boren in tegels

Boren in tegels 

Boren in tegels: weet jij hoe je dat moet doen? Met een gewone boor door een tegel heen boren is geen goed idee. Bij onjuist boren is de kans dat de tegel breekt of barst groot. Wil jij een gat boren in een losse tegel? Dan is echt belangrijk dat je weet met wat voor boor je dat moet doen en minstens zo belangrijk; hoe je dat moet doen! Wij vertellen het je graag. In dit artikel lees je alles over tegelboren, het gebruik van de juiste boormachine en tips om met je boor door de tegel heen te boren zonder de tegel kapot te maken. 

Gaten boren in tegels

Stel je voor, je wil iets ophangen in de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan een handdoekenrek, een wc-rolhouder of een spiegel. Dan moet er door de tegels heen geboord worden. Maar hoe doe je dat eigenlijk en hoe zorg je dat je de kans op barsten in de tegels zo klein mogelijk houdt? Het is belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt. Dat is nodig voor het behoud van de kwaliteit van de tegel. Maar met welk gereedschap voer je deze klus uit? Wij vertellen het je!

Gereedschap voor tegelboren 

Om een gat te boren in een betegelde muur, heb je speciaal gereedschap nodig. Niet alleen moet je nadenken over het gereedschap dat je gaat gebruiken. Achter de tegel zit de muur, die zeer waarschijnlijk van beton of gips is. In dat geval boor je dus niet alleen door de tegel heen, maar ook door de muur. Het materiaal dat je hiervoor nodig hebt is het volgende: 

    • Een tegelboor. Dit boortje is bedoeld om door de harde tegel te boren. Een tegelboor heeft een scherpe punt waardoor de boor netjes op zijn plaats blijft en niet in beweging komt terwijl je aan het werk bent. 
    • Een steen-/betonboor. Omdat je niet alleen door een tegel moet komen, maar ook door de muur die achter de tegel zit, heb je ook een boormachine nodig die door steen of beton heen kan boren. Let wel op, hoewel de meeste er wel doorheen kunnen boren, leveren ze lang niet altijd een strak geboord gat op. Wat ook blijkt uit de test boormachines die wij hebben onderzocht. Hoewel ze het allemaal kunnen blijkt dat de ene accuboor veel beter kan boren in tegels, beton en steen dan de ander. Controleer dus eerst van welk materiaal de muur achter de tegel gemaakt is, en bepaal daarna of je verder gaat boren met een boormachine die geschikt is voor het boren door steen, of juist door beton.
    • Water en een plantenspuit. Dit gebruik je voor de koeling van je boor. Met de plantenspuit kan je de boor – die erg heet wordt tijdens het boren – regelmatig nat spuiten en deze laten afkoelen. 
    • Schilderstape. Een tegel beschadigt heel snel wanneer je hier doorheen boort. Om breuken, barsten en schade op de tegel te voorkomen, is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Tape kan hierbij goed helpen! Plak het tape daar waar je een gat wil boren. Hierdoor gaat de boor niet ‘lopen’ en boor je het gaatje precies op juiste plek. 
    • Een plug. Zit het gaatje in de muur? Dan is het tijd om een plug in het gaatje te stoppen. Vervolgens kan je het item dat je wil ophangen bevestigen in de plug. 

 

Stappenplan gat boren in tegel

Onze tips voor het boren door tegels heen komen eigenlijk neer op een stappenplan. Volg dit stappenplan en je bent verzekerd van een mooi gat in jouw tegelmuur in de keuken of badkamer. Met deze stappen kan je voorkomen dat de tegel barst, scheurt of op een andere manier beschadigt. 

Stap 1: markeer de plek waar je wil boren 

Tegen eerst de contouren van het gat dat je wil boren op de tegel. Je bepaalt niet alleen waar het gaatje moet komen, maar je bepaalt ook hoe groot het gat moet worden. Je kunt hier een rolmaat voor gebruiken. Houd bij het bepalen van de plek ook rekening met leidingen die achter de muur kunnen lopen. Je wil niet per ongeluk je badkamer onder water zetten doordat je in een leiding hebt geboord! 

Stap 2: plak het schilderstape op

Plak het schilderstape op de plek op de tegel of tegels waar je het gat of de gaten uiteindelijk wil hebben. Zorg ervoor dat je nog steeds kunt zien waar het gat geboord moet worden. Dit kan je doen door met de boor een klein gaatje te krassen op de plek waar het gaatje moet komen. Je kunt dan door het schilderstape heen de kras voelen, zodat je weet waar het gat moet komen. 

Stap 3: pak je tegelboor en boor een gaatje

Nu ga je met je tegelboortje een gat boren. Heb je een boormachine met klop- of hamerfunctie? Zet deze dan uit! Boor ongeveer 3 tot 4 millimeter diep en geef je boor regelmatig de kans om even af te koelen door deze nat te spuiten met de plantenspuit. Zit het gat erin? Stop dan met het boren met een tegelboor. Je gaat nu namelijk boren in ander materiaal: steen of beton. 

Stap 4: boren met steen- of betonboor

Wanneer je door de tegel heen bent, ga je verder werken met je steen- of betonboor (afhankelijk van het materiaal waar je muur van is gemaakt). Je gaat hier dus een andere boor voor gebruiken dan de tegelboor. Zorg ervoor dat de boor tijdens deze klus wederom goed afkoelt door deze nat te maken. Boor loodrecht op de muur (en niet schuin), zodat je zeker weet dat de tegel niet alsnog kan barsten. Meer weten over boren in beton? Lees dan ons artikel over zelf gaten boren in beton

Stap 5: gat uitzuigen en plug inbrengen

Zuig nu het gat of de gaten uit met de stofzuiger. Het gat zit namelijk nog vol met een laag gruis. Stop de plug in het gat of in de gaten. Nu kun je hetgeen je op wilde hangen ophangen aan de tegels! 

Boren in tegels 

Het is tijdens het boren in tegels vooral belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Onze belangrijkste tip is om te werken met alle juiste gereedschappen. Want weet jij eigenlijk wel welke boor je nodig hebt? Voor een betonnen muur gebruik je een betonboor of een klopboormachine, terwijl je voor een tegel zelf prima met een accuboormachine af kunt. Twijfel je tussen een klopboor of boorhamer? Hoewel ze er bijna hetzelfde uit zien of met een draaiknop van ‘machine’ veranderen is het raadzaam om nooit met een boorhamer in een tegel te boren (tenzij je deze wilt verwijderen). Dankzij deze tip verklein je het risico dat je je tegel kapot maakt. Ga ook veilig te werk. Gebruik bijvoorbeeld een veiligheidsbril, koel je boor regelmatig af, zeker wanneer je meerdere gaten gaat maken, om je boor koel te houden. Boren in tegels wordt met onze beste tips een eenvoudige klus! 

gat boren in tegel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *