Schroef uitboren

Schroef Uitboren – Zo Doe Je Dat

This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:36 pm

Een schroef uitboren is een klus waarvan je moet weten hoe het moet. Wanneer je deze niet snel uit de muur of een plank haalt, kan het alleen maar lastiger worden om de schroef los te krijgen. En er is niets zo irritant als een schroef waar je geen beweging in kunt krijgen met een schroevendraaier of accuboormachine. Een schroef verwijderen is heel eenvoudig zodra je weet hoe je dit moet doen. In dit artikel leggen wij je precies uit hoe je een schroef kunt uitboren en welk gereedschap je hiervoor nodig hebt. Je leest tips voor het juiste gereedschap, zodat jij de beschadigde schroef gemakkelijk uit het materiaal kan boren.

Schroef Uitboren – Zo Doe Je Dat

Welk Gereedschap Heb Je Nodig 

Een schroef ergens in draaien gaat meestal wel gemakkelijk, maar de schroef er vervolgens weer uit krijgen zonder iets kapot te maken, is niet altijd even eenvoudig. Met een schroevendraaier geen grip hebben is een veelgehoorde klacht bij een poging tot vastzittende schroeven verwijderen. De beste manier om een schroef te weg te halen is daarom uitboren. Hiervoor heb je echter wel goed gereedschap nodig en is het handig om te weten hoe je dit gereedschap moet gebruiken. Het gereedschap dat het beste is voor het uitboren van een schroef is een accuboormachine of een metaalboor. Hieronder lees je meer over hoe dit in zijn werk gaat en wat je beter wel en niet kunt doen.

Dolgedraaide Schroef Uitboren

Bij een dolgedraaide schroef is de schroefkop zodanig beschadigd, dat de deze er met een schroevendraaier niet meer uit te halen valt. Je wil dit natuurlijk het liefste voorkomen, maar wat moet je doen als je de dolgedraaide schroef niet meer kunt verwijderen met een schroevendraaier? In sommige gevallen is de schroefkop niet heel erg kapot en kan je de schroef eruit halen met een elastiek. Als de hij echter heel erg vast zit, heb je een metaalboor of accuboormachine nodig om de dolgedraaide schroef uit te boren. Met een dunne metaalboor boor je een gaatje in de schroefkop die kapot is. Vervolgens ga je de schroef uitboren met een dikkere metaalboor. Zo kan je dolgedraaide schroef verwijderen in plaats van met schroevendraaier.

Afgebroken Schroef Verwijderen

Wanneer een schroef is afgebroken, is zomaar losdraaien niet meer mogelijk. Je hebt immers geen grip meer op de schroef omdat je geen gebruik meer kunt maken van de schroefkop. Ook in het geval van een afgebroken schroef verwijderen kan je gebruikmaken van een metaalboor of een accuboormachine. Het gat dat je creëert met het boren kan je later opvullen met kneedbaar hout of door het te plamuren. Wat kan je doen om een schroef te verwijderen wanneer dat niet lukt met de schroevendraaier, maar je geen metaalboor of accuboormachine hebt? Dan zijn onze tips het gebruik van ander gereedschap, zoals schroefdraad, elastiek of een hamer om de schroef los te maken. 

Gebroken schroef uitgeboord

 

Waarom Je Altijd Een Metaalboor Moet Gebruiken

Natuurlijk kan je eerst proberen om de schroef los te maken met een schroevendraaier. Lukt dat niet? Dan is belangrijk om bij een dolgedraaide of afgebroken schroef gebruik te maken van een metaalboor. Een schroef losdraaien met een ander soort boor is niet effectief, omdat je hiermee niet goed door de schroef heen zult kunnen boren. Hierdoor zal je deze dus niet kunnen verwijderen of in beweging krijgen. Ook een schroefdraad heeft niet altijd het gewenste effect, omdat het niet altijd mogelijk is om een schroefdraad te kunnen inzetten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *