Welk Zaagblad Gebruik Je Voor Welk Materiaal

Welk Zaagblad Voor Welk Materiaal

This post was last updated on november 19th, 2020 at 03:40 pm

Tijdens je doe-het-zelf-activiteiten kom je vast wel eens voor de vraag te staan welk zaagblad je moet gebruiken voor het materiaal waar je mee aan het klussen bent. Je kunt jezelf de beste afkortzaag cadeau doen, maar als het blad niet geschikt is voor het te zagen materiaal zal het resultaat altijd tegenvallen. Gelukkig laten wij je niet aan je lot over en kun je bij Gereedschapmeister altijd terecht voor advies, want wij geven je als deskundige hieronder een uitgebreide handleiding, zodat jij altijd het juiste zaagblad kiest.

We gaan daarbij uit van het materiaal dat het vaakst gebruikt wordt bij DHZ-klussen. Natuurlijk kun je alle soorten zaagbladen via onze website bestellen.

Kort even wat voorinformatie: voor hard en zacht hout (bijvoorbeeld ook mdf zagen of trespa zagen, maar ook underlayment en composiet zagen) gebruik je een zaagblad met het kenmerk H of CV op je gereedschap. Voor het zagen – of zoals dat professioneel heet: verspanen – van bijvoorbeeld kunststof of non-ferro metalen zoals koper, brons en aluminium, heb je speciale harde zaagbladen nodig. Nog hardere materialen vragen om een machine met een zaagblad die een hogere snijsnelheid en roterende krachten aankunnen.

Zaagblad voor hout

Iedere klusser gebruikt van tijd tot tijd hout als materiaal voor een project. Over het algemeen kun je hout zagen met een handzaag. Voor hout kun je het best een blad gebruiken met tanden die om en om scherp zijn. Dat betekent dat de ene tand links scherp is en de volgende rechts en zo door. Deze zogenaamde wisseltanden zorgen ervoor dat het hout zo weinig mogelijk splintert. 

Gebruik een blad met niet te weinig tanden. Sterker: voor hout geldt dat je het best een zaagblad kunt gebruiken zo veel mogelijk tanden. Daarmee zaag je namelijk het meest nauwkeurig. Ook voor hardhout zagen is een zaagblad met veel wisseltanden de beste optie.

Zaagblad voor trespa

Trespa – of eigenlijk HPL – is een veelgebruikt materiaal voor verschillende klussen. High Pressure Laminate bestaat uit houtvezels, papier en thermohardende hars, dat onder hoge druk is samengeperst. Het is een stevig en hard materiaal. 

Trespa zagen is niet moeilijk, echter het is wel gevoelig materiaal. Je moet het dus met beleid behandelen, zeker als je het gaat zagen en je . Voor het zagen van trespa kies je het best een zaagblad dat geschikt is voor hardmetaal (een zogenaamd HM-blad). Kenmerken van zo’n blad zijn:

  • Dakvorm
  • Vlakke tand om-en-om
  • Tanden in een hoek van -3 graden

Zaagbladen die je voor trespa kunt gebruiken, zijn ook geschikt voor aluminium.

Lees meer over het zagen van trespa in ons blog.

Zaagblad voor aluminium

Ook aluminium is een veelvoorkomend materiaal, dat je als DHZ’er tegenkomt. Omdat je het vaker dan één keer zult gebruiken, adviseren we je om niet te beknibbelen op een goed zaagblad voor klusactiviteiten met aluminium. 

Welk Zaagblad Voor Aluminium

Ten eerste moet een alu-zaagblad gemaakt zijn van hardmetaal. Tanden voor een aluminium zaag zijn er in twee verschillende vormen: negatieve trapezium vlaktand en positieve trapezium vlaktand.

Een negatieve trapezium vlaktand gebruik je bij:

  • Pendelzaag
  • Radiaalzaag
  • Handcirkelzaag
  • Verstekzaag
  • Afkortzaag

Gebruik je een andere zaag(machine) om aluminium te zagen, dan kun je beter de variant met positieve trapezium vlaktand aanschaffen. 

Net als bij trespa geldt ook bij het zagen van aluminium: des te meer tanden, des te fijner de zaagsnede.

Voor het zagen van grote objecten heb je een zaagblad met een groot diameter nodig. De grootte van het aluminium bepaalt de diameter van je zaag. Komt de diameter van het asgat (het gat midden in het zaagblad) niet overeen met jouw apparaat? Koop dan verloopringen.

In het algemeen geldt dat je voor het zagen van aluminium het best kunt vertrouwen op een hardmetalen zaagblad. De zaag die je gebruikt bepaalt of je een positieve of negatieve trapezium vlaktand moet gebruiken. 

Lees meer over het zagen van aluminium in ons blog.

Zaagblad voor laminaat

Laminaat is nog steeds een veelgebruikte vloersoort. Met name voor doe-het-zelvers is het een populaire vloerbedekking, omdat een vloer is die je gemakkelijk kunt leggen. Bij het leggen van laminaat heb je ook een zaag nodig. Maar welk zaagblad gebruik je voor het zagen van laminaat?

Zaagblad voor laminaat

Om je vloerdelen niet te beschadigen, heb je voor laminaat een goed zaagblad nodig. Je kunt laminaat vergelijken met hardhout, het kan bijvoorbeeld ook behoorlijk dik zijn. Vooral bij de vloeren in het hogere segment is dat zo. 

Het juiste zaagblad voor laminaatvloeren heeft in ieder geval veel tanden; die zorgen ervoor dat je zo nauwkeurig mogelijk door de planken kunt zagen. Zo krijg je het juiste eindresultaat. 

Denk er trouwens aan dat je niet te snel zaagt, want bij een hoge zaagsnelheid ontstaat een hoge temperatuur. En dat kan weer voor schade (verbranden) aan je zaagblad zorgen. 

Laminaat zaag je dus met beleid én met een zaagblad met veel tanden. Wanneer je daaraan denkt, leg je een topvloer neer.

Zaagblad voor metaal

Ga je tijdens je klus aan de slag met metaal, weet dan dat je goed moet opletten bij de keuze voor je zaagblad. Je hebt hiervoor een zaagblad met hoge nauwkeurigheid nodig: een hoge snelheid snijstaal zaagblad. Dit zijn zaagbladen die speciaal gemaakt zijn om metaal te zagen. Ze kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen hogere temperaturen.

Om moeiteloos door dikkere metalen objecten heen te zagen, kies je het best een snijstaal zaagblad met grovere tanden. Voor dun en normaal plaatmateriaal neem je een zaagblad met fijnere tanden.

Zaagblad voor MDF

MDF is een bepaald type plaatmateriaal, dat bestaat uit fijngemaakte houtsplinters, die met hulp van houtlijm tot een plaat zijn gemaakt. 

MDF zaag je met een hardmetalen zaagblad met veel fijne tanden. Doordat die tanden dicht op elkaar staan, krijg je niet alleen een mooie rechte en strakke zaagsnede, het zorgt er ook voor dat het plaatmateriaal niet wordt beschadigd. Je zult merken dat als je een zaagblad met weinig tanden gebruikt, je veel minder nauwkeurig werkt. En dat wil je natuurlijk niet.

Zorg er bij het zagen van MDF , dat een zacht materiaal is, voor dat je het stof dat vrijkomt goed afzuigt. Er komen namelijk heel veel houtsplinters vrij en dat kan tot vervelende situaties leiden. 

De diameter van de zaag die je gebruikt voor MDF is afhankelijk van de dikte van de plaat die je zaagt. Komt de diameter van het asgat (het gat midden in het zaagblad) niet overeen met jouw gereedschap? Koop dan een verloopring.

Van MDF kun je heel goed een kast maken. Lees erover in ons blog.

Zaagblad voor OSB

OSB is een plaatmateriaal dat is gemaakt van verschillende soorten houtschilfers, die met een bindmiddel zijn verbonden. De naam is een afkorting van Oriented Strand Board en dit bouwmateriaal is steeds populairder aan het worden. Dat komt vooral ook omdat OSB een relatief goedkoop materiaal is, ook omdat er bij de productie bijna geen afval vrijkomt.

Ga jij met OSB aan de slag, dan wil je vast weten welk type zaagblad je moet gebruiken om het goed te kunnen bewerken. Voordat we je dat vertellen, eerst een waarschuwing: doe erg voorzichtig bij het zagen van OSB, want het is geen gemakkelijk materiaal.

Dan het zaagblad. Bij OSB is het van groot belang dat je een HM-zaagblad gebruikt. Dit staat voor hardmetaal. Daarnaast pak je ook het best een zaagblad met veel fijne tandjes.

Er zijn erg veel verschillende soorten zaagbladen die je kunt gebruiken. Zo is er al heel veel verschil in welke diameter je kunt kiezen. Die wordt bepaald door de dikte van het materiaal dat je gaat verwerken. Komt de diameter van het asgat (het gat midden in het zaagblad) niet overeen met jouw zaagmachine? Koop dan een verloopring.

Zaagblad voor rockpanel

Rockpanel: een extreem licht materiaal dat in de bouw snel populair is geworden. Platen van dit materiaal zijn gemakkelijk op het juiste formaat te zagen, dat zorgt ook voor de toegenomen populariteit ervan. Jij gaat ook met rockpanel aan de slag? Mooi. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welk type zaagblad je hiervoor moet gebruiken.

Voor het zagen van rockpanel kun je feitelijk twee soorten zagen gebruiken, een decoupeerzaag en een cirkelzaag. Het type zaagblad voor je elektrische zaag is verschillend. De deskundigen adviseren:

  • Zaagblad cirkelzaag: fijntandige Widia
  • Zaagblad decoupeerzaag: fijntandig zaagblad of eentje met wolfraamkorrels

In ieder geval moet je er goed aan denken dat je een fijntandig zaagblad kiest.

Zaagblad voor douglas

Douglas-hout zie je tegenwoordig steeds meer, bijvoorbeeld balken van douglas als tuinhout. Het is een houtsoort dat op verschillende manieren toe te passen is én het is ook nog eens goed te zagen. Het hout stelt simpelweg niet zoveel eisen aan het type zaagblad dat ervoor wordt gebruikt. Wat wel belangrijk is, is dat je een zaagblad met veel tanden kiest voor je houtzaag. Zo kun je het meest nauwkeurig te werk gaan met balken van dit zachte hout.

Op onze website vindt je informatie over zaagbladen van elke denkbare fabrikant. Je kunt er eenvoudig het juiste blad voor jouw klus zoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *