gebroken schroef verwijderen

Afgebroken Schroef Verwijderen

This post was last updated on januari 21st, 2021 at 12:34 pm

Een afgebroken schroef verwijderen? In de eerste instantie lijkt dit een hele opgave. Doordat de schroefkop afgebroken is, kan je de schroef niet meer losdraaien. Zelfs al heb je de beste accu boormachine zal je er geen beweging in krijgen. Het afbreken van een schroef gebeurt vaak door een kapotte of gebroken schroefkop, kapot schroefdraad of een te smalle plug voor een schroef. Check daarom altijd welke plug bij welke schroef hoort om dit te voorkomen. Gelukkig zijn er veel manieren om de schroef te verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld een gaatje boren in de kop van de schroef, maar je kunt ook gebruikmaken van materialen als elastiek of een hamer. In dit artikel leggen we je uit hoe je afgebroken schroeven zonder schroevendraaier verwijdert, en welke gereedschappen je daarvoor kunt gebruiken.

Methodes om schroeven los te krijgen

Er zijn verschillende manieren om een vastzittende schroef los te krijgen. Je kunt gebruik maken van verschillende soorten gereedschap, zoals een metaalboor om de schroef mee te kunnen uitboren, maar je kunt ook onze onderstaande adviezen doorlezen over het gebruik van andere materialen om de schroef mee te verwijderen. Een afgebroken schroef los krijgen zonder iets aan het materiaal waar de schroef in zit te beschadigen kan soms wel, maar in sommige gevallen is dat te moeilijk. Dan moet er ander gereedschap aan te pas komen voor het uitdraaien van de schroef, zoals een boor. 

gebroken schroef verwijderen

Tip 1: Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk altijd het handigste om te voorkomen dat een schroef kan breken. Zorg daarom altijd dat je goed kijkt welke bevestigingsbout of schroef je nodig hebt om klusjes in huis te doen. Gebruik je de verkeerde schroef  waardoor het bout afbreken opeens veel sneller gebeurt? Dan moet je de afgebroken bout eruit halen.

Tip 2: Afgebroken schroef verwijderen met elastiek 

Een schroef die gebroken is, kan je verwijderen door elastiek te gebruiken. Hiervoor heb je een dik stuk elastiek nodig. Knip een stuk van het elastiek af en leg dit op de schroef. Zet vervolgens de schroevendraaier in de schroef, terwijl het elastiek daar tussen zit. Doordat het elastiek voor meer grip zorgt, wordt het opeens wel mogelijk om de schroef eruit te draaien. 

Tip 3: Verwijder schroef met hamer 

Afgebroken schroeven kan je ook verwijderen met een hamer. Het is belangrijk om te weten hoe je dit moet doen, voordat je dit zelf kunt proberen. Pak een hamer en de schroevendraaier die het beste in de schroef past. Zet de hamer op de schroefkop en tik met de hamer op de schroevendraaier, zodat de schroevendraaier een stukje dieper in de schroef komt te liggen. Hierdoor is de kans groot dat je voldoende grip hebt. Zo kan je proberen om de schroef er voorzichtig uit te draaien.

gebroken schroef met hamer verwijderen

Tip 4: Verwijder een schroef met de steeksleutel methode

Je kunt een schroef ook verwijderen door middel van de steeksleutel methode. Met deze methode probeer je met de steeksleutel meer grip te krijgen op de schroevendraaier. Het werkt als volgt: plaats een steeksleutel op een schroevendraaier en zorg dat u druk gebruikt tijdens het losdraaien van de schroef. 

Tip 5: Schroef uitboren

Lukt het niet om de schroef te verwijderen op één van de bovenstaande manieren? Dan kan je er ook voor kiezen om de schroef los te boren met een boor. Ga met de boor een klein gat maken in de schroefkop. Doe dit niet te diep in de kop. Boor vervolgens met een grotere metaalboor los met een grotere metaalboor. Dit is een handige methode die snel werkt bij schroeven waarbij het draad kapot is geraakt. Let wel op dat een bout of schroef uitboren alleen gedaan kan worden met een goede accuboormachine of metaalboor.

Met deze handige tips moet het lukken om een schroef weer los te krijgen. Het is misschien een hele klus om de schroef weer los te krijgen, maar op deze manier kan je op een veilige en verantwoorde manier een afgebroken tap verwijderen of keilbouten loshalen. Succes!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *