doelgedraaide schroef verwijderen

Dolgedraaide Schroef Verwijderen

Een dolgedraaide schroef verwijderen? Dat is geen probleem! Dolgedraaide schroeven zijn lastig te verwijderen met een simpele schroevendraaier, maar er zijn gelukkig genoeg manieren om de schroef weer los te krijgen. In dit artikel vertellen we je wat een dolgedraaide schroef is, en hoe je de schroef er toch uit kunt krijgen. 

Dolgedraaide schroef: wat is het én hoe komt het

Een dolgedraaide schroef is een schroef waar je geen controle meer over hebt. We maken onderscheid tussen twee verschillende soorten dolgedraaide schroeven. De eerste variant is de schroef waarbij het schroefdraad kapot is. Je kunt dan draaien wat je wil, maar de schroef zal blijven zitten. De tweede variant is de schroef waarbij de schroefkop beschadigd is. Hierdoor heeft de schroevendraaier of het bitje van je boormachine geen grip meer in de schroefkop en kun je de schroef niet verwijderen.  

Er zijn verschillende redenen waarom een schroef dolgedraaid kan zijn. Het kan zijn dat er gebruik is gemaakt van een verkeerde boormachine, dat er te veel druk is gezet op de schroef met te veel power of dat het bitje de schroefkop kapot heeft gedraaid. Het bitje is namelijk harder dan de schroefkop, hierdoor is de schroefkop altijd het onderdeel wat het begeeft bij problemen.

Dolgedraaide Schroef Verwijderen: voorkomen is beter dan genezen

Wat kun je doen om te voorkomen dat de schroef dolgedraaid raakt? Ten eerste is het belangrijk om met het juiste materiaal aan de slag te gaan en dit materiaal op de juiste manier te gebruiken. Bij verkeerd gebruik van een boormachine, kan een schroef snel doldraaien. Zeker bij schroeven en boren in beton is de kant op doldraaien groot, simpelweg omdat het materiaal zo hard is dat het niet meegeeft wanneer de schroef vast in de plug zit. 

Ga dus voorzichtig en met beleid te werk tijdens je boorwerkzaamheden. Ook wanneer je met een schroevendraaier werkt, is het belangrijk om te zorgen dat je niet teveel druk zet om te voorkomen dat de schroef verkeerd vast komt te zitten. 

Bekijk de beste boormachines, ook wel onze test boormachine pagina met de 10 beste machines, voor het complete overzicht van machines waarmee je dit niet overkomt.

Toch een dolgedraaide schroef? Zo verwijder je deze

Wanneer je schroef eenmaal dolgedraaid is, kan je deze er niet makkelijk meer uithalen met een schroevendraaier. Ook de schroef uitboren lukt dan niet meer. Maar wat kan je wel doen en welk gereedschap moet je hiervoor gebruiken? Wij vertellen je alles over een dolgedraaide bout loskrijgen. 

Schroef met kapotte schroefdraad verwijderen

Bij een schroef met kapot schroefdraad, lukt het niet meer om de schroef of bout los te draaien met een schroevendraaier. Pak in dit geval een tang, zet niet teveel druk en probeer de schroef uit het materiaal te draaien (en deze dus niet recht omhoog te trekken). 

Bij een schroef met kapot schroefdraad kan je ook eerst wat materiaal rondom de schroef weghalen. Dit kan niet bij al het materiaal, maar wanneer je de schroef in hout hebt gedraaid, kan je een beetje hout verwijderen rondom de schroef. Je kunt daarna met de tang de schroef uit het hout halen. 

Een schroef met kapot schroefdraad kan je ook uitboren. Zorg ervoor dat je dit alleen doet wanneer de bovenstaande opties niet lukken.

Schroef met kapotte schroefkop verwijderen

Het kan ook zijn dat je te maken hebt met een beschadigde schroefkop. In dit geval kan je schroeven niet weghalen met de schroevendraaier, omdat je met de schroevendraaier geen grip hebt op de schroefkop. 

Bij een schroef met een kapotte schroefkop kan je proberen om een heel klein gaatje in de schroefkop te boren. Het is belangrijk om het gaatje niet té diep te maken. Probeer vervolgens om een schroevendraaier te plaatsen in dit nieuwe gaatje. Waarschijnlijk kan je de schroef nu makkelijk losdraaien. 

Lukt dit niet? Dan kan je ook een schroevendraaier op de schroef zetten en kort met een hamer op de schroevendraaier slaan. Doe dit met beleid, omdat je de schroef anders nog verder kapot kunt maken. Door het tikje met de hamer heb je kans dat de schroevendraaier iets dieper in de schroef vast zit, waardoor je wél grip hebt en je de schroef los kunt draaien. 

Een andere optie is het gebruiken van elastiek. Leg elastiek op de schroef, zet de schroevendraaier op het elastiek met daaronder de bout. Door het elastiek glijdt de schroevendraaier minder snel weg en heb je meer grip. 

Lukt dit allemaal niet? Dan kan je de dolle schroef uitboren met een goede boor. 

dolgedraaide schroef verwijderen

Verroeste schroef verwijderen

Het verwijderen van een verroeste schroef is lastig, maar gelukkig is er wel een manier om de beschadigde of verroeste bout te verwijderen. Je kunt een tik met een hamer op de schroef geven om deze los te krijgen. Een andere tip is WD-40 kruipolie, even insprayen en dan wachten tot het goedje zijn werk heeft gedaan. 

Wees Niet Bang – Verwijderen lukt uiteindelijk altijd! 

Schroef doorgedraaid? Het kan lastig zijn om een dolgedraaide schroef te verwijderen, maar gelukkig geven wij je nuttige tips. Of het nu gaat om een vastgeroeste schroef, beschadigd schroefdraaid of een beschadigde kop… met onze tips verwijder je de dolgedraaide schroef in een oogwenk!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *