Plinten In Verstek Zagen

Plinten in verstek zagen

This post was last updated on januari 20th, 2021 at 12:08 pm

Sta jij op het punt om plinten te gaan plaatsen? Dan zijn wij blij dat je bij ons op de website bent beland en je van plan bent om je plinten in verstek te gaan zagen. Wat ons betreft een goede keuze omdat de plint de afwerking van je vloer is. Een slecht geplaatste plint doet altijd afbreuk aan je vloer en het afwerkingsniveau van je huis. Het plaatsen van de plint zelf is niet moeilijk, het enige onderdeel van aandacht zijn de hoekverbindingen die in verstek het mooist afgewerkt zijn. Ja, verstekzagen is wat meer werk dan simpelweg haaks verbinden, maar met het juiste gereedschap en onze tips valt het reuze mee.

Wanneer zaag je in verstek en wanneer niet?

Over het algemeen kies je ervoor om je plinten in verstek te zagen in de hoekverbindingen. Dat wil zeggen; wanneer je twee plinten tegen elkaar aan zet die vervolgens samen een hoek vormen en afwerken. In geval van rechte verbindingen, dus wanneer je langs een lange wand twee plinten recht op elkaar aansluit, hoef je niet per se verstek te zagen voor een mooi resultaat. Je kunt ze dan ook recht tegen elkaar aanzetten en netjes afkitten.

Hoe plinten verstek zagen?

Tegenwoordig wil iedereen hoge plinten. Dit zijn meestal hoge MDF plinten of iets lagere hardhouten plinten. In ieder geval, voornamelijk hout en dus moet er gezaagd worden. Voordat we ingaan op hoe je plinten in verstek zaagt bespreken we eerst kort wat je nodig hebt om deze klus te klaren. Daarna zullen wij je uitleggen hoe je de hulpmiddelen en het gereedschap gebruikt.

Benodigde hulpmiddelen en gereedschappen

Je hebt drie hulpmiddelen/ gereedschappen nodig om je pinten in de juiste binnenhoek te kunnen zagen.

  1. Potlood voor het aftekenen van de zaagsnede.
  2. Winkelhaak, zwaaihaak of hoekmeter voor het berekenen.
  3. Afkortzaag of een ander type zaag die je kunt gebruiken in een verstekbak of vaste geleider.
  4. Een houtvijl voor het ter plaatsen passend maken (indien nodig).

In geval van platte plinten, meestal zijn dit specifiek laminaat plinten, kun je ook gebruik maken van een plintenschaar.

Hoek opmeten en aftekenen

Meten is weten, hoe nauwkeuriger je de hoek meet en aftekent, hoe mooier de de twee plinten in de hoek op elkaar aansluiten.

Voor het opmeten van de hoek kun je het beste een zwaaihaak of hoekmeter gebruiken. De hoekmeter is een hulpmiddel wat eerder in een professionele setting wordt gebruikt. Een zwaaihaak of winkelhaak is daarom voor de hobby-klusser een meer voor de hand liggende tool. Enige nadeel van de winkelhaak is dat je alleen haakse hoeken van 45 en 90 graden kunt meten en aftekenen. Wij werken daarom het liefste met een zwaaihaak met graden (dan kan je de graden ook zien). Heb je die niet in huis, dan kun je uiteraard ook kijken of je ergens nog een geodriehoek hebt liggen.

Zo werkt het -je plaatst een deel van de zwaaihaak of hoekmeter tegen de muur aan en beweegt vervolgens het andere deel langs de andere muurzijde. Je hebt de hoek nu precies opgemeten en je zwaaihoek of hoekmeter in de juiste hoek staan. Leg het meetgereedschap nu over je plinten teken de hoek af. Je hebt nu je zaaglijn afgetekend en kunt deze gaan zagen.

Zagen in verstek

Zoals gezegd kun je de plinten in verstek zagen met een afkorzaag of handzaag in verstekbak. Mocht je een afkortzaag hebben, kunnen lenen of eventueel bereid zijn er eentje te huren, dan raden wij je daarvoor te kiezen. Ten eerste omdat het enorm veel tijd scheelt en ten tweede omdat je veel strakker kunt zagen met de afkortzaag dan wanneer je handmatig gaat zagen. Om beide opties open te houden leggen we je hieronder uit hoe beide manieren in de praktijk gaan.

Let op! Zorg er altijd voor dat je de hoek naar binnen toe zaagt. Op dit manier krijg komen de smalste puntjes aan het uiteinde tegen elkaar aan en in zicht. Je ziet daardoor alleen één klein streepje. Ondertussen heb je ook het langste deel van de zaagsnede tegen elkaar aan staan, waardoor je de verbinding mooi solide kunt vastkitten.

In verstek zagen met een afkortzaag

Dit is verreweg de snelste en meest precieze optie die je hebt. Zorg ervoor dat je een groot zaagblad met veel kleine tanden gebruikt zodat je een zo mooi mogelijke zaagsnede krijgt.

Begin met het instellen van de afkortzaag. Kantel de zaag naar de juiste kant toe in de eerder opgemeten hoeveelheid graden. Zorg ervoor dat de plint strak, stabiel en recht in de zaagmachine ligt. Houd de plint goed vast, start de zaag en laat het blad wanneer de cirkelzaag goed op snelheid is rustig door de plint zakken. Heb je nog geen afkortzaag? Klik op de link voor de beste afkortzaag.

Bijkomend voordeel: De afkortzaag werkt op basis van een cirkelzaag. Je kunt in deze cirkelende zaag diverse zaagbladen plaatsen waardoor je ook gerust andere materialen kunt zagen. Denk hierbij aan stenen plinten of zelfs aluminium zagen met een afkortzaag. Met het juiste zaagblad kan het allemaal.

In verstek zagen met een verstekbak

Leg de plint in de vestekbak en zet de plint goed vast. Je kunt hiervoor eventueel een lijmtang gebruiken. Vervolgens kies je de juiste zaaggleuf in de verstekbak zodat je de door jou afgetekende zaaglijn kunt zagen. Indien je gebruik maakt van een verstelbare verstekbak moet je de zaaggleuf zelf instellen, doe dit secuur want dit is doorslaggevend voor het eindresultaat. Het zagen doe je met een handzaag, gebruik een stevige zaag met veel kleine tanden om een zo fijn mogelijke zaagsnede te krijgen. Leg de zaag in de zaaggleuf en zaag precies die lijn.

In verstek knippen met een plintenschaar

Wanneer je plakplinten voor laminaat gaat plaatsen dan kun je ook kiezen voor knippen. Gemakkelijker kan niet. Stel de gemeten hoek in op je schaar en knip de hoek in.

Plinten plaatsen

Zodra het zaagwerk gedaan is kun je gaan plaatsen. Wij adviseren je om elke plint stuk voor stuk te zagen en te plaatsen wanneer de haakse hoek verbonden kan worden. Je kunt de plint vastplakken met montagekit en daarna afkitten met een acrylaat kit. Mocht je de gezaagde hoeken op elkaar zetten en op een millimeter na niet tevreden zijn over de aansluiting, dan kun je dit met een houtvuil in de meeste gevallen eenvoudig corrigeren.

Belangrijke aanvullende tips

  1. Ga altijd uit van wat zaagverlies en bestel wat meer meters plint dan je nodig hebt.
  2. Kies voor zo lang mogelijke plinten op de rechte stukken en plaats nooit twee korte stukken op een rechte wand waar je het ook uit één geheel kan halen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *