Sloopgereedschap

Sloopgereedschap – Hiermee sloop je alles!

Ben jij binnenkort van plan om iets te gaan slopen in huis of ergens anders? Ben jij benieuwd wat je allemaal nodig zult hebben bij het slopen van een badkamer of een muurtje? Dan heb ik hier een lijst met onmisbaar gereedschap om veilig te gaan slopen.

Veilig en efficiënt slopen begint bij sloopafval afvoeren

Het eerste waar je aan moet denken bij slopen is waar je met je sloopafval heen gaat? Ons advies is om altijd voor een container of bulky te kiezen. De levertijd op een container of bulky is vaak niet lang. Wel moet je even uitzoeken of je het bij de gemeente moet aangeven. Je mag immers niet zomaar een container op de openbare weg plaatsen.

Alternatief voor het ‘laten afvoeren’ is zelf afvoeren in een aanhanger. Let er wel op, zeker met puin zit je al snel aan veel gewicht en bij de meeste gemeentewerven mag je maar 0,5 kuub per keer brengen. Je zal dan wellicht alsnog naar een betaalde afvalverwerker moeten rijden. Uiteraard goedkoper dan een container, maar ook veel tijdrovender.

Vergeet ook niet te denken aan het transport van je sloopafval van de sloopplek naar de container of bulky. Vaak kun je dit het beste doen met een kruiwagen en eventueel een puingreep. Met de puingreep schep je het afval op en met de kruiwagen vervoer je het afval naar de container of bulky. Dit is natuurlijk niet noodzakelijk, maar maakt het werken wel een stuk gemakkelijker.

Zet je eigen veiligheid op de eerste plek

Het is een beetje cliché. Maar zet je eigen veiligheid op de eerste plek. Regel daarom altijd voldoende veiligheidsspullen voor jezelf maar zeker ook voor de mensen die komen helpen slopen. Draag stevige kleding, stevige werkschoenen en werkhandschoenen. Zorg vervolgens ook voor een veiligheidsbril zodat je je ogen kunt beschermen en gehoorbescherming om geen gehoorschade op te lopen. Want onderschat niet hoe veel geluid er bij slopen vrij komt. Daarbij komt, voor de kosten hoef je het niet te laten. Een paar oordopjes en een simpele plastic bril voldoet al. Komt er veel stof vrij? Draad dan ook een stofmasker.

Klusgereedschap voor slopen

Nu gaan we verder met het echte werk, het gereedschap om te slopen. Ten eerste heb je een breekijzer nodig. Hiermee verwijder je hout en kun je dingen gemakkelijk uit elkaar wrikken en breken. Je hebt verschillende soorten breekijzers, bijvoorbeeld een kromme waarmee je makkelijk in moeilijkere hoekjes kunt komen. Hoe langer het breekijzer, hoe groter de hefboom, ofwel hoe makkelijker je iets wat vast is los breekt.

Ten tweede mag ook de vuisthamer in combinatie met een steenbeitel niet ontbreken. Met deze hamer sloop je gemakkelijk en gecontroleerd een muur. Je kunt hiermee tevens goed op een bijtel slaan of je breekijzer ergens tussen tikken.

Voor het zware werk of de grote klus is de elektrische breekhamer een tool die niet mag ook ontbreken. Hiermee sloop je grovere onderdelen, flinke constructie of breek je tegels van muren af. Natuurlijk hoef niet per see een elektrische breekhamer aan te schaffen, je kan gemakkelijk op internet er eentje huren.

Wat ook handig is voor goed en netjes slopen is een slijptol. Hiermee slijp je gemakkelijk metaal, beton en tegels door. Gebruik wel de goede slijpschijf voor de tol, anders is het zonde. Gebruik bij het slijpen zeker een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Er kunnen vonken ontstaan bij het slijpen, dus pas daarop.

Kopen, huren of lenen van slooptools?

Zorg daarom dat je de juiste materialen en gereedschap gebruikt. Dat werkt het snelst en het veiligst. Niet alles hoef je zelf kopen, vaak kan je het gereedschap ook ergens huren, dat scheelt veel in de kosten. Maar wellicht heeft iemand in je omgeving nog wat gereedschap of een kruiwagen te leen? Even rondvragen is altijd handig, want dit is typisch gereedschap wat bij veel mensen ongebruikt in de kast ligt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *