Aluminium Zagen

Aluminium Zagen

This post was last updated on december 7th, 2020 at 03:15 pm

Bij het doe-het-zelven kom je vast op een punt dat je moet aluminium zagen. Bijvoorbeeld als je een kastenwand maakt waarbij de geleiderails van aluminium zijn, wanneer je gordijnen gaat ophangen en de gordijnroede van aluminium zijn of afwerkstrip van je vloer bij een drempel of trap. Er zijn verschillende soorten aluminium die je kunt gebruiken bij je klus, van buizen tot profielen en platen. 

Aluminium zagen is niet moeilijk. Het materiaal is niet heel hard en je met de juiste zaag eenvoudig doorheen. Toch is het is absoluut anders dan zagen in bijvoorbeeld hout en heb je een andere zaag nodig. Voor behoud van je machines, jouw eigen veiligheid en het afwerkingsniveau is het belangrijk om met de juiste zaag te werken.

Vooral het aspect veiligheid vinden wij belangrijk. Draag altijd een veiligheidsbril, handschoenen en oogbescherming wanneer je machinaal aluminium gaat zagen. 

Welke zaag gebruik voor aluminium?

Om aluminium op de juiste manier te kunnen bewerken is het van groot belang om gebruik te maken van de juiste soort machine met een zaagblad of zaagje wat geschikt is voor dit materiaal. Kleine zaagklusjes kun je eventueel ook handmatig doen met een ijzerzaag. Hieronder vertellen wij je de voor- en nadelen van alle opties en vertellen wij je meer over de toepassing.

Ijzerzaag

 • Voor het afkorten van een gordijnroede of een aluminium strip kun je altijd een beroep doen op de ijzerzaag.
 • Omdat aluminium vrij gemakkelijk te zagen is kun je dit ook met een ijzerzaagje doen.

Decoupeerzaag

  • Geschikt voor zowel hout als metaal, zoals aluminium. Zorg er altijd voor dat je een decoupeerzaagblad die geschikt is voor metaal gebruikt: een zeer kort blad met tanden die niet te veel uitsteken. Een aluminium decoupeerzaagje volstaat vaak.
  • Ga je met een decoupeerzaag aluminium zagen? Let dan goed op en ga voorzichtig te werk. Gebruik altijd een veiligheidsbril (om te voorkomen dat splinters in je ogen terechtkomen) en gebruik niet te veel kracht, want het materiaal is gevoelig tijdens het zagen.
 • TIP: smeer een beetje olie op de zaag. Dat zorgt ervoor dat de zaag soepel door het aluminium heengaat.

Afkortzaag 

 • Ook de afkortzaag kun je voor zowel hout als metaal gebruiken. Let goed op bij het kiezen van het zaagblad. Normaal gesproken krijg je bij de aanschaf van een afkortmachine alleen zaagbladen voor hout meegeleverd. Een zaagblad voor aluminium moet een hardmetalen exemplaar zijn met verfijnde tandjes die in een negatieve hoek staan. Als de tandjes om en om vlak zijn, heb je helemaal het juiste blad te pakken: dit is de perfecte tandvorm voor het zagen van aluminium.
  Je zou om budgettaire reden kunnen kiezen voor een universele versie, maar die werkt niet zo goed bij aluminium. Het best kun je een speciale aluminium afkortzaag aanschaffen. 
 • Met dit type zaag kun je heel nauwkeurig zagen en kun je ook in verstek zagen. Daarom wordt de afkortzaag ook veel voor plinten verstek zagen gebruikt (wel met ander zaagblad). 
 • Doe ook hierbij een veiligheidsbril op, want er kunnen splinters vrijkomen.

Cirkelzaag

 • Vooral voor het snel aluminium snijden met een kleine diameter is de cirkelzaag een uitkomst. Sterker: lange tijd was de cirkelzaag de enige gebruikte aluminium zaag.
 • De cirkelzaag wordt vooral in professionele settings toegepast bij het zagen van aluminium.

Zaagtafel

 • Een zaagtafel is bijzonder geschikt voor het zagen van grote stukken aluminium mits je het juiste zaagblad gebruikt.

Stuk aluminium afzagen

Onze voorkeur bij het zagen van aluminium gaat duidelijk uit naar de afkortzaagmachine. Die heeft de meeste voordelen en de minste nadelen.

Kies het juiste zaagblad

Zaagblad Kiezen

Belangrijk bij de keuze van het zaagblad, is het materiaal dat je gaat zagen. Gaat het om een dunne aluminium plaat of bijvoorbeeld een hele andere vorm, zoals een buis? Stelregel is: des te dikker de structuur van het metaal, hoe grofgetander het zaagblad moet wezen om een nauwkeurig resultaat te krijgen.Met andere woorden: bij een dun stuk aluminium kun je beter een zaagblad kiezen met veel zaagtanden, die dichter op elkaar zitten. Maar ga je bijvoorbeeld een steigerbuis zagen, dan kun je beter voor een exemplaar kiezen met tanden die niet zo dicht op elkaar zitten. Zoek dus altijd het beste mogelijke zaagblad wanneer je dit type materiaal zaagt. Voor de afwerking kun je het beste een vijl of schuurpapiertje gebruiken, daarmee kun je gemakkelijk de scherpe randjes wegschuren (wel handschoenen aan doen om jezelf snijden te voorkomen).

Handig om te weten; Trespa platen zagen doe je ook met een blad voor aluminium. Je koopt een specifiek zaagblad dus lang niet altijd voor een doel. Wellicht dat dat de aanschaf van een goed blad voor aluminium wat laagdrempeliger maakt.

Aluminium zagen? Voor jou geen probleem!

Zolang je bij het zagen van aluminium rekening houdt met alle bovenstaande tips en trucs, weet je zeker dat je goed voor de dag komt bij jouw klus. Het allerbelangrijkst is in ieder geval dat je je goed voorbereidt (bijvoorbeeld door ons blog te lezen) en dat je je goed beschermt tegen de splinters die uit het metaal los kunnen komen als je gaat zagen. Aluminium is niet iets wat je “wel even snel” zaagt zonder deugdelijke voorbereiding.

Met andere woorden: draag altijd een bril als oogbescherming!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *