Plug En Schroef

Welke Plug Bij Welke Schroef

This post was last updated on januari 15th, 2021 at 02:20 pm

Ben je aan het klussen en vraag je je af welke schroef bij welke plug hoort? Of twijfel je wellicht nog over welke soort plug je het beste kunt gebruiken? Geen zorgen, dit is een van de meest voorkomende vragen van doe-het-zelvers en wij hebben alle antwoorden. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke schroeven en pluggen passen, hoe je moet voorboren, wat de verschillende soorten pluggen zijn en welke soort pluggen voor jouw klus de beste keuze zijn.

Welke Plug Bij Welke Schroef – Pluggen en Schroeven

Pluggen En Schroeven

Pluggen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je een schroef stevig vast kunt schroeven in een niet-elastisch materiaal. Als voorbeelden van een ‘niet-elastisch’ materiaal kun je denken aan materialen als steen, beton, hout, tegel en gips. Dit zijn de soorten materialen waar je als doe-het-zelver het meest waarschijnlijk mee te maken krijgt en met pluggen en schroeven zal gaan willen werken. Met de juiste accu- of klopboormachine kun je hierin boren. In dit artikel kun je een accuboormachine vergelijken om de juiste te vinden. Omdat alleen een plug schroef combinatie ervoor kan zorgen dat in deze materialen een echt sterke verbinding wordt gemaakt. Los schroeven zal in de meeste gevallen voor een zwakke of instabiele verbinding zorgen. 

Diameter Plug En Boor

Voordat je een plug kunt plaatsen dien je altijd voor te boren, vaak doe je dit met een accuboormachine. Afhankelijk van het type materiaal en de diameter van de plug kies je het type boortje en de diameter hiervan. Wat voor type boormachine je nodig hebt hangt af van de muur. In principe kies je dezelfde diameter boor als de diameter van de plug. Bijvoorbeeld; voor een plug van 8 mm gebruik je ook een boortje met een diameter van 8 mm. In de praktijk wil het nog wel eens voorkomen dat de diameter van het gat groter uitvalt dan de diameter van de boor. Wij adviseren daarom om iets kleiner voor te boren, de plug vervolgens te passen en als het gat nog te krap is, met een grotere of uiterlijk de gelijke diameter aan de plug voor te boren. Waarom wij dit adviseren? Je kunt een gat wel eenvoudig ruimer voorboren, maar omgekeerd niet verkleinen als het gat toch te groot uitvalt. Vooral bij gaten boren in een muur of beton zal je zien dat er snel een iets ruimer gat ontstaat. 

Schema met Dikte en Lengte Plug

In het onderstaande schema zie je exact de plug schroef verhouding, welke maat voorboren daarvoor nodig is en welke boor bij welke schroef en plug het beste past. Ga je boren in steen of beton, boor dan eerst 1 mm tot 2 mm kleiner voor, zodat je niet met een te groot gat komt te zitten. Past de plug niet, dan kun je altijd nog een groter boortje – tot maximaal de diameter gelijk aan die van de plug gebruiken. 

Diameter schroefDiameter plugDiameter boorLengte plugBoordiepte
2,4 – 4,0 mm5,0 mm5,0 mm25,0 mm30,0 mm
3,5 – 5,0 mm6,0 mm6,0 mm30,0 mm35,0 mm
4,5 – 5,0 mm7,0 mm7,0 mm35,0 mm40,0 mm
4,6 – 6,0 mm8,0 mm8,0 mm40,0 mm45,0 mm
6,0 – 8.0 mm10,0 mm10,0 mm50,0 mm55,0 mm
8,0 – 10,0 mm12,0 mm12,0 mm60,0 mm65,0 mm

Verschillende Soorten Pluggen

Voor verschillende materialen worden verschillende soorten pluggen gebruikt. Hieronder bespreken we de meest gebruikte pluggen en bespreken we in welk materiaal je een dergelijke plug gebruikt. Ook stippen we nog even aan welke soort boor je moet gebruiken bij het voorboren.   

Bak Met Typen Pluggen

Universeel plug – Breed inzetbaar voor verschillende materialen

De universeel plug is, zoals de naam als zegt, in verschillende materialen te gebruiken. Het is een beetje de ‘all-season band’ onder de pluggen. Deze plug is te gebruiken in betonplug, steenplug, gipsplug, gasbetonplug en zelfs als hollewandplug. Met deze plug in de gereedschapskist heb je altijd wat omhanden bij een spontane klus. Voorboren doe je uiteraard wel met een specifieke boor, geschikt voor het te boren materiaal. 

Nylon Pluggen – Voor Beton en Steen

De nylon pluggen zijn geschikt om te gebruiken in volle stenen en beton. Dit type plug wordt ook wel S-plug of Fischer plug genoemd. Voorboren doe je met een steenboor of betonboor. 

Spijkerplug – Voor Doorsteekmontage van Hout, Plinten en Diverse profielen

De spijkerplug is wel een bijzondere plug. Zoals de naam al doet vermoeden moet werkt deze als volgens een soort spijker principe. Voorboren is wel nodig, waarbij je bij dit type montage dwars door het te monteren materiaal in bijvoorbeeld de muur boort. Vervolgens prik je de spijkerplug door het gat en sla je met een hamer de nagel de plug in. Je hebt bij deze manier van monteren dus geen boormachine nodig. Wil je demonteren? Dan kun je de ingeslagen nagel eenvoudig uitdraaien met een kruiskopschroevendraaier. 

Kozijnplug – Voor Zwaardere Doorsteekmontage van Massieve Materialen

De kozijnplug is vergelijkbaar met de spijkerplug. Beide werken ze volgens het principe van een doorsteekmontage, alleen is deze variant bedoeld voor zwaardere materialen zoals kozijnen en deurposten. Anders dan de spijkerplug dien je de schroef altijd aan te draaien met een schroevendraaier of boormachine. 

Gipsplaatplug – Voor Gipsplaten

Zoals de naam al zegt is deze plug bedoeld voor gebruik in gipsplaten. Interessant is de montage, je schroeft deze plug namelijk met spaanplaatschroef direct in de gipsplaat. Je hoeft dus niet voor te boren wanneer je aan de slag gaat met gips pluggen. 

Gipswand Plug

Hollewandplug – Geschikt voor alle Holle Wanden

De hollewandplug gebruik je voor montage in een holle wand. Belangrijk is wel dat je de plug afstemt op de dikte van de wand. Afhankelijk van het materiaal van de plaat kies je met welke boor je het beste kunt voorboren. 

Alligatorplug – Voor montage van dynamisch belaste objecten zoals trapleuningen 

De alligatorplug gebruik je voor het monteren van objecten die op verschillende manieren belast worden. Denk hierbij aan een trapleuning of een kapstok. Wanneer je iets met deze plug vast zet kun je er van op aan dat het niet zomaar weer los komt. Let wel op dat de schroef langer dan plug is. 

Messingplug – Voor Zware Montage Klussen

Wanneer je echt zware montages wil doen, dan kun je ook voor de messing plug kiezen. Denk hierbij aan het ophangen van je televisie aan de muur, het plaatsen van een poort aan een muur of iets anders zwaars. Deze plug zet je object muurvast. Mocht je nog zwaarder geschut in willen zetten, dan kun zou nog een keilbout of chemisch anker kunnen overwegen als alternatief. 

Tuimelplug – Voor Montage in je Plafond (holle wand)

Wanneer je iets in je plafond wil ophangen, zoals een lamp, wil je er zeker van zijn dat die niet zomaar naar beneden valt. Deze plug is alleen te gebruiken bij een holle wand, dus een bijvoorbeeld een verlaagd plafond met stucplaten. Heb je een massief plafond, dan heeft deze plug geen nut. 

Pluggen en schroeven, aan de slag!

Als je iets wil bevestigen aan de muur, een plafond of aan de wand, dan heb je pluggen nodig waar je in kunt schroeven. Welke plug je nodig hebt, wordt mede bepaald door de wand. Er bestaan namelijk verschillende soorten pluggen, bijvoorbeeld voor gipsplaten, holle bouwstenen, gipsblokken en beton. Nog een paar tips:

  • Pluggen en schroeven kun je als set kopen, zodat je zeker weet dat ze bij elkaar passen!
  • Bespaar niet op de aankoop van pluggen en schroeven, kwaliteit is belangrijker dan de prijs. Houd daar rekening mee bij pluggen en schroeven kopen.
  • Maak gebruik van een afstandshouder als je wil voorkomen dat een gat te diep wordt. Dit kan met een boormachine met diepte instelling. Als deze er niet op zit dan kun je een afstand ringetje om de boor schuiven en deze dan vastzetten met een schroef(je).  
  • Ga je tegels voorboren? Plak dan even een stukje plakband over de plek waar je gaat boren tegen afbrokkelen van de tegel. 
  • Ga aan de slag als je er zeker van bent dat je beschikt over de juiste combinatie schroef en plug. De juiste trekkracht is ook van belang dus werk met goede materialen!
  • Breekt je schroef? Dit komt meestal voor in situaties waarbij de schroef niet sterk genoeg is voor het montage materiaal. Gelukkig kun je een afgebroken schroef verwijderen door deze uit te boren met een ijzer/staalboor.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *