gaten boren in muur

Gaten boren in muur

This post was last updated on maart 3rd, 2021 at 12:23 pm

Je wil een gat in de muur boren. Wanneer je gaat boren in de muur, wil je weten dat je met de juiste boormachine werkt. Ook wil je de gewenste diepte bereiken en wil je natuurlijk weten waar je nog meer aan moet denken tijdens zo’n klus. Wij vertellen je alles wat je weten wilt over het gebruik van een boor, het rekening houden met verschillende soorten materiaal (zoals hout of steen) en nog veel meer. Zo is jouw klusje zeker snel geklaard! 

Welke boormachine gebruik ik? 

Je kunt niet zomaar de eerste de beste boormachine gebruiken om een gat in je muur te maken. Daarvoor moet je eerst weten waarvan je muur gemaakt is. Voor steen kan je bijvoorbeeld een klopboor gebruiken. Een klopboormachine mag dan misschien geschikt zijn voor steen, hout en metaal, maar deze is niet geschikt voor beton. Voor beton kies je voor een boorhamer. Kies dus eerst of je een klopboor of boorhamer nodig hebt voor jouw klus. 

Heb je nog geen boormachine in huis en vindt je het wat te gortig om voor een paar gaatjes in de muur een klopboormachine te kopen? Dan kun je het beste kiezen voor een sterke accuboormachine, daar kun je de klus met een fractie meer geduld ook goed mee klaren. 

Wil je een gat boren in een tegel? Dan is het belangrijk om gebruik te maken van een tegelboor én een stuk schilderstape te plakken op de plek waar je het gat graag hebt. Met dit tape voorkom je barsten of scheuren. Wat je ook doet, onze tip is: doe het met de juiste boor voor de juiste materialen! 

gat boren in muur

Stappenplan gat boren in een muur

Omdat je bij het boren van een gat in de muur aan een aantal dingen moet denken, hebben wij onze beste tips voor je verzameld en daar een stappenplan van gemaakt. Je leest onder andere welk gereedschap je het beste kunt gebruiken, of je gebruik moet maken van een accuboormachine, een klopboormachine of een boorhamer en nog veel meer! 

Stap 1: van welk materiaal is mijn muur gemaakt? 

Om een gat in de muur te boren, moet je eerst weten van welk materiaal jouw muur gemaakt is. Wanneer je in een betonnen muur wil boren, heb je een ander type boor nodig dan voor een stenen muur of een tegelmuur. Pak daarna het juiste gereedschap erbij! 

Stap 2: controleer je muur op leidingen en stroomdraden 

Bij het boren van een gat in je muur, wil je geen leidingen en stroomdraden kapot boren. Een van onze belangrijkste tips is om met een leidingzoeker na te gaan waar de leidingen in je muur lopen. 

Stap 3: punt aftekenen 

Nu ga je bepalen waar het gat komt. Hiervoor kan je een rolmaat gebruiken. Ook bepaal je wat de diameter van het gat moet zijn, en welke diepte het gat moet hebben. Op basis van de diameter en de diepte kan je vervolgens de grootte van de boor uitkiezen. 

Stap 4: gat boren 

Heb je bepaald van welke materialen je muur gemaakt is en weet je welke machine en boor je hiervoor gaat gebruiken? Dan is het tijd om het gat te boren! Wil je voorkomen dat je te diep boort? Houd dan de plug naast de boor en doe een stukje tape om het punt tot waar je wil boren. Boor niet in één keer helemaal door, maar haal je boor er af en toe uit zodat deze eerst weer wat kan afkoelen. Je kunt hier ook water en een plantenspuit voor gebruiken, door de boor af en toe nat te maken. 

Stap 5: gat schoonmaken en plug erin! 

Is het boren goed gelukt? Dan is het tijd om het gat uit te zuigen en het gruis weg te halen. Vervolgens stop je de plug in het gat en draai je je schroef er in. Vervolgens kan je doen met het gat wat je wilt. Je kunt bijvoorbeeld je spiegel ophangen, een wc-rolhouder óf bijvoorbeeld een plankje. Je klus is gelukt! Wilde je meerdere gaten laten boren? Dan begin je natuurlijk weer bij stap 1.

Een gat boren 

Onze tip voor het boren van gaten in de muur? Kies goed gereedschap. Bovendien moet je je voorbereiden door na te gaan waar je muur van gemaakt is en hoe diep het gat moet zijn (dit kan je meten met een plug). Weet je niet goed hoe je deze klus moet aanpakken? Dan kan je het gat altijd nog laten boren door iemand die wel weet hoe het moet! Toch hoef je meestal niet bang te zijn dat het mislukt, je kunt het gat immers eenvoudig weer dichtsmeren en overnieuw beginnen. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *