boorhamer of klopboor

Klopboor of boorhamer 

Klopboor of boorhamer gebruiken voor je klus? Zorg dat je de juiste tool voor je klus pakt. Want wat is het verschil tussen een klopboor en een boorhamer eigenlijk? Deze twee boormachines zijn niet hetzelfde, maar toch weten weinig mensen welke boor je waarvoor moet gebruiken en hoe deze machines verschillen van elkaar. Een klopboor heeft een klopfunctie en een boorhamer heeft een hamerfunctie. Dat klinkt allemaal heel logisch, maar wat betekent dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je wat het verschil tussen een klopboor en een boorhamer is en welke boor het beste is voor boren in een muur van beton en andere materialen. Lees dus snel verder voor alle informatie die je nodig hebt. 

Wat is een klopboormachine of klopboor?

Een klopboormachine is een boormachine waarbij er tegendruk gegeven wordt op de boor. Bij een klopboormachine is er op de booras een plaatschijf gemonteerd met tandjes aan één kant. In de boor zit een veer die de platen uit elkaar drijft en weer naar elkaar toe doet bewegen. Doordat je de booras laat roteren, glijden de tandzijden over elkaar heen en komen de boor en de machine bij elkaar, en worden ze weer uit elkaar gedreven. Het mechanisme dat de ‘kloppende’ beweging veroorzaakt, bevindt zich achter de boorkop. Naarmate er meer druk wordt uitgevoerd op de boor, wordt het kloppende gevoel dat vanachter de boorkop komt versterkt.

Een klopboormachine is heel geschikt om nauwkeurig in materialen als hout en metaal te boren. Dankzij de snelle rotatie van deze boormachine kan ook zacht steen gemakkelijk verpulveren. Dit type boor is echter niet sterk genoeg om door beton heen te boren, waardoor je hiervoor een andere boor nodig hebt: de boorhamer.

Wil je een dergelijke machine op accu? Hoewel een accumachine in vermogen niet tegen een elektrische variant op kan kun je in onze review wel terugvinden welke accuboormachine het beste is.

Wat is een boorhamer? 

Een boorhamer werkt anders dan een klopboormachine. Boorhamers hebben geen tegendruk nodig, omdat er in de boor een mechanisme zit dat zelf druk opbouwt. Hierdoor wordt er een hamerende beweging in gang gezet, en deze beweging zorgt ervoor dat je een boorhamer heel geschikt is voor het boren in beton. Met een boorhamer boor je minder nauwkeurig dan met een klopboormachine. Daarom is deze machine niet ongeschikt, maar wel minder geschikt voor het boren door hout en metaal.

Moet je toch door hout of metaal heen boren met een boorhamer? Maak dan gebruik van een SDS-plus of een SDS-max boorkop. Een SDS-plus of SDS-max boorkop is niet geschikt voor iedere boorhamer, maar wel bij een aantal varianten. Controleer dus eerst of jouw machine is voorzien van een boorkop die je kunt verwisselen. 

Verschil klopboor en boorhamer 

Een klopboor en een boorhamer zijn niet hetzelfde. Het grote verschil tussen deze twee apparaten zit hem in de zogeheten ‘slagkracht’, in het toerental en in de slipkoppeling. Op basis van deze drie factoren, én op basis van het materiaal waarin je gaat boren, bepaal je welke boor het meest geschikt is voor jouw klus. 

Welke boor gebruik je voor welk materiaal? 

Maar hoe weet je dan welke boor je moet gebruiken, wanneer je een spiegel wil ophalen, wanneer je gaten wil boren in een houten tafel of wanneer je andere klusjes in huis wil doen? Welke machine is het meest geschikt om door bijvoorbeeld metaal heen te boren? Kort gezegd zijn zowel een boorhamer als een klopboor geschikt om te boren in tegels, hout, metaal, gips en zacht steen en baksteen. Beide boren zijn ongeschikt om te gebruiken voor schroeven, breken en beitelen. Met een klopboormachine kan je niet door beton heen boren, maar met boorhamers kan dat wel.

Slagkracht, toerental en slipkoppeling 

De slagkracht, het toerental en de slipkoppeling bepalen welke machine de juiste is voor de klus die jij wil doen. Afhankelijk van het materiaal waar je doorheen gaat boren, bepaal je welke machine je gebruikt. Zo heb je voor beton een hoge slagkracht en een snellere slipkoppeling nodig. Doordat een klopboormachine niet altijd aan deze eisen kan voldoen, is een boorhamer geschikter voor werk met beton. Ga je boren in steen? Dan heb je juist een lagere slagkracht en een lager toerental nodig, omdat je het steen anders kunt beschadigen. Hoewel je een boorhamer ook kunt gebruiken voor het boren door steen, is een klopboormachine in dit geval de betere optie. 

Klopboor of boorhamer

Boorhamer of klopboor? 

Zoals je hierboven leest, zit er verschil tussen boorhamers en klopboren. De keuze voor een klopboormachine of een boorhamer hangt af van een aantal zaken. Ga je boren in beton? Kies dan voor een boorhamer. Ga je boren in hout, steen of metaal? Kies dan, vanwege de nauwkeurigheid, voor een klopboormachine. De boor die je gebruikt, bepaalt ook het eindresultaat. Ga dus niet zomaar aan de slag, maar gebruik écht de boor die je nodig hebt voor de klus, waardoor het eindresultaat het mooiste is. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *