Trespa Zagen

Trespa Zagen

This post was last updated on november 19th, 2020 at 03:21 pm

Staat er bij jou op je to-do-list een klusje waarbij trespa gezaagd moet worden? Laat je dan niet afschrikken door alle geruchten over de moeilijkheid van trespa zagen, want met de juiste zaag is het net zo eenvoudig te zagen als elk ander plaatmateriaal.  

Ga je met trespa aan de slag, dan zal is het handig om te weten dat dit materiaal eigenlijk HPL heet. Want trespa, dat is de veel bekendere naam van High Pressure Laminate. Het is bijna altijd afkomstig van het bekendste merk, trespa. Op maat laten zagen van HPL kan niet altijd bij aanschaf omdat de meeste bouwmarkten alleen hout zagen, gelukkig kun het ook zelf doen. In dit blogbericht gaan we je alle informatie geven over het materiaal zelf en het zagen ervan.

Allereerst leggen we je uit met welke soort zaag je trespa kunt zagen (een decoupeerzaag en een cirkelzaag geven het beste resultaat, een ‘gewone’ handzaag kun je niet gebruiken). Maar voordat we daarmee beginnen eerst wat korte woorden over wat het materiaal precies is.

HPL staat te boek als een duurzaam bouwmateriaal. Het is hard en heeft een dichte structuur, door de combinatie van papier, houtvezels en thermohardende hars waaruit het bestaat. Die drie componenten worden onder hoge druk geperst. Zo ontstaat een plaatmateriaal dat in veel opzichten lijkt op hardhout.

Trespa zagen met decoupeerzaag

Je kunt trespa verwerken met een decoupeerzaag. Die apparaten hebben over het algemeen drie standen. In de standen 2 en 3 maakt de machine naast een beweging die op en neer gaat ook een zogenaamde voorwaartse slag. Die twee standen kun je bij trespa niet gebruiken, want dan gaat het plaatmateriaal onherroepelijk scheuren!

Daarom is het van belang dat je bij het gebruik van een decoupeerzaag bij trespa alleen pendelstand 1 gebruikt. 

Andere dingen waar je op moet letten:

  • Er is geen speciaal trespa zaagblad, maar je kunt het best een metaalzaag gebruiken met een fijne vertanding, die ook geschikt is voor bijvoorbeeld ijzer of aluminium zagen
  • Laat de zaag over de achterzijde van de plaat lopen en laat de zool volledig vlak met de plaat liggen.
  • Kies voor een middelhoge snelheid.
  • Werk voorzichtig. Laat het gereedschap zijn werk doen, geef nagenoeg geen druk.
  • Gebruik voor het aftekenen van de zaaglijnen het liefst een laag schilderstape of vergelijkbaar materiaal tegen het beschadigen van de HPL-platen.

Trespa zagen met cirkelzaag

Cirkelzaag voor Trespa

Ook een cirkelzaag is een geschikt apparaat voor zaagwerkzaamheden op trespa. Ook hier geldt dat het zaagblad de zaagsnede bepaalt. Voorkom beschadiging van de HPL-platen door voor het juiste blad te kiezen. Uiteraard kun je ook, mits je het juiste blad gebruikt een andere cirkelende zaag gebruiken, denk hierbij aan bijvoorbeeld een afkortzaag of een zaagtafel waarbij de cirkelzaag geïntegreerd is. 

Waar je op moet letten bij een cirkelzaag:

  • Een wisseltandblad of een zogenaamd trapezium-vlaktand is de ideale zaagblad voor trespa bij een handcirkelzaag. 
  • Stel de zaagdiepte op 3 tot 4 keer de dikte van de plaat in.
  • Laat ook hier de zaag over de achterkant van de plaat lopen.
  • Maak gebruik van de splinterbeveiliging. Zit die niet op je gereedschap? Plak de zaaglijn dan zeker af met dik schilderstape.

Trespa zagen? Jij kan dat!

Wanneer je voor jouw klus met trespa aan de slag gaat, dan wil je uiteraard goed weten hoe je dat materiaal moet zagen. Als je rekening houdt met bovenstaande tips en trucs, zal je klus zeker slagen. Succes met jouw project!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *