This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:01 pm

Beste Reciprozaag - De 10 Beste Van 2021

De Gereedschapmeister

Geschreven door
Gerard Visser

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2021

Wij vergelijken de 10 beste reciprozagen van dit moment. We zetten de belangrijkste zaken rondom dit type zaagmachines voor je op een rij. Na uitvoerig testen hebben we onze top 10 ‘beste reciprozaag’ samengesteld. Aan de hand van kenmerken als zaagspecificaties, vermogen, voltage en garantie, helpen wij je bij je keuze voor een degelijke machine. Ga je verbouwen of ben je een professionele klusser? Een krachtige recipro- / alligatorzaag mag niet ontbreken in je verzameling.

De sterke zaagmachines met meters lang snoer helpen je bij iedere zaagklus en zijn geschikt voor diverse materialen van PVC-pijpen tot hardhouten balken. Ook het snoeien en kappen van bomen gaat in een mum van tijd met dit hanteerbare gereedschap. Wil je de beste reciprozaag voor jouw wensen kopen? Lees dan onze review om je keuze makkelijker te maken.

Beste Reciprozaag – Lijst Met De 10 Beste Zagen 

 
 
Beste koop
4.8/5
Nummer 2
4.7/5
budget optie
4.7/5
4.8/5
4.4/5
4.1/5
5/5
Beste koop
MAKITA JF3050T
Je koopt de MAKITA JF3050T bij
[elementor-template id="6591"]

De Makita reciprozaag is het gereedschap voor huis- en tuinwerkzaamheden. Wil je buizen doorzagen of takken snoeien? Met een vermogen van 1010 watt heeft deze zaagmachine een vrij krachtige motor met 2800 toeren per minuut, die je handmatig kunt bedienen met de handige toerenregeling schakelaar. De Makita JR3050T met een gewicht van 3,2 kg wordt geleverd met een opbergkoffer en drie zaagbladen. In hout kun je tot 255mm diep zagen en in een pijp of buis tot 130mm. Deze machine heeft een softgrip en werkt op een spanning van 230 V via netstroom. De reciprozaag van Makita kost €127,99 en heeft 5 jaar garantie.

Onze mening

Dit is een compacte zaag met een hoog zaag rendement en een vrij krachtige motor. Je kunt de zaagdiepte handmatig verstellen en het zaagblad snel verwisselen. De ergonomische softgrip zorgt ervoor, dat je lang kunt werken zonder klachten te ontwikkelen. Een fijne rubberen grip waarborgt de veiligheid tijdens het klussen. Deze machine is geschikt voor fanatieke klussers, die op zoek zijn naar comfort en gebruiksvriendelijkheid. Door de aanwezigheid van 3 zaagbladen kan dit apparaat gebruikt worden om een veelvoud aan materialen te zagen, waaronder hout en PVC. Een nadeel is van de Makita, is dat de zaag minder handig is bij fijne zaagwerkzaamheden en figuurzagen. De zaag is dus minder wendbaar dan je zou denken maar beschikt wel over geweldige anti-vibratie technologie. Investeer in dit apparaat en al je klusjes worden een feestje. 

Waarom kopen

Waarom niet?

goed alternatief
Bosch PSA 700 E - incl. 3 zaagbladen
Je koopt de Bosch PSA 700 E bij
[elementor-template id="6596"]

De Bosch PSA 700 E helpt je bij zaagwerkzaamheden van bijna ieder materiaal, waaronder metaal, hout en flexibel bimetaal. Deze zaag werkt goed bij het zagen van buizen en profielen, takken en hoeken. Door de 4 meegeleverde zaagbladen van de Bosch reciprozaag kun je zowel recht, als in bochten zagen. Het apparaat heeft een vermogen van 710 W en een zaagcapaciteit van 150 mm in hout en 10 mm in staal. De zaag weegt 3 kg en beschikt over een softgrip handvat en beugelgreep. Je krijgt 2 jaar garantie bij de aankoop van De Bosch PSA 700 E ter waarde van €91,99.

Onze mening

Dit gereedschap zaagt bijna ieder materiaal en is handzaam. Het ergonomische softgrip systeem en het handvat in beugelvorm maken De Bosch PSA 700 E gebruiksvriendelijk. De behuizing van de reciprozaag is sterk en je kunt snel wisselen van zaagblad. Dit is een goede en relatief goedkope reciprozaag voor het aantal functies. Wel moet gezegd worden, dat de zaagdiepte een stuk lager is dan bij bijvoorbeeld de Makita JR3050T. Ook het vermogen van de motor is met 710 watt aanzienlijk lager, al is deze nog steeds geschikt voor renovatiewerkzaamheden.

Waarom kopen

Waarom niet?

budget optie
Powerplus POWC2060
Je koopt de Powerplus POWC2060 bij
[elementor-template id="6607"]

Deze reciprozaag is geschikt voor het zagen in hout en metaal en heeft een zaagslaglengte tot 150 mm in hout en 8 mm in staal. Het wisselen van zaagbladen gaat snel en veilig door de zaagbladklem. Je kunt de Powerplus POWX0397 intensief gebruiken door de krachtige motor met een vermogen van 900 watt. Bovendien heeft de reciprozaag een spanning van 220-240 V en bedraagt het toerental 2600 slagen per minuut. Als je de Powerplus POWX0397 koopt, krijg je een zaagblad voor metaal en een zaagblad voor hout, een inbussleutel en uitgebreide handleiding meegeleverd. Dit product kost €52,50 en de garantieperiode beslaat 3 jaar.

Onze mening

Deze goedkope reciprozaag is geschikt voor privégebruik. Het apparaat beschikt over een krachtige motor, waardoor je veel werkzaamheden kunt uitvoeren met dit elektrische gereedschap. Het snoer is 3 meter lang, waardoor de machine makkelijk hanteerbaar is. Ook kun je de koolstofborstels vervangen zonder het apparaat uit elkaar te hoeven halen. Dit is een fijne budget keuze, maar je krijgt er wel minder zaagcapaciteit voor terug, op zich niet erg als je niet veel klusjes op de plank hebt. Ook worden er slechts 2 zaagbladen geleverd bij aankoop.

Waarom kopen

Waarom niet?

BOSCH GSA1100E - incl. 2 zaagbladen + koffer
Je koopt de BOSCH GSA1100E bij
[elementor-template id="6612"]

Deze zaagmachine kan in allerlei posities zagen en is geschikt voor zowel recht, als bochtig zaagwerk. De Bosch GSA1100 E heeft een vermogen van 1100 watt en is een fijn apparaat voor zware klussen. Je hoeft je geen zorgen te maken over krachtvermindering of stroomuitval. De ingebouwde ledwerklamp zorgt ervoor, dat je ook goed kunt werken op donkere plekken. Er zit een metalen haak aan de zaagmachine, zodat je deze tijdens een pauze kunt ophalen. Zaagbladen zijn snel te wisselen en de rubberen drijfwerkbehuizing maakt het klussen veilig en comfortabel. Ook krijg je een koffer en twee zaagbladen bij je bestelling. Het gewicht van de machine bedraagt 3,6 kg. Je kunt in hout zagen tot een diepte van 230 mm en in staal tot 20 mm. De Bosch reciprozaag kost €126,95 en heeft een garantieperiode van 2 jaar.

Onze mening

Dit is een professioneel apparaat, dat door het hoge vermogen goed werkt bij zware klussen. De zaagmachine beschikt over handige functies, als ledverlichting en een SDS-zaagbladwissel. Ook zijn de maximale zaagdieptes netjes en zorgt de metalen haak voor gebruiksgemak. Toch zitten er ook nadelen aan dit apparaat. Zo worden er slechts 2 zaagbladen meegeleverd en weegt de zaag relatief veel in vergelijking met andere gereedschappen.

Waarom kopen

Waarom niet?

Powerplus POWX0397
Je koopt de Powerplus POWX0397 bij
[elementor-template id="6620"]

Deze reciprozaag werkt heel precies door de beweegbare schoen, waarmee je zaagsneden secuur kunt uitzetten. Hij ligt gemakkelijk in de hand en heeft een vergrendelknop, zodat je veilig werkt. Het vermogen van de Powerplus POWC2060 is 710W, wat je in staat stelt te snoeien en door dikke buizen heen te zagen. De zaagdiepte is 115 mm in hout en 5 mm in staal. Bij aankoop van deze zaag krijg je zaagbladen voor hout en metaal meegestuurd. Wil je van zaagblad wisselen? Dan kun je gebruik maken van het snelwisselsysteem. Deze reciprozaag werkt op een netspanning van 220-240 V en heeft een toerental van 2800 per minuut. De Powerplus POWC2060 kost €39,90 en heeft 2 jaar garantie.

Onze mening

Deze budget reciprozaag is een echt instapmodel, voor wie op zoek is naar all-round gereedschap. Het apparaat is betaalbaar en is de goedkoopste optie in onze top 10 ‘beste reciprozaag’. Wel moet gezegd worden, dat de capaciteit van het zagen in hout en staal iets lager is, maar de prijs-kwaliteitsverhouding is desondanks goed. Een nadeel is de korte snoerlengte, waardoor je per se een stopcontact in de buurt moet hebben.

Waarom kopen

Waarom niet?

Powerplus POWE30030
Je koopt de Powerplus POWE30030 bij
[elementor-template id="6631"]

De Powerplus zaag is een van de lichtere stukken gereedschap met een gewicht van slechts 2,9 kg, dat het mogelijk maakt langere tijd achter elkaar te werken. Door het draaibare handvat heb je altijd veel controle. Het netsnoer van 2 meter is aan de korte kant, maar hang er een verlengsnoer aan en de zaagmachine is meteen ook geschikt voor werkzaamheden buitenshuis. Je kunt de zaag gebruiken voor metaal (5mm) en hout (115mm). Is het te donker om te werken? Dan zet je simpel de ingebouwde verlichting aan. Zo kun je rustig blijven werken. Het aantal zaagbewegingen per minuut is 2800. De Powerplus kost € 46,99 en de garantie bedraagt 2 jaar.

Onze mening

Dit is geen professionele reciprozaag, maar is wel een fijne machine voor huis- en tuin werkzaamheden. Het is handig dat er twee zaagbladen worden meegeleverd, een voor metaal en een voor hout. Een nadeel is toch het netsnoer van 2 meter. Hoewel dit makkelijk op te lossen is met een verlengsnoer hadden wij toch graag een langer snoer gezien.

Waarom kopen

Waarom niet?

VONROC RS502AC
Je koopt de VONROC RS502AC bij
[elementor-template id="6639"]

Met een hoog vermogen van 900 W en 3 zaagbladen is dit een goede reciprozaag voor doe-het-zelvers. Door het 3 meter lange snoer heb je veel bewegingsvrijheid en het snelwisselsysteem helpt je om in een handomdraai een ander zaagblad te monteren. Je kunt de zaagmachine automatisch vergrendelen, waardoor je zelf niet constant de schakelaar hoeft in te drukken. Deze machine heeft een softgrip handvat en kent een garantie van 2 jaar. Het apparaat heeft een zaagdiepte in hout van 115m, in staal van 5 mm en in aluminium ook van 5mm. De VONROC RS502AC kost €47,95.

Onze mening

Dit is een één van de beste goedkope reciprozagen. De VONROC RS502AC staat garant voor zaagplezier en heeft een behoorlijke zaagcapaciteit voor een machine in deze prijsklasse. Ook het vermogen is redelijk hoog, waardoor je zware werkzaamheden kunt uitvoeren. Een nadeel is het ontbreken van een veiligheidsslipkoppeling en de afwezigheid van een flexibel zaagblad. Dit gereedschap is echt bedoeld om materiaal recht te zagen en niet om bochtige zaagbewegingen te maken.

Waarom kopen

Waarom niet?

MAKITA JF3070CT
Je koopt de MAKITA JF3070CT bij
[elementor-template id="6644"]

Met deze recipro zaag kun je gemakkelijk zagen in aluminium, hout en metaal. Gedoseerd zagen is geen enkel probleem met een vermogen van 1510 W en een toerental, dat je zelf kunt instellen. De zaag is snel en de veiligheidskoppeling zorgt ervoor, dat je beschermd bent, als het zaagblad vast slaat. Pendelinstelling is een uitkomst voor het zagen van hout en de zaagkracht blijft constant, ongeacht de belasting. De Makita JF3070CT werkt op een netspanning van 230 V en heeft een zaagdiepte van 255 mm in hout en 130 mm in aluminium. Verder weegt de machine 4,6 kg en wordt hij geleverd met een grote verscheidenheid aan zaagbladen. De prijs van deze reciprozaagmachine is €227,99 en de garantieperiode is 5 jaar.

Onze mening

Dit is de beste reciprozaag, als je op zoek bent naar professioneel gereedschap. Makita is één van de beste reciprozaag merken en heeft een goede naam in de bouwwereld. Vooral de zaagcapaciteit in aluminium is indrukwekkend en door het hoge toerental en 3 instelbare snelheden, kan het apparaat bijzondere prestaties leveren. Dit is de beste koop, voor een professional of fanatieke doe-het-zelver, die echt wil investeren in de beste handzaag van dit  moment. Het lange snoer en de vele zaagbladen maken dit gereedschap multi-inzetbaar. Het enige nadeel van dit apparaat is het relatief hoge gewicht, waardoor werkzaamheden inspannend kunnen zijn.

Waarom kopen

Waarom niet?

FERM RSM1019
Je koopt de FERM RSM1019 bij
[elementor-template id="6649"]

Met een vermogen van 710 W helpt deze zaag je met uiteenlopende klussen in- en buitenshuis. Je kunt de slagkracht van de machine regelen met een drukschakelaar en door de 3m lange kabel vind je bijna altijd een stopcontact in de buurt. De zaag heeft een elektronische snelheidsregeling en een verstelbare voorplaat. Door de softgrip en het lock-on systeem kun je werken binnen veilige omstandigheden. De maximale zaagcapaciteit in hout is 115mm en in metaal 5mm. Deze reciprozaag weegt 2,42 kg en wordt geleverd met 2 zaagbladen. Prijstechnisch is dit een aantrekkelijke deal: de reciprozaag kost €42,95.

Onze mening

Dit is een fijne zaag voor hobby-klussers, die niet te veel geld willen investeren in een reciprozaag en simpele werkzaamheden willen uitvoeren. Het gereedschap is ontworpen met een focus op veiligheid en gebruiksgemak. Het apparaat gaat lang mee en werkt comfortabel. De zaagcapaciteit in metaal is met 5mm relatief laag en ook het aantal meegeleverde zaagbladen is niet optimaal. 

Waarom kopen

Waarom niet?

DeWalt DWE305PK 1100 Watt Reciprozaag
Je koopt de DeWalt DWE305PK bij
[elementor-template id="6657"]

Deze compacte, maar krachtige machine met een vermogen van 1100W is fijn voor het zagen van verschillende materialen. De machine is ingericht op regelmatig gebruik en kan dus handig zijn voor installateurs, elektriciens of loodgieters. Je kunt met deze reciprozaag ook stalen pijpen, pallets en metalen profielen zagen. Ook kun je het zaagblad in vier standen plaatsen, waardoor je recht of bochtig kunt zagen. De zaaglengte van DeWalt DWE305PK is 29mm. Door het zaagbladklemsysteem wissel je gemakkelijk van zaagblad en de maximale zaagcapaciteit in hout is 280mm en in pijpen 100mm. Bovendien weegt de machine relatief weinig met 3,5 kg en wordt hij geleverd met een robuuste draagkoffer. De prijs van de DeWalt DWE305PK is €166,99.

Onze mening

Deze zaagmachine is een prima alternatief voor de Makita JF3070CT. Hij is net iets goedkoper, heeft een grotere capaciteit voor het zagen in hout, maar een kleinere voor het zagen in aluminium. Het vermogen is wel iets lager, maar je kunt nog steeds redelijk zware werkzaamheden uitvoeren. De machine is uitgerust met fijne functies, als het handige zaagbladklem systeem en 4 snelheidstanden. Een nadeel van deze reciprozaag is het ontbreken van meerdere zaagbladen. Je kunt deze wel achteraf bij bestellen.

Waarom kopen

Waarom niet?

Koopgids
Waar Moet Je Op Letten Bij De Aanschaf

Je hebt nu onze top 10 beste reciprozaag gelezen, maar waar moet je op letten bij het kopen van een reciprozaag en voor welke werkzaamheden zijn de zaagmachines bedoeld? Wij leggen het uit in deze handige aankoopgids. Een reciprozaag is elektrisch gereedschap dat je bij uiteenlopende zaagklussen kunt gebruiken. Een robuuste en krachtige afbraakzaag werkt in een cirkelbeweging binnen de volledige zaagslaglengte haar weg door bijna ieder materiaal. Is je huis aan renovatie toe of wil je de bomen in je voortuin snoeien? Deze tool helpt je bij iedere zaagklus. PVC-pijpen, houten vloeren of dikke takken; het is allemaal geen probleem voor dit apparaat. Je kunt verschillende zaagbladen aanschaffen, die geschikt zijn voor een scala aan materialen. Ook kun je met dit type zaag gemakkelijk werken op plekken, die weinig ruimte laten voor zaagbewegingen. Door het flexibele zaagblad kun je in bochten zagen. Een reciprozaag is een fijne aanvulling op je doe-het-zelf uitrusting of je professionele tools. Waar je op kunt letten bij de aankoop, leggen we hieronder uit.

De voor- en nadelen van een reciprozaag

Een reciprozaag is een echte alleskunner. Geschikt voor klussen binnen en buiten en kan daarbij handig te pas komen bij sloopwerkzaamheden. De zaag helpt je om flexibel en ergonomisch te werken en is krachtig, waardoor je zelfs dikke balken kunt zagen. Met dit gereedschap kun je bijna iedere klus aan. De machine is geschikt voor huis-, tuin- en keukenwerkzaamheden. Toch zitten er ook nadelen aan de reciprozaag. Zo kun je geen nauwkeurige zaagsneden of figuren maken en is het een relatief zwaar gereedschap. Ook zijn reciprozagen vaak duurder dan decoupeerzagen zo blijkt ook uit onze decoupeerzaag test waarin prijs een belangrijk aspect is. 

Budget en extra functies

Zoals bij de aankoop van bijna ieder soort gereedschap, krijg je te maken met dure en goedkope reciprozagen. Bepaal voor je een reciprozaag gaat kopen, hoeveel geld je wilt uitgeven aan dit stuk gereedschap. Er zijn zagen voor thuisklussers, maar ook voor professionals. Natuurlijk krijg je met uitgebreide zaagmachines van Bosch of Makita een hoge kwaliteit en veel functies, maar voor wie af en toe klust, volstaat een simpeler apparaat waarschijnlijk ook. Aandachtspunten zijn vooral wattage, ofwel vermogen om te zagen, zaagwissel mogelijkheid, prijsrange en pendelstanden. Soms kan de korting flink oplopen, of krijg je bijvoorbeeld gratis extra zaagbladen meegeleverd. Ook zijn er cash-back acties en aankopen met een extra lange garantieperiode in omloop.

Meegeleverde accessoires

Als je een reciprozaag koopt, worden er vaak meerdere accessoires meegeleverd. Afhankelijk van het merk en het type kun je ook een veelvoud aan accessoires bij bestellen. Opzetstukken zijn de bekendste accessoires, waaronder de reciprozaagbladen, borstels, raspen en vijlen. Ook veiligheidskoffers en voetstukken voor meer grip zijn veelvoorkomende gadgets. Reciprozaagbladen zijn geschikt voor verschillende materialen. Het ene zaagblad zaagt goed in kunststof, ijzerhoudende metalen of non-ferrometaal, terwijl het andere zaagblad gespecialiseerd is in hout of steen. Er bestaan zowel flexibele, als stijve zaagbladen. Stijve zaagbladen maken rechte sneden, terwijl flexibele zaagbladen in bochten kunnen zagen en bijvoorbeeld handig zijn bij het doorsnijden van buizen. De grootste en meest krachtige zagen zijn zelfs in staat door beton, baksteen en cement te zagen. Het is dan wel belangrijk dat je reciprozaag voldoende vermogen heeft. 

Hulp bij de aanschaf van een reciprozaag

Als je op zoek bent naar een goede alligatorzaag en de keuze hebt gemaakt tussen een  kwaliteitszaag voor professionele klussen of een apparaat uit de middenklasse voor privegebruik, is het handig om de specificaties te vergelijken. Hoe is de zaagdiepte? Is de machine uitgerust met een trillingsreductie? Hoe is de balancering volgens onze gereedschapmeisters? Werkt de wissel van zaagjes met een kliksysteem of heb je gereedschap nodig? Voor welke materialen zijn de reciprobladen geschikt? Werkt de reciprozaag op een accu of sluit je deze aan op de netstroom? Het kan fijn zijn vergelijksites te raadplegen of je te laten adviseren in de winkel. Over het algemeen kent dit type gereedschap een lange levensduur en is er veel keuze in prijscategorieën. 

Beste Koop Reciprozaag

Wat is de beste reciprozaag van dit moment? Natuurlijk ligt dat ook aan je eigen budget en de functies, die je wenselijk vindt. Toch kunnen wij wel een duidelijke conclusie trekken uit onze test. Volgens onze website is de beste koop van dit moment de Makita JF3070CT. Dit product barst van de voordelen. Echter, houdt er rekening mee, dat dit een professionele en duurdere reciprozaag is mocht je deze willen kopen. Wij prijzen deze top machine, vanwege haar veelvoud aan zaagbladen, de stevige koffer en het grote vermogen. Ook is de snelheid goed en de zaagdiepte in aluminium veel hoger, dan bij de concurrenten. Vergelijk dit model zelf met andere reciprozagen, je zal geen betere vinden. Wil je wel een alligatorzaag kopen, maar moet je kiezen binnen een bepaalde prijs of budget? Maar wil je toch een sterke machine voor een hobby klusser? Dan raden wij de VONROC RS502AC aan. Voor deze prijs vind je niet beter. Wij vinden dit de beste koop voor thuisgebruikers, die een no-frills machine willen voor eenvoudig werk zoals bouw-en tuinwerkzaamheden. De capaciteit en de kracht zijn redelijk hoog en de prijs zacht.

Zoals je leest kun je bijna alles met dit type gereedschap. Wil je nog een leuke tool voor de afwerking van projecten in je gereedschapskist? Overweeg dan om een multitool aan je gereedschapscollectie toe te voegen. Met zo’n tool tot je beschikking weet je zeker dat daar waar de reciprozaag stopt, jij de klus kan afronden met de multitool. En wees niet bang, je hoeft echt niet de beste multitool aan te schaffen voor een goede aanvulling. 

Beste koop
4.8/5