composiet zagen

Composiet Zagen

Wil jij composiet gaan zagen? Denk hierbij aan bijvoorbeeld het zagen van een aanrechtblad dat van dit materiaal gemaakt is, een composiet vensterbank of composieten planken? Dan is het handig om te weten hoe je dit moet doen. Composiet is een steensoort, en niet alle soorten zagen kunnen gemakkelijk door dit materiaal heen zagen. In dit artikel vertellen we je alles over composiet zagen! Wij vertellen je welk gereedschap je nodig hebt voor composiet zagen, waarom je goed op je gezondheid moet letten tijdens het zagen en hoe je wel en niet te werk moet gaan.

Kun je composiet zelf zagen?

Composiet kan je zelf zagen! Ben jij dus die klusser die graag alles zelf doet? Geen zorgen. Want ook deze klus kan je met het juiste gereedschap en de juiste kennis gewoon zelf uitvoeren. Het is wel belangrijk dat je de tips en adviezen in dit artikel alleen toepast wanneer je echt met de juiste gereedschappen gaat werken. Om te zagen door composiet raden wij je aan om met een diamanten zaagblad te werken. Doe je dit niet, dan kan je zaag oververhit raken en kapot gaan. Dit kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Neem onze tips dus ter harte en ga verantwoord aan de slag. 

Wat is composiet? 

Composiet lijkt op een soort natuursteen waar veel varianten van mogelijk zijn. Er zijn verschillende soorten composiet met bijvoorbeeld kunststof, graniet, beton of keramiek. Eigenlijk is composiet dus een verzamelnaam voor verschillende steensoorten die allemaal net iets anders zijn. Composiet is een erg populaire steensoort in de keuken. Er worden veel aanrechtbladen van composiet gemaakt en ook wordt composiet regelmatig gebruikt voor vensterbanken. Maar om van zo’n groot stuk steen een aanrechtblad of vensterbank te maken, zul je deze eerst op maat moeten zagen. 

composiet aanrechtblad met wasbak

Composiet zagen en gezondheid

Composiet is een harde steensoort. Je kunt prima door dit materiaal heen zagen, maar het is wel belangrijk dat je weet wat je doet en dat je veilig te werk gaat. Het niet veilig werken met composiet kan namelijk leiden tot zeer ernstige gezondheidsrisico’s. Let bij het zagen door composiet in ieder geval op de volgende zaken: 

  • Gebruik altijd het juiste zaagblad om te voorkomen dat je zaag oververhit raakt en kapot gaat. 
  • Gebruik bij het zagen in composiet altijd veiligheidskleding, zoals een veiligheidsbril en handschoenen. Ook is het aan te raden om gebruik te maken van gehoorbescherming en een mondmasker. Wanneer je dit niet doet kan je vanwege het harde geluid gehoorbeschadiging oplopen en kan je te veel fijnstof inademen. Dit is niet goed voor je gezondheid en kan zelfs leiden tot ernstige longziektes en, in zeer ernstige gevallen, tot kanker. 
  • Ondersteun het composiet tijdens het zagen. Je wil voorkomen dat het composiet tijdens het zagen (op iemand) valt of naast de zaaglijn spontaan breekt, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. 

Welke zaag gebruiken voor composiet zagen? 

Composiet kan alleen bewerkt worden met diamantgereedschap. Dit maakt dat je een diamantzaag nodig hebt om door dit harde materiaal heen te zagen. Er zijn verschillende soorten elektrische zagen waar een diamantzaag op past, de meeste accu tools hebben onvoldoende power om met een diamantzaag door composiet te zagen. Het mooiste is om gebruik te maken van een diamantzaag met stofafzuiging, zodat je meteen het (gevaarlijke) fijnstof kunt opruimen. Een ander alternatief is een watergekoelde zaag, waardoor het stof niet in de lucht komt maar wordt weggespoeld. Bijkomend voordeel is dat deze zaag ook minder snel zal oververhitten. 

Welk type zaagblad is geschikt voor het zagen van composiet? 

Voor het zagen door composiet heb je een diamanten zaagblad nodig. Er zijn verschillende diamanten zaagbladen te verkrijgen. Zo is er een universeel diamantzaagblad, maar zijn er ook zaagbladen met ritszagen, konische diamantzaagbladen en PKD zaagbladen voor diamant. Welk type je nodig hebt hangt af van de bewerking die je wil uitvoeren en het type composiet waarmee je gaat werken. Ga dus eerst na wat je eigenlijk wil en met welk type composiet je werkt voordat je een zaagblad aanschaft. 

Composiet aanrechtblad zagen en bewerken

Wil je een composieten aanrechtblad zagen en bewerken? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Wij hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet en leggen je uit hoe je de bewerkingen kunt doen. 

Zagen kookplaatgat 

Het kan zijn dat je een kookplaatgat wil zagen. Een uitsparing kookplaat kan je prima doen met een diamantzaag wanneer je keukenblad van composiet is. Zorg er eerst voor dat je controleert van welk type composiet het blad gemaakt is en neem alle belangrijke voorzorgsmaatregelen op het gebied van gezondheid en veiligheid. Gedane zaken nemen immers geen keer… 

Gat zagen in composiet

Het kan ook zijn dat je een kleiner gat wil zagen in composiet, omdat je bijvoorbeeld een zeeppompje in aanrechtblad of een cooker in het composieten blad kwijt wil. 

Om een gat te zagen in composiet gebruik je een HSS-boor, maar net zoals altijd wanneer je in composiet wil zagen, is het allereerst belangrijk om na te gaan met welke variant van dit materiaal je werkt. Zagen en boren in dit materiaal is absoluut anders dan gaten boren in een muur, onderschat dit dus niet. Zorg ervoor dat je een hele goede boormachine gebruikt die stabiel en recht boort. Een kwaliteit die over het algemeen alleen een professionele accuboormachine kan bieden.

Houdt verder rekening met de vraag; wat is de hardheid van je aanrechtblad? Werk je met composiet waar kunststof of graniet in zit, of is het geen composiet met graniet, maar een andere variant? Pas wanneer je dit weet, weet je welk diamanten zaagblad je moet hebben en kan je het gat zagen. 

boren in composiet

Composiet plank of plaat op maat zagen 

Steen is zwaar, en ook composiet is een zware materiaalsoort. Wanneer je dus een composieten plank of plaat op maat wil zagen, en je deze plank of plaat op een tafel neerlegt, moet je zien te voorkomen dat de plank hier vanaf valt. Klinkt logisch, maar toch gebeurt het nog vaak. Omdat composiet zo zwaar is, kan het gevaarlijk zijn wanneer de plank of plaat helt en valt. Het is daarom belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Zorg dat je ondersteuning regelt voor het deel van de plank, plaat of blad dat je af wil zagen, zodat het blad niet op de grond valt wanneer het zagen klaar is. Indien de afmeting van de plank voldoet aan de zaageisen van een afkortzaag, dan kun je deze met het juiste zaagblad ook met de afkortzaag zagen. Voordeel hiervan is dat je altijd recht zaagt en goede ondersteuning hebt van de zaagtafel. De afkortzaag wordt meestal ingezet voor het zagen van afwerklijsten en de opstaande plinten in verstek zagen om het blad rondom af te werken.

Composiet zagen? Dat kan jij ook! 

Je leest het: composiet zagen kan je ook thuis doen! Iedere doe-het-zelver is in staat om zijn aanrechtblad netjes en mooi op maat te zagen, of een gat in composiet te boren. Het belangrijkste is dat je weet in wat voor composiet je zaagt, en dat je rekening houdt met de gezondheidsrisico’s die het zagen in composiet met zich meebrengt. Zorg ervoor dat je persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt, zoals een mondmasker, gehoorbescherming en een veiligheidsbril om het risico van gezondheidsschade zoveel mogelijk te beperken. Zorg bovendien dat je een diamantzaag gebruikt, om veilig en verantwoord door het composiet heen te boren. Met onze tips kom jij er wel! 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *