boren in beton

Gaten Boren In Beton

This post was last updated on januari 20th, 2021 at 11:57 am

Boren in beton is een vak apart. Het is bij boren in beton belangrijk om te werken met het juiste gereedschap en de juiste boor te gebruiken. Tijdens het boren heb je te maken met hard materiaal waarin een gat boren lastiger is dan het boren een houten plank. In dit artikel leggen we je uit wat je moet weten over boren in beton, en geven we je onze professionele tips en adviezen om met een boor aan de slag te gaan in beton! 

Hoe werkt boren in beton? 

Beton is een zeer hard materiaal waar een “gewone” boor niet zomaar doorheen komt. Daarom heb je hier speciaal gereedschap voor nodig, zoals een boorhamer of een klopboormachine. Betonboren is een klus die voorbereiding en kennis vereist. Hieronder lees je een aantal tips die wij voor je op een rijtje hebben gezet, zodat deze klus voor jou heel eenvoudig wordt! 

Tip 1: Bereid je goed voor

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het boren in beton. Zorg allereerst dat je de juiste materialen in huis hebt, zoals een goede betonboor of boormachine, beschermingsmiddelen, een plug, een dieptestop en een stofzuiger (boren in een betonnen muur kan behoorlijk wat gruis geven!). Ook zijn werkhandschoenen, oordoppen en een veiligheidsbril geen overbodige luxe.

Tip 2: Kies gereedschap om te boren in beton

Om door beton te boren, heb je goed gereedschap nodig. Zelfs de beste boormachine op accu zal met betonboren moeite hebben. Dat komt omdat niet iedere boor geschikt is voor beton gebruik, maar een boorhamer en een klopboormachine zijn dat wel. Het verschil tussen een boormachine en een klopboor, is dat een klopboor prima door steen heen boort, maar dat je er geen gat mee kunt maken in een betonnen wand. In dat laatste geval heb je een boorhamer nodig om een gat in het beton te kunnen boren. Een klopboormachine kan je echter wel weer gebruiken voor zowel beton als steen, terwijl een betonboor uitsluitend geschikt is voor boren in beton. 

Bij het kiezen van het juiste gereedschap hebben we het overigens niet alleen over de boor. Vaak heb je bij het boren in beton ook een plug nodig. Maar past de plug die je hebt wel? Of past de plug er niet volledig in? Het is belangrijk om te zorgen dat je niet alleen de juiste boor, maar ook de juiste plug in huis hebt. 

 

boormachine voor beton boren

Tip 3: Bepaal de diepte van het gat

Het is belangrijk om eerst te betalen waar je de gaten geboord wil hebben. Meet dit goed uit, teken het punt waar het gat geboord moet worden op de muur en zorg dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Bepaal daarna hoe diep je het gat wil boren, zodat de plug in het geboorde gat past. Je kunt voorkomen dat je te diep boort, door gebruik te maken van een dieptestop. Je kunt de lengte van de dieptestop zelf afstellen en zo stel je een maximale diepte in die je kunt boren. Een dieptestop is handig wanneer je niet te diep wil boren, omdat de plug anders niet meer in het gat past. Na het boren is het belangrijk om het gat goed uit te zuigen met de stofzuiger, zodat je het meeste gruis kwijt bent. 

Tip 4: Boor verticaal op de wand 

Bij het boren in beton, zoals gewapend beton, of het gaten boren in beton plafond, is het belangrijk dat je je boor verticaal op de wand zet. Zo heb je de juiste grip en kan je het beste door het beton heen boren. Heb je geen ervaring met een boorhamer of een betonboor? Probeer het boren dan eerst even “in de lucht”, zodat je kunt voelen hoe de machine werkt. Wanneer je weet wat de boor mogelijk allemaal kan en hoeveel kracht de machine heeft, kan je met je boor aan de slag in de betonnen muur.

 

Tip 5: Goed boren in betontegels 

Moet je eerst met je boor door tegels of een tegel heen om bij de betonnen laag te komen? Dan kan je niet zomaar beginnen met een boorgat in de tegels maken. Vaak beschadigen tegels snel wanneer je hier zomaar met een betonboor doorheen boort. Zorg ervoor dat je begint te boren zonder de hamerfunctie van je boor te gebruiken. Pas wanneer je door de tegels heen bent, kun je gebruik maken van de hamerfunctie om door het beton heen te boren. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met een speciale tegelboor zodat je netjes een gat kunt boren in de tegel, en je daarna kunt overgaan op de boormachine. Je kunt immers beter schade voorkomen dan proberen om achteraf schade te herstellen!

boren in beton

Tip 6: Voorkomen dat je leidingen kapot boort

Een van onze belangrijkste tips is om te controleren waar leidingen lopen. Je wil natuurlijk geen leidingen kapot boren! Het kapot boren van een waterleiding of een elektriciteitsleiding kan grote gevolgen hebben. Maak daarom gebruik van een leidingzoeker. Met dit apparaat kan je door de muren kijken op welke plaats er ijzerhoudend materiaal in de muur zit. Zo weet je zeker dat je niet met je boormachine door de leidingen boort. Let wel op dat kunststof leidingen niet gedetecteerd worden door een leidingzoeker. 

Tip 7: Boren in plafond

Het boren in plafond is extra moeilijk. Je moet immers omhoog boren en op een ladder staan. En dat met een krachtige boorhamer of accuboormachine! Zorg daarom dat je het boren in een betonnen plafond nooit alleen doet. Dit is niet alleen handig voor je eigen veiligheid, maar de persoon die je helpt bij de klus, kan ook met een stofzuiger het gruis wegzuigen, zodat dit niet in jouw ogen terecht komt. 

 

Veiligheid is belangrijk!

Hoe je ook aan het werk gaat, en of je nu werkt met een boorhamer of een betonboor – het is belangrijk dat je je verdiept in het juiste gebruik van de machine waarmee je werkt, en dat je verantwoord te werk gaat. Ga niet zomaar gaten aan de slag, maar lees onze tips goed door, werk niet alleen, wen eerst goed aan de kracht van je machine voordat je gaat boren in betonnen muur. Zo kan je zelf gaten boren in beton zonder dat het onveilig wordt. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *