verstek zagen

Verstek Zagen

Je hebt er vast wel eens van gehoord; verstek zagen. In dit artikel vertellen wij je precies wat in verstek zagen is, welke manieren er zijn, hoe je dit aanpakt en met welke soorten elektrische zagen en handzagen je dit kunt doen.

Wat is verstek zagen?

Verstek zagen houdt in dat je twee planken in een hoek van 90 graden tegen elkaar aan wil plaatsen. Om twee planken, of bijvoorbeeld plinten, in een hoek van negentig graden tegen elkaar aan te plaatsen, moeten beide planken in een hoek van 45 graden gezaagd worden. Samen vormen de planken dan een hoek van 90 graden. Zagen in verstek is handig wanneer je plinten netjes wil plaatsen. Ook bij het leggen van een vloer of bij aftimmerwerk (zoals bij een dakraam of kasten) is verstek zagen een handige techniek. Maar hoe werkt verstek zagen eigenlijk? Wij leggen het je uit in dit artikel. 

45 graden verstek zagen

Als je verstek wilt zagen, is het de bedoeling dat de twee planken die je tegen elkaar aan wil plaatsen in een hoek van 90 graden komen te liggen. Dit betekent dat je bij elk van de twee planken een hoek van 45 graden afzaagt, zodat de twee hoeken samen 90 graden vormen. 

Vals verstek zagen

Vals verstek zagen houdt in dat je bijvoorbeeld twee plinten nodig hebt voor een hoek die niet helemaal negentig graden is. Je zult de plinten of planken in dat geval in een hoek van meer of minder dan 45 graden moeten zagen. Je kunt hiervoor geen verstekbak of een kapzaag gebruiken. Vals verstek zagen doe je met een verstekzaag of een elektrische zaag waarmee je in verstek kunt zagen. 

Dubbel verstek zagen

Dubbel verstek zagen is een lastige klus. Het houdt in dat er twee keer sprake is van verstek. Je ziet dit bijvoorbeeld bij een dienblad waarbij de zijden naar buiten of binnen toe hangen. Je hebt hier dus niet te maken met één hoek van 90 graden die gevormd moet worden door twee planken, maar met meerdere hoeken. 

Hoe verstek zagen?

Verstek zagen is niet iets wat je uit de losse pols doet. De hoek moet precies kloppen om de materialen goed op elkaar aan te laten sluiten. Daarom is het belangrijk dat je met de juiste materialen werkt. Je hebt materialen nodig om de juiste verstekhoek te bepalen, en je hebt materialen nodig om daadwerkelijk te zagen. Hoe je de verstekhoek meet en het zagen in zijn werk gaat leggen we hieronder uit. 

Hoe en waarmee bepaal je de juiste verstekhoek?

De eerste stap van het verstekzagen is het bepalen van de gewenste hoek. Hier heb je meetgereedschap voor nodig. Het gereedschap waarmee je het makkelijkste kan meten zijn de verstekhaak en de zwaaihaak. 

Verstekhaak 

De verstekhaak is een haak waarmee je hoeken van 45 graden en van 135 graden kunt aftekenen. Met de verstekhaak kan je dus precies afmeten welke hoek je moet afzagen, zodat de hoek precies aansluit op de afgezaagde hoek van de andere plank of plint. Een verstekhaak is handig, maar wanneer je gebruik maakt van een goede verstekbak in combinatie met een verstekzaag, kan je de verstekhaak ook achterwege laten. 

Zweihaak 

Een zweihaak (of zwaaihaak) lijkt een beetje op een verstekhaak, maar toch zijn er verschillen. Waar een verstekhaak slechts in één stand staat, is de zweihaak verstelbaar. Je kunt met een zweihaak of zwaaihaak dus niet alleen maar bepaalde hoeken zagen, maar ook hoeken in vals verstek. Je hebt handmatige zweihaken, maar er zijn ook digitale zweihaken waarmee je de hoek kunt aflezen in een digitaal venstertje. Dit is de meest nauwkeurige manier van werken met een zweihaak. 

Handmatig verstekzagen

Er zijn verschillende manieren om verstek te zagen. Bij handmatig verstekzagen kan je gebruik maken van een verstekbak. Dit is de simpelste manier van verstek zagen. Een verstekbak is een U-vormige bak met daarin twee zaagsneden. Meestal zijn deze twee zaagsneden een snede van 45 graden en een snede van 90 graden. Het is belangrijk om gebruik te maken van de juiste zaag wanneer je een verstekbak gebruikt. Gereedschappen die in dit geval goed werken zijn een kapzaag of een andere zaag met fijne zaagtanden. Een kapzaag heeft fijne tandjes, waardoor het hout materiaal waarin je zaagt (planken of plinten van hout) niet al te erg gaan splinteren en rafelen. 

verstek zagen handmatig

Verstekzagen hoge plinten 

Bij het handmatig verstek zagen is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de verstekbak hoger moet zijn de plank of plint die je wil zagen. In het geval van plinten in verstek zagen, en zeker in het geval van hoge plinten, zul je een hoge verstekbak moeten hebben. 

plinten verstek zagen

Gebruik maken van elektrische zaagmachines

Je kunt ook verstek zagen zonder verstekbak! Dit kan je doen met zaagmachines. We maken hierbij onderscheid tussen verstek zagen met cirkelzaag, met decoupeerzaag of met afkortzaag. We nemen al deze vormen van in verstek zagen met je door.  

Verstek zagen cirkelzaag

Het is mogelijk om in verstek te zagen met een cirkelzaag. Dit kan overigens niet met iedere cirkelzaag. Het is dus belangrijk om eerst te controleren of jouw cirkelzaag geschikt is voor het zagen van afwijkende hoeken en het zagen in verstek. 

Verstek zagen met decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is ook een soort verstekzaag waarmee je materiaal in een hoek van 45 graden kunt zagen. Soms is het zelfs mogelijk om met een decoupeerzaag in verschillende hoeken te zagen.  Heeft jouw decoupeerzaag geen verstekoptie? Dan kan je een zaagstation aanschaffen als uitbreiding op je huidige zaag zodat je de zaag mogelijk wel kunt gebruiken om materiaal in verschillende hoeken te zagen. 

Verstek zagen met afkortzaag

Zagen met een afkortzaag is ook een optie om een plank of plint in een bepaalde hoek te zagen. Een afkortzaag is zeer geschikt, omdat je heel precies wilt zagen – en dat is precies waar een afkortzaag ideaal voor is. Om verstek te zagen met een afkortzaag moet je zorgen dat de zaag gekanteld is in de juiste hoek en dat het materiaal dat afgezaagd moet worden op de juiste plek ligt. 

Verstekzagen op de juiste manier 

Hoe je ook te werk gaat, om verstek te zagen moet je het juiste gereedschap in huis hebben. Zorg ervoor dat je alles netjes afmeet en dat je tijdens het zagen nauwkeurig te werk gaat om de gewenste hoek te zagen. Door met goed gereedschap te werken weet je zeker dat de hoek waarin je zaagt goed is en je kunt zagen zonder splinters. Het lijkt logisch, maar wanneer je op de juiste manier werkt krijg je op de gemakkelijkste manier het beste resultaat.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *