zagen zonder splinters

Zagen Zonder Splinters

Zagen zonder splinters, dat kan best een uitdaging zijn! Zeker in materiaal als hout of multiplex is het lastig om splinters te voorkomen tijdens het zagen. Splinters zijn vervelend, omdat het het materiaal kan beschadigen, en omdat het ook in je eigen handen terecht kan komen. Gelukkig kun je splinters wel voorkomen! Wij vertellen je in dit artikel alles over zagen zonder dat je materiaal, zoals hout of multiplex, gaat splinteren én we vertellen je over het belang van gebruik van het juiste gereedschap om splinters te voorkomen. 

5 Tips Om Te Zagen Zonder Splinters

Welk gereedschap je ook gebruikt, er zijn een aantal tips die altijd handig zijn wanneer je splinters tijdens het zagen wil voorkomen. Wij hebben de belangrijkste en handige tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: Gebruik Goed en Degelijk Gereedschap

Het gebruik van goede spullen is eigenlijk bij alle klusjes essentieel. Zonder het juiste gereedschap is het wachten tot er iets fout gaat. Met een zaag zonder goede, scherpe zaagtanden zal je nooit netjes kunnen zagen. Sterker nog: een zaag zonder scherpe zaagtanden kan gemakkelijk uitschieten, waardoor je klus ook nog eens gevaarlijk wordt. Zorg dus altijd voor goed gereedschap! 

Tip 2: Gebruik Een Stuk Ducktape

Dit is een simpele en zeer effectieve tip! Het gebruik van tape helpt je om splintervorming zo veel mogelijk te voorkomen. Alle splinters die namelijk ontstaan tijdens het zagen, blijven plakken aan het tape. Een ander voordeel is dat je de zaaglijn op het tape kunt tekenen, in plaats van op het materiaal waarin je wil gaan zagen. Wanneer je klaar bent zie je dus geen zaaglijn meer op het hout of multiplex, omdat je deze lijn niet op het materiaal zelf had getekend, maar op het tape of schilderstape. Handig! 

Tip 3: Maak een testsnede

Door je zaag eerst te testen, voorkom je een heleboel gedoe. Door middel van proef zagen kan je controleren of je zaag wel echt goed werkt, of je de techniek goed beheerst en of hoeveel druk je moet zetten om goed en netjes door het materiaal heen te zagen. Gebruik gewoon een stukje materiaal dat je over hebt en maak eerst een voorsnede! Baadt het niet, dan schaadt het niet. 

Tip 4: De Zaagtanden

Controleer altijd de zaagtanden van je zaag. De richting waarin de zaagtanden wijzen, bepaalt namelijk hoe je moet zagen. Wijzen de zaagtandjes op het zaagblad omhoog? Dan is het verstandig om de mooie zijde van het materiaal onderop te leggen. Doe je dat niet? Dan verschijnen de splinters aan de bovenkant van het materiaal en kijk je daar constant tegenaan. Controleer dus eerst de zaagtanden en bepaal daarna hoe je het te zagen object het beste neer kunt leggen: op de bovenkant, of juist op de onderkant. 

zaagblad veel tandengeen splinters

Tip 5: Grove of fijne zaag

Materiaal dat snel splintert, splintert nóg sneller wanneer een zaag weinig zaagtandjes bevat. Hoe meer zaagtandjes, hoe fijner je zaagt over de gehele lengte van de zaagsnede. Hierdoor is de kans op splinteren een stuk kleiner! Bevat jouw zaag heel weinig zaagtandjes? Dan is het wellicht een goed idee om een andere zaag te kopen, waarmee je nauwkeuriger door het hout of ander materiaal heen kunt zagen. 

Multiplex Zagen Zonder Splinters

Wil je door multiplex of gefineerd plaatmateriaal heen zagen? Dan weet je ongetwijfeld dat daar normaal gesproken veel splinters bij ontstaan. Wanneer je bijvoorbeeld met een handzaag aan de slag gaat, kan je het materiaal waar je doorheen zaagt gemakkelijk kapot maken of beschadigen. Het bovenste laagje van het materiaal brokkelt gemakkelijk af, waardoor het eindresultaat een stuk beschadigd materiaal is waar je niet netjes doorheen hebt kunnen komen. Door gebruik te maken van het juiste gereedschap, kan je echter voorkomen dat het materiaal heel erg gaat splinteren. Zo kun je te werk gaan met een decoupeerzaag, een cirkelzaag of een goede afkortzaag. We nemen de belangrijkste gereedschappen voor doe-het-zelvers met je door. 

Zagen met een decoupeerzaag

Wil je splinters voorkomen tijdens het zagen in multiplex of gefineerd zaagmateriaal? Dan kan je gebruikmaken van een decoupeerzaag. Hoewel een decoupeerzaag niet de meest ideale optie is, kan het goed werken wanneer je netjes te werk gaat. Wanneer je met een decoupeerzaag aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst ducktape te plakken op de plek waar de zaagsnede moet komen, en met een stanleymes een inkeping te maken over de volledige lengte van de zaagsnede. 

Zagen met een cirkelzaag

Zagen met een cirkelzaag is ook een goede optie. Houd er wel rekening mee dat een cirkelzaag splinters aan de bovenkant veroorzaakt, en dat je het object dus het beste kunt omdraaien. Houd er bij een cirkelzaag rekening mee dat je een cirkelzaagblad nodig hebt met minstens 80 tanden. Met zo’n zaagblad weet je zeker dat je nauwkeuriger en netter te werk kunt gaan. Tenslotte is het handig om het zagen met een cirkelzaag in twee keer te doen. Zaag de eerste keer ongeveer 3 tot 4 mm diep, en zaag daarna pas de plaat door. Bij het gebruik van een cirkelzaag is het gebruikelijk dat het hout afbrokkelt. Om te voorkomen dat het hout te veel afbrokkelt, kan je een stuk afvalhout tegen de onderkant leggen. 

Zagen met een afkortzaag

Je kunt er ook voor kiezen om te zagen met een afkortzaag. Dit is een soort cirkelzaag, omdat het ook een rond zaagblad heeft. Ook bij een afkortzaag is het belangrijk dat het zaagblad minstens 80 tanden bevat. Het verschil tussen een cirkelzaag en een afkortzaag is dat je een cirkelzaag gebruikt voor bredere planken en je een afkortzaag gebruikt voor minder brede stukken hout, zoals plinten. Je kunt deze plinten met de afkortzaag eenvoudig zonder splinters (die wil je echt niet) in verstek zagen.

 

Zagen zonder splinters met professioneel materiaal

We gaan er vanuit dat je als doe-het-zelver geen professioneel zaagmateriaal in huis hebt. De meeste doe-het-zelvers hebben bijvoorbeeld geen tafelzaag in hun schuur staan, terwijl er wel professionele materialen zijn die ideaal zijn voor het zagen door multiplex en gefineerd plaatmateriaal. Een tafelzaag is hier een voorbeeld van. Een tafelzaag met een scherp zaagblad (met minstens 80 tanden) is zeer geschikt voor deze klus. Bij een tafelzaag kan je gebruikmaken van een ‘zero clearance insert’, wat ervoor zorgt dat er vrijwel geen ruimte zit tussen het zaagblad en de verstekplaat. Hierdoor kan je veiliger werken én wordt de kans dat het materiaal gaat splinteren of afbrokkelen nog kleiner. 

 

Netjes zagen zonder splinters

Wil je netjes te werk gaan zonder dat je materiaal gaat splinteren? Zorg er dan voor dat je werkt met de juiste materialen en dat je weet hoe je deze materialen en gereedschappen moet gebruiken. Goed gereedschap met een hoge zaagkwaliteit is het halve werk! Maak het zaagblad schoon voor je start en zorg dat het zaagblad vlijmscherp is. Werk vervolgens zo netjes en nauwkeurig mogelijk en maak gebruik van al onze handige tips!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *