Soorten Boormachines

Soorten Boormachines

This post was last updated on november 17th, 2020 at 05:04 pm

Op dit moment zijn er vele soorten boormachines te vinden. Voor elke soort klusser, van professional tot beginnende doe-het-zelver is een dit multifunctionele stuk accu gereedschap een belangrijk stuk gereedschap voor in de gereedschapskist. Je kunt gaten boren allerlei materialen, maar ook moeren en bouten losmaken. Omdat niet elke klus hetzelfde is, bestaan er verschillende soorten boormachines die elk hun eigen specialisme hebben. Zo kun je bijvoorbeeld met een accuboormachine geen gat boren in een betonnen muur, met een klopboormachine is dit zo gedaan. Deze kun je op zijn beurt dan weer niet gebruiken om moeren los te maken. 

Maar wat is de machine voor welke klus en welke boor heb je nodig? Om je te helpen om uit te zoeken welke boormachine voor jou geschikt is, hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende soorten boormachines op de markt. We beschrijven de voor- en nadelen en voor welke klus de soorten machine het meest geschikt is. Verder vertellen we ook hoe je de machine het beste kunt gebruiken voor een optimaal resultaat.

Boormachine op accu

De boormachine is een apparaat wat we allemaal kennen. Als je een schilderij moet ophangen, of als je stukken hout aan elkaar wilt maken, dan pak je de accuboormachine erbij. Dit is een stuk gereedschap wat eigenlijk in elk huishouden aanwezig moet zijn om een klein beetje redzaam te zijn met kleine klusjes. 

Mocht je nog geen boormachine is huis hebben en er wel een willen aanschaffen, dan verwijzen wij je graag door naar ons review waarin wij ons hebben uitgelaten over de beste accuboormachine van dit moment.

Wil je met deze machine aan de slag dan begint de klus bij het plaatsen van de juiste boorkop waarna je gemakkelijk gaten boort in hout en zachte materialen, maar ook schroeven vast of losdraaien is geen enkel probleem. Waar je deze accuboormachine ook voor kunt gebruiken, is het voorboren van gaten voor pluggen en schroeven. Dit is de meest bekende boor van alle boormachines die we in dit artikel zullen behandelen. 

Pluspunten:

  • Je hebt veel bewegingsvrijheid met een draadloze boormachine
  • Uitermate geschikt voor de allround boor- en schroefwerkzaamheden

Minpunten:

  • Als in je in plafonds of muren wilt boren, zul je met een accuboormachine niet slagen

Hoe gebruik je een boormachine?

Het gebruik van een accuboormachine is zeer simpel. De bitjes zet je vast op de boorkop afhankelijk van wat je gaat doen. Het verwisselen van bitjes kan gemakkelijk met een snelspan-systeem of een SDS-boorkop. Bij deze systemen heb je geen gereedschap nodig, anders dan bij een tandkrans-boorkop waar je een sleutel nodig hebt. Als het juiste bitje op de boor zit, is het belangrijk om te kijken of de machine verschillende versnellingen heeft. Tegenwoordig zitten er op de meeste boormachines twee versnellingen. Een is voor een lager toerental met veel koppel. Ideaal voor snel schroeven. De tweede versnelling is andersom, een hoog toerental met weinig koppel. Dit is dan beter voor het boren van gaten in de zachtere materialen. Wanneer je dit hebt ingesteld, ben je ready-to-go!

Haakse Boormachine

De haakse boormachine verschilt eigenlijk niet zoveel van de standaard boormachine zoals wij deze hierboven hebben beschreven. Het grote verschil is dat de haakse boormachine, zoals de naam doet vermoeden, bedoeld is om haakse te kunnen boren. Zo kun je op moeilijk bereikbare plekken toch schroeven vastdraaien of gaten boren. Dit komt helemaal goed van pas bij installatieprojecten.

Pluspunten:

  • Je kunt op de meest onmogelijke plekken toch boren en schroeven
  • Zeer gemakkelijk om te gebruiken

Minpunten:

  • Onhandig om te gebruiken tijdens niet haakse klussen

Hoe gebruik je een haakse boormachine?

Voordat je begint met boren, is het belangrijk om het juiste schroef- of boorbitje in de boorkop te hebben zitten. Het werkt natuurlijk niet of met een schroefbitje te gaan boren. Om de bitjes te wisselen heb je bij de meeste haakse boormachines een sleutel nodig omdat deze nog gebruik maken van een tandkrans-systeem. Er zijn wel boormachines te vinden met een SDS-systeem of een snelspan-systeem waar je geen gereedschap nodig hebt. Sommige haakse boormachine hebben zelfs een verstelbare kop. Zo kun je de boor precies op de juiste stand zetten voor jouw klus. 

Klopboormachine

Een klopboormachine (ook wel betonboormachine genoemd) is in zeer veel gevallen te gebruiken. Wanneer je moet boren in materialen als hout, gips, metaal, beton en steen, dan is dit de way-to-go. Het verschil met een normale boormachine is de manier waarop er wordt geboord. Normaal gesproken draait het bitje rond, maar bij een klopboormachine maakt deze ook een klopbeweging. Het bitje slaat dus elke keer in het materiaal. Dit maakt deze boormachine een krachtpatser, en geschikt voor intensieve klussen.

Pluspunten:

  • Deze boormachine is extreem krachtig
  • Boort door sterke materialen als beton heen

Minpunten:

  • De enorme kracht maakt de machine soms het materiaal kapot

Hoe gebruik je een klopboormachine?

Net als bij de bovenstaande boormachines, is ook het gebruik van een klopboormachine een fluitje van een cent. Je begint met het opzetten van het juiste bitje in de boorkop. Dit kan door een tandkrans-systeem waarbij een sleuteltje nodig hebt, of door middel van een SDS- of snelspan-systeem waar geen gereedschap voor nodig is. Als dit in orde is, zet je de klopboormachine tegen het materiaal aan en boren maar.

Slagmoersleutel

We zijn aangekomen bij de eerste machine die afwijkt van de traditionele boormachine. De slagmoersleutel is namelijk niet bedoeld om te boren, maar meer om te schroeven. Dit krachtige stuk gereedschap zijn specialiteit ligt in het losmaken en vastdraaien van moeren en bouten. Wanneer je een vastgeroeste moer ergens uit wilt krijgen of als je juists wil zorgen dat een bout nooit meer loskomt, dan is de slagmoersleutel de beste optie.

Pluspunten:

  • Met een slagmoersleutel krijg je moeren en bouten los die je anders nooit los krijgt
  • Ook geschikt om autobanden los te schroeven

Minpunten:

  • Meer dan alleen moeren en bouten vast- en losmaken zit er niet in

Hoe gebruik je een slagmoersleutel?

Anders dan bij de bovenstaande machines, heeft een slagmoersleutel geen bitjes maar doppen. Deze doppen hebben allemaal verschillende soorten groottes aan de hand van de grootte van de moer of bout. Voordat je aan de slag gaat, moet je altijd zorgen dat je de juiste dop op de machine hebt zitten. Doe je dit niet, dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Wanneer je alles in orde hebt gemaakt, zet je de dop over de moer/bout heen en klaar-is-kees.

Haakse Slagmoersleutel

Een haakse slagmoersleutel is, net als de haakse boormachine, een variant op een algemenere machine. In dit geval de slagmoersleutel. De functie van de haakse versie is hetzelfde als bij de standaard slagmoersleutel, het vast- en losmaken van moeren en bouten. Het grote verschil is ook hier weer, dat de haakse versie, haaks kan schroeven (wat een verrassing). Dit betekent dat je op lastig bereikbare plekken toch kan schroeven.

Pluspunten:

  • Schroef op de meest onbereikbare plekken
  • Zeer eenvoudig te gebruiken

Minpunten:

  • Voor niet haakse klussen, is een haakse slagmoersleutel minder geschikt

Hoe gebruik je een haakse slagmoersleutel?

Het gebruik van een haakse slagmoersleutel verschilt niet zoveel met dat van een standaard slagmoersleutel. Het belangrijkste is om de juiste dop om de machine te zetten. Een dop die niet goed over de moer of bout heen past, kan voor vervelende situaties zorgen. Slagmoersleutels zijn namelijk erg krachtig.

Boorhamer

Wanneer zware klussen als verbouwingen eraan zitten te komen, dan is een boorhamer een stuk gereedschap wat je in je bezit moet hebben. Deze enorm krachtige machines boren door de hardste stukken beton en kunnen zelfs vloeren uitbreken. Dat is ook het doel van deze boor, door middel van een borende en slaande beweging stukken materiaal tot stof doen vergaan. Niet verrassend is een boorhamer dus niet voor precisiewerk, maar meer voor de brute sloopkracht.

Pluspunten:

  • Sloopt alles wat je maar tegenkomt met een boorhamer
  • Boorhamers gaan doorgaans zeer lang mee

Minpunten:

  • Bij foutief gebruik kun je last krijgen van fysiek ongemak

Hoe gebruik je een boorhamer?

Ook een boorhamer heeft verschillende bitjes die je op boorkop kunt vastzetten. Voordat je gaat boren is het belangrijk om te zorgen dat je het juist bitje hebt en dat deze goed vastzit. Het losschieten van een bitje is niet iets wat wij aanraden. Als je dit hebt gedaan, moet je kijken welke snelheid je wilt gebruiken. Zoek voor jou een cadans die prettig werkt, hoewel de meeste machines zijn voorzien van anti-vibratietechnologie helpt dit niet tegen alles. Een vervelende en ongemakkelijke snelheid kan voor pijn zorgen in je handen, maar ook in je polsen en schouders. Zorg dat je dit doet, klussen moet namelijk wel leuk blijven.

Magneetboormachine

Een magneetboormachine of kernboormachine is, anders dan alle andere machines in dit artikel, geen stuk handgereedschap. Je kunt deze dus niet meenemen in de gereedschapskist en even makkelijk installeren. Deze machine staat namelijk vast op de metalen ondergrond dankzij een sterke magneet. Het doel is namelijk om snel en gemakkelijk gaten te kunnen boren is stukken staal. Door de magneet staat de machine stevig vast op de ondergrond om de trillingen te beperken.

Pluspunten:

  • Boren in staal was nog nooit zo makkelijk
  • Magneetboormachines gaan zeer lang mee

Minpunten:

  • Sommige elektrische modellen kunnen brandgevaar opleveren

Hoe gebruik je een magneetboormachine?

Voordat je begint met boren is het belangrijk om voor een paar dingen te zorgen. Ten eerste de stabiliteit van de boor. Zet deze voor de zekerheid ook vast met klemmen, de magneet is vaak al sterk genoeg, maar veiligheid gaat altijd voor. Als tweede is het belangrijk om te checken of het snijgereedschap nog scherp genoeg is, botte stukken kunnen voor vibraties zorgen. Als je het snijgereedschap gaat vervangen, strek dan altijd de stekker uit het stopcontact. Je wilt niet hebben dat de boormachine per ongeluk aangaat als je met je er met je handen tegenaan zit. Heb je dit allemaal in orde gemaakt, dan wensen wij je veel boorplezier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *