Gereedschap voor de starter

Welke gereedschap moet elke starter in huis hebben?

Heb je net een eigen huisje of appartement gekocht of ben je benieuwd wat iedere starter in huis moet hebben aan gereedschap? Dan is hier een makkelijke checklist met de meest gebruikelijke gereedschappen die iedereen minimaal in huis zou moeten hebben. Weest niet bang voor flinke investeringen, want ook voor jou als starter met niet al te veel klusambitie is er genoeg betaalbaar goed gereedschap verkrijgbaar. Lees snel verder en kom erachter met welke tools je de meeste klusjes kunt klaren.

Dit gereedschap heeft elk huishouden nodig

De rolmaat – Want meten is weten!

Om te beginnen wat iedereen in huis moet hebben om te beginnen met klussen is natuurlijk een rolmaat. Je zal bij bijna elke klus een rolmaat nodig hebben. Zelfs om een schilderij op te hangen, zal je een rolmaat nodig hebben, om alles goed af te meten, zodat het schilderij niet scheef gaat hangen. Of wat dacht je van je meubels en kasten? Met een meetlint kun je eenvoudig opmeten welke afmeting meubels en kasten je kwijt kunt. Nog zo’n voorbeeld waarbij het meetlint handig is; opmeten hoeveel vierkante meter vloer je nodig hebt. Handig als je zelf een laminaatvloertje wil leggen.

Een waterpas is geen overbodige luxe

Een waterpas is misschien iets wat lijkt op een overbodige luxe. Maar onderschat niet hoe belangrijk het is dat dingen recht staan en hangen. Zorg er daarom voor dat je een waterpas in huis hebt zodat je zeker weet dat je waterpas blijft werken.

Een hamer en klauwhamer – Onmisbaar in elke gereedschapskist

Wat ook echt niet kan missen in een gereedschapskist is een hamer. Ik raad je aan om twee soorten hamers aan te schaffen. Ten eerste een bankhamer en als tweede een klauwhamer. Het verschil hiertussen is dat een klauwhamer ook oude spijkers uit hout kan trekken door de achterkant te gebruiken, ook is deze hamer een stuk zwaarder waardoor die meer slagkracht heeft. Bij kleine spijkers, zoals je die wellicht tegenkomt bij de achterwand van een IKEA kast, is het nadeel dat je een kans hebt dat je de spijker krom slaat. Voor dat soort klussen is de bankhamer is ideaal.

Accuboormachine – Handig voor kleine boor- en schroefklusjes

Een accuboormachine is echt onmisbaar om in huis te hebben. Hiermee kan je makkelijk schroeven in- en uitdraaien. Maar ook voorboren is geen probleem. Handig als je iets in elkaar wilt schroeven of een schilderij, fotolijstjes, een kapstok of iets anders wil ophangen. Handmatig is dat niet te doen en de timmerman laat je daar toch niet voor komen? Met een basismodel accuboormachine kun je deze klus namelijk makkelijk zelf. Dat een goede boormachine niet eens duur hoeft te zijn zie je in onze top 10 beste accuboormachines.

Schroevendraaiers – Omdat niet alles met de boormachine kan

Iets wat een beetje voor zich spreekt om niet te missen zijn natuurlijk schroevendraaiers. Je kan niet alles met de boormachine doen omdat die te veel power en snelheid genereerd voor sommige klusjes. Denk hierbij aan het vastdraaien van schroefjes en deuvels bij de welbekende IKEA kast. Doe dat altijd met een handschroevendraaier om doldraaien te voorkomen.

Bij de aanschaf van een setje schroevendraaiers raad ik je het af om er geld op te besparen. Koop in één keer een goede schroevendraaierset van verschillende soorten en maten schroevendraaiers, daar zal je tientallenjaren plezier aan beleven. Nog een voordeel van een goede schroevendraaier is dat je meer grip op de schroef hebt en het daardoor makkelijker werkt.

Ook handig om te hebben – Een setje steeksleutels en/of ringsleutels

Nog iets wat niet mag ontbreken zijn steek- of ringsleutels. Vaak koop je deze sleutels in een set, met allerlei verschillende maten. Gebruik dit gereedschap om bouten en moeren los of uit vast te draaien. Iedereen heeft een setje van deze sleutels nodig, denk maar aan een zadel van een fiets hoger of lager zetten. Hiervoor gebruik je ook een steek- of ringsleutel. Uitzondering daargelaten; soms is een zadel met een inbussleutel te verzetten. Geen noodzakelijk gereedschap maar wel een leuke suggestie als verjaardagscadeau.

Een handzaag en een metaalzaag – Onmisbaar bij timmerklusjes

Je kunt eigenlijk niet zonder een zaag. Zorg er daarom voor dat je een handzaag voor hout en een ijzerzaag in je gereedschapskist hebt. Zodat je simpel zaagwerk zelf kunt doen of bijvoorbeeld een gordijnrails van ijzer op maar kunt zagen.

Stanleymes voor de precieze snijklusjes

Een stanleymes is ook zo’n handige tool die je zeker moet aanschaffen. Super scherp en bruikbaar voor het snijden van tape, karton en zelfs PVC vloerdelen. Een stanleymes is niet duur in aanschaf maar wel super handig.

Een goede startset hoeft niet duur te zijn en verdiend zichzelf terug

Dit waren een aantal producten die je niet kan missen als je gaat beginnen met klussen of als je voor het eerst gaat verhuizen. Natuurlijk lijkt dit op het eerste opzicht heel veel. Maar je hoeft het zeker niet duur te maken om toch zelf redzaam te zijn. Zo kun je op een aantal producten zoals een stanleymes en een rolmaat goed op bezuinigen. Voor een paar euro koop je die al ergens. Kijk ook eens naar aanbiedingen en nog beter, verzamel je gereedschap door de jaren heen voordat je het echt nodig hebt. Hopelijk heb ik jou een beetje een idee gegeven wat er allemaal nodig is in een starter gereedschapsdoos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *