ook hoor je net iets té goed dat de machine aan het werk is. Al zijn we dat snel vergeten als we naar de prijs kijken, want die is historisch laag…

Waarom kopen

Waarom niet?

Fein MultiTalent Start FMT250SL
Je koopt de Fein MultiTalent Start FMT250SL bij
[elementor-template id="6722"]

Niets is te dol voor deze Fein MultiTalent FMT250SL multitool. Een krachtige oscillerende beweging zorgt ervoor dat je met precisie en langdurig kunt schuren, slijpen, schrapen en zagen. De motor levert een overtuigend vermogen van 250W. Samen met een variabele elektronische snelheidsregeling leidt dat tot de mooiste resultaten en werkzaamheden die je volkomen onder controle hebt. Het unieke StarLock-systeem maakt dat je snel opzetstukken monteert of verwisselt. De machine wordt geleverd in een kunststof koffer met steunplateau voor schuurvellen, set schuurvellen, Universal E-CUT-zaagblad (44 mm) en spansleutel. De fabriek geeft 2 jaar garantie en een carry-in voor reparaties.

Onze mening

Iedere geoefende doe-het-zelver zal blij zijn met deze Fein MultiTalent FMT250SL multitool. Hij kan veel en levert mooie resultaten af. Je werkbereik is supergroot dankzij een netsnoer van 5 meter. Bij zo’n leuk apparaat zou je eigenlijk ook een ingebouwde verlichting verwachten, maar helaas…

Waarom kopen

Waarom niet?

Makita 230 V Multitool - TM3010CX2J
Je koopt de Makita 230 V Multitool - TM3010CX2J bij
[elementor-template id="6742"]

Deze oscillerende Makita TM3010CX2J multitool is een ware krachtpatser. De 320W motor is de drijvende kracht, samen met een secuur regelbaar toerental. Zo kun je eenvoudig en zonder ‘ongelukjes’ in vrijwel alle materialen werken, ook zachte. De Makita is voorzien van een snelspansysteem waarmee je in een handomdraai accessoires kunt verwisselen zonder extra gereedschap. De zaagbladen zijn in 12 verschillende hoeken te plaatsen, waardoor je makkelijk in zelfs de kleinste hoeken en gaten kunt werken. Een softstart en stofafzuiging maken het werkplezier compleet. De machine wordt geleverd in een fraaie Mbox Nr.2 compleet met hoogwaardige accessoireset, inbussleutel 5 mm, sleutelklem, stofafzuiging, diverse zaagbladen en opzetstukken, enkele schuurvellen. De machine komt met 3 jaar fabrieksgarantie.

Onze mening

Makita behoeft eigenlijk geen introductie. Kwaliteit en duurzaamheid zijn het handelsmerk van deze fabrikant. Dat voel je direct als je deze Makita TM3010CX2J multitool in je handen houdt. Er is dan ook weinig wat je met deze machine niet voor elkaar kunt krijgen. Bovendien heeft hij een laag gewicht en een perfect gevormde handgreep, wat een zeer hoog werkcomfort oplevert. Het is gewoon heerlijk multitoolen met deze Makita, al moet je er wel flink voor in de beurs tasten.

Waarom kopen

Waarom niet?

Trotec Multitool PMTS 10-230V
Je koopt de Trotec Multitool PMTS 10-230V bij
[elementor-template id="6712"]

Deze Trotec Multitool PMTS is zeer geschikt voor de meest gevarieerde klussen. Je vervangt er eigenlijk in één keer een deltaslijper, houtzaag, metaalzaag en doorslijper mee. Het hart van de machine is een krachtige 300W motor die onder elke belasting gelijk blijft presteren. Het variabele toerental loopt van 15.000-21.000 per minuut en verloopt traploos zonder schokken en met softstart. Opzetstukken wissel je eenvoudig en binnen enkele seconden door het snelspansysteem en je kunt de tool variabel instellen in 12 verschillende werkposities. De multitool is verder voorzien een extra handgreep om nauwkeurig en zonder vibraties te kunnen werken. De omgeving blijft schoon dankzij de stofafzuigoptie. Deze machine wordt geleverd in een praktische koffer compleet met een uitgebreid pakket accessoires. De fabriek geeft 2 jaar garantie en een pick-up return voor reparaties.

Onze mening

Een sympathiek apparaat, deze Trotec Multitool PMTS. De goed presterende motor, daar hebben we niets op aan te merken. Alle voorzieningen om tal van klussen tot een goed einde te brengen zitten erop. Het apparaat voelt solide aan en verraste ons zelfs aangenaam door zijn rustige geluid. Alleen het netsnoer van maar 2 meter kan voor veel mensen onhandig kort zijn.

Waarom kopen

Waarom niet?

Bosch Professional GOP 40-30 Multitool - Oscillerend - 400 Watt - Met 12 accessoires
Je koopt de Bosch Professional GOP 40-30 bij
[elementor-template id="6702"]

Je hebt met deze Bosch Professional GOP 40-30 multitool een mooi stuk gereedschap beet. Alles wat je wilt schuren, snijden, schrapen of repareren kun je er makkelijk mee aanpakken. Zoals snijden van hout en andere materialen, voegen of tapijt verwijderen en nog veel meer. Zijn motor is bijzonder krachtig en levert 400W vermogen. Het toerental kun je variëren van 8.000-20.000 per minuut. Er zitten diverse handige opties op, zoals een Snap In functie om binnen 3 seconden van opzetstuk te wisselen zonder gebruik van een sleutel. En een 3D-interface om het vermogen van machine naar accessoire vrijwel zonder verlies over te dragen. Deze machine wordt geleverd compleet met schuurbladen, een set invalzaagbladen, 2 segmentzaagbladen en 2 schuurplateaus. Er geldt een fabrieksgarantie van 2 jaar met carry-in reparatie.

Onze mening

Een sterke troef onder de multitools, deze Bosch Professional GOP 30. Je moet er wel de buidel voor trekken, maar dan kun je er ook echt professioneel mee aan de slag. Vooral de krachtige motor schenkt veel vertrouwen, maar er zijn ook veel slimme en praktische mogelijkheden inbegrepen bij dit apparaat. Ook aan LED-verlichting en comfortabele rubberen grips is gedacht, zodat je niet alleen heel exact maar ook heel prettig kunt werken.

Waarom kopen

Waarom niet?

Skil - 1470AA Multitool
Je koopt de Skil - 1470AA Multitool bij
[elementor-template id="6727"]

Een van de bekendste merken voor elektrisch gereedschap is Skil. Met deze 1470AA multitool bewijst Skil wederom waarom dat zo is. Dit multifunctionele apparaat kan schuren, snijden en zagen in een keur aan materialen. Daarbij maakt een pittige 200W motor het je makkelijk, samen met een traploos verstelbare variabele snelheidsregeling die 15.000-21.000 toeren bestrijkt. Zo pas je het toerental in een handomdraai aan aan de klus. Ook qua comfort heeft deze Skil veel te bieden. Door het ergonomische design ligt de machine prima in de hand en houd je voortdurend controle over je werk. Je werkomgeving blijft schoon als je het stofafzuighulpstuk gebruikt. De machine wordt geleverd in een koffer met schuurhulpstuk, schuurpapier, segmentzaagblad, invalzaagblad hout (20 mm), stofafzuigadapter en zeskantsleutel. Voor deze machine betaal je ongeveer 55 euro en de fabriek geeft 2 jaar garantie en een carry-in voor reparaties.

Onze mening

Geen hoogvlieger, deze Skil 1470AA multitool. Hij kan de meest gangbare klussen wel aan, maar voor de doorgewinterde doe-het-zelver, laat staan de professional, mist hij toch wel wat kwaliteit en mogelijkheden in de breedte. Dit apparaat moet het vooral van zijn sympathieke prijs hebben.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

De multitool is een onmisbaar apparaat voor bijna iedere doe-het-zelver of professional. Je kunt hem vooral goed gebruiken voor kleinere klusjes die enige precisie vereisen. Deze tool ligt bij ramenzetters en timmermannen standaard in de auto en komt altijd wel van pas. Denk aan schaven en schrapen – om snel een laagje hout weg te halen of kitresten te verwijderen. Tegels op maat snijden op detailniveau wat met een tegelzaagmachine niet lukt – om het passend te maken, vooral in de hoeken. Snijden en schuren – om precisiewerk te kunnen leveren. Polijsten en reinigen – om edelmetaal te poetsen of kristal glad te polijsten. Slijpen – om roest te verwijderen of hoekjes gladder te maken. Kortom: verzin het maar, want met een multitool kan het allemaal. Hij doet zijn naam dus met recht alle eer aan. Heerlijk compact en multifunctioneel, staat hij altijd voor je klaar om je uit de brand te helpen. Er zijn misschien wel honderden multitools op de markt. Maar hoe moet je nou weten welke voor jou het meest geschikt is? Om die reden hebben we een kleine top 12 voor je gemaakt, compleet met onze feedback én onze beste keus. Zodat je uiteindelijk met meer gemak tot je eigen beste keus kunt komen. Succes daarmee!

Waarom een multitool?

Voor elke functie van een multitool bestaan er ook aparte machines. Toch is een multitool vaak handiger. Om te beginnen heb je natuurlijk meerdere apparaten in één, wat geld en opbergruimte bespaart. Daarnaast kun je vaak bij plekken waar je met een traditioneel apparaat niet (goed) bij kunt.

De functies  

Een multitool is zo veelzijdig, dat we hier onmogelijk alle verschillende functies en opties kunnen bespreken. Maar veel mensen hebben ook maar een aantal van de vele functies nodig. Juist omdat je een multitool waarschijnlijk vaker gebruikt dan welke andere machine dan ook, stippen we graag even de belangrijkste functies voor je aan. Om te beginnen is het vermogen van een multitool een speerpunt. Hoe meer vermogen, des te krachtiger de machine, kun je wel stellen. Je hebt niks aan teveel vermogen, maar te weinig is natuurlijk ook niet goed. Als je vooraf goed bedenkt waar je een multitool voor wilt gebruiken, kun je daar het vermogen op afstemmen. Verder is er geen multitool zonder accessoires. Juist omdat je er zoveel verschillende dingen mee kunt doen, zijn er ontzettend veel accessoires op de markt. Soms zit er al heel veel bij je set, soms koop je alleen de multitool en moet je de rest erbij kopen. Een interessante functie is het Starlock-systeem voor het wisselen van zaagbladen. Door dit systeem kun je de onderdelen en hulpstukken van meerdere merken probleemloos uitwisselen. Momenteel hebben alleen Bosch en Fein die optie, maar de verwachting is dat meerdere merken zullen volgen. Dan is een variabel toerental nog een belangrijk punt: dit stelt je in staat om maximale controle te houden tijdens het werk. Veel multitools hebben ook een slim systeem om binnen enkele seconden en zonder extra gereedschap hulpstukken en accessoires te wisselen, bijvoorbeeld het SuperLock systeem. Om relaxed te kunnen werken zonder teveel kracht te hoeven gebruiken, kiezen veel merken voor ergonomische handgrepen met extra grip. Verder is een stofafzuiging meestal geen overbodige luxe.  

De prijs

Voor multitools zie je om je heen ook multiprijzen. Dat kan bijna niet anders, want er zijn zóveel uiteenlopende merken en modellen. Het is maar net wat je nodig hebt: iets eenvoudigs voor een paar simpele klusjes of iets professioneels voor het complexere werk. Meestal is er wel een relatie tussen de prijs en de prestaties van een multitool. Maar kijk vooral verder dan je neus lang is, want er zijn soms hele verrassende uitzonderingen. Dus vergelijken is niet alleen de moeite waard als het om de machine zelf gaat, maar ook als je naar de prijs kijkt. Over het algemeen geldt: koop geen duur apparaat als je het niet nodig hebt, maar investeer vooral wél in kwaliteit als je veel eisen stelt aan je multitool. Op den duur levert dat altijd meer op!

Een multitool vergelijken

Door hun enorme diversiteit en veelzijdigheid is het lastig om multitools met elkaar te vergelijken. Vaak komt het aan op persoonlijke wensen en details, die bepalen welke multitool het beste bij iemand past. Er zijn wel een paar basiszaken waar je op kunt letten als je multitools met elkaar gaat vergelijken. Allereerst is de keuze tussen twee typen multitools: de oscillerende en de roterende. Ze zijn allebei breed inzetbaar maar werken anders. Een oscillerende multitool maakt trillende bewegingen en is geschikt voor fijne tot middelgrote klussen. Maar je kunt de oscillerende multitool ook gebruiken om te schuren, snijden, schrapen, slijpen, frezen of reinigen. Een roterende multitool is meer voor het fijnere werk, en je kunt er ook mee graveren en boren. Dat kun je met een oscillerende multitool niet. Houtbewerkers kunnen bijvoorbeeld niet zonder een roterende multitool, maar ook als je wilt boren heb je een roterende versie nodig. Wij gaan liever voor oscillerend, omdat je daar veel meer verschillende werkzaamheden mee kunt uitvoeren. Daarnaast moet je serieus aandacht schenken aan het gewicht en de ergonomie van je multitool, zeker als je er langere tijd achtereen mee aan de slag wilt. Kijk ook of je bij de machine een set accessoires en een stevige koffer krijgt: best vervelend namelijk als al die mooie accessoires gaan slingeren omdat er geen koffer bij zit. Ten slotte vergelijk je ook zaken als duurzaamheid, innovatie, materiaal, gebruiksgemak, handige opties en motor- en aandrijftechniek. heb je het allemaal op een rij? Pas dán hak je de knoop door! Vergeet niet om ook even te kijken op bol.com, waar een top 10 van multitools staat met beoordelingen van echte klanten. Daar zijn al heel veel mensen wijzer van geworden! En wat je er koopt, kun je vaak binnen 30 dagen gratis retourneren.

Beste Koop

Zoveel multitools, zoveel waarderingen. Je wilt natuurlijk vergelijken, maar het valt niet mee met al die verschillen. Ook al omdat de prijzen zo sterk uiteen lopen. Wanneer budget geen beperking is vinden wij de Dremel 4000 de beste multitool. Geschikt voor alle doeleinden en uitgerust met een handig snel span systeem en lage trillingswaarde. Investeren in deze dremel is kiezen voor een multitool die je kunt inzetten voor zaagwerkzaamheden, slijpwerkzaamheden en diverse freesklussen. Normaal zijn de machines onderaan de ranglijst in alle opzichten minder goed dan die bovenaan. Toch springt één machine er wel uit binnen ons onderzoek: de DeWALT DWE315KT-QS. Op positie 10, voornamelijk door de kwaliteit of de prijs van de concurrenten op de 4de plek beland. Een alleskunner voor professional en doe-het-zelver, die kan bogen op een geweldige motor en ontelbare handige opties. Bovendien geleverd met een hoogwaardige accessoireset. Er hangt een prijskaartje aan, maar zet dat af tegen het verwachte klusplezier en het blijft een terechte investering. Wie minder veeleisend is en vooral de beste optie wil voor een budgetprijs, komt wat ons betreft uit bij de de Bosch PMF 220 CE. We noteerden een paar minpuntjes, maar voor ons waren de pluspunten toch zwaar in de meerderheid!

Beste koop
4.7/5