elektrische zagen

Soorten Elektrische Zagen

Er zijn heel veel soorten elektrische zagen, maar welke elektrische zaag is de zaag die je nodig hebt? Zagen is iets wat je prima kunt als doe-het-zelver. Iedere klusser heeft wel eens een zaag nodig om een object door te zagen. Maar om zo’n klusje zelf te kunnen uitvoeren, heb je wel het juiste materiaal nodig zodat je netjes te werk kunt gaan. In dit artikel bespreken we alle elektrische zagen. We vertellen je wat je met de zaag kunt, we geven aan wat de voor- en nadelen van iedere zaag zijn en voor welk materiaal de zaag geschikt is, zodat jij precies weet welke zaag je nodig hebt. We wensen je vast veel succes bij jouw klus! 

Elektrische Afkortzaag

Bijna iedere doe-het-zelver heeft hem in huis: de elektrische afkortzaag. Dit is een van de elektrische zagen die door klussers heel veel wordt gebruikt omdat het een zaagmachine is waarmee je op een gemakkelijke manier door verschillende materialen heen kunt zagen. 

Een afkortzaag lijkt een op een cirkelzaag, omdat er bij een afkortzaag een cirkelvormig zaagblad wordt gebruikt. Het verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag is echter dat je een cirkelzaag gebruikt voor het zagen van brede planken, en een afkortzaag juist geschikter is voor smallere planken. 

Bij een afkortzaag is het belangrijk dat je met een goed zaagblad werkt. De dikte van het zaagblad, en het aantal tanden op het zaagblad, zijn bepalend voor de kwaliteit van de afkortzaag. Hoe meer tanden er op het zaagblad zitten, hoe nauwkeuriger en netter je zult kunnen zagen. 

Maar waar gebruik je een afkortzaag voor? Je kunt een afkortzaag gebruiken voor het op maat zagen van houten objecten, maar ook objecten van metaal of kunststof. Een afkortzaag is het handigste voor het zagen van lange voorwerpen zoals balken of laminaat. Het grote voordeel van een afkortzaag is dat je deze kunt gebruiken voor verstek zagen. Dit houdt in dat je met deze zaag gemakkelijk een hoek van 45 graden kunt zagen. 

elektrische afkortzaag

Elektrische Cirkelzaag

Een elektrische cirkelzaag is een zaag met een cirkelvormig zaagblad. Dit cirkelvormige zaagblad maakt het mogelijk om lange zaagsnedes te maken en zeer lange lijnen te zagen. Dit is prettig wanneer je door langere materialen heen zaagt, zoals een volledige houten plaat. Een cirkelzaag zaagt nog nauwkeuriger met een geleider, waarmee je een volledig rechte lijn kunt zagen. Een cirkelzaag is niet geschikt voor het zagen van ronde vormen. Wil je wel ronde vormen zagen? Kies dan voor een decoupeerzaag, of een reciprozaag. 

Een cirkelzaag is een lichte en compacte zaag. Hierdoor is de zaag zeer geschikt voor de thuisklusser en is het prettig om met deze zaag te werken. Je kunt de zaag niet alleen gebruiken om in je eigen huis te klussen. Ook wanneer je bij een vriend gaat helpen klussen, kan je je cirkelzaag gebruiken, omdat deze gemakkelijk mee te nemen is.

elektrische cirkelzaag 

Elektrische Mini Cirkelzaag

Je kunt ook kiezen voor een mini cirkelzaag. De normale cirkelzaag is, zoals we hierboven beschreven, compact en licht. De mini cirkelzaag is nóg compacter en lichter, wat deze zaag ideaal maakt voor klusjes in huis. Een mini cirkelzaag is geschikt voor de meer gedetailleerde klusjes, maar niet voor groter en groffer zaagwerk. 

Powerplus POWX1425

Elektrische Tafelzaag

Een zaagtafel is ontzettend handig wanneer je grote planken wil doorzagen. Met een elektrische zaagtafel kan je planken in de lengte zagen zonder dat je zaagsnede scheef wordt. Een zaagtafel is namelijk de combinatie van een zaag én een tafel om het object op zijn plek te houden. Een elektrische zaagtafel wordt ook wel een elektrische tafelzaag genoemd. 

Een zaagtafel of tafelzaag is uitgerust met een ronddraaiende cirkelzaag. De cirkelzaag steekt boven het zaagblad uit en wanneer je het object op de tafel legt, kan de cirkelzaag het object in de gewenste lengte zagen. 

elektrische tafelzaag

Elektrische Decoupeerzaag

De decoupeerzaag is één van de meest gebruikte elektrische zagen voor thuis. Dit komt doordat de decoupeerzaag flexibel is, gemakkelijk is in het gebruik en klein van formaat heeft. De decoupeerzaag is dus zeer geschikt voor gebruik door de doe-het-zelver. 

Een decoupeerzaag is uitgerust met een zaagblad dat op en neer beweegt. Het zaagblad zit bevestigd aan een basisvlak. Dit basisvlak laat je over het te zagen materiaal heen glijden, zodat de zaag de gewenste vorm kan uitzagen. 

Een decoupeerzaag kan door verschillende materialen zagen, zoals hout, kunststof en metaal. Waar een cirkelzaag bijvoorbeeld uitermate geschikt is voor het zagen van lange lijnen, is een decoupeerzaag ook zeer geschikt voor het zagen van ronde vormen. Ook voor het zagen van figuurtjes kan je een decoupeerzaag gebruiken. Het vergt uiteraard wel wat oefening om netjes verschillende soorten vormen in hout te kunnen zagen. 

elektrische decoupeerzaag

Elektrische Reciprozaag

Een reciprozaag is een apparaat met een langwerpig zaagblad. Met dit langwerpige zaagblad van de reciprozaag zaag je met gemak heen door materialen als hout en pvc, maar ook door harde materialen als steen en metaal. Dit maakt een reciprozaag multifunctioneel! 

De reciprozaag lijkt op het eerste oog heel erg op een handzaag vanwege de vorm en de manier waarop de zaag werkt. Het enige verschil is dat de reciprozaag elektrisch aangestuurd is, en je dus geen druk of kracht hoeft te zetten om door materiaal heen te zagen. 

De tanden van een reciprozaag zitten slechts aan één kant en er zijn verschillende zaagbladen met verschillende lengtes te koop. Zo kan je de reciprozaag aanpassen op de klus die jij wil klaren. 

Een reciprozaag is flexibel in gebruik en is licht van gewicht. Dit maakt de reciprozaag ideaal voor gebruik in huis. Omdat deze zaag zo klein en handzaam is, kan hij op de meest moeilijke plekjes komen. Dit maakt deze zaagmachine een handige zaag voor klusjes in vergelijking met andere elektrische zagen. 

Bijkomend voordeel? Je kunt hem zelfs in de tuin gebruiken voor het afzagen van takken.  

VONROC RS501DC

Elektrische Combinatiezaag

De elektrische combinatiezaag is eigenlijk een combinatie van verschillende zagen. Heb je dus last van keuzestress? Dan is de combinatiezaag iets voor jou. 

Je kunt de combinatiezaag zien als een samensmelting van de zaagtafel (of tafelzaag), de verstekzaag en de afkortzaag. Twijfel je dus tussen deze drie zagen? Dan is de combinatiezaag de ideale optie. 

Er zijn verschillende fabrikanten die elektrische combinatiezagen maken. Zo maakt Bosch bijvoorbeeld een afkortzaag met boventafel, terwijl Katia juist kiest voor een combinatiezaag met een “flipper”, waarbij je de machine volledig op zijn kop moet keren om gebruik te kunnen maken van een andere zaagspecialiteit. Maar wat zijn nu de beste elektrische zagen als het aankomt op combinatiezagen? Dat hangt helemaal af van jouw wensen. Iedere fabrikant doet het weer een beetje anders. Kies dus de combinatiezaag die het beste past bij jouw klus! 

DeWalt DW743N-QS

Welke elektrische zaag koop jij? 

Wanneer je op zoek gaat naar een elektrische zaag, kom je er al snel achter dat er heel veel verschillende elektrische zagen op de markt zijn. Maar welke elektrische zagen zijn het beste? En welke zaag is het beste voor de klus die jij wil uitvoeren en het materiaal waarmee jij gaat werken? Op basis van onze informatie zie je dat iedere zaag z’n eigen kwaliteiten en specialiteiten heeft. Afhankelijk van wat jij wil gaan doen als doe-het-zelver, kan je bepalen welke zaag het beste bij jou past. 

Houd er altijd rekening mee dat niet alle verschillende soorten elektrische zagen geschikt zijn voor alle materialen. Zaag je uitsluitend in hout? Houd hier dan rekening mee bij je aanschaf. Wil je een zaag waarmee je niet alleen door hout, maar bijvoorbeeld ook door metaal, steen of composiet zagen kan? Dan heb je aan een zaag die uitsluitend geschikt is voor verschillende soorten hout natuurlijk vrij weinig. 

In alle gevallen is het belangrijk om niet zomaar aan de slag te gaan met je nieuwe gereedschap. Oefen eerst eens in wat restmateriaal om feeling te krijgen met je nieuwe apparaat. Kijk bovendien van tevoren hoe het apparaat werkt, en maak deze ook regelmatig schoon. Wanneer je goed voorbereid bent, kun je op een verantwoorde manier gaan zagen met je nieuwe gereedschap. We wensen je veel succes! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *