voorboordiameter

Welke Maat Moet Ik Voorboren

This post was last updated on november 19th, 2020 at 10:35 am

Welke maat moet ik voorboren? Deze vraag zien wij vaak voorbijkomen wanneer het gaat over voorboren. Maar wat is voorboren eigenlijk en waarom is het verstandig om dit te doen? Twee vragen waar je ook op twee manieren achter kunt komen; 1) je probeert het zonder voor te boren of probeert iets willekeurigs en ziet wat er gebeurt, 2) je leest dit artikel en weet straks exact waarom voorboren zo belangrijk is, hoe je het per materiaalsoort moet aanpakken en welke maten je moet aanhouden.

Waarom moet je voorboren?

Tijdens het voorboren, maak je ruimte voor de boor, plug en schroef of losse schroef die daarna in het materiaal zal worden gedraaid. De belangrijkste reden waarom je dit doet is omdat deze ruimte ervoor zorgt dat het materiaal waarin je boort of schroeft niet barst of scheurt. Andere voordelen van voorboren zijn dat je eenvoudiger, met minder boorvermogen een grotere diameter gat kunt boren en het schoefwerk van je schoefmachine wat minder vermogen vraagt. Hierdoor voorkom je wegslippen van de boorkop.

Heb je nog geen boormachine in huis? Ligt de klus wel op je te wachten en wil je een allround machine aanschaffen? Voor het meeste boorwerk hoef je geen professionele machine te kopen. Zeker voor simpel hout-boorwerk, een sporadische klus in zwaardere materialen zoals steen of gips hoef je niet per see de beste of zwaarste boormachine te kopen, een budget versie zoals wij die in onze top 10 beste accuboormachines noemen voldoet in de meeste gevallen ook. 

Vuistregel voorboordiameter

Gebruik maken van de juiste diameter is een van de belangrijkste aspecten van voorboren. Om ervoor te zorgen dat de plug en/of schroef nog grip hebben in het materiaal, is het belangrijk om altijd kleiner voor te boren dan de diameter van de schroef of plug. Immers, je kan het gat in het ergste geval nog wat opboren, maar verkleinen kan in ieder geval niet.

De vuistregel bij het voorboren is dat je bij een gat moet boren wat een diameter heeft van meer dan 8 mm, je een voorboordiameter van 4 mm aanhoudt. Het enige wat je hoeft te doen, is met een kleiner boortje precies boren waar je later wilt boren. Let er wel op dat je niet dieper boort de dan het daadwerkelijk gat moet zijn.

Voorboren in verschillende materialen

Elk materiaal heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing als het gaat om voorbehandeling. Hieronder bespreken we de vier meest geboorde materialen en benoemen we welk soort boortje je hiervoor dient te gebruiken. Vergeet echter niet dat er voor bepaalde materialen andere soorten boormachines nodig zijn. Ter illustratie kun je voor hout prima met een accuboor uit de voeten, maar moet je voor steen of beton al snel richting een klopboormachine gaan.  

Hout voorboren

Voor voorboren in hout is pas nodig vanaf een schroefdiameter van 4 mm. Blijf je hieronder dan kun je het beste een priem gebruiken. Enige kanttekening is wel dat de schroef niet langer dan 18 mm mag zijn, bij langere schroeven raden wij wel aan om voor te boren.

Is de diameter van de schroef groter dan 4 mm? Kies dan er dan altijd voor om voor te boren. Wil je de schroefkop mooi wegwerken? Gebruik dan een speciale verzinkkop voor je accuboormachine.

Soort boor: Houtboor / bij hardhout kan ook een metaalboor gebruikt worden.

Steen voorboren

Voorboren in steen is een delicaat klusje. Je denkt misschien aan grof geschut bij boren in steen, iets wat deels waar is want een normale boormachine komt namelijk niet zo gemakkelijk door steen heen. Maar ook de keuze van de boordiameter is belangrijk.

Voor boren in steen kun je het beste gebruik maken van een klopboormachine. Dit apparaat is gemaakt voor steenboren. Om uiteindelijk het perfecte gat in steen te krijgen moet je altijd voorboren met een kleine diameter, zo’n 4 mm voldoet, alvorens je de definitieve gat-grote aanboort. Je zal zien dat het gat altijd groter uitvalt dan de diameter die je kiest. In kleine stapjes voorboren leidt daarom altijd tot het beste resultaat.

Soort boor: Steenboor

Metaal voorboren

Metaal is een lastige klant. Voornamelijk het feit dat metaal redelijk glad is maakt exact op de juiste plaats boren lastig. Gelukkig hebben wij daar een trucje voor; sla eerst een klein puntje op de exacte plaats waar je wilt boren zodat je boor niet wegglipt en de plek van het gat opschuift. Een ander punt van aandacht is hitte, laat de boor niet te heet worden door langdurig met druk te boren. De boor zal door een te hoge de hitte breken of buigen. Voor met kleine tussenposes om de boor tussendoor te laten afkoelen.

Voor metaal kun je dezelfde aanpak als steen hanteren. Niet omdat het gat vaak groter uitvalt, maar vooral omdat dat beter is voor je de levensduur van je boortjes. Begin met ongeveer 4 mm en boor daarna op de definitieve diameter.

Soort boor: Metaalboor

Tegels voorboren

Een tegen voorboren vraagt enige voorzichtigheid. Ten eerste omdat de tegel mee kan gaan draaien en ten tweede omdat die kan breken tijdens het boren. Het is daarom belangrijk om de tegen vast te zetten of houden tijdens het boren en niet te veel druk uit te oefenen. Wat goed werkt is om eerst een klein putje te boren, die af te plakken met tape (tegen barsten en brokkelen) om vervolgens door het tape en de steen heen het gat te boren.

Bij het kiezen van de juiste diameter dien je er rekening mee te houden dat het gat iets groter uit zal vallen dan verwacht. Hoeveel dit zal zijn is totaal afhankelijk van het soort steen en de kwaliteit en stabiliteit van je boormachine. Heb je een stukje tegel over? Doe daar dan eerst een proefboring in om te kijken of hoeveel uitloop je hebt op je diameter.

Soort boor: Steenboor

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *